Carp and the City – Saron Debets

Karpervissen in de stad is niet iets dat aan veel karpervissers besteed is; de stadse omgeving met daarbij de drukte van alledag, het lawaaierige verkeer, de hoeveelheid mensen -waaronder soms ook hele vreemde en ongure vogels- stoot veel vissers af! Saron Debets smult er echter van, lees het in dit artikel.

Stadse buffel in vol ornaat!

Stadse buffel in vol ornaat!

Graffiti, sirenes, junks, zwerfvuil en de verse geur van hondenpoep zorgen nou eenmaal niet voor hetzelfde lekkere, relaxte gevoel als de schone, frisse, naar nat gras ruikende oevers die ook nog eens voorzien zijn van salamanders, ijsvogels, konijnen en reeën. Toch heeft de stad met al haar ongemakken ook zo zijn charmes en vaak zijn er hele mooie vissen te vangen.

Doorgaans geen stads tafereel...

Doorgaans geen stads tafereel…

Zelf behoorde ik eigenlijk altijd tot de categorie ‘stadsmijders’. Gesteld op rust aan de waterkant kon je mij voor de stadse visserij met geen stroomstok porren. Toch heb ik mijn mening de laatste jaren bijgesteld en dit komt voornamelijk door de mooie en vaak bijzondere vissen die zich in de stadse putten en grachten schuilhouden. Je verwacht het soms niet, maar in veel van die wateren zwemmen gewoon prachtige vissen. Oké, ik moest een aantal van mijn normale eisen, zoals rust en een geheel natuurlijke omgeving, overboord zetten, maar ik wende daar ook wel weer snel aan en kon zo mijn ‘city fish tolerantie’ wat verlengen. Links laten liggen lukte in ieder geval niet meer, daarvoor was de uitdaging te groot geworden.

Op de fiets kwam ik ze al vaak tegen.

Op de fiets kwam ik ze al vaak tegen.

Al vaak had ik tijdens het fietsen door de stad de karpers kunnen spotten en watertandend moeten toezien hoe menig kolos voor mijn voeten voorbij kuierde! Eén stokoude spiegel maakte hierbij altijd enorm veel indruk op mij. Ik kon er niet langer tegen, zo dichtbij, maar ook zo ver weg. Tijd om er werk van te maken en deze karper schaakmat te zetten!

Hoe ga ik jou schaakmat zetten?

Hoe ga ik jou schaakmat zetten?

Voor mezelf heb ik al wel het besluit genomen dat het voornamelijk in de dagvisserij moet gebeuren, korte instant sessies waarin ik actief aan de slag ga. Hierdoor weet ik van mezelf dat ik het wel vol zou kunnen houden. Nachtvissen gaat me dan echt te ver en volgens mij is dit ook helemaal niet nodig! Door het dagjesvissen krijg je in de stad natuurlijk gelijk te maken met betaald parkeren. Om niet tot hoofdsponsor van de gemeente te worden uitgeroepen, besluit ik om in eerste instantie vanaf het moment dat het licht wordt te beginnen en dan tot een uur of elf te blijven. Zo kost het me niet teveel duiten en ben ik mooi voor de drukte weg.

Korte sessies met een hoog rendement.

Korte sessies met een hoog rendement.

Ik prefereer zelf om lekker mobiel te vissen, licht bepakt en snel in staat om op de wisselende omstandigheden te anticiperen. Al het materiaal moet simpel dragend te vervoeren zijn, dus alleen het hoognodige gerei gaat mee. Al snel blijkt dat ik soms aardig wat meters moet maken voordat ik de vissen vind. Meerdere keren rondlopen en al slalommend de hondendrollen ontwijken terwijl mijn ogen op het water gericht zijn. Dit is overigens niet eenvoudig kan ik je vertellen en wordt dan ook menigmaal beloond met een goedgevuld en stinkend zoolprofiel!

Wat een dikke rug!

Wat een dikke rug!

Toch mag ik niet klagen over de snelle resultaten, zeker niet als je kijkt naar de daadwerkelijk geviste uren in verhouding tot de gevangen vissen. Soms loop ik wel twee tot drie uur rond voordat ik wat vissen kan vinden. Vinden betekent echter nog niet direct vangen, daar komt nog heel wat meer bij kijken. Het mooie van het goed en lang observeren is dat je snel gewoontes of patronen kunt ontdekken bij sommige vissen. Zo kom ik een aantal vissen op het spoor die iedere keer tegen de overkant onder een brug gaan. Halverwege draaien ze om en zwemmen dan weer onder mijn kant terug. Ze blijven op half water en komen voor mijn voeten over een schuin talud heen. Halverwege dit schuine talud steekt een stoeptegel horizontaal uit. Laat ze nou daar iedere keer exact overheen schuiven. Drie keer raden waar ik mijn haakaas en wat kruim laat zakken…

Kruim gesoakt in de aminol liquid voor een snelle respons.

