Kwinterview Deel 1 – Van karpervisser tot allround specialist

Iemand die we nooit uit het oog zijn verloren is de Drentse allround visser Herwin Kwint. Door veel karpervissers wordt Herwin nog altijd zeer gerespecteerd, ondanks het feit dat hij maar wt graag met een brasem op de foto gaat 🙂Tegenwoordig vist hij voornamelijk op zeelt, voorn, barbeel, brasem, windes n? heel af en toe weer op karper! Tijd voor een leerzaam gesprek met deze klasbak want dat Herwin zijn visserij heeft gevolueerd wordt wel duidelijk in dit tweeluik?

Het vissersleven van Herwin ziet er tegenwoordig heel wat anders uit dan 10 jaar geleden...

Het vissersleven van Herwin ziet er tegenwoordig heel wat anders uit dan 10 jaar geleden…

Introductie

Voor de jonkies onder ons zullen we Herwin even kort introduceren. We gaan een jaar of 17 terug in de tijd… Internet bestond nog niet en de eerste karpermagazines vonden gretig aftrek. Diverse auteurs wisten de lezers te boeien maar n man sprong er in die tijd toch wel bovenuit: Herwin Kwint! Prachtige avonturen deelde hij met de lezers en met name zijn Franse escapades heeft veel vissers genspireerd om ook af te reizen naar het land van kaas, wijn, ranzige vrouwen n mooie karpers!

Door de jaren heen heeft Herwin...

Door de jaren heen heeft Herwin…

...flink wat mooie karpers weten te strikken.

…flink wat mooie karpers weten te strikken.

De publicaties van Herwin waren altijd doorspekt met prachtige anekdotes inclusief een flinke dosis humor en zelfspot. Iets wat later ook terug kwam in de twee boeken die hij samen met Raymond Hakkert in elkaar zette (Woord van Zwijgen deel 1 & 2). Een grote kwaliteit van Herwin was (en is) dat hij altijd wel een paar leerzame ?braincrackers? in zijn publicaties en lezingen wist te verwerken. Kortom, deze man weet cht wel wat vissen is!

Een rake quote uit Woord van Zwijgen II.

Een rake quote uit Woord van Zwijgen II.

Een aantal jaar terug maakte Herwin een grote ?switch? en zette hij zijn karperhengels op Marktplaats om zich volledig te storten op het feederen. Dit deed hij uitermate succesvol en tegenwoordig haalt hij als witvisser zelfs VisTV en scoort hij covers van Ht Visblad. Na een aantal interessante berichten op zijn Facebookpagina konden we het niet laten om Herwin te verleiden tot een interview!

Tegenwoordig richt Herwin zich op een meerdere vissoorten.

Tegenwoordig richt Herwin zich op een meerdere vissoorten.

Herwin, allereerst bedankt dat je de tijd neemt om wat vragen te beantwoorden voor de KWO lezers. De meest prangende vraag is toch wel: Waardoor kwam je tot de beslissing om het karpervissen de rug toe te keren?

Kleine nuance, Michiel. Het statisch karpervissen doe ik nog zelden. Wel spendeer ik een groot deel van mijn tijd aan het vangen van karper. Niet bewust trouwens, ik had van te voren ook niet verwacht dat de witvistechnieken die ik nu hanteer zo enorm effectief en boeiend zijn.

Maar de factor plezier is voor mij nu eenmaal leidend en niet wat een ander van me denkt of verwacht. Ik heb voor mezelf uitgezocht waar ik het grootste plezier aan beleef in mijn visserij en kwam uit op drie elementen; Succes, jezelf kunnen verbeteren en niet in herhaling vallen. Dat was binnen mijn karpervisserij niet meer optimaal aanwezig. Ik betrapte me er zelfs op dat ik soms meer met mijn telefoon en fototoestel bezig was om de tijd ?te doden? dan met het daadwerkelijke vissen.

Bij het feederen komt alles voorbij. Niet alleen leuk, maar ook leerzaam.

Bij het feederen komt alles voorbij. Niet alleen leuk, maar ook leerzaam.

