JRC Extreme TX Brolly in de KWO Fieldtest door Martijn Nederpel

Martijn Nederpel is voor KWO flink wat sessies gaan vissen de het nieuwe JRC Extreme TX Brolly System. Ben jij benieuwd of deze brolly voldeed aan zijn verwachtingen? Lees dan verder in deze KWO Fieldtest!


Martijn aan het woord: De karpervisser van tegenwoordig heeft een uitgebreide keus aan shelters, brolly?s en tenten om de nachten aan de waterkant mee door te brengen. Als je de laatste jaren regelmatig Carp Zwolle bezocht hebt, dan kan je zien dat de trend groot, groter, grootst hier op van toepassing is. Tegenwoordig zie je regelmatig tenten waar je een gemiddelde middenklasse auto in kwijt zou kunnen tot aan speciale tenten om in te koken.

Compact

Ikzelf hou meer van klein en compact en ik lig gerust een week in Frankrijk in een tent die volgens de catalogus geschikt is voor korte doordeweekse nachtjes. Het is dan ook leuk om te zien dat veel fabrikanten nog steeds de zogenaamde ‘brolly systemen’ leveren. De JRC Extreme TX Brolly System is daar dus n van en nieuw voor 2016. Ik vis dus zelf voornamelijk met een brolly, maar als het weer slechter wordt wil ik hem wel kunnen afsluiten waardoor ik dus een tent krijg. Hier komt gelijk het voordeel van dit soort systemen naar voren, namelijk een stukje flexibiliteit, zo ook bij deze JRC Brolly.

Product informatie:

  • Adviesverkoopprijs: ? 349,95
  • Afmetingen:190cm x 250cm x 130cm
  • Gewicht: 10,3 KG
  • 20.000 mm hh hydra-tex-materiaal
  • Geleverd met 2 stormpalen met magnetische sluiting, steunstang, grondzeil en luxe haringen
  • Geleverd met 2 infillpanels (tentdoek en muggengaas)
DSC_0142

De Extreme TX Brolly volledig open gevist, heerlijk voor warmere nachtjes.

De eerste indruk

Bij het uitpakken is het eerste dat opvalt, dat de brolly geleverd wordt in een ruime tas voorzien van een degelijke rits. Niets is ergerlijker dan na een sessie je gebruikte tent in een te krap foedraal te moeten persen en dan voor het gemak de haringen en grondzeil los op je trolly te vervoeren. De brolly zelf is gemaakt van waterdicht en ademend20.000 mm hh hydra-tex-materiaalwat kwalitatief degelijk aanvoelt. De naden zijn netjes afgewerkt met tape en het geheel ziet er goed afgewerkt uit. Aan de buitenkant is de punt van de plu verstevigd met een lap extra dik materiaal (tegen doorlekken rondom de knop). Persoonlijk had ik liever een kunststof knop tegen het stoten gezien op die plek. Naar mijn mening is dat namelijk altijd het punt waar je tegenaan knalt met transport, kortom een gevoelig stuk dat bij intensief gebruik wel wat extra bescherming kan gebruiken.

DSC_0128

De ‘baleinen’ zijn lekker hoog weggewerkt waardoor je goed de ruimte hebt in de hoogte van de brolly.

Een dikke plus zijn de metalen ringen waar de haringen doorheen moeten om de brolly op zijn plek te zetten. En als we het over de haringen hebben, deze zijn ook dik in orde, voorzien van een kunststof handvat, schroefdraad en zitten in een net tasje met versteviging in de bodem. De brolly is voorzien van een sluitsysteem dat voor extra hoofdruimte zorgt waardoor je niet met je hoofd tussen de baleinen zit.