Kruim gesoakt in de aminol liquid voor een snelle respons.

In spanning wacht ik af totdat ze weer een rondje gaan maken en onder het bruggetje uitkomen. Mijn haakaas ligt perfect onder de hengeltop op de tegel, het gesoakte boiliekruim dwarrelt nog wat naar beneden. Daar komen ze al aan! De vissen duiken direct met de neus naar beneden. Gretig gaan ze los op het kruim dat halverwege tegen het talud ligt. Al snel wordt het water troebel en kan ik alleen nog af en toe een wapperende staart waarnemen. Dan ineens een boeggolf en een hengeltop die dubbel klapt… Hangen!

Soms zijn er snel patronen te ontdekken.

Soms zijn er snel patronen te ontdekken.

Het resultaat van goed observeren.

Het resultaat van goed observeren.

Zonder uitzondering ving ik iedere vis onder mijn hengeltop. Simpeler kon bijna niet! Je moet alleen het geduld hebben om de vissen op het spoor te komen en te observeren, maar dat is buiten de stad natuurlijk niet anders. Wat dat betreft zijn er overeenkomsten zat met het vissen buiten de stad. Er waren ook dagen dat ik de vissen niet kon vinden, meestal viste ik dan ook niet en de keren dat ik het wel probeerde blankte ik gewoon. Cruciaal is dus dat speuren naar activiteit, en dat is nu net het mooie aan het vissen vind ik. Juist dat actieve gestruin, al schuifelend met je spulletjes in de hand stapvoets die waterkant langs. Keer op keer die verwonderende blikken van voorbijgangers, honden die in de aanval schieten omdat ze je gesluip niet vertrouwen, uitglijden over een ‘dogvlaai’, een scooter die je zowat van de sokken rijdt, het hoort allemaal bij ‘Carp and the City’.

Als je de vis hebt gevonden en je rigs werken goed dan kan het haast niet misgaan.

Als je de vis hebt gevonden en je rigs werken goed dan kan het haast niet misgaan.

Er was echter één vis die telkens de dans ontsprong. Een oude, bejaarde, zeer mooie, moddervette spiegel. Een bruut ogende dame op leeftijd die al menig vissershart gelukkig had gemaakt. Een vis die normaliter niet zo moeilijk te vangen was, maar bij mij niet wilde meewerken. Zo werd ze twee keer gevangen terwijl ik ook aan het water zat. Ze sprong meerdere keren voor mijn ogen, ze flirtte menigmaal met me terwijl ze lekker lag te zonnen. Hoe vaak had ik haar ondertussen al niet aan het oppervlak gezien?! Onmogelijk om haar met een broodkorst te verleiden omwille van de vele watervogels. Ik heb het wel geprobeerd hoor, maar verder dan een dril in de lucht met een schreeuwende kok(hals)meeuw kwam ik niet.

Ik had er zelfs al het nodige voor opgeofferd, want ik heb er tegen mijn gevoel in een aantal avondjes gevist en stond zelfs meerdere keren op het punt om de nacht door te halen. Iets wat me overigens niet lukte, want ik kon er mijn rust niet vinden. Ik had de plu al een paar keer staan met stretcher, slaapzak en de hele rambam, maar iedere keer trapte ik het net zo hard de auto weer in. Ik voelde me er niet prettig en had er zo geen schik van!

Ik ving wel wat, maar voelde me er niet prettig bij.

Ik ving wel wat, maar voelde me er niet prettig bij.

Dit ging hem dus niet worden en eigenlijk moest ze maar gewoon overdag op de mat komen. Vorig voorjaar heb ik er nog een poging gewaagd. Dan maar niet instant zoeken naar haar, maar een standaard tafeltje-dek-je. Als je niet gewoon voor de bijl wilt gaan, maar alleen voor een pens voer, dan doen we het op jouw manier. De trekroute wist ik inmiddels wel, daarom was de plek om te voeren ook snel gekozen. Drie dagen bollen strooien, tien minuten vissen, één aanbeet en ze lag binnen twee tellen in mijn net. ‘ Kom maar in mijn armen big mama’.

‘Big City Mama’!

‘Big City Mama’!

Ik had mijn doel bereikt, de uitdaging was als sneeuw voor de zon verdwenen en zo ook mijn drang om in de stad te blijven vissen. Ze was mijn laatste carp in the city, want ik ben sindsdien nog niet terug geweest.

Saron Debets


Volg de avonturen van Saron op zijn persoonlijke blog op de Strategy website. KLIK HIER!

Klik op de afbeelding om naar de eerste blog te gaan!

Bekijk ook