Maak Kennis Met… Bertil Wielink

Bertil Wielink is al sinds 1999 actief in ‘Het Wereldje’. Samen met Gerrit en Menno startte hij ongeveer 13 jaar geleden met deze website. Inmiddels heeft hij het stokje over gedragen maar des te leuker is het om eens een jaar of 7 terug in de tijd te gaan en te kijken naar de Maak Kennis Met met hem.

 Algemene informatie

• Geboortedatum: 28-10-1975
• Woonplaats: Veenendaal
• Partner: Single
• Beroep: Financieel Economisch Medewerker
• Website: Karperwereld Online
• Hobby’s: Als er al tijd is naast het karpervissen, en dat is bij mij alleen zo in korte periodes in de winter, dan besteed ik wat meer tijd aan zaalvoetballen en wat darten.

Hoe lang vis je al?

Ik vis eigenlijk al sinds ik kan lopen. Zoals de meeste lezers wel weten is mijn vader, Steven Wielink, een gepassioneerde karpervisser en dat al meer dan 30 jaar lang. Vissen is mij dus met de paplepel ingegoten thuis. Eerst gingen al mijn vakantiedagen op aan het vissen op voorn met de vaste stok, dit werden al snel brasems en toen ik ‘goed’ kon vissen kreeg ik mijn eerste werphengeltje. Ik denk dat dit heel belangrijk is geweest, niet meteen een rodpod met hengels, maar eerst goed leren vissen. Met het werphengeltje ving ik vele snoeken, snoekbaarzen en palingen en af en toe ging ik tussendoor met m’n pa op karper natuurlijk. Bij mij dus geen spannende gebeurtenis die mij plotsklaps met het karpervirus besmette, maar meer een geleidelijke weg. Tot op de dag van vandaag ben ik erg blij dat ik nog heb leren vissen met maïs, aardappels en aluminiumfolie wakers. Toen ik samen met mijn twee buurjongens(die ook nog steeds op karper vissen) veel tijd doorbracht aan onze eigen ‘Redmirepool’ leerden we het vissen met de boilies pas. Niet veel later werd onze horizon verbreed op onze fietsjes en nog later op onze volgeladen brommers. Samen knoeien in de keuken om boilies te maken. Echt een wereldtijd en een goede leerschool.

bertil2

Hoe lang vis je al op karper?

Zoals in de vorige vraag gezegd is het bij mij geleidelijk gegaan. Ik denk dat ik ongeveer tot mijn 16e á 17e op alles viste wat groot was, karper, snoek, snoekbaars etc. Vanaf die leeftijd ging ik meer en meer gericht op karper vissen.

Wanneer werd je gegrepen door de karperkoorts?

Ik heb niet echt een moment of een periode dat het gebeurde het sloop er gewoon in. Voor ik zelf een karper had gevangen had ik er al vele in de handen van mn pa gezien. Toen ik ze eenmaal helemaal alleen begon te vangen werd de koorts wel steeds heviger.

Hoeveel uur vis je ongeveer per jaar?
Ik denk rond de 1000-1100 uur per jaar. Normaal gesproken van Maart tot en met November gemiddeld 2 korte nachtjes in de week, 1 nachtje doordeweeks voor het werk weer oppakken en snel werken en 1 nachtje in het weekend. Daarnaast meestal nog een 2 tal buitenland trips.

bertil3

Kan je je, je eerst karper nog herinneren?

De eerste karpers die ik met mn pa samen ving niet echt meer, een paar staan me nog wel helder voor de geest, maar de eerste helaas niet meer.

Maarrr de eerste die ik echt helemaal alleen ving natuurlijk wel. Dat was in Woerden in een groot park met veel slootjes en plasjes. Als ik logeren was liep ik daar dagelijks van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat met een hengeltje in de hand te zoeken naar bruisplakkaten waar ik dan wat maïskorrels of een pier op liet zakken. Een heerlijke superspannende visserij en de manier waarop ik m’n eerste vissen echt helemaal zelf ving. (En wat was het goedkoop vissen)

Wat is je grootste en mooiste karper?

Een schitterende Nederlandse karper ruim boven de magische grens.

bertil4

Wat was je beste jaar?

Lastige keuze tussen het jaar 2002 en 2003. Werkelijk alles lukte in 2002, ik ving eerst de hierboven vermeldde vis een dikke PB en daarna was ik ‘on the roll’ zoals ze dat noemen en ving overal waar ik ging binnen een paar keer vissen de topvis. Vele 35 plus vissen rolden toen mijn netje in. Echt een topjaar dus.

Ook 2003 was top omdat ik toen mijn oude vertrouwde gronden verlaten heb en in een andere regio ben gaan vissen. Daar heb ik veel nieuwe leuke karpervissers leren kennen en na wat aanloop problemen kwamen er gelukkig ook toen nog een hele serie mooie vissen in het net met meer dan 10 15kg vissen en tot 2 maal toe een PB schub. Ik mocht ook dat jaar dus niet klagen. Maar ik hoop natuurlijk dat 2005 HET jaar gaat worden…

Op wat voor soort wateren vis je het liefst en waarom?

