Een nachtje karpervissen met Kevin Diederen

Het is al laat in de avond als de TomTom mij (Michiel) vertelt dat ik op de bestemming ben gearriveerd; een pittoresk watertje in de omgeving van Eindhoven waar Kevin reeds zijn kampement heeft opgeslagen. De komende 36 uur zal hij hier vissen om een nieuwe Korda video te schieten.

Schermafbeelding 2015-05-20 om 09.05.45

Het kampement is al opgezet, maar de hengels liggen nog niet op de stekken.

Opvallend is dat Kevin alles al wel klaar heeft staan, maar er nog geen lijnen in liggen. “Veel mensen denken dat je het maken van een goede video kan vergelijken met een normale visdag. Maar morgenochtend komt de cameraman pas en beginnen we met filmen. Het plan is dus om pas de komende nacht in het donker uit te werpen om te voorkomen dat ik al gelijk een vis zou vangen als het nog te lang is om deze te bewaren om te laten zien aan de kijkers. Er ligt wel al voer op de stek en de hengels zijn helemaal klaar. In de tussentijd kan de vis dus ook nog even op zijn gemak rondscharrelen en genieten van een makkelijke en vooral veilige maaltijd. Maar we moeten dus nog even geduld hebben.”

Er komt bij het maken van dergelijke video opnames nog flink wat om de hoek kijken.

Er komt bij het maken van dergelijke video opnames nog flink wat om de hoek kijken.

Ik vraag Kev naar een aantal tips om effectiever te vissen op dit soort kleine maar enorm druk beviste verenigingswatertjes. Na een korte overpeinzing rollen de woorden vlotjes uit zijn mond en kan ik de volgende tips neerpennen!

Kevin geeft zijn tips over het effectief vissen op stadswateren!

Kevin geeft zijn tips over het effectief vissen op stadswateren!


Laat niet merken dat je er bent

Lawaai en lijnen kunnen grote invloed hebben op het gedrag van de vissen

Lawaai en lijnen kunnen grote invloed hebben op het gedrag van de vissen

Of je nu jaagt, vist of vogels spot. Het zal altijd makkelijker gaan als de buit niet door heeft dat je er bent. Als je aan een van de eerste karperpioniers een tip had gevraagd zou hij waarschijnlijk al hebben gezegd dat rust belangrijk is.

Op kleiner water, waar een vis als het ware elke centimeter bodem kent en ook nooit ver van je vandaan is, zal een vis sneller door hebben dat er karpervissers aanwezig zijn. Denk hierbij overigens niet enkel aan lawaai, maar ook aan zaken als strakke lijnen. Om die reden laat ik, zolang ik niet tegen obstakels vis, de lijn altijd goed afzinken en vis ik met een zo licht mogelijke waker.

Daarnaast maak ik geen gebruik van een voerboot, maar werp ik door gebruik te maken van zogenaamde distance sticks mijn hengels met zo weinig mogelijk verstoring op de stek. Deze handige sticks hebben mijn leven de afgelopen jaren een stuk makkelijker gemaakt en ik vraag mij dan ook vaak af hoe ik het eerst altijd zonder deed. Hoe ik ze gebruik zal ik in de video uitgebreid laten zien. Doe er in ieder geval je voordeel mee!

Ontwijk je medevissers

Je kan zelf nog wel zo goed zorgen dat er rust is op je stek, maar als je bij een lawaaierige visser op schoot kruipt ben je natuurlijk terug bij af. Ik geef dus de voorkeur aan delen van het water maar ik minder last heb van concurrentie en waar mogelijk vis ik zelfs doordeweeks. Een kort ochtendje of avondje kan dan vaak meer opleveren dan in de rij aanschuiven voor een compleet weekend.

Het is zo heerlijk wakker worden in Brabant

Het vissen van de ochtenduurtjes is vaak zeer rendabel.

Regelmatig voeren

Ondanks dat ik rust zo belangrijk vind ben ik wel een voorstander van met regelmaat kleine beetjes voeren. Over het algemeen zal je, als je op de juiste plek zit, al redelijk snel “verkeer” op je stek krijgen. Hierbij zal het vaak voorkomen dat een vis een mondjevol aas pakt om weer door te zwemmen. Zelfs zonder dat je het door hebt kan het zo dus gebeuren dat je stek vrijwel leeg wordt gegeten. Daarnaast heb ik liever wat minder voer op de stek waar vissen voor moeten concurreren. Dit kan ik met meerdere keren kleine beetjes makkelijker veroorzaken dan met eenmalig een groot tapijt. En vergeet ook niet dat je een te veel aan voer er niet meer uit kan krijgen.

Deze trip moeten visueel opvallende boilies en tijgernoten de klus klaren.

Deze trip moeten visueel opvallende boilies en tijgernoten de klus klaren.

Als de omstandigheden het toelaten maak ik graag gebruik van partikels, pellets en ander klein grut. Dit is vele malen aantrekkelijker dan enkel en alleen boilies. Helaas wordt op dit water door de beherende vereniging een grote hoeveelheid witvis uitgezet en zal ik mij nu moeten beperken tot tijgernoten en boilies. Maar door te kiezen voor een visueel opvallende boilie, verschillende maten te mengen en deze te mengen met een attractieve liquid en het slijm van de tijgernoten vis ik al een stuk aantrekkelijker dan veel anderen hier zullen doen.

Opvallend haakaas

Als je voer opvalt wil je natuurlijk dat je haakaas nog meer opvalt. Zelf ben ik in dit soort gevallen een groot fan van erg attractief haakaas. Vooral nu in het voorjaar hebben de karpers dagen dat ze prima vangbaar zijn, maar zijn er ook veel momenten waarop ze de kaken bij elkaar houden. Een sterk geurend, fel gekleurd haakaasje kan ze dan dankzij hun nieuwsgierigheid net over de streep trekken.

