‘Dieptemeten’ anno 2015 – Peter Vlasveld

Technologie raakt steeds meer verweven met de hedendaagse karpervisserij. Speciaal voor KWO dook Peter Vlasveld in de wereld van de dieptemeters. Immers: tegenwoordig zijn veel karpervissers er wel van overtuigd dat je dankzij het goed inzetten van een dieptemeter méér vissen zal kunnen vangen. Toch? We laten Peter aan het woord!


Als je mij twintig jaar geleden zou vertellen dat ik in de toekomst mijn lijnen kon uitvaren met een voerboot voorzien van GPS en dieptemeter, dan had ik je waarschijnlijk voor gek verklaard. En als je mij tien jaar geleden had verteld dat je een ‘dieptemeter sensor’ aan je lijn zou kunnen plaatsen om vervolgens op je smartphone de bodem ‘af te lezen’ dan had ik wederom gedacht dat er een steekje bij je los zat…

(Draadloze) onderwatercamera’s, een camera op een lier vanuit de voerboot of zelfs een drone, je kunt het tegenwoordig zo gek maken als je wilt! Maar de hamvraag is; “ga je er meer karper door vangen?” Mijn antwoord hierop is “JA!”, maar het moet niet te gek worden.

In dit artikel ga ik wat dieper (!) in op de technieken en gadgets die ik vandaag de dag gebruik om erachter te komen hoe de bodem eruit ziet waar ik mijn lijnen (en rigs) te water laat.

Vandaag de dag is er veel veranderd in mijn visserij.

Vandaag de dag is er veel veranderd in mijn visserij.

Vroegâh

Ik weet nog wel dat ik voor het eerst een dieptemeter gebruikte, dat gaf me zoveel meer informatie dan de ouderwetse hengel met markerfloat en een stuk lood (ook al gebruik ik die soms nog steeds!). Het was een Humminbird smartcast, een gadget toentertijd, want je kon doormiddel van een horloge zien wat de diepte was! Dat was toen écht ‘de shit’.Dat je maar 10 meter ver kon gooien, en het beeld je bijna niks meer vertelde als de diepte, laat ik even achterwege.

Al snel kwam daar een Humminbird Fishingbuddy bij, en werd mijn hypermoderne Ultimate baitcruiser voerboot ook uitgebreid met een Humminbird RF15. Hoe vet was dat? De beloofde afstand haalde ik niet, maar tot zeker 100 meter kon je wel de diepte zien. En ja, het leverde me toentertijd zeker meer vissen op!

Het leverde me toentertijd al zeker meer vissen op.

Het leverde me destijds al zeker meer vissen op.

Vandaag de dag is er voor mij veel veranderd! Niet alleen heeft de oude voerboot plaats gemaakt voor een upgrade, maar dit geldt ook voor de dieptemeters die ik gebruik. Waar ik me namelijk het meest aan stoorde was dat de dieptemeters keurig netjes de bodem lieten zien, maar de waterplanten en de takken op de bodem waren niet zichtbaar. Het was dus overal een kale bodem? Nee, het tegenovergestelde zelfs, de onderwaterjungle waarin ik een vis verloor was absoluut niet zichtbaar. Het laatste wat je wilt is een vis verspelen omdat er toch wél takken en narigheid op de bodem aanwezig blijkt te zijn!

Mijn gezonde verstand en de lichte aanduiding op de RF15 gaf mij uiteraard wel het idee waar er wier of planten aanwezig konden zijn. Maar ik nam definitief afscheid toen ik een bak van een karper verloor aan een halve boom onderwater die gewoon absoluut niet zichtbaar was op de dieptemeter.

Tegenwoordig gebruik ik een Navigator voerboot.

Tegenwoordig gebruik ik een Navigator voerboot.

Dieptemeters voor op de (voer)boot

Eigenlijk zijn er twee type dieptemeters die de karpervissers van vandaag gebruiken. Een dieptemeter op de boot (rubberboot bijvoorbeeld), en een dieptemeter op de voerboot. Er is een uitgebreid scala aan dieptemeters op de markt, van goedkope meuk tot betaalbare kwaliteitsproducten. Net zoals alle andere producten in het karperwereldje zal je portemonnee bepalen wat de kwaliteit daarvan is.

Dankzij Global Fishing maak ik dit jaar gebruik van enkele kwaliteitsdieptemeters. Op mijn rubberbootje gebruik ik de Raymarine Dragonfly. Een flink scherm die perfect de details weergeeft van de diepte en voorzien is van Downscan.

Een functie die alles, maar dan ook alles weergeeft wat zich daar beneden op de bodem te vinden is. Kale plekjes in het wier, obstakels in de vorm van takken, alles wordt weergegeven op het scherm. Echter is deze niet te gebruiken op de voerboot.