Op werkelijke alle soorten wateren. Van riviertjes tot kanaaltjes, van putjes tot grote plassen. Ik probeer dit zoveel mogelijk af te wisselen in m’n visserij! De ene periode vissen op een target op een put, dan weer lekker vissen op een riviertje of kanaaltje. Dan weer eens een grote plas. Constant hetzelfde doen stompt me af. Hoe meer afwisseling hoe beter. Wel zit ik meestal 3 á 4 maanden op hetzelfde water, omdat heen en weer rennen van het ene water naar het andere water volgens mij totaal niet werkt. Je moet toch een band krijgen met het water waar je bezig bent en haar bewoners om echt goed te kunnen gaan vangen.

bertil6

Vis je wel eens in het buitenland en zo ja met succes? En zo nee, heeft het een bepaalde reden dat je er niet vist?

Ik vis gemiddeld 2 keer per jaar in het buitenland en tot nu toe is dat vooral Frankrijk. Zoals de meeste wel weten was mijn eerste Frankrijksessie met Gerrit niet echt gelukkig (zie DE Karperwereld nummer 16), maar we zijn toch een aantal jaren terug gekeerd naar het bewuste water en niet zonder succes!

Net als in Nederland vind ik dat je alleen echt suc6 kan hebben als je regelmatig naar hetzelfde water teruggaat. Ik zie zoveel mensen op jacht naar een 20kg vis van het ene naar het andere water rennen en meestal vangen ze die dikke vis niet. Natuurlijk is het wel eens meteen de eerste sessie raak, maar meestal evolueren de vangsten met het aantal keren dat je terugkomt de hoogte in.
Als je geluk hebt kan je mee met mensen die al een paar keer op een water zijn geweest, dan kan je meteen met je neus in de boter vallen en gebruik maken van de kennis die deze mensen hebben. Zo kreeg ik afgelopen najaar een telefoontje dat de vis op een groot meer los was en dat ik meteen moest komen als ik dat wilde. Dat deed ik en een magistrale sessie was een feit, we moesten er overigens wel keihard voor werken. Bedankt nog Willempie en Harm!!

bertil7

Welke aassoort gebruik je het liefst? Boilies, particles of beiden?

Beide, hoewel boilies overheersen de laatste jaren. Je kan met boilies veel rommelen en ze oneindig variëren . Dus meestal zet ik boilies in.

Met partikels wil ik ook nog wel eens flirten, vooral tijgernoten en pinda’s hebben mijn vangsten op enkele wateren enorm doen toenemen in bepaalde periodes. Ook heb ik regelmatig net na de paai in juni mega successen gehad op hele grote partikel voerstekken (10kg plus). Dus als de situatie erom vraagt zet ik graag partikels in.

Vis je met homemade boilies of ready made? En waarom?

Eigenlijk nooit met ready made. Dit omdat ik totaal geen vertrouwen heb in ready’s op voerplekken en dat is nu eenmaal mijn visserij. Op dit moment schijnen een aantal ready’s wel beter en beter te worden, maar ik ben nog niet overtuigd van de werking op lange termijn op voerstekken.

Sinds drie jaar vis ik voor een groot deel met freezerbaits. Ik vis en voer soms te vaak en te veel stekken om zelf te draaien. In Nederland zijn immers zeer goede freezers op de markt voor een goede prijs. Ik heb zeer goed gevangen met zowel KS Karperknikkers van de zeer deskundige Herman Coenen als met boilies van Proline. De laatste tijd heb ik ook verrassend goede resultaten gehad met het nog wat onbekende ‘CarpChoice/Challenge’ die zeer goede producten in hun assortiment blijken te hebben. Keuze genoeg dus en bij de meeste freezerbait fabrikanten kan je de boilies voorzien van een eigen afwijkende identiteit.

Dit jaar (2005) ga ik echter weer zelf draaien! Dit mede onder invloed van wat prettig gestoorde Noorderlingen die toch wel heel erg veel aaskennis hebben en mij aardig hebben weten te overtuigen om zelf weer eens te gaan draaien.

bertil8

Vis je meestal instant of op voerplekken en waarom?

Ik voer eigenlijk altijd voor, dit omdat ik korte sessies van 8-15 uur vis. Die uurtjes wil ik dus zo effectief mogelijk benutten en dat lukt met voorvoeren gewoon het allerbeste. Als het goed is liggen de vissen te wachten of komen tijdens de duur van de sessie terug, zodat ik toch niet teveel afhankelijk bent van de weersomstandigheden, omdat het voer het werk voor me doet.
De ellende is wel dat je door dat voeren soms wat te routinematig te werk gaat. Instantvissen doe je op een gegeven moment bijna niet meer omdat je er geen vertrouwen meer in hebt terwijl het heel lonend kan zijn. Dus altijd een ‘open mind’ houden is het motto.

Opmerking:

Verder zien veel vissers met name het najaar als dé tijd van het jaar om te voeren en super te vangen. Het staat ook zo in alle boekjes, maar is dat nog wel zo? Na eens wat gediscussieerd te hebben met verschillende vissers blijkt dat ze eigenlijk allemaal hun piekvangsten bereiken in het voorjaar en niet meer in het najaar. Terwijl dat ‘vroeger’ wel anders was. Op de weinig beviste wateren geldt dat het najaar nog steeds goed is, maar op de drukker beviste wateren zie je de laatste jaren het voorjaar als de beste periode van het jaar. