De Top 10 Pics van Peter Schouten

Dit keer geeft Peter Schouten ons een kijkje in zijn wereld als landschapsfotograaf. Peter heeft prachtige reizen gemaakt, van Nieuw-Zeeland tot Noorwegen en overal schoot hij prachtige foto’s!

Fotografie is voor mij altijd een bijzaak geweest. Ik vond het leuk om foto’s te maken, maar van techniek wist ik niet veel. Ik was tevreden zolang mijn man-vis foto’s in orde waren.

De fotograaf als model: Peter Schouten.

De fotograaf als model: Peter Schouten.

In 2010 gooide ik het roer om en nam ontslag bij mijn werkgever. Ik wilde reizen, genieten van het leven. Ik was jong, woonde nog thuis, had geen vriendin en van binnen kriebelde er altijd al iets wat ik niet langer kon negeren. En dus ging ik ver weg van huis met als bestemming een prachtig, veilig land. Nieuw Zeeland. Dat was het moment dat ik mij meer ging verdiepen in fotografie. Ik wilde namelijk mijn reisbelevenissen goed vastleggen als herinnering voor later. Ik kocht een Canon 450D inclusief een groothoeklens (10-22mm) speciaal voor landschap fotografie.

Fotografie is voor mij een ontspannende bezigheid; ik kan er in op gaan en het gevoel van tijd volledig kwijt zijn. Het creëert een moment van hyperfocus, waarbij al het andere naar de achtergrond verdwijnt. Dat is prettig voor iemand met altijd een hoofd vol gedachten. Vissen heeft ook zo’n effect. Inmiddels is fotografie geen bijzaak meer, maar is het een verlengde van mijn visserij.

Op naar mijn foto top tien! Mijn top tien bestaat voornamelijk uit natuur foto’s. Dat is ook waar ik het meest van houd. De elementen lucht, water en aarde zie je in veel van mijn foto’s terug. De boodschap van de fotograaf en hoe hij deze vertaald naar zijn foto’s vind ik het interessantst. Ik zal daarom alleen de technische details bespreken die er volgens mij echt toe doen.

Peter-Schouten-1

Als ik op pad ga probeer ik altijd maximaal resultaat te behalen. Hoe slecht de weeromstandigheden ook zijn. Mijn doel is namelijk altijd een zo goed mogelijke foto. Deze benadering brengt natuurlijk extra avonturen met zich mee, maar daar houd ik juist van. Je beleving krijgt er een optater van. Een voorbeeld hiervan is bovenstaande foto. De foto is genomen langs de kust van Zuid-Afrika.

Het uitzicht vanuit de hut waarin in verbleef was fenomenaal. Ik dwong mezelf dichterbij te komen – ik had namelijk geen telelens – zodat ik de kracht van de beukende golven beter kon vastleggen. Hiervoor moest ik over scherpe rotsen klimmen en terwijl mijn lens beschermen tegen opspattend zeewater. Als fotograaf moet je dus af en toe risico’s nemen om de foto te hebben die je in gedachten hebt. Precies datgene vastleggen wat je daadwerkelijk meemaakt lijkt makkelijk, maar is lastig. Daar zit hem de uitdaging in. Timing was ook erg belangrijk bij deze foto. Ik had 25 foto’s genomen en geen daarvan vertelde wat ik zag. Tot ik deze foto had. Het water spatte op twee plekken tegelijk op. Dat was het juiste moment om de knop in te drukken. Pas toen ik deze plaat had kon ik mijn camera opzij leggen en genieten van het uitzicht.

Peter-Schouten-6

Deze foto heb ik ’s ochtends vroeg geschoten bij een putje in mijn woonomgeving. Ik was eerder opgestaan om de zonsopkomst mee te maken. Ik fotografeer graag rond deze periode vanwege het mooie, zachte licht. De lucht bevat vaak prachtige kleurencombinaties en de wolken steken mooi af. Bijkomend voordeel is dat je ’s ochtends of ’s avonds zonder zorgen tegen de zon in kunt fotograferen. Midden op de dag is dit een stuk lastiger omdat de zon dan eenmaal feller is. Ik heb een app. geïnstalleerd die weergeeft hoe laat de zon op komt en onder gaat. Erg handig.

In de foto heb ik bewust een neutraal element – het riet – opgenomen. Dat doe ik omdat er dan meer diepte in de foto ontstaat én er meer contrast is met de kleuren op de achtergrond. Het liefst positioneer ik zo’n element aan de zijkant zodat het niet teveel de aandacht trekt en het niet ten koste gaat van het echte onderwerp in de foto. Met andere woorden: het moet het onderwerp van de foto krachtiger maken en niet zwakker. Anders kun je het beter achterwege laten. Verder heb ik de boven- en onderkant van de foto iets donkerder gemaakt, niet teveel, zodat de aandacht meer uit gaat naar het centrum van de foto. Je ogen worden nu meer naar de lichte delen van de foto gezogen. Dat is precies mijn bedoeling. Op deze manier kun je proberen te beïnvloeden waar de kijker naar kijkt.

