6 tips om je rigs sterk te verbeteren

Kleine aanpassingen kunnen je rigs aanzienlijk verbeteren. Dit hoeven geen moeilijke of ingewikkelde veranderingen te zijn. Eigenlijk geldt vaak het tegenovergestelde; door je aan een aantal simpele zaken te houden zullen je rigs meer vis opleveren. In dit artikel zetten we 6 tips voor jullie op een rij die je wellicht enkele handvatten bieden om de chaos in de rigbox de baas te zijn 😉


#1. Vertrouwen in je materiaal

Wellicht vanzelfsprekend, maar we zien toch veel mensen langs de waterkant die hun tacklebox overvol hebben met verschillende haken, onderlijnmaterialen en diverse accessoires. Laat jezelf niet gek maken en probeer bij de materialen te blijven waarmee je eerder al vis gevangen hebt. Met 2 of maximaal 3 type haken kun je eigenlijk in alle situaties wel uit de voeten, dit geldt natuurlijk ook voor onderlijn materiaal. En soepele en n stijve lijn zijn eigenlijk wel voldoende voor 90% van de situaties.

Tips voor rigs - materiaal

Vul je tacklebox alleen met materialen waar je vertrouwen in hebt!


#2. Zorg dat je haak vlijmscherp is

Een klein detail, maar wel een hele belangrijke. Zorg ervoor dat je haak altijd super scherp is! Check hem na elke vangst, of zelfs al na het binnendraaien. Het puntje mag niet bot of krom zijn. Een scherpe haak prikt meer vis en als de haak verder in het vlees binnen dringt zal een vis deze minder makkelijk kwijt raken.

tips voor karperrigs -scherpe haak

Zorg dat het puntje altijd vlijmscherp is! Foto: Korda Tackle.

Overweeg ook zeker om een setje hakenslijpers aan te schaffen, het kost je eenmalig een paar tientjes maar als je deze tool eenmaal gebruikt zul je nooit meer zonder willen. Het is bizar hoeveel verschil het kan maken. Wij zijn in ieder geval verkocht!

De meerwaarde van een hakenslijper wordt door velen nog onderschat.

De meerwaarde van een hakenslijper wordt door velen nog onderschat. Foto: Emiel Tuijp.


#3. Pas de lengte aan van je onderlijn aan op je voerstrategie

Ook de manier waarop je (bij)voert heeft invloed op de manier waarop de vissen op je stek azen. Hierdoor moet je dus ook rekening houden met je rig die je gebruikt. Dit zit hem eigenlijk vooral in de lengte van de rig. Voer je verspreid dan zal de vis ‘veel’ zwemmen over de voerstek, ga in dit geval voor een iets langere onderlijn (18-25cm). Voer je juist heel compact, bijvoorbeeld met een PVA zakje (of als je uitvaart met de voerboot) kies dan voor een korte rig. De vis zal namelijk meer stil ‘liggen’ op je voerstekje, een korte onderlijn zal dan sneller haken.

Toen Michiel deze vis ving gebruikte hij een rig van zo'n 25 cm. Best lang, maar omdat hij boilies met de werpbuis bij voerde moesten de vissen flink 'zwemmen' van aasje tot aasje.

Toen Michiel deze vis ving gebruikte hij een rig van zo’n 25 centimeter. Best lang, maar omdat hij boilies met de werpbuis bij voerde moesten de vissen flink ‘zwemmen’ van aasje tot aasje. Dan is een langere rig een prima keuze.


#4. Camoufleer je rig

Tegenwoordig worden de wateren in de Benelux alsmaar helderder. Dat dit in het voordeel is van de karpers moge duidelijk zijn. Goede rig- en systeem camouflage kan je dan ook bonusvissen opleveren, zeker op wateren waar veel gevist wordt.

Tips-voor-rig---camouflage

Kies voor natuurlijk kleuren en match je rig met de bodem. Foto: Strategy.

Kijk dan ook altijd hoe jouw rig eruit ziet op de bodem waar je op vist. Doe dit op een ondiep stekje onder de kant en pas de kleuren van de onderlijn aan naar de kleuren van de bodem. Ga voor groen als er veel wier staat, of voor lichtere kleuren als je op zand of grind vist.


#5. Knoop je rigs langs de waterkant

In het het verlengde van het punt hierboven raden we ook aan om je rigs aan de waterkant te knopen. Je hebt dan een goed beeld van het water en de stekken waar je gaat vissen. Het ‘gevaar’ als je thuis rigs knoopt is dat je ze gaat inzetten ongeacht of hij wel of niet perfect is voor de stek waar je op dat moment zit. Beter is om je stek te bekijken, te verkennen en dan de perfecte rig voor die situatie te knopen.

Erik-Hakvoort-rig-1-2

Door zijn rigs aan de waterkant te knopen speelt Erik Hakvoort in op de omstandigheden waar hij op dat moment mee te maken heeft.


#6. Wissel niet teveel tussen rigs

Last but not least, vang je op een rig dan zal hij in de meeste gevallen goed voor je werken. Ook op verschillende wateren! Het is niet nodig om 10 verschillende type rigs in de je rigbox te hebben. Probeer een goede basisrig voor bodemaas te hebben waarmee je puur in lengte varieert afhankelijk van de hardheid van de bodem en de voerstrategie.

tips voor rigs - vangst

Gebruik rigs die al goed voor je gewerkt hebben. Foto: Martin Post

Daarnaast wil je misschien nog een rig voor het vissen met pop-ups of partikels. In de meeste gevallen zal het namelijk niet aan je rig liggen als je niks vangt, maar aan de lokatie (stekkeuze) of de weersomstandigheden. Als je blankt zal het wisselen van stek je vangstkansen meer vergroten dan het verwisselen van je rig 😉


Doe je voordeel met deze 6 basis tips om je rigs nog beter te maken. Het, in onze ogen, belangrijkste punt is toch wel: maak het jezelf vooral niet te ingewikkeld. Eenvoud is vaak de sleutel tot succes!

Bekijk ook