De JRC DS3 beetmelders door de KWO redactie getest

Eind vorig jaar kwamen de JRC DS3 beetmelders bij ons op de redactie binnen en keken we elkaar aan… “Wie wil deze jongens eens grondig gaan testen?” Michiel en Mark vissen eigenlijk al sinds jaar en dag met Delkims. Het herkenbare geluid van een Delkim bij een run laat hun hart een stuk sneller kloppen.

Desondanks hadden de oude Delkims links en rechts wel wat kuren gekregen en waren ze eigenlijk aan vervanging toe. Mark besloot daarom de JRC DS3 set in zijn vistas mee te nemen om er de komende maanden eens flink mee te vissen! Lees hieronder zijn bevindingen.


De eerste kennismaking

Toen ik de JRC set voor het eerst in mijn handen kreeg moest ik wel even wennen aan het moderne design van de beetmelders. Mijn ‘oldskool’ delkims waren inmiddels 10 jaar oud en daar ga je je dan toch aan hechten, ondanks de kuren bij nat weer en een ontvanger die het niet altijd even goed doet… Desalniettemin was ik erg blij met de set, want zeker in de wintermaanden was ik toe aan een frisse en betrouwbare set beetmelders. Daarbij had ik al gezien dat bevriende vissers zoals Arjen Uitbeijerse, Martin Post en Roelof Schut ook gebruikers waren van de DS3 beetmelders, dat gaf een boost aan vertrouwen!

jrc-ds3-set

De specificaties van de JRC DS3

De beetmelders hebben een zeer uitgebreid gamma aan opties en functionaliteit en kunnen zich daarmee meten met de topmodellen van merken als Fox en Delkim. Zie hieronder een overzicht van de opties die ik ben tegengekomen:

jrc-ds3

  • Volume, toon & gevoeligheid instelbaar
  • Draadloze ontvangt tot 500mtr
  • Led indicatie bij een aanbeet
  • Nachtlampje op achterzijde
  • Antislip aan binnenzijde
  • Dubbel gesealde electronica
  • Lage batterijspanning waarschuwing
  • Ingangen voor swingers en accessoires
  • Super lange batterijduur (2x 3V LR1)
  • Behuizing van slagvast ABS materiaal
  • Geleverd met beschermhoesjes
  • 2 jaar garantie
  • Inclusief luxe opbergtas


Opvallende functies

Als je een tijdje met deze beetmelders aan het vissen bent kom je een aantal zaken tegen waar je niet direct aan had gedacht, maar die wel voor mijn visserij super handig zijn.

JRC-DS3-led

Led licht sterkte
Je hebt de mogelijkheid om de led-verlichting in helderheid in te stellen. Hiermee kun je dus het licht dimmen of feller maken. Zeker de dimfunctie was in mijn visserij een voordeel. Ik zit regelmatig op plekken waar ik misschien niet helemaal hoor te zitten of ik wil niet opvallen voor andere vissers. In die gevallen kan ik de led helemaal dimmen zodat hij niet opvalt voor de omgeving.

DS3

Verlichting achterzijde
Op de achterzijde is een klein, maar helder wit led lampje geplaatst. Deze kun je aan en uitzetten met een knopje aan de onderkant van de beetmelder. Dit lampje is dus superhandig als je je lijnen met de boot uitvaart. Als je wegvaart zet je het lampje aan waardoor je een goed markeerpunt hebt om weer terug te varen. Voorheen moest mijn vismaat met zijn hoofdlamp seinen, maar nu kun je gewoon simpel het led’je aanzetten.

file_19831

Bereik en trilfunctie ontvanger
Aan de ontvanger zitten meerdere functies die ik persoonlijk handig vindt. Het belangrijkste is dat de ontvanger een enorm bereik heeft (volgens mij minimaal 500 meter). Nu is het niet zo dat ik zo ver van mijn hengel af wil (!), maar meer dat dit signaal zeer krachtig is. Hierdoor heeft het mij nog nooit in de steek gelaten, ongeacht hoeveel bosjes of hoogteverschil er tussen mij en mijn hengels zat. Mijn Delkims wilden nog weleens haperen dan, maar bij de JRC komt elke piep direct door.

Daarnaast heeft de ontvanger ook een trilfunctie. Ook dit helpt mee om niet op te vallen. Er hoeft dus geen geluid uit de ontvanger of beetmelders te komen om een aanbeet te signaleren. Met het bijgeleverde key-cord kun je de ontvanger om je nek hangen als je (bijvoorbeeld) gaat slapen. Het trillen van de ontvanger is voor mij dan al genoeg om van mijn stretcher te springen!


De DS3 in de praktijk

Vanaf dat de beetmelders begin December in mijn bezit waren heb ik er gelijk gebruik van gemaakt. Ik heb er de winter mee door gevist in soms zeer barre omstandigheden. Denk hierbij aan een hoop sneeuw, regen, hagel en vrieskou. Tot nu toe hebben de beetmelders me nog geeneen keer in de steek gelaten, ze gaven de aanbeten stuk voor stuk goed door. Dat is voor mij wel één van de belangrijkste eigenschappen van een goede beetmelder. Niks is zo erg als erachter komen dat een aanbeet niet goed doorgekomen is of dat je er doorheen bent geslapen (met alle gevolgen van dien).

JRC DS3 regen

Is dan alles zo perfect aan deze beetmelders?!

Qua functionaliteit heb ik nog geen mankement kunnen ontdekken tijdens de maanden waarmee ik met deze beetmelders aan de waterkant hebt vertoeft. En de mensen die mij kennen weten dat ik niet de voorzichtigste ben met mijn materiaal!

Wel heb ik een persoonlijk  feedbackpuntje voor JRC. Dat zijn namelijk de tonen van de beetmelder. Dit is wellicht afhankelijk van hetgeen je gewend bent (en wat je smaak is), maar ikzelf vind de tonen van de DS3 aan de lage kant. Hoe hoger de toon hoe vaker mijn hart overslaat van adrenaline bij het krijgen van een run! Maar misschien moet ik gewoon nóg meer runs krijgen en ben ik dan ook 100 % verslaafd aan de DS3 beetmelders!  😉

Een karper die het de DS3 flink deed uitschreeuwen  ;-)

Een karper die zorgde voor een flinke fluiter.

Verder zal de toekomst het moeten uitwijzen of de beetmelders over 2, 3 of 6 jaar nog steeds functioneren zoals ze zouden moeten. Ik zie dit echter wel met vertrouwen tegemoet aan de hand van mijn eerste 9 maanden vissen met deze beetmelders. Hierbij moet ik wel zeggen dat ik ze nog afwissel met mijn oude Delkims.

De JRC DS3 gebruik ik voornamelijk in situaties waarbij de ontvanger een belangrijke rol speelt. Vaak in Frankrijk op grote wateren of in bosrijke gebieden in Nederland. Hierin heeft de DS3 een streepje voor op de Delkims, iets dat ik vooraf niet had gedacht.


Hieronder is nog een (ouder) filmpje van Roelof Schut waarin hij de DS3 beetmelders presenteert. Dit filmpje heeft mij goed geholpen om alle functies onder de knie te krijgen. Dus overweeg je om deze beetmelders te kopen of heb je ze al maar wil je alles weten, check dan even deze video!

Bekijk ook