Een gebroken been en mini karpers, het voorjaar van Bart van Bezouw

Soms moet je niet kijken naar wat je níét kunt, maar juist focussen op hetgeen je nog wél lukt! Een heftige beenbreuk tijdens een potje rollebollen voor volwassenen gooit de plannen van Bart van Bezouw grondig om en zodoende zoekt hij zijn heil op een ‘karperput’ waar hij met een goede aanpak prima successen weet te boeken.


Na een wispelturige voorjaarssessie met Daniel in Frankrijk kon ik mijn draai in Nederland nog niet echt vinden. Ik had in het vroege voorjaar flink uit weten te halen op een verenigingwater. Met chods en in squid Goo gesoakte fluo´s over een zeer ruime zone van 10 mm boilies ving ik tot 8 vissen per (korte) sessie. Door toenemende drukte koos ik echter voor andere wateren maar daar kon ik geen structureel succes boeken.

Pril voorjaarssucces!

Pril voorjaarssucces!

BAM, de rolstoel in!

Het was begin mei dat mijn voorjaarsplanning compleet in duigen viel. Tijdens een wedstrijd American Football loop ik een dubbele botbreuk op in mijn onderbeen waardoor alle plannen in de ijskast kunnen. Mijn been wordt met pennen aan elkaar gezet en het vooruitzicht is 6 weken niet lopen. Daarna pas mag ik weer langzaam beginnen met revalideren…

Heaas moet ik het American Football voorlopig even aan m'n teammakkers laten.

Heaas moet ik het American Football voorlopig even aan m’n teammakkers laten.

De weken kruipen voorbij en bij week 3 is de drang om te vissen wel erg groot geworden. Daniel biedt aan om als begeleider te fungeren en we kiezen ervoor om een paar uurtjes met de methodfeeder op (kleine) karper te gaan vissen. Deze methodvisserij ben ik sinds vorig jaar enorm gaan waarderen en blijkt tevens een mooie leerschool te zijn voor mijn normale visserij. Het is een lekkere afwisseling om met weinig spullen naar het water te gaan en binnen enkele uurtjes een flinke hoop actie te krijgen. Dit in tegenstelling tot het ‘normale’ karpervissen waarbij je een hoop materiaal mee sleept en enkele uren vaak niet genoeg zijn om iets af te dwingen.

Het te bevissen water is een parkvijver met een ruim bestand aan karper, kroeskarper en giebel. Door het goede bestand aan vis is het er in de weekenden erg druk en wordt er ook goed gevangen. In de loop der jaren heeft deze hengeldruk ook zijn effect gekregen op de vissen wat een extra taktische uitdaging biedt voor deze dag.

Bart-van-Bezouw-handicap-1

Tsja, dan maar met de rolstoel én visspullen op pad!

Een subtiele (leerzame) visserij

Bij aankomst aan het water blijkt het erg rustig te zijn met vissers. Niet gek ook gezien de enorme hoosbuien van regen en hagel die deze ochtend het plasje teisteren. Mede door de harde wind twijfelen we over de te kiezen stek. Met wat zonnige perioden in de middag in het vooruitzicht kiezen we de kant waar de wind op staat en waar een aantal rietkragen zijn die voor extra opties zorgen.

Bart-van-Bezouw-handicap-4

Een spannende visserij, boordevol actie.

Ik hinkel met mijn krukken richting het water en neem plaats in mijn stoel waarna ik de hengels optuig. We gebruiken vandaag beiden een Guru X-safe methodfeeder in 24 en 28 gram. De 28 grams uitvoering is niet alleen iets zwaarder maar ook een stukje groter waardoor je meer voer kan brengen. Op sommige dagen werkt dit beter terwijl op andere dagen de kleinere versie duidelijk beter scoort. Daniël start met de 28 grams versie en ik pak de 24 grams uitvoering. Het mooie aan de X-safe feeder is dat hij voorzien is van een stuk elastiek in de insert. Hiedoor creëer je extra demping waardoor je uit de voeten kan met lichte onderlijntjes.

Bart-van-Bezouw-handicap-3

Daniel is mijn ‘partner in crime’ voor vandaag.

Qua onderlijnlengte heb ik met de methodfeeder de beste ervaringen met een korte onderlijn. Met de methodfeeder voer je in feite zeer compact waardoor de vis in veel gevallen de methodfeeder echt aan gaan vallen. De korte onderlijn blijft dicht bij het voer waardoor de haakaasopname veel sneller plaats vindt dan bij een langere onderlijn. Voor het gemak gebruiken we vandaag de 4 inch Ready Tied QM1 rigs in de uitvoering met haakmaat 14. Dit haakje lijkt erg klein maar is ruim voldoende om karpers tot een kilo of 6 te haken en op de kant te krijgen!

Bart-van-Bezouw-handicap-6

Eenvoudig maar effectief!

Als hooflijn gebruiken we 22/00 Guru N-Gauge. Een nylon hoofdlijn die schuurbestendig is en voldoende demping biedt tijdens de dril. Ik vis verder met korte maar soepele Winkle Picker die speciaal ontwikkeld is voor deze methodvisserij. Het voordeel van een kortere hengel is dat je de vis makkelijker kan landen en dat de handelingssnelheid met inwerpen omhoog gaat.