Daarbij kwam er in de priv sferen ook veel tegenslag op mijn pad. Mijn zusje werd zeven jaar geleden ernstig ziek en daarna mijn moeder. Zij vochten voor hun leven terwijl ik doelloos achter de hengels zat te staren, nutteloos wachtend op een karper die ik mogelijk al eens had gevangen… Ik kwam daar niet meer mee weg, voor mezelf. Een dagje achter de karperstokken zitten zonder beet, iets dat vrij normaal is, begon me flink tegen te staan.

Ik kon niet langer de juiste ontspanning meer vinden in het statische karpervissen en die ontspanning had ik juist erg hard nodig, zeker in die tijd. Tijdens een gezinsvakantie aan de Franse rivier De Lot had ik toevallig een feederhengeltje bij me. Dat was het begin van iets moois. Ik heb aan deze manier van vissen een flinke eigen draai gegeven en ben zelf ongelofelijk verrast van de mogelijkheden die hierin verscholen liggen. Daarbij past deze manier van vissen erg goed in mijn dynamische werkschema en fijne gezinsleven dat ik heb.

Kortom ik heb hier gewoon dikke lol aan en dat is tenslotte wel de essentie van een hobby. Ik vis ieder weekend mijn kop leeg en mijn net vol. Bovenstaand filmpje, dat op mijn YouTube kanaal staat, laat precies zien wat ik bedoel.

Kunnen we de visserij die je nu uitoefent in een ?hokje? stoppen? Noem je jezelf een witvisser, wedstrijdvisser of heb je er een andere betiteling voor?

Momenteel vis ik meestal met slechts n (feeder)hengel, alleen overdag en veelal met pellets en miniboilies. Ik hanteer messcherpe witvistechnieken, maak soms gebruik van voerplekken en veelal zelfhakende systemen. Het is karpervissen, maar dan in het klein. Vang ik geen karper, dan vang ik me een breuk aan andere grote powervissen zoals windes, voorns, zeelten, barbelen, kopvoorns en ja; ik vang ook onze geliefde brasem. Alles komt voorbij, maar voor de witvissen geldt wel dat ik ze het liefst zo groot mogelijk wil, een soort van specimen hunting.

“Zelden vis ik nog met mr dan 1 hengel.”

Een aantal jaar geleden was je fanatiek kampioenschappen aan het vissen, hoe staat het hiermee?

Fanatiek is een groot woord in deze, maar ik probeer ieder jaar een aantal wedstrijden te vissen in onze regio. Door het vissen van wedstrijden moet ik mezelf op scherp zetten en indirect voorkom ik hiermee dat mijn visserij verslapt en overgaat op de automatische piloot. Je kunt nog zoveel over je hobby lezen of filmpjes kijken, maar sparren met wedstrijdtoppers is gewoon een geweldige leerschool. Ik merk aan mezelf dat wanneer ik een poosje weinig heb gevist de scherpte er snel af gaat. Dat gebeurt overigens ook als je veel vist 😉

Daarbij mag ik mijn visserij graag verbeteren en het vissen van wedstrijden is hierin wel een ultieme test. Vissen in wedstrijdverband was voor mij een rare gewaarwording en je dient je dus kwetsbaar op te stellen, zeker als ?bekend? visser die in heel Europa mega grote karpers kan vangen, lezingen geeft en boeken heeft geschreven.

Het zal deze mannen hun reet roesten of ik ooit eens een 25 kg karper heb gevangen...

Het zal deze mannen hun reet roesten of Herwin ooit een 25 kg karper heb gevangen…

Welnu; dat alles is ineens geen f*ck meer waard als je daar aan het wedstrijdparcours staat. Niemand kent Kwint uit Beilen. Ineens kon ik mijn kwaliteiten als visser nauwkeurig meten met die van vele anderen. Alles moet op scherp, ieder detail telt en je strategie en techniek moet feilloos kloppen. Dit is de visserij waar praatjes niet bestaan, het podium niet liegt en waar het ?aanzien? is gebaseerd op je vakmanschap als visser. Alleen de mannen met talent beklimmen hier het podium, niet de praatjesmakers. In de karpervisserij is dit totaal anders.

De jacht is geopend. In dit geval op brasems van meer dan 5 kg.

