KWO Fieldtest – JRC Contact Bivvy – Steef Zenden

De KWO Fieldtester van dienst: Steef Zenden.

Afgelopen voorjaar kreeg ik een mailtje van Michiel Pilaar of ik interesse had om iets uit te testen voor Karperwereld Online. Ik had hier uiteraard wel oren naar en was benieuwd wat ze voor me hadden om te testen. Na wat onderlinge berichten bleek dat er een bivvy klaar stond van het merk JRC. Dat kwam héél mooi uit want mijn oudste zoontje Connor wilde dit jaar een paar keer met papa mee gaan vissen. Het bleek om de JRC Contact 1 Man Bivvy 1 te gaan. Ik was heel benieuwd naar de bivvy, mede omdat ik tot nu toe altijd Fox en Chub tentjes heb gebruikt. Een mooie kans om deze te vergelijken!

Steef-Zenden-1

Na een paar dagen werd er een klein pakketje bezorgd en eerst dacht ik: “dit kan niet de bivvy zijn, het pakketje is veel te klein”. Maar al snel zag ik het logo van Pure Fishing op het pakketje staan, dus dit moest de tent wel zijn!

Nadat ik het karton verwijderde zag ik iets wat me wel beviel: een klein, compact pakketje. Dat was al makkelijker mee nemen dan mij huidige tent, die is 2 keer zo groot. Dat scheelt weer ruimte op de trolley en in de auto. Ik kon dan ook nauwelijks geloven dat de tent, wanneer deze is opgezet, toch echt 270 x 250 x 130 cm is.

Als eerste werd de bivvy in huis opgebouwd om te kijken hoe dit werkte. Het kon helaas niet in de tuin i.v.m. het noodweer buiten. Mijn 2 zoontjes vonden het fantastisch; een tent in huis om in te spelen. Wat me als eerste opviel was dat de bivvy lekker ruim is, zeker omdat het als ‘1 persoons tent’ te boek staat. Daarnaast is het tentje lekker licht en makkelijk in elkaar te zetten.

De rest van de dag stond de bivvy in de woonkamer en de 2 boys hadden het naar hun zin met hun tentje. De oudste wilde zelfs al een nachtje in de woonkamer bivakkeren om hem “al voor papa uit te testen”. Zo gezegd zo gedaan, de stretcher en slaapzak werden gehaald, in de tent opgezet en Connor kon de nacht doorbrengen in de tent in de woonkamer! ’s Morgenvroeg werd ik al wakker gemaakt door een dol enthousiaste Connor dat “het een super tent is en dat hij heerlijk had geslapen”. Prachtig zo’n klein enthousiast mannetje!

Naar de waterkant!

Tijd om te gaan vissen. Meteen het eerste weekend had ik tijd om naar de waterkant te gaan en uiteraard ging de Contact Bivvy mee. Op de stek aangekomen moest er nog een stukje met de trolley gelopen worden. Ik moet zeggen dat het wel wat scheelde qua ruimte op de trolley, dat is dan ook een positief punt van deze tent!

Steef-Zenden-2

De JRC Contact Bivvy is flink wat compacter dan mijn huidige tent.

Het opzetten ging gesmeerd en toen ik het deurpaneel wilde aanpassen zag ik een klein minpuntje. Ik wilde het raampje verwisselen (dit was snel gebeurd) maar het is iets aan de ruime kant, hierdoor zit er al snel een ‘plooi’ in. Geen ramp, maar: een eerlijke review moet volledig zijn.

Bij het plaatsen van het grondzeil kwam ik een ander verbeterpunt tegen die meerdere fabrikanten nog moeten doorvoeren: plaats een logo op het grondzeil om aan te geven wat de bovenkant is en welke kant bij de deur/ingang van de bivvy moet liggen. Maar goed, ik zou Steef niet zijn als ik daar niet meteen een oplossing voor had bedacht; lang leve een klein stukje tape om een kleine markering te maken op het grondzeil.

Steef-Zenden-6

Door een stukje tape te plakken is perfect duidelijk hoe ik het zeil neer moet leggen.

De JRC Contact Bivvy stond als een huis, zeker nadat ik de meegeleverde bivvy pegs en de tension poles had aangebracht! Ik heb die dag van alles getest; de stevigheid, de waterdichtheid en het opdrogen. De waterdichtheid heb ik getest door er een flink aantal emmers waters overheen te kieperen. De Contact Bivvy heeft niet gelekt en er is ook geen water via het grondzeil de bivvy binnen gekomen. Ook het opdrogen ging lekker, mede doordat het zonnetje en de wind er goed op stonden.