Kevin is een liefhebber van opvallend haakaas

Kevin is een liefhebber van opvallend haakaas

Vooral het soaken van pop-ups in de fel roze Squid en Almond Goo’s is iets wat ik graag doe. Maar vergeet ook niet om bijvoorbeeld eens wat tijgernoten in een potje met dit spul te stoppen. Lees ook eens deze interessante KWO Rotary over haakaas waarin Wijtze Tjoelker, Martin Post en ikzelf onze visie geven over hookbaits.

Licht lood en scherpe haken

Wie al eens met schuivende montages heeft gevist zal waarschijnlijk al hebben opgemerkt dat je eigenlijk niet eens zo veel weerstand nodig hebt om een vis te prikken. Vooral nu haken steeds scherper lijken te worden en ook een groot deel van de vissers het zelf slijpen van hun haken hebben ontdekt zijn grote, zware loden overbodig. Vooral als ik in de buurt van vissen werp of ze zelfs al mogelijk op de stek aanwezig zijn kies ik daarom liever voor een klein loodje van bijvoorbeeld 56 gram in plaats van het viervoudige.

Deze sessie vis ik overigens met het COG loodsysteem. Hierbij tilt de vis het loodgewicht gelijk aan het zwaarste punt op. Ondanks dat ik vrij lichte loden gebruik zullen ze dus wel gelijk zorgen voor de maximale weerstand die hiermee mogelijk is. En dat zal de inhaking zeker ten goede komen. Het mooie van dit systeem is overigens dat na de inhaking het lood gewoon in een loodclip komt te hangen. Door te spelen met hoever je de tailrubber over het uiteinde schuift kan je er dus voor zorgen dat onnodig loodverlies tot het verleden behoort. Maar mocht het lood tijdens een dril toch achter een obstakel blijven hangen, dan weet je in ieder geval wel nog veilig de vis en de rest van je montage binnen te krijgen in plaats van alles kwijt te raken.

Het C.O.G. systeem, voor een maximale druk van het lood bij de inhaking.

Het C.O.G. systeem, voor een maximale druk van het lood bij de inhaking.

Of ik mijn haken zelf nog scherper slijp laat ik overigens van de situatie af hangen. Probeer voor jezelf te visualiseren wat er onder water gebeurd. Als er veel kleine vis met je rig kan spelen en de haak op een kiezelbodem ligt is de kans bijvoorbeeld erg groot dat je flinterdunne haakpunt in no time aan gort wordt geholpen. Maar als je bijvoorbeeld met een chod rig vist zal de haak vrijwel nooit contact met de bodem krijgen en zal dat risico vele malen kleiner zijn.

Een karper is een karper

Vaak laten we ons een beetje gek maken. Maar het is echt zo eenvoudig als het klinkt. Een karper is een karper. Terwijl wij uren bezig zijn met allerlei snode plannen, vreemde theorieën en het knopen van hocus pocus rigs denkt de karper maar aan een paar dingen. Eten, rustig luieren en zo heel af en toe seks. Eigenlijk een prima leven he? Gooi deze die zaken bij elkaar, zet je polaroid bril op en loop eens rond het water om de vissen te zoeken. Met dit in het achterhoofd en door echt goed te kijken zal je ze een stuk eenvoudiger weten te vinden.

Een karper is een karper... zo simpel is het

Een karper is een karper… zo simpel is het

Je kan natuurlijk ook gelijk zo slim zijn om een struinhengeltje mee te pakken. Of daar nu een loodmontage of een pennetje aan hangt maakt eigenlijk niet eens uit. Als je de vis weet te vinden en misschien ook nog eens aan het azen krijgt is snel succes erg dichtbij. En wie wilt dat nou niet? Na een eventuele vangst of juist het uitblijven van een aanbeet kan je ook snel naar de volgende stek hoppen. En hopelijk is daar een vis bezig met een van zijn grootste basisbehoeftes… Eten!


Over eten gesproken. Het is tijd om de laptop dicht te klappen en nog iets naar binnen te werken. In plaats van hamburgers heeft Kevin vooral rijstwafels, groente en kipfilet bij zich. Zijn andere hobby, hardcore sporten, gaat ook aan de waterkant gewoon door. Tussen het kauwen door praten we nog over Instagram en zijn top 10 met mensen om te volgen. Deze lijst kan je binnenkort terug vinden op KWO!

Passie voor sport, check het binnenkort in de Instagram update!

Passie voor sport, check het binnenkort in de Instagram update!

Dan Bilzerian kan uiteraard niet ontbreken in de top 10  ;-)

Dan Bilzerian kan uiteraard niet ontbreken in de top 10 😉

Het is dan ook ruim na middernacht als we de slaapzakken opzoeken. Niet voor lang want al snel pakt Kevin de eerste vis; een mooie schub gaat voor even in de zak. Slechts een paar uurtjes later is Daniël Jawadnya ter plaatse om samen met Kev de video te schieten.

Deze fraaie schubkarper mocht eventjes in de zak op de cameraman wachten

Deze fraaie schubkarper mocht eventjes in de zak op de cameraman wachten

Ik besluit om de boys alleen te laten, want het vergt nog aardig wat concentratie om dit op juiste wijze te doen. De video van deze sessie kun je hieronder terugvinden, veel kijkplezier en hopelijk kun je een aantal mooie karpers vangen dankzij de tips van Kevin.


KWO Redactie – Michiel Pilaar

Bekijk ook