De jacht is geopend. In dit geval op brasems van meer dan 5 kg.

" Alleen de mannen met talent beklimmen hier het podium, niet de praatjesmakers. In de karpervisserij is dit totaal anders."

In hoeverre heb je in het wedstrijdvissen ?de top? kunnen halen en haalde je hier vergelijkbare voldoening uit als bijvoorbeeld een geslaagde Frankrijktrip?

Ik heb niet de neiging nog de drive om me fanatiek in het wedstrijdgebeuren te storten om reden dat er in onze regio Drenthe menig wedstrijd beslist wordt met nog geen twee kilo vis. Uitzonderingen nagelaten, maar je moet (heel) veel opzij zetten om goede uitslagen te vissen en daarbij zijn de kosten niet misselijk en veelal niet in de verhouding naar wat je vangt. Wanneer je twee werelden met elkaar kunt vergelijken zoals ik, dan neig ik toch vaker te kiezen om in mijn eentje een water aan te pakken.

Het hele jaar door karpers vangen... het kan gewoon!

Het hele jaar door karpers vangen… het kan gewoon met de feederhengel (op de juiste wateren)!

Menig goed voorbereide feedersessie eindigt met een totaal score van 50 kilo aan vis en sommige van mijn sessies zijn al over de 100 kilo gegaan. Dat is ongekend voor het witvissen in provincie Drenthe. Daarnaast komt er regelmatig een fraaie bonus voorbij in de vorm van n of meerdere mooie karpers en dat maakt het zeer spectaculair aan het lichte materiaal dat ik gebruik. Leuk om te vermelden is dat Jeroen Andernach, een ex-karpervisser, volledig opgaat in het wedstrijdvissen op karpervijvers en hierin Nederlands kampioen 2015 is geworden. Echt een super knappe prestatie van deze klasbak.

Voor deze man heb ik veel respect: Jeroen Andernach bewijst zich keer op keer als vakkundig visser.

Voor deze man heeft Herwin veel respect: Jeroen Andernach, hij bewijst zich keer op keer als vakkundig visser.

De voldoening wanneer je een wedstrijd of meerdaagse wint is groot, maar qua voldoening kan nog steeds niets tippen aan dat ene magische moment aan Franse Rhne? die vijftiger is nog steeds de kroon op mijn pionierswerk, dat ging zo diep. Ook de karper van 17 kilo die ik haakte op een licht feederhengeltje op de rivier de Lot en waar ik met een bellyboot achteraan moest en in vol tempo een stuw naderde, geeft een bijzondere voldoening 🙂

De Rh

Herwin: “De Rhne, ooit het decor van mijn eerste buitenlandse karpertrips. Afgelopen zomer genoot ik er zonder mijn hengels maar mt m’n Border Terriers Samson en Otter.”

Heeft de kennis en ervaring, die je mee nam uit het karpervissen, je geholpen om de witvisserij onder de knie te krijgen (op topniveau)? En kun je een specifiek voorbeeld noemen?

Dat kun je ook andersom stellen. Ik durf te beweren dat de betere karpervissers onder ons allen in de jeugdjaren zijn begonnen met witvissen en hierin onbewust een zekere basis hebben gelegd. Een gezond portie basiskennis brengt je verder in de karpervisserij. Die belangrijke basiskennis bouw je veel langzamer op wanneer je direct begint met karpervissen en alleen maar statisch vist. Dit type vissers herken je direct. Zij zijn vaak de mensen die het succes in aas of materiaal zoeken en niet bij zichzelf.

Met de vaste stok op kleine karper is enorm leerzaam en bovendien erg vermakelijk.

Met de vaste stok op kleine karper vissen is enorm leerzaam en bovendien erg vermakelijk.

Boekjes lezen of filmpjes kijken helpt dan echt niet. Goede vissers kunnen hun twijfel en onzekerheid een richting geven en dat komt door hun feeling die ze in de jeugdjaren hebben opgedaan bij het vangen van voorn en bliekjes, witvissen dus.

" Ik durf te stellen dat de betere karpervissers onder ons allen in de jeugdjaren zijn begonnen met witvissen en hierin onbewust een zekere basis hebben gelegd."

