KWO Fieldtest – onze ervaringen met de Kolibri K220T

Sinds hetbegin vandeze zomer hebben wijvan de KWO redactie meerdere keren gevist met een Kolibri K220T rubberboot. In deze fieldtest nemen we deze boot onder de loep en lees je wat wij vonden van de kwaliteit, prijs, looks en uiteraard het gebruik tijdens het uitvaren, drillen en stekken zoeken met de boot.


Eigenlijk is een goede rubberboot de laatste jaren bijna onmisbaar in onze eigen visserij. Wij gebruiken hem om wateren te verkennen, te voeren, lijnen uit te varen, te drillen en om spullen naar stekken te varen.Een (rubber)boot biedt je flexibiliteit en kan ervoor zorgen dat je zeker weet dat je ‘scherp’ ligt te vissen en op plekken kan komen waardoor je een voordeel hebt ten opzichte van andere karpervissers die geen boot gebruiken.

Maar goed, een boot heeft ook een aantal ‘pijnpunten’ waar je een weloverwogen beslissing over moet maken om een boot te kopen die geschikt is voor jouw visserij en budget.

We beginnen deze KWO Fieldtest eerst met een aantal feitjes over de Kolibri K220T:

  • Aanschafprijs: ?310,-
  • PVC dikte ? 5-laags PVC – 950 gr/m2
  • Boot afmetingen in cm (buitenmaat) ? 220×130
    Cockpit afmetingen in cm (binnenmaat) ? 152×62
    Diameter in cm (randen) ? 34
  • 2 luchtkamers
  • 13,5kg gewicht
  • Maximum gewicht: 160kg
  • Afmetingen ingepakt in draagtas in cm?90x45x30
  • Geleverd met draagtas, peddels, zitbankje, voetpomp en een reparatiesetje
  • De vloerdelen van de bodem zijn gemaakt van betonplex

Wat krijg je voor het geld?

Eigenlijk heel simpel: een Kolibri K220T rubberboot met bovenstaande specificaties. Voor ?310,- ben je er nog niet helemaal. Kolibri heeft namelijk een aantal accessoires voor dit model waarvan zeker de demonteerbare spiegel een must is. Ook zijn er banktasjes en hengelhouders los te verkrijgen. Check het assortiment van accessoires HIER. Als je op wat grotere afstanden vist is een elektromotor immers echt een must. Dat betekent dus dat je voor ?25,- deze accessoire erbij aan moet schaffen.

De demonteerbare spiegel is eenvoudig te monteren op twee bevestigingspunten achterop de boot en doet wat het moet doen. Klein nadeeltje is dat een eventuele transducerstang voor een dieptemeter er niet makkelijk naast past. Daar zal je zelf een constructie met een horizontaal plankje voor moeten verzinnen.

img_5671kolibri-boot

Als MH hem al met n hand kan dragen…

Hoe snel ligt die boot in het water?

De boot is met zijn 13,5 kg goed te tillen in je eentje.Dankzij de draagtas is hij makkelijk te vervoeren en past hij zeker op een barrowen houdjenog voldoende ruimte overvoor de rest van je uitrusting.

Onze ervaring is dat het ongeveer een minuut of 10 duurt voordat hij ‘vaarklaar’ in het water ligt. De stappen zijn eenvoudig; boot uitvouwen, vloer erin, luchtkamers oppompen, halverwege zitje erin steken, peddels vast en uiteindelijk plaats je de snelventielen er op en gaan met die banaan 🙂

img_5684kolibri-boot

img_5692kolibri-boot

img_5709kolibri-boot

De ventielen werken snel en gemakkelijk: indrukken en draaien ende bootloopt leeg. Tijdens het oppompen is het andersom en zorg je met een simpele draai aan het ventiel dat deze zichzelf afsluit nadat je de pomp los koppelt. De kleppen met touwtjes draai je er eenvoudig op zodat het ventiel beschermd is tegen water en vuil. De peddels zitten bevestigd met het klassieke draai mechanisme. Je steekt de peddel door het stangetje en draait de dop erop zodat ze ‘vast’ zitten.

img_5714kolibri-boot

De peddels schroef je op de klassieke manier op de boot.

img_5725kolibri-boot

Doordat de boot erg licht is kan je hem eenvoudig te water laten.

