De winter doorvissen – Wim Hanegraaf

Onze riviervisser Wim Hanegraaf is vreemd gegaan. De afgelopen weken ruilde hij de woelige rivier in voor enkele putjes. Een geslepen (voer)campagne werd er op losgelaten en in deze blog bericht hij over de aanpak en zijn successen!


Enkelen jaren terug bouwde ik meestal een winterstop in tijdens de koudere maanden. Maar van een échte winter kunnen we tegenwoordig niet meer spreken. Dus werd er (net zoals vorig seizoen) gewoon vrolijk door gehengeld! Al dan wel niet op de rivier, maar in de winters hou ik de wateren graag wat makkelijker. Ik wil jullie in deze blog iets vertellen over mijn aanpak in de winter!

Een strakke winterstek op een klein putje.

Een strakke winterstek op een klein putje.

Samen met makker Danny waren we voor deze winter neergestreken op een klein putje van 2 hectare niet al te ver van huis. Vanaf het voorjaar tot en met het najaar is het er razend druk met vissers,en dat is iets waar ik in de regel niet echt tegen kan. Maar in de winter kunnen Danny en ik er fijn ons ding doen en zelfs een voerstekje onderhouden bleek mogelijk. En dat is nu net de sleutel tot succes, de vissen aan de gang houden.

In mijn ogen is het heel erg belangrijk welk type bol je in gaat zetten. Er wordt door te veel vissers klakkeloos aas in het water gegooid. Veel vissers hebben geen idee met wat voor aas ze nu eigenlijk aan het voeren zijn. Instant maakt het echt allemaal niet zo veel uit; als het aasje attractief is en goed smaakt voor vriend karper ga je er zeker mee vangen.

Maar voorvoeren en dan vooral over een langere periode is hele andere koek. Ook over de hoeveelheden wordt vaak totaal niet nagedacht. Zo kun je door bij de eerste mooie lentedagen direct te beginnen met zwaar te voeren het voorjaar van een hele put om zeep helpen. En daarbij ook het plezier van de anderen vissers! Vaak ben je niet de enige die bezig is en als je alles bij elkaar optelt is het direct een flinke hoeveelheid voer. Jongens, de vissen zijn nu net pas een beetje wakker! Probeer de voerhoeveelheid af te stemmen op het bestand, de grootte van het water, de watertemperatuur en het aantal concurrenten. Dan ben je pas echt goed bezig!

Zelf hadden we gekozen voor de Fiber Ice bollen van TTB, met een grootte van 15mm en 15/20mm dumbels. Dit aas staat bekent om zijn goede vangkracht in de winter en het voorjaar. Deze bol passeert het darmkanaal razend snel en zit toch boordevol goede voedingsstoffen. Daarnaast is de smaak erg goed. Door de kenmerkende geur wordt het aas snel door de vis opgemerkt, hierdoor blijft de karper er voor terug komen. Bij ons een aantal keer zelfs zó snel dat we binnen 5 minuten een run mochten noteren.

Eén van de topvissen die deze winter op de mat kwam.

Eén van de topvissen die deze winter op de mat kwam.

Omdat ik vanuit mijn werk toch langs dit water kwam rijden was het makkelijk om de voerstekken regelmatig van lekkers te voorzien. Qua stekkeuze kies ik meestal een stek waar voldoende water staat en die doorgaans in de luwte ligt, een kant zone vlakbij het diepste stuk van het water is vaak goud. Als de koude wind geen invloed op je stek heeft, dan ligt daar de vis daar meer dan eens samengeschoold. Ze trekken vaak vanuit het diepere water naar de kant om te gaan azen.

Als je beschikt over een visvinder is het nuttig om hiermee het water goed af te speuren naar de vissen. De vissen liggen nu alleen niet samengeschoold, maar zwemmen over het algemeen erg weinig. Het is dus zaak het voer dichtbij de vissen aan te kunnen bieden. Een middagje met de visvinder en boot is dus een hele goede investering voor je wintervisserij.

Vismaat Danny met een BAK van een schub!

Vismaat Danny met een BAK van een schub!

Ik voer meestal rond de 100 gram boilies per stek en naar gelang het kouder of warmer wordt kun je de voerhoeveelheid bijstellen. Vaak merk je ook zelf wel of het aantal gevoerde boilies goed is. Zo ving ik eens 2 vissen achter elkaar direct na aankomst, de buikjes waren lekker dik en de mat was rijkelijk gevuld met boiliepap, in deze situatie had er dus best wat meer gevoerd kunnen worden. De dikzakken hadden alles met zijn tweeën opgevreten! De week erna had ik de voerhoeveelheid een tikje opgeschroefd, het gevolg; we kregen 5 runs maar nu wat meer verspreid over de sessie.

Qua rigs houd ik vaak hetzelfde aan; een semi stiff rig van ongeveer 12 centimeter met een vlijmscherp haakje maat 8, een Line-aliner met blow back ringetje. Als het echt een harde visserij is wil ik nog wel eens een longshankje gebruiken maar meestal gebruik ik tegenwoordig een anti-eject haak, waarom specifiek dit model? Geen idee maar ik vang er genoeg mee, vertrouwen vangt meestal nog de meeste vissen 😉

Deze rakkers hebben me een aantal fraaie vissen opgeleverd.

Deze rakkers hebben me een aantal fraaie vissen opgeleverd.

Een echte snowman gebruik ik eigenlijk nooit. Wat ik wel meer dan eens doe, is van zowel de pop up als van de boilie een stukje af snijden, welke ik vervolgens weer door middel van de hair op elkaar zet. Het opvallende van de fluo kan de vis nét doen beslissen om het haakaas te nemen. TTB Baits heeft een hele nieuwe range fluo’s waar ik erg over te spreken ben!

Tijd voor een nieuw hoofdstuk in mijn riviervisserij!

Tijd voor een nieuw hoofdstuk in mijn riviervisserij!

Al met al was het een leerzame winter. Danny en ik hebben flink wat (mooie) vissen gevangen en nu het voorjaar weer voor de deur staat beginnen de ‘grotere’ wateren weer te kriebelen. Voorgaande jaren heb ik met een boot op de Maas gevist, maar deze heb ik halverwege vorig jaar verkocht. Toch begon het bloed te kruipen en inmiddels heb ik een nieuwe boot op de kop getikt. De afgelopen weken heb ik er flink aan geklust en de eerste sessies op de rivier zijn al gemaakt. Een erg brute visserij waarbij de boot en ik ook nog even aan elkaar moesten wennen…

Dit soort vissen hoop ik dit jaar weer te mogen vangen. Ik ga er weer voor!

Dit soort vissen hoop ik dit jaar weer te mogen vangen. Ik ga er weer voor!

In de volgende blog hoop ik wat meer te kunnen vertellen over de visserij op de rivier met hopelijk met een paar mooie vissen!

Stay Tuned!

Wim Hanegraaf

Bekijk ook