In het wedstrijdvissen komt het bijvoorbeeld ontzettend precies wat je voerhoeveelheid en voedingswaarde is van het aas en voer. Dit dient exact afgestemd te worden op de bijtlust n op de duur van de wedstrijd. Dat klinkt simpel, maar het is n van de belangrijkste key-factoren die wedstrijdtoppers goed beheersen. Je vangt immers alleen een vis die gretig is? Jawel, dat is basisregel nummer n en zie het daar eens misgaan in onze karperwereld, voornamelijk in het voorjaar.

Wil je veel vangen? Zorg dan voor voedselconcurrentie. Deze regel geldt eigenlijk voor alle visserijen.

Veel vangen is niet vanzelfsprekend. Een goede aanpak en dito voerstrategie is een must.

Wanneer je iets teveel voer of aas brengt, dan zal de vis verzadigd raken en gaan ze azen wanneer het uitkomt. En daar zijn we als karpervisser volledig op ingericht zowel qua materiaal maar ook mentaal. Tijdens een wedstrijd (of een ochtend met de feeder vissen) dient een vis gevangen te worden op het moment dat het mij uitkomt en dat is een wezenlijk verschil dat absolute scherpte verlangt onder andere in je voerhoeveelheden, verteerbaarheid en verzadigingsfactor van het aas.

Hoe beter je deze kwestie kunt tackelen, des te beter je prestaties maar het is echt verdraaid moeilijk. De vis op scherp zetten en laten azen op het moment dat het jouw uitkomt is heel andere koek dan je bollen strooien en je tijd uitzitten en een extra nachtje pakken. Deze vorm van optimalisatie is bij mij tegenwoordig aandachtspunt nummer n. Als je op witvis vist, merk je pas het verschil hierin en dat is aanzienlijk.

Hoeveel anders is het wereldje waar je jezelf nu in bevindt? In het karpervissen is jaloezie, stekkenpezen en afgunst helaas redelijk ingeburgerd. Is dit in het feedervissen hetzelfde verhaal?

Ooit belande ik bij de politie vanwege een serieuze bedreiging. Ook trof ik Janke, mijn vrouw, eens huilend aan achter de computer omdat ze per ongeluk een mailtje had geopend die voor mij bedoelt was. Inmiddels heb ik er vermaak om, want in feite is het zuiver vertier. Laatst nog zette ik een voorn van een kilo op Facebook. Nou Michiel, ik had deze kleine vis iets naar voren gehouden om deze mooi te tonen. En ja hoor; commentaar, lensdrukken, kan cht niet, ook niet met een voorntje van een kilo. Machtig mooi vind ik dat. Dus ik ben nog niet volledig ontsnapt aan dit soort onzin.

lensdrukken-voorn-herwin-kwint

Ja mensen, Herwin heeft er schijt aan…

lensdrukken-witvis

…hij duwt die witvissen gewoon in de lens! 😉

Toch ervaar ik een grote vrijheid. Vrijwel niemand vist op ?mijn? manier of heeft dezelfde belangen cq. interesses en daarbij vis ik vaak instant. Soms maak ik ?s morgens kort voor vertrek een keuze waar er gevist gaat worden en dan doe ik lekker waar ik op dat moment echt zin aan heb. Dat alleen al? heerlijk man! Niet de hele week die stress vanwege de angst dat er iemand op je voerplek zit of dat de wind naar de verkeerde hoek draait.

Laten we de technische kant op gaan, we willen immers graag wat van je leren! Hoe denk je over de volgende stelling: ?Statische karpervissers (rodpod met loodsysteem) zijn de minst effectieve vissers van allemaal.?

Veel vissers pakken een water waar ze hun geliefde manier van vissen kunnen toepassen ongeacht of dit effectief is of niet. De n houdt van struinen, de ander van het campinggevoel. Ik heb typische struinwatertjes wel eens keihard systematisch bevoerd en statisch (?s nachts) bevist en me een ongeluk gevangen. Zeer effectief wanneer je zo ?n steriel ?vis per uur? sommetje maakt. Echter; je karpers vangen op een effectieve of spectaculaire manier zijn twee verschillende werelden.