De baleinen zelf zijn gemaakt van staal en niet van fiberglas zoals je tegenwoordig wel steeds vaker ziet. Het opzetten van de brolly gaat zoals bij elke andere paraplu lekker snel, ideaal voor korte snelle nachtjes en door de grote zijflappen zit/lig je prima beschut. Bij dit systeem zijn 4 storm sticks geleverd. De sticks zijn wat mij betreft wat aan de dunne kant en moeten door lussen aan de binnenkant van de brolly. Wil je nu de sticks wat dieper de grond in duwen dan is dit niet mogelijk omdat de sluiting niet door de lus past. Daarnaast zijn ze voorzien van een magnetisch systeem waarmee je ze snel aan de baleinen klikt, ga je echter je sticks iets verplaatsen om je tent recht te zetten dan kunnen ze los schieten. Dit is geen ramp, maar ik heb ervoor gekozen om de magneetjes niet te gebruiken. Om de tent extra stabiliteit te geven is hij voorzien van stangetjes die je tussen de baleinen kan plaatsen. Aan de buitenkant zijn aan beide zijden handige strips met klittenband bevestigd om de hengels vast te zetten wanneer je je rigs van nieuw aas voorziet. Handig!

DSC_0135

Hengelstraps; ideaal om je hengels tegenaan te zetten als je ze klaar maakt.

Compleet geleverd met…

Bij dit systeem worden twee infillpanels geleverd, n van hetzelfde materiaal als de brolly en met een deur om hem helemaal af te sluiten. En n die compleet uit muggengaas bestaat. Deze panels moeten in het systeem geritst worden en hiervoor is gebruik gemaakt van kwalitatief goede ritsen met grove tanden. Het gebruikte muggengaas is van dikke kwaliteit en het grondzeil is lekker licht van gewicht.

DSC_0137

Met het ’tentdoek’ infill panel verander je de brolly naar een bivvy.

DSC_0144

Met de muggengaas infill, ideaal tijdens zomerse nachten waarbij je het water wil bekijken en ongedierte buiten wilt houden.

Extra feature

Leuk detail aan dit systeem is een extra doek wat aan de binnenkant van de tent bevestigd kan worden en condensatie tegen gaat, toch een item wat je bij andere systemen niet ziet. Dit extra doek zorgt er dus voor dat je ’s ochtends niet wakker wordt met een ‘dak’ vol druppels boven je hoofd.

DSC_0129

Het extra doek dat je in de tent kan hangen voorkomt condensatie in de brolly.

Conclusie

Ik heb met de brolly gevist tijdens diverse omstandigheden. Heftige regenval en flinke wind zijn geen probleem. Je voelt je comfortabel en de brolly kan echt wel een stootje hebben. Condensvorming was er nauwelijks in de brolly. Als je hem vist als bivvy houdt hij ook lekker wat warmte vast wat ook weer comfortabel is als de temperatuur snel daalt en er een windje staat.

Martijn Nederpel vist graag vanuit de boot, maar maakt ook regelmatig (succesvolle) nachtjes onder een brolly.

Martijn Nederpel vist graag vanuit de boot, maar maakt ook regelmatig (succesvolle) nachtjes onder een brolly.

Al met al vind ik het een zeer compleet systeem voor de mobiele visser dat bij elkaar ongeveer 10 kilo weegt. Echter in de praktijk neem je niet alle onderdelen mee naar de waterkant en valt het geheel een stuk lichter uit. De prijs/kwaliteitverhouding vind ik goed en ik verwacht nog jaren plezier te hebben van de brolly.

Pluspunten:

  • Aanschafprijs
  • Geboden opties en mogelijkheden (anti condens doek, 2 infillpanels, grondzeil, haringen, luxe draagtas)
  • Afwerking en ‘looks’
  • Kwaliteitsritsen en het dikke muggengaas

Minpunten:

  • Storm sticks zijn wat aan de dunne en korte kant
  • Lus blokt de storm stick
  • Magnetische verbinding met de baleinen laat wat te snel los

Het JRC Extreme TX Brolly System is te verkrijgen bij: Zoo&Zo (voorheen Guppy Hengelsport), Hareco Hengelsporten Visdealshop.nl. Hieronder nog een kort filmpje over deze Brolly:

Meer info over JRC en de producten check je op de JRC website en deFacebookpagina van JRC.

Bekijk ook