Bart-van-Bezouw-handicap-9

Het duurt niet lang alvorens de eerste karper op de kant komt.

Doordachte tactieken

Nu het materiaal besproken is wordt het tijd om te gaan vissen! Een belangrijke les die ik geleerd heb in deze visserij is om verschillende stekjes op te bouwen en deze beurtelings af te vissen. Het feit dat er behoorlijk veel vis zit zorgt soms voor voedselconcurrentie, maar kan ook zorgen voor een collectieve schrikreactie waardoor een volgende aanbeet lang op zich laat wachten. Door meerdere stekjes aan te leggen kan je rust creëren op de stekken waardoor je maximaal kan profiteren van elke stek.

Bart-van-Bezouw-handicap-10

Daniel en ik bouwen eerst een gezamenlijke spod-plek op recht vooruit op een meter of 45. Deze stek is bedoeld om een hoop vis aan de trekken en daar lang te houden. De tweede stek wordt opgebouwd op 30m uit de kant schuin rechts en links van de grote voerplek. Hier starten we met alleen losse feeders zonder los bij te voeren. Op deze manier weet je vaak bij start van de sessie in korte tijd enkele vissen te haken. Doordat je snel vis haakt is de stek echter in veel gevallen ook snel weer ‘kapot’.

Bart-van-Bezouw-handicap-5

Na circa een half uur zullen we deze stek dan ook elke 5 minuten van een klein cupje 10 mm boilies voorzien. Door heel regelmatig wat grotere deeltjes te voeren hopen we grotere vissen op deze stek te trekken. Het laatste, maar zeker niet minste stekje bouwen we heel dicht in de kant op. Je zal je verbazen hoe dicht de vissen in de kant komen, ook als je de hele tijd in de buurt aan het drillen bent!

Meerdere voertjes

Binnen eerdere sessie hebben we kunnen zien dat aasvoorkeuren per dag zeer sterk kunnen verschillen. We hebben die ochtend dan ook verschillende voertjes aangemaakt om hier optimaal op in te kunnen spelen. De spodmix die we hebben samengesteld bestaat uit chili hennep, Mainline spod en bag mix pellets, mini boilies en Mainline cloud9 groundbait om de boel bij elkaar te houden en een mooi wolkend effect te creëren.

Voor in de methodfeeders gebruiken we zowel pellets, groundbait of een combinatie van beiden. De groundbait hebben we aangemaakt met Hennep Olie, Minamino en Squid Goo. Hiermee creëer je zowel horitontale als verticale attractie in zowel smaak als kleur. We gebruiken verder 4.5mm pellets die we een paar uur voor de sessie in een klein laagje water hebben laten voorweken. Het resultaat is een mooie sponzige pellet die erg attractief is en goed om de methodfeeder heen blijft zitten.

Bart-van-Bezouw-handicap-8

Succes op de feeder!

Het vullen van de methodfeeder werkt erg simpel. Je plaats je haak in het vormpje en laat de onderlijn door het gootje lopen. Vervolgens vul je het vormpje met bijvoorbeeld voorgeweekte pellets en drukt de methodfeeder hier met het lood naar boven stevig in. Als je aan de achterkant van het vormpje licht op het midden drukt komt de methodfeeder los en is deze klaar om in te werpen. Het haakaas dat we vandaag gebruiken zijn 8 en 10mm boilies in verschillende kleuren. Het loont om regelmatig te wisselen van kleur om uit te zoeken wat die dag de beste kleur is.

Actie

Geheel volgens planning starten we de sessie met het vangen van enkele wat kleine karpers op de middellange stek. Zodra deze dood valt beginnen we met het voeren van de 10 mm boilies en onderhouden we deze stek gedurende de hele sessie. De grote spod-plek levert in de beginfase echter amper vis op. We besluiten de stek even met rust te laten omdat we verwachten dat er nog teveel voer aanwezig is.

Bart-van-Bezouw-handicap-7

Gedurende de dag vangen we tientallen karpers!

Ondertussen vangen we lekker door op de kantstek en de stek die we met boilies aan het onderhouden zijn. Grappig feit is dat we op de boilie stek inderdaad grotere vissen weten te vangen. De aanbeten laten iets langer op zich wachten maar het zijn keer op de keer de wat betere vissen. Na ruim een uur lijkt het meeste voer van de spod-plek opgeruimd te zijn en ook hier beginnen de aanbeten toe te nemen.

In slecht 5 uurtjes vissen weten we rond de 40 karpers te vangen. Door regelmatig van stek te wisselen en te blijven voeren in kleine beetje houden we de boel op gang en kunnen we een mooie serie maken. Een visserij die absoluut aan te raden is en dus ook prima te doen is als je tijdelijk wat minder mobielt bent of even minder tijd hebt!

Bart-van-Bezouw-handicap-2

Bart van Bezouw

Bekijk ook