Dit is toch een spannender uitzicht dan wanneer je naar je swingers aan het turen bent..? Foto: Robin Bulters.

Dit is toch een spannender uitzicht dan wanneer je naar je swingers aan het turen bent..? Foto: Robin Bulters.

?s Nachts je bed uit omdat de zoemer klinkt en in het donker aan een kromme stok hangen of je jezelf naar de hartbewaking vissen omdat je ziet dat er een 20 kilo vis van jouw drijvende brokjes begint te vreten? Bij veel vissers staat de kansberekening in het kader van zo veel en zo groot mogelijk en dat alles in zo min mogelijk tijd met als gevolg dat er een tunnelvisie ontstaat en de spectaculaire manier van vissen naar de achtergrond verdwijnt.

Mij valt echter wel op dat er steeds meer vissers zijn die toch een stapje opzij doen en struinend gaan vissen met de pen of aan de oppervlakte. Dat vind ik een mooie ontwikkeling, want dit is karpervissen in de meeste pure vorm wat mij betreft.

Afin, je hebt natuurlijk ook vissers die het gewoon lekker vinden om aan de waterkant te vertoeven en bij wie effectiviteit nauwelijks een rol speelt. Maar je hebt ook vissers die steen en been klagen omdat ze niets vangen, dit niet bij zichzelf zoeken maar ondertussen betrap ik ze regelmatig om tien uur ?s ochtend met de tent nog stijf dicht en hun roes uitslapen… Dit heeft totaal niets meer met vissen te maken.

Ja ik dwaal af, Michiel. Inmiddels weet ik wel dat de witvistechnieken zoals ik ze hanteer op veel wateren toch echt goed werken om grotere karpers te vangen, maar ook zijn beperkingen heeft uiteraard. Toch even een leuk voorbeeldje: In 2014 heb ik samen met mijn vismaat Robert de Franse rivier de Lot bevist.

Hiervoor hadden we per man zo ?n 50 a 60 kilo grote, harde bollen mee. Het was hard werken en uiteindelijk vingen we een tiental mooie vissen. Even inzoomen op de aaskeuze; riviervissen doe je met grote en keiharde bollen van minimaal 25 mm, althans dat is de standaard gedachte.

Ik moet de eerste nog tegenkomen die op een rivier als de Lot serieus aan de slag gaat met 10 mm boilies. Welnu, twee jaar later stond ik op scherp, met mijn feedertechnieken en heb op de Lot met slechts n hengeltje bevist. Dit deed ik alleen overdag en met voerplekken van pellets en kleine 10 mm boilies.

E

En van de vele karpervangsten van de rivier de Lot.

Hiermee ving ik meer grote karper dan destijds samen met mijn vismaat. Let wel; haakje nummer tien en 0.25 mm hoofdlijn en alles aan n licht feederhengeltje. Echter, spatscherp gevist en wat nog belangrijker is; zeer doordacht gevoerd. Ik haast me om te zeggen dat ik dit natuurlijk ook niet verwacht had, wie wel? Om je een impressie te geven kun je dit filmpje aanklikken:

Ok, interessant. Doordacht voeren, wat zijn je technieken?

Super compact voeren, alles op een hoop en rondom deze voerplek tactisch vissen met n hengel, dat is in het kort wel de rode draad. In de loop van dit jaar zal ik enkele technieken uitschrijven en deze worden gepubliceerd in het magazine Karper. Ook ben ik groot fan van het vissen en voeren met 10 mm miniboilies.

Een dikke bak van een zwaar bevist watertje dat ik volledig naar mijn hand zette met miniboilies in 2015.

Een dikke bak van een zwaar bevist watertje dat Herwin in 2015 volledig naar mijn hand zette met miniboilies.

Deze kleine boilies hebben mijn inziens behoorlijk wat voordelen. Hier enkele voordelen van miniboilies op een rijtje;

[icon size=”small” name=”e-plus-squared”]De vis heeft minder controle bij het opzuigen van kleine aasdeeltjes dan bij grote brokken aas (grote boilies). Door gebrek aan controle wordt de inhakingskans groter.

[icon size=”small” name=”e-plus-squared”]Kleine 10 mm boilies komen veel natuurlijker over dan grote, harde bollen en zijn daardoor attractiever hetgeen een voordeel is bij instant vissen.

