Loodverlies; hype of noodzaak?

Een ‘hot topic’ onder veel karpervissers is het wel-of-niet bewust kwijtspelen van het lood. Een veelgehoorde stelling is “als een karper het lood kwijt raakt (na de aanbeet) zal de vis eerder omhoog komen”. Maar klopt deze stelling wel? Is het niet meer een ‘hype’ dan noodzaak?

Marcel Uljé, directeur van PB Products, is een fel tegenstander van het bewust kwijtspelen van karperlood. In deze update stellen we hem een aantal ‘scherpe’ vragen. Zal deze update jouw mening veranderen over bewust loodverlies?

Jeroen Neef karper magazine

Systemen waarbij het lood ‘lost’ zijn redelijk populair tegenwoordig. Foto: Karper Magazine.


Marcel, we kennen je als een kritisch maar eerlijk persoon. Je bent als directeur van PB Products ‘volgas’ bezig met rigs, end-tackle en lood systemen. Als één van de weinige merken heeft PB geen systeem waarmee je het lood verliest na een aanbeet. Een keuze die je vast niet zomaar hebt gemaakt?

Dat is zeker een bewuste keuze! Waarom zou een (karper)visser überhaupt z’n lood willen verliezen? Het is niet alleen belastend voor het milieu en voor de eigen portemonnee maar ook voor de toekomst van onze visserij. In een tijd waarbij de hengelsport in het algemeen kritisch wordt ‘bekeken’ door dierenactivisten lijkt het mij geen slim idee om het ‘drop-off’ karpervissen te promoten en te stimuleren. Lood is nu eenmaal zwaar milieu belastend!

" In een tijd waarbij de hengelsport in het algemeen kritisch wordt ‘bekeken’ door dierenactivisten lijkt het mij geen slim idee om het ‘drop-off’ karpervissen te promoten en te stimuleren. "

Marcel-Ulje-karper

De karpervisserij ligt steeds meer onder een vergrootglas, wij moeten daar wijs mee om gaan.

Daarnaast is het een groot pluspunt dat de laatste jaren het welzijn en het ‘gezond’ omgaan met de karper(s) positief in beeld staat. Aas, onthaakmatten, het minder ‘zakken’ van vissen, allemaal goed voor de karper en het karperbestand. Loodverlies staat hier juist tegenover! Eigenlijk past het toch niet bij de ‘huidige manier’ van karpervissen..? Daarnaast zijn er loodvervangers, zoals stenen, voor de karpervissers die toch graag ‘drop-off’ willen vissen (omdat ze daar vertrouwen in hebben).

Alternatieven zijn er wel, maar worden in de praktijk maar beperkt gebruikt.

Alternatieven zijn er wel, maar worden in de praktijk maar beperkt gebruikt door de karpervissers.


Wat vind jij van de stelling “zonder lood komt een vis eerder van de bodem af”?

Er zijn zoveel verschillende systemen, verschillende omstandigheden en ook verschillend gedrag van karpers. In sommige wateren blijven de karpers diep tijdens de dril, in andere wateren komen ze direct naar de oppervlakte. Met en/of zonder lood.

Een interessant vraagstuk is: kan een visser voelen of er loodverlies plaats heeft gevonden bij een aanbeet? Zou je onderscheid kunnen maken tussen een drill mét of zonder dat 112 grams loodje? Ik denk van niet, zeker indien er bijvoorbeeld verder gevist wordt dan 40 meter! Als we deze kritische vraag op karperbeurzen stellen erkennen veel vissers dat ze inderdaad pas onder de kant kunnen waarnemen of hun lood er nog aan zit (ze merken geen verschil tijdens de drill). Misschien een vraag om eens bij jezelf neer te leggen en eens kritisch over na te denken? Want: heeft de vis zich tijdens de drill anders gedragen wanneer het lood kwijt is gespeeld…?

Een gedeelte van het PB team: Marcel, John Caeyers en Carlo Carpels.

Een gedeelte van het PB team: Marcel, John Caeyers en Carlo Carpels.

Daarnaast heb ik gemerkt dat een karper (tijdens een drill) vaak de tegenovergestelde ‘route’ kiest van de hoek waar de druk vandaan komt. Staat de hengeltop naar rechts, dan zwemt de karper vaak naar links. Staat de hengeltop hoog, dan duikt de karper de diepte in. Dus… bij zwaar lood op de bodem, komt de karper dus sneller naar boven. Of zie ik dat verkeerd? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen, reageer dan ook onder dit artikel. Ik ben altijd van mening dat we van elkaar kunnen leren!