De Dragonlfy heeft een prachtig scherm, als hij uit staat is het net een snijplank, als hij aan staat vertelt hij jou alles wat je wilt weten over de bodem en de ‘zooi’ erboven. Zeer belangrijk dus, ik wil immers nooit meer ‘onnodig’ een karper verspelen doordat ik geen kennis had van de aanwezige obstakels (of wier).

Ook zijn er dieptemeters die speciaal zijn ontwikkeld voor de voerboot, al dan niet uitgebreid met een externe zender om het signaal van de boot naar de ontvanger te sturen. De afgelopen maanden mocht ik verschillende modellen gebruiken en uittesten (allen gemonteerd op de Navigator voerboot).

Peter-Vlasveld-Dieptemeter-karpervissen-Foto-5

De Dragonfly met een custom bootsteun van globalfishing.

De Humminbird viel meteen al af doordat deze in mijn ogen te weinig laat zien. Een Lowrance dieptemeter voorzien van draadloze ontvanger was wel een van de systemen die duidelijk een verbetering was t.o.v. de Humminbird, echter is de aanschafprijs daar ook naar. De (draadloze) modellen die ook voorzien zijn downscanning kosten al snel 900 tot 1600 Euro.

De Lowrance dieptemeters zijn ook draadloos te maken, echter zit daar wel een prijskaartje aan vast. De Elite 4x heeft bijvoorbeeld geen GPS, maar wel Chirp dowscan.

De Lowrance dieptemeters zijn ook draadloos te maken, echter zit daar wel een prijskaartje aan vast. De Elite 4x heeft bijvoorbeeld geen GPS, maar wel Chirp Downscan.

De dieptemeters die het meest in aanmerking zullen komen voor karpervissend Nederland zijn de Toslon dieptemeters. Met de Toslon TF500 als instapper, en de Toslon TF640 voorzien van GPS heeft Toslon twee serieuze dieptemeters op de markt, die qua prijs zeer interessant zijn. Met de TF640 als paradepaardje (en de TF650 op komst), beide voorzien van GPS.

De Toslon TF640 op de voerboot is goud voor op groot water. Doormiddel van de navigatie pijltjes en de gegevens op het scherm kan je altijd naar dezelfde plek terugvaren... Zelf met enorme afstanden.

De Toslon TF640 op de voerboot is goud voor op groot water. Doormiddel van de navigatie pijltjes en de gegevens op het scherm kan je altijd naar dezelfde plek terugvaren… Zelf met enorme afstanden.

Het is eenvoudig om stekken te markeren, waarna je jouw haakaas altijd op dezelfde plek terug kan plaatsen. Een welkome verademing op groot water! Ja, dat leverde inderdaad meer vis op! De prijzen variëren van € 500,- voor de TF500, tot € 900,- voor de TF640.

Na het droppen van het aas op exact 60 meter, dobbert de voerboot rond, terwijl ik me hengel in orde maak. De route vanaf de kant is duidelijk zichtbaar op de kaart.

Na het droppen van het aas op exact 60 meter, dobbert de voerboot rond, terwijl ik mijn hengel in orde maak. De route vanaf de kant is duidelijk zichtbaar op de kaart.

Gebruik je dan altijd een dieptemeter? “Nee”, is het antwoord. Op sommige wateren kan ik het prima af door alleen gebruik te maken van mijn lood. Een onderhands worpje of bovenhandse worp van 100m+ als je de stek eenmaal kent scheelt je weer wat materiaal mee te nemen naar de waterkant. Bij helder water maak ik ook nog wel eens gebruik van een onderwatercamera, of in de zomermaanden gewoon ff je duikbril opzetten en naar beneden zwemmen. Een manier die, naar mijn idee, niks aan de verbeelding over laat.

Op deze manier kan ik ook me rig plaatsen zoals ik dat zou willen. In dit geval onder toeziend oog van een kreeft  ;-)

Op deze manier kan ik ook mijn rig plaatsen zoals ik dat zou willen. In dit geval onder toeziend oog van een kreeft  😉

De Deeper

Naast de dieptemeter voor op de boot en op de voerboot, is er nog een derde soort dieptemeter om aan het rijtje toe te voegen. Onlangs kreeg ik de vraag of ik de Deeper Fishfinder eens uit wou testen. Mijn antwoord was dan, dat als ik een review doe, “ik altijd eerlijk zal zijn, ook als ik het product helemaal ruk vindt”. Dat risico namen ze dan ook. Want toen ik hoorde van een bal die met een Bluetooth verbinding de bodem in kaart zou brengen, dacht ik meteen aan de smartcast horloge van vroeger. Mijn verwachtingen waren dan ook alles behalve positief…

Peter-Vlasveld-Dieptemeter-karpervissen-Foto-10

Van het kanaal bij mij achter ken ik de bodem tot op de centimeter, aangezien ik daar al 7 jaar woon. Al die jaren ga ik er met warm weer heerlijk zwemmen en ken het water dan ook van haver tot gort. De Deeper Fishfinder is een dieptemeter die eigenlijk alleen een zender is. Je bevestigt de zender aan je lijn, en gooit deze in met je hengel. De Deeper weegt 100 gram, en heeft een bereik van ongeveer 50 meter. Ideaal voor kantvisserij of zoals in dit geval het kanaal.

En verrek, het klopt nog ook allemaal!

En verrek, het klopt nog ook allemaal!

Via Bluetooth koppel je de Deeper aan je smartphone of tablet. En verrek, het klopt nog ook! Elk taludje was zichtbaar, en zelfs waterplanten waren zichtbaar op mijn smartphone. Tijd om de Deeper eens nóg dieper uit te testen.

De Deeper blijft drijven en is exact 100 gram.

De Deeper blijft drijven en is exact 100 gram.

Diepe zand en grind afgravingen

Bij mij in de buurt is een water wat behoorlijk diep is en alle visserij vind er plaats tot zo’n 30 meter uit de kant. Wat ik namelijk weet van dit water is dat elke meter het verschil kan maken tussen blanken of vangen. 15 meter uit de kant is het 5 meter diep, en enkele meters verder zit je al op een diepte van 15 meter. En dan maakt de Deeper Fishfinder dus het verschil! Diepte uitkiezen (bijvoorbeeld 6 meter), lijn op de clip en je weet altijd zeker dat je nooit er voorbij zal vissen.

Peter-Vlasveld-Dieptemeter-karpervissen-Foto-12

Door de Deeper aan mijn flexispeedwsivel te bevestigen, hoef ik alleen nog maar de Deeper te vervangen voor mijn rig. De Deeper gaat automatisch aan en uit bij contact met water.

Fishfinder?

Een term die bij dieptemeters wordt gebruikt is ook wel eens een ‘Fishfinder’. Nou heb ik het daar niet zo op, want je kan het verschil echt niet zien tussen een paar brasems en een karper. Een plastic zak of een school kleine visjes kan ook snel worden aangezien voor vis. Maar toevallig was het die week de paaiperiode van de brasems. De Deeper plaatste ik boven een zandplaat enkele meters uit de kant, en 90% van de brasems die over de plaat trokken werden opgemerkt door de Deeper. Nu zal ik nog steeds niet blind uitgaan van een melding dat er vis gezien wordt, maar het geeft me zeker wel een idee!

Vissen worden aangegeven met daarbij de gegevens van de geschatte diepte.

Vissen worden aangegeven met daarbij de gegevens van de geschatte diepte.

De werking

Het apparaatje schakelt pas in als hij nat wordt, hiermee voorkom je dus dat de batterij leeg gaat (die behoorlijk lang mee gaat). Hij kan worden opgeladen met de bijgeleverde USB kabel. En je kan het apparaat alleen koppelen als hij in het water ligt, of als hij aan het opladen is.

De Deeper heeft 3 verschillende bevestigingspunten voor het uitgooien, of vanaf een brug of om aan de boot te bevestigen (met verkrijgbare flexibele arm).

De Deeper heeft 2 verschillende standen, bij overschakelen naar grotere gevoeligheid zie je duidelijk het verschil.

De Deeper heeft 2 verschillende standen, bij overschakelen naar grotere gevoeligheid zie je duidelijk het verschil.

De Deeper heeft 2 verschillende standen, namelijk de normale stand bij 55®@ 90kHz en een extra gevoelige stand bij 15®@290kHz. In deze extra gevoelige stand zijn zelfs waterplanten goed zichtbaar, en is bedoeld om de bodemstructuur nog beter in kaar te brengen.

Eenmaal uit het water, stopt de Deeper met doorgeven van gegevens.

Eenmaal uit het water, stopt de Deeper met doorgeven van gegevens.

Onlangs is er zelfs een update van de app gelanceerd zodat je zelfs 3D dieptekaarten kunt maken van jouw water. In combinatie met de GPS van je smartphone, Google Maps en de dieptes per locatie kan de Deeper app een bathymetrische kaart maken.

Een 3D kaart van je water!

Een 3D kaart van je water, hoe dik is dat?!

De Deeper maakt een diepe indruk

Waar ik eerst nogal sceptisch was over de Deeper kan ik nu met volle tevredenheid zeggen dat hij een plekje heeft gekregen in mijn tacklebox. Met name bij korte sessies en bij kantvissen of het struinwerk heeft hij zeker een toegevoegde waarde. Ik heb de Deeper vergeleken met de geavanceerde dieptemeters, en hij doet wat hij moet doen!