[icon size=”small” name=”e-plus-squared”]De vis blijft veel langer azen op 10 mm boilies omdat de verzadiging langer uitblijft. Hierdoor blijft de vis langer zoeken naar meer.

[icon size=”small” name=”e-plus-squared”]Kleine boilies verstoren veel minder de stek tijdens het bijvoeren, een niet te onderschatten pluspunt. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Ik vang met 20 mm boilies als haakaas net zoveel brasem als met 10 mm boilies en soms monteer ik bewust een 20 mm boilie omdat deze meer opvalt en dus sneller een brasem verleid tot opname van het aas. Een goed adres waar je voordelig en kwalitatieve minboilies en pellets kunt halen is www.miniboilies.nl.

Pellets en mini boilies zijn mijn meest gebruikte aassoorten.

Pellets en mini boilies zijn de aassoorten die Herwin het meest gebruikt.

Bij zowat alle andere zoetwater visserijen (dan karpervissen) is de visser eigenlijk constant bezig met het ?verleiden? van een vis. Een roofvisser werpt doorlopend met een plug en een witvisser schiet continu aas op zijn stek. Laten de (passievere) karpervissers hier een grote kans op meer succes liggen?

Op sommige wateren is een actieve houding wenselijk. Het continue kleine beetjes aas brengen op een stek is ook voor het vangen van (grote) karper een briljant effectieve methode, zeker wanneer deze op half water zwemmen. In mijn lezing laat ik een stukje film zien waarbij ik continu enkele miniboilies en pellets aan het voeren ben. Zelfs tijdens het drillen voer ik zelfs nog aas bij. De continue stroom van (klein) vallend aas is een manier die zelden of nooit wordt gebruikt en op sommige wateren reageren de karpers hier erg positief op. In Marokko hebben we met deze methode zoveel karper gevangen dat we het beu werden.

Marokko, november 2006. Ruim 100 vissen kwamen op de kant dankzij het continu bijvoeren van mais...

Marokko, november 2006. Ruim 100 vissen kwamen op de kant dankzij het continu bijvoeren van mais…

Geen gekheid. Met deze techniek kun je namelijk voedselnijd creren en het is mij inmiddels wel duidelijk dat dit ook werkt op wateren die niet zwaar bezet zijn met karper.

Oke Herwin, om dit eerste deel af te sluiten heb ik hierbij een foto waar vast en zeker een mooi verhaal aan kleeft! Zou je het willen delen met de KWO lezers?

Toe maar... Dat zijn nogal uitspraken voor de zondagochtend...

Toe maar… Dat zijn nogal uitspraken voor de zondagochtend…

Ja dat was lachen! Weet je; ik ben verdorie heel Europa afgereisd met mijn karperhengels maar juist vanwege mijn brasemvangsten werd ik uitgenodigd voor Studio Vis TV 🙂 Welnu, mijn imago is zo groot als jouw geslachtsdeel en dus reisde ik af naar Zeist om op TV iets uit te leggen hoe je een brasem kunt vangen. Tja, daar zit je dan met je geschminkte hoofd en met het zweet in je bilnaad. De uitzending kwam ook op RTL XL en op vreemde wijze verscheen er een ondertiteling bij van een geheel ander programma! Prachtig man, deze uitzending kreeg hierdoor extra veel bekijks.

Des al niet te min een hele leuke ervaring om mee te maken en ik heb erg veel positieve reacties mogen ontvangen. De meiden van de schmink waren nog steeds onder de indruk van jou, Pilaar.

michiel-pilaar-make-up

Michiel vlak voor zijn coming out, euhm… optreden in Studio VisTV.

Volgende week donderdag zijn we terug met deel 2 en praten we met Herwin over zijn vijver (met jumbo Koi karpers), zijn belangrijkste inzichten n een dikke Nederlandse veertiger (ja, een karper!) die hij begin april ving met een hele vreemde dobber! Stay tuned.

herwin-kwint-interview-2

In deel 2 geeft Herwin enkele goede tips & tricks. Houd KWO dan ook in de gaten.

Bekijk ook