Een systeem waarbij het lood verloren wordt wordt vaak ingezet bij obstakels en wier. Is het niet veiliger voor de vissen om het lood snel kwijt te raken?

Obstakelvisserij is een visserij waarbij men vooral doordacht te werk moet gaan. Natuurlijk zijn obstakels trekpleisters voor karpers en kan men er mooie vangsten boeken. Maar, loodverlies alleen betekend niet dat men ‘veiliger’ aan het vissen is. Stel dat bij een aanbeet het lood direct wordt gelost en de vis duikt de obstakels in, komt vast te zitten en de voorslag (of hoofdlijn) schuurt langs een obstakel kapot… Is de vis dan veilig? Absoluut niet! De vis zit hoogst waarschijnlijk nog steeds vast of zwemt van de schrik de obstakels in waar de vis zich veilig voelt, met een aantal meter lijn aan z’n bek is de kans nog steeds groot dat de vis zich alsnog vast zwemt.

Op obstakelrijke wateren zoals Rainbow Lake worden op jaarbasis honderden (of misschien wel meer) kilo's lood 'gedropt'.

Op obstakelrijke wateren zoals Rainbow Lake worden op jaarbasis honderden kilo’s (of misschien wel meer) lood ‘gedropt’.

Als de karper geluk heeft kan hij zich hopelijk los trekken (met een uitgescheurde bek als gevolg). Loodverlies heeft in dit geval dus niets met de visveiligheid te maken. De vis moet bij lijnbreuk juist die voorslag en/of het restant hoofdlijn kwijt zien te raken! Lood kan in dit geval juist een middel zijn om die lijn kwijt te raken. Kijk bijvoorbeeld naar veilige chod/helicopter systemen, het Hit & Run systeem en het ASIS systeem. Dit zijn systemen waarbij de onderlijn niet aan de leader of hoofdlijn vastgeknoopt wordt en de vis bij lijnbreuk zich van ALLES behalve de onderlijn kan ontdoen.

" De vis moet bij lijnbreuk juist die voorslag en/of het restant hoofdlijn kwijt zien te raken! "

PB Products Hit & Run Xtra Safe Leadclips

PB Products Hit & Run Xtra Safe Leadclips, een super veilig systeem waarbij de vis bij lijnbreuk de leader + hoofdlijn kwijt kan spelen DANKZIJ het loodgewicht!


En hoe denk je over loodverlies tijdens de ‘wiervisserij’?

Het vissen in (of tussen) wier is een aparte omstandigheid. Met name de hoofdlijn pikt vaak veel wier op en deze plukken wier blijven tijdens de dril aan de lijn hangen. Dit vaak tot irritatie van de karpervisser. De lijn is namelijk vaak al in het wier ‘gezakt’ voordat er een aanbeet komt. Tijdens een aanbeet zit het wier dus al aan/rond de lijn! Verliest men het lood dan of juist niet, dat doet niets af aan het wier wat al aan de lijn ‘hangt’.

Op wierrijke bodems zit eigenlijk alles wat over de bodem loopt vol met wier; de hoofdlijn boven het lood, maar ook de onderlijn onder het lood. Of er dus lood aan hangt of het lood direct verloren wordt; het wier zit al overal! Vooral het wier dat het topoog van de hengel bereikt (tijdens het binnen draaien van de lijn) wordt vaak ervaren als het grootste probleem.

Vissen tussen plantenvelden, een vak apart. Foto: Dave Lane.

Vissen tussen plantenvelden, een vak apart. Foto: Dave Lane.

Er zijn vissers die het lood dan kwijt willen omdat het wier achter het lood blijft hangen terwijl er ook vissers zijn die juist willen dat het lood als ‘stopper’ dient zodat die grote plukken wier de haak niet kunnen bereiken. Zodra het wier de haak en de bek van de karper bereikt is de kans zeer groot dat de druk van het wier de vis juist van de haak ontdoet! Liever dus een pluk wier om het lood dan op/om de haak!


Naast de ‘vis technische’ kant wil ik je ook vragen naar de invloed op het milieu. In hoeverre zijn die paar karperloden schadelijk voor de natuur? En is er een verschil tussen gecoat lood en ongecoat lood?

Een paar karperloden… de manier van vraagstelling zegt denk ik al genoeg. Een paar lijkt niet zoveel maar zoals het spreekwoord luidt “alle kleine beetjes helpen” gaat hier dus juist in tegenstelling op. Vele kleine beetjes maken één groot probleem in dit geval.