De Smartphone bevestigd op een klem van ene selfie stick (de meeste selfie sticks hebben namelijk schroefdraad voor een statief  ;-)

De Smartphone bevestigd op een klem van een selfie stick (de meeste selfie sticks hebben namelijk schroefdraad voor een statief 😉

Op de voerboot en vanuit het kleine bootje zal ik toch eerder kiezen voor een dieptemeter voorzien van Downscan en of GPS. De kijkemmer en de duikbril blijven uiteraard ook nog steeds favoriet bij heldere wateren.

De Deeper is een leuk gadget die met gemak in je jaszak past, maar door het bereik van maximaal 50 meter zal het niet de eerste keuze zijn voor een karpervisser. De fabrikant is druk bezig met nieuwe ontwikkelingen en daarin overwegen ze ook om grotere afstanden te kunnen overbruggen, ik ben benieuwd!

De vergelijking

Niet meer weg te denken uit mijn visserij.

Eigenlijk kan je de verschillende dieptemeters niet met elkaar vergelijken. Want ze zijn allemaal voor verschillende doeleinden. De Toslon serie is speciaal voor op voerboten. Deze kan je (nog) niet aan je boot bevestigen d.m.v. een vaste transducer. Vergelijkbare systemen zoals Lowrance en Humminbird hebben zo ook hun voor- en nadelen zoals de aanschafprijs. Bijvoorbeeld: een Lowrance draadloos maken kost je meer als het dubbele van het aankoopbedrag!

Raymarine Dragonfly 7

De Raymarine Dragonfly 7.

De Raymarine Dragonfly 7 steekt met kop en schouders erbovenuit, maar is niet draadloos voor afstandswerk. Het systeem onderscheid zich van het feit dat er downvision op zit en je ziet echt alles op de bodem ziet liggen. Een groot overzichtelijk scherm met een zeer uitgebreid menu wat eruit ziet als een tablet. Maar daar is de prijs ook naar! De prijzen variëren van € 849,- tot bijna € 1000,-, afhankelijk van opties zoals met of zonder kaarten (GPS). En let goed op, want ze worden ook aangeboden zonder transducer!

Het broertje van de Dragonfly is de Wifish, een unit zonder scherm wat op de boot gemonteerd dient te worden. Via je smartphone of tablet kan je dan WEL met Downscan de diepte meten. Deze is aan te schaffen vanaf ongeveer € 325,- als set. Ook deze worden aangeboden vanaf € 214,-, echter zonder transducer!

De Toslon TF500 en TF640

Peter-Vlasveld-Dieptemeter-karpervissen-Foto-20

De Toslon TF500.

Toslon TF640.

Toslon TF640.

De Toslon dieptemeters maken ook een zeer goede indruk. Het heldere kleurenscherm laat de contouren perfect zien van zowel de bodem als van de waterplanten. De hardheid van de bodem is ook zeer duidelijk zichtbaar door de verschillende kleuren. De TF640 met GPS is dan ook zeker het extra geld waard t.o.v de TF500.

De Deeper is echt een gadget, hij zal de draadloze dieptemeter voor op de voerboot niet kunnen vervangen voor grote afstanden. Maar voor het aankoopbedrag van € 219,- heb je behoorlijk wat techniek in huis. De smartphone of tablet heb je toch al in het bezit! En je kan hem zowel in de boot gebruiken als aan de waterkant.

De Deeper Fishfinder, een gadget die mij doet verbazen! Kijk maar eens naar het verschil.

De Deeper Fishfinder, een gadget die mij doet verbazen! Kijk maar eens naar het verschil.

Net zoals alle andere materialen welke je wilt kopen voor jouw visserij, zal je kijken naar de wat prijs is en wat jij van het product eist. Datzelfde geldt voor de keuze naar een goede dieptemeter!

Alle voor- en nadelen en de prijs op een rijtje gezet

Hier de systemen die ik heb uitgetest op een rijtje! Hierin heb ik de Lowrance niet meegenomen, omdat deze naar mijn idee te duur zijn, ook al zijn ze dat definitief waard! De Humminbirds laat ik wel achterwege, want die komt echt tekort vergeleken met deze modellen:


Tabel-Peter-Vlasveld-dieptemeters


Peter-Vlasveld-Dieptemeter-karpervissen-Foto-23

Hopelijk hebben jullie wat aan dit artikel gehad! Succes met de keuze voor de dieptemeter die bij jouw visserij (en portemonnee) past!

Peter Vlasveld

Bekijk ook