Peter-Schouten-4

Ik vind de compositie van deze foto goed gelukt. Toen ik het ventje richting de stenen zag lopen wist ik dat ik er snel bij moest zijn. Hij draagt een vest dat goed contrasteert met het grauwige zand. Hierdoor komt de aanwezigheid van het jongetje goed naar voren. Doordat het jongetje naast de stenen staat komt de omvang van de stenen beter tot zijn recht. Je ziet trouwens dat de stenen er vanaf links niet helemaal op staan. Normaal gesproken is het not done om voorwerpen af te snijden, maar bij deze foto vind ik het juist wel mooi.

Peter-Schouten-7

Toegevoegd in de top tien omdat ik het een lekkere Hollandse plaat vind. Ik woon weliswaar dichtbij Kinderdijk, maar kom er zelden. De foto is lekker strak, bevat een mooie kleurovergang en straalt rust uit. Hiermee bedoel ik dat er geen storende elementen aanwezig zijn. Ik heb de molen bewust een beetje rechts gepositioneerd omdat dat het geheel wat spannender maakt. Dat het water niet helemaal vlak is vind ik jammer, maar het is wel een weergave van de werkelijkheid.

Peter-Schouten-9

Ik vind dit een van mijn meest unieke foto’s. Qua elementen is het een eenvoudige foto, maar spreekt voor mij enorm tot de verbeelding. De foto is voor mij het bewijs dat eenvoud al genoeg kan zijn om je foto tot een succes te maken. Zo’n boompje alleen in het landschap geeft desolaatheid weer. Daarnaast lijken de wolken uit een soort luchttunnel te worden geblazen, uitgewaaierd en verspreid in de lucht.

Ik schiet al mijn foto’s in RAW en bewerk ze na in Lightroom. Als je foto’s in RAW maakt, schiet je ze min of meer zonder settings en is het gebruikelijk om de foto na afloop te bewerken. In welke mate je bewerkt is aan jou. Nabewerking is een tijdrovende klus, maar erg leuk om te doen. Het voordeel is dat je de foto precies zo kunt bewerken tot hij helemaal naar je smaak is. Zo kun je variëren in de witbalans (koele of heel zachte kleuren) en kun je met een brush accenten leggen op elementen in de foto die jij belangrijk vindt. Wanneer je in JPEG schiet heb je veel minder ruimte om achteraf correcties uit te voeren. Daarom adviseer ik je in RAW te schieten. Benut jouw creativiteit!

Peter-Schouten-3

Deze foto lijkt genomen in de tijd van het Wilde Westen. In werkelijkheid is dit een gebied waar ook scenes van Lord of the Rings zijn opgenomen. De kleurovergang in de lucht vind ik tof en de zon die het dorre gras op de voorgrond verlicht maakt het af. Met de ervaring die ik nu heb zou ik een hoger diafragma-getal inzetten (9 of 10) om de zon meer samen te knijpen. Een mogelijk nadeel is dat je meer ruis krijgt in de foto, maar dit is na afloop best goed weg te werken.

Peter-Schouten-2

Soms is er in het buitenland bijna geen verkeer op de weg. Voordeel daarvan is dat je op dit soort momenten direct op de rem kan trappen, de handrem aan kan trekken en gelijk aan de slag kan met jouw camera. Ik ben gehurkt gaan zitten voor meer diepte in de foto. Ik heb de witte streep op het wegdek vanuit de rechterhoek laten verdwijnen omdat ik dat simpelweg mooier vind. Omdat de lucht lucht mooier is dan de weg heb ik ongeveer 2/3 deel lucht gefotografeerd. Ik kon tijdens het auto rijden mijn ogen niet van het landschap houden; zo mooi vond ik het. Ik ben nog steeds blij dat ik de auto aan de kant heb gezet om dit uitzicht te vereeuwigen.

Peter-Schouten-5

Een ander shot gemaakt een waanzinnige meer. Kun je jezelf voorstellen hoe het was om hier te zijn? De schoonheid van dit landschap was werkelijk overweldigend!

Peter-Schouten-8

Bloedheet zand en immens grote duinen maakten het een uitdaging om deze foto te maken. De in de wind wuivende pluimen en fijne zandlijnen zorgden ervoor dat ik een foto móest maken. Door ook hier vanuit een laag perspectief te fotograferen zie je de zandlijnen goed en lijken de pluimen groter. De pluimen steken mooi af tegen de blauwe lucht.

Peter-Schouten-10

In 2005 besliste het lot dat ik Rick Bongers leerde kennen. Hij vangt Nederlandse bakken bij de vleet. Ik had bij deze vis geen andere lens dan mijn groothoeklens meegenomen, anders had ik graag een normale lens ingezet. Ondanks dat vind ik het een geslaagde foto en weet ik dat ook de vanger er erg blij mee is. De vis is helaas niet meer onder ons.

Ik merk dat ik door enthousiasme over fotografie veel geschreven heb. Ik hoop dat je van de foto’s hebt genoten en dat je iets van de tekst opgestoken hebt. Bedankt voor het lezen!

Peter-Schouten-Noorwegen

Peter Schouten

Bekijk ook