Gaan we dit juist nog meer stimuleren door drop-off systemen te gebruiken? Ik ben van mening dat elk loodje wat niet achterblijft in het water een betere situatie is, als dat het lood wél achterblijft.

Zie het als afval langs de waterkant. Als iedereen z’n lege blikje cola of leeg zakje chips op z’n stek achterlaat ziet de waterkant er binnen korte tijd een stuk minder aantrekkelijk uit. Ga met gezond verstand om met lood. Check de volgende site maar eens: Lenntech.nl daarin is deels te lezen wat lood met mens en dier (ook vissen) kan doen.

Coating of geen coating, alles blijft achter in het water bij loodverliezende systemen. Het hoort er niet, dus laat het ook zo min mogelijk achter. Of een lood met coating minder schadelijk is of niet…? Dat kan ik niet beamen nog ontkennen! Misschien iets om eens nader uit te zoeken.

Een chod met op de leader onze Tungsten X-small Helidchod beads.

Probeer verschillende systemen en kijk wat het beste bij jou past. Hier een chod met op de leader onze Tungsten X-small Helidchod beads. Bij lijnbreuk kan de vis het volledige systeem kwijtspelen.


Bedankt voor je antwoorden. Erg interessant om je mening te hebben gehoord. Zijn er verder nog nieuwtjes die er voor PB aan zitten te komen?

Graag gedaan natuurlijk. Een onderwerp als loodverlies kan niet genoeg besproken worden. Natuurlijk heeft iedere karpervisser zijn eigen beleving en doelstellingen. Eveneens hebben veel vissers vertrouwen in verschillende producten/merken. Dat is alleen maar fijn en zo kunnen we veel van elkaar leren en op onze manier genieten van het karpervissen.

De stand van PB Products op Carp Zwolle, 2015 wordt een mooi jaar!

De stand van PB Products op Carp Zwolle, 2015 wordt een mooi jaar!

Hierdoor bevissen we ook allemaal verschillende wateren, ieder op z’n eigen manier. Zijn er vissers die veel vertrouwen in drop-off systemen hebben en hierdoor met veel vertrouwen vissen dan moeten ze dat natuurlijk naar eigen inzicht blijven doen.

Echter, doe het bewust en kijk kritisch naar de situatie. Mooie en/of zware karpers op de mat geven nét dat stukje extra in onze visserij, echter moet dat niet ten koste van alles/iedereen en van de karper zelf gaan!

Wees dus bewust en weeg situaties, stekken (met name obstakelvisserij) en systemen kritisch af naar de omstandigheden. Er zijn tegenwoordig verschillende “loodvervangers” die misschien net zo effectief zijn of… Misschien is ‘drop-off’ helemaal niet noodzakelijk om meer vangsten te boeken?

Een alternatief systeem: een steen middels een wartel op de lijnclip gezet.

Een alternatief systeem: een steen middels een wartel op de lijnclip gezet.

Wat ik wil zeggen is dat loodverlies in het merendeel van de situaties juist niet nodig is terwijl het soms naar buiten gebracht wordt dat het een must is. Dat laatste is dan net het vertekende beeld dat veel vissers krijgen, en daarvan willen we juist vissers bewust maken.

PB Products blijft natuurlijk kritisch kijken naar nieuwe en bestaande producten. Wanneer dingen voor verbetering vatbaar zijn of er nieuwe ideeën naar voren komen zullen we zeker niet schromen dit te ontwikkelen en uitgebreid te testen. Gelukkig zijn de teamleden daar, ieder met z’n eigen kennis en kunde, een hele belangrijk spil in. Zonder de kennis van deze karpervissers in hart en nieren zal innovatie en kwaliteit al gauw stilstaan. Ik kan mijn dank naar het team dan ook niet genoeg benadrukken, bij deze dus!

Geniet van je visserij en blijf altijd nadenken over je systemen :-)

Geniet van je visserij en blijf altijd nadenken over je systemen 🙂

Daarnaast zullen er ongetwijfeld veel karpervissers met goede en innovatieve ideeën rondlopen. Bij deze misschien een oproep? Innovaties, het verbeteren van producten op welk vlak ook zijn altijd welkom!

Wat vinden de lezers van KWO eigenlijk van het bewust verliezen van het lood? Schrijf je reactie (of vragen) in de comments hieronder!

Bekijk ook