Na een sessieduurde hetslechts (maximaal) 15 minuten voordat de boot weer netjes opgerold in de achterbak van de autolag. Even schoonspoelen, luchtkamers leeg laten lopen, zitje eruit, peddels en vloer eruit, oude boilies eruit, strak oprollen, de tas in en je bent ready to go.

Tip: spoel altijd je boot af en haal verdwaalde bollen of partikels uit de boot. De muizen vinden die restjes heerlijk en vreten dwars door je rubber heen om erbij te komen. In de zomer niet zo’n groot risico, maar in de winter (als ze hongerig zijn) is de kans aanzienlijk groter…

Hoe zit het met de stabiliteit en ruimte?

De boot heeft geen kiel en is plat afgebouwd aan de onderkant. Wel is de boot breed genoeg om stabiel mee te varen. Wij hebben op wateren tot 20 hectare met windkracht 7 gevist met deze boot en waren tevreden over de stabiliteit. Bij hogere windkrachten verwachten we wel dat de wind sneller vat heeft op de boot en dat je kan gaan ’tollen’ omdat er geen kiel is. Uiteraard deins je lekker mee met de golven, maar wij hadden niet het gevoel dat het ‘link’ werd en de boot water zou maken of omslaan.

img_5748kolibri-boot

De Kolibri K220T ligt stabiel op het water.

Qua ruimte zit het goed. Een compacte uitrusting voor 1 of 2 nachten vissen kan je met de Kolibri prima in 1 keer vervoeren naar een visstek. De boot is officieel voor 1 persoon geschikt maar 2 personen van onder de 80kg kunnen zekersamen het bootje in om een vis te landen. In je eentje heb je meer dan voldoende ruimte om je hengels uit te varen of te drillen. Je kan je benen makkelijk kwijt in de boot en wij vonden het erg prettig dat je ze niet onder het bankje hoeft te ‘vouwen’ om ruimte te maken voor je peddels. Nu zijn wij op de KWO redactie allemaal maximaal krap 1.80 meter, dus voor de langere vissers zal het wel eens lastiger kunnen worden om je benen helemaal kwijt te kunnen.

img_5718kolibri-boot

Klaar om te varen.

Wat vinden wij van de kwaliteit van het materiaal?

In de 4 maanden dat de boot bij ons in gebruik is geweest kunnen we natuurlijk alleen een eerste indruk geven. Die eerste indruk was echter dik in orde. We hebben lekker gevist en de boot zeker niet met fluwelen handschoenen aangepakt. Jullie weten inmiddels wel dat wij ons materiaal cht gebruiken en niet de meest voorzichtige rakkers zijn in het gebruik. De bodem, zijkanten, bankje, peddels en ventielen gaven geen kik en voelen degelijk aan. Dit is uiteraard geen lange termijn test geweest, op de lange duur moet de boot zich nog bewijzen.

Feedback

Als je ons vraagt watde ‘puntjes van kritiek’ zijn op de boot komen wij tot de volgende conclusie:

  • De demonteerbare spiegel is iets te smal voor gebruik met een dieptemeter ernaast (op een transducerstang).
  • De kleuren van de boot zijn tamelijk fel (groot oranje logo en vrij donkere groene bootkleur). Nu is dit ook een kwestie van smaak, maar zeker bij ‘illegale operaties’ zouden de kleuren wat ons betreft iets subtieler mogen.
  • Geen bijgeleverd touw om de boot vast te leggen.

Kopen of laten lopen?

Conclusie van het verhaal is voor ons eigenlijk heel simpel. Het is een rubberboot die door zijn aanschafprijs, formaat en gewicht uitermate geschikt is voor vissers die op ‘kleinere’ wateren willen vissen met een compacte uitrusting. Daarnaast isde prijs/kwaliteit verhouding van de boot in onze ogen zeer goed. De Kolibri K220T is prima geschikt voor het vervoeren, uitvaren, verkennen en drillen door 1 persoon. We moeten daarbij natuurlijk wel opmerken dat we de bootnog niet getest hebben over een periode van meerdere jaren.

Wilde boot in de praktijk aan het werk zien? Bekijkdan eens de video die onze Jos schoot met deze K220T:

De Kolibri K220T is verkrijgbaar in deKolibri online shop en bij diverse hengelsportspeciaalzaken in Nederland en Belgi. Check ook de Facebookpagina van Kolibri voor het laatste nieuws van het merk: KLIK HIER.

Bekijk ook