Om de stevigheid te testen heb ik er flink aan geduwd en getrokken. Ik ben niet al te groot qua lengte, maar qua bouw wel! Lang leven de sportschool en het stoeien met de gewichten 😉 … Dus ik was aardig tekeer gegaan en de bivvy heeft het gehouden! De mensen die voorbij kwamen wandelen (en de andere vissers langs de waterkant) leken echt te denken “wat is dat voor een rare snuiter, hij probeert zijn tent te slopen”.

Steef-Zenden-3

Zo, hier gaat niets mee gebeuren. Laat de storm maar komen!

Die nacht was het buiten aardig afgekoeld, maar daar had ik in de bivvy geen last van. Alleen kwam het ochtend zonnetje wat makkelijker door het tentdoek heen dan bij mijn andere tent. Dit omdat het doek iets dunner is. Opzich geen probleem, maar het was voor mij even wennen. Ik werd op tijd wakker om te zien dat de karper actief was en kon zo mooi mijn hengels verversen waarna er nog 2 karpers de binnenkant van mijn schepnet konden bekijken.

De eerste sessie was me bevallen met de JRC Contact Bivvy; hij is lekker compact, licht, snel op te zetten en hij is binnen no-time ook weer afgebroken. Tevens is er binnenin ruimte zat om al de ‘zooi’ die ik meesleep te parkeren. Zoals gezegd is de tent iets meer ‘lichtdoorlatend’, maar ook hier is een oplossing voor als je de winterskin erbij koopt.

Ik heb de JRC Contact Bivvy, hierna nog een paar keer getest op korte sessies en tijdens een sessie in Frankrijk waar ik hem als voorraadtent heb gebruikt. Ook in Frankrijk heeft hij flink noodweer en rukwinden doorstaan. Ik heb hem zelfs ook een keer gebruikt zonder de spanband waardoor de tent een flink stuk lager kwam te staan. Hierdoor kon ik de bivvy onder overhangende takken plaatsen op mijn stek. Zelfs dan staat hij (als je de bivvy pegs en de tension poles gebruikt) als een huis.

Steef-Zenden-5

Al met al is het een prima ‘allround’ tent!

Wat kan ik nog meer over deze JRC Contact Bivvy zeggen? Weinig, behalve dat ik het een leuke bivvy vind die zeer geschikt is voor de kortere sessies maar ook mee gaat naar de langere (buitenlandse) trips.

Wat mij verder is opgevallen tijdens de testen is:

– De naden van de bivvy extra zijn geseald (tegen het doorlekken).
– De ritssluiting van het deurpaneel blijft heerlijk soepel lopen, ook na diverse
keren eruit geritst te zijn en te zijn geopend.
– De bevestingspunten van de bivvy pegs zijn dubbel gestikt en verstevigd.
– De draagtas is ruim; er is geen ‘gepiel’ nodig om de bivvy er precies weer in te krijgen.

Mijn plus punten over de JRC Contact Bivvy:

– Hij is compact, licht en klein ingepakt.
– Hij praktisch met veel binnenruimte.
– Hij is heel eenvoudig en snel op te zetten door de 2-rib constructie.
– De deurpaneel is er volledig uit te ritsen en je kan er een pvc raam of
muskietengaas in plaatsen.
– De naden zijn zijn goed geseald en de bevestingspunten van de bivvy pegs
zijn dubbel gestikt, extra stevig dus.
– Door zijn afmetingen kan hij op heel veel stekken makkelijk geplaatst
worden.
– De draagtas is ruim en de tent past er prima in.

Mijn min punten over JRC Contact Bivvy:

– Het PVC raam is iets te lang.
– Er zit geen logo op het grondzeil.

Steef-Zenden-schubkarper

Steef met een fraaie schubkarper.

Meer informatie over de JRC Contact Bivvy 1man vind je via deze link. Check ook regelmatig de Facebookpagina van JRC.

Steef Zenden

In deze editie van KWO Fieldtest wordt er wederom een JRC onderkomen getest door een gelukkige testvisser. Steef Zenden vertelt in deze uitgebreide review over de Contact 1 Man Bivvy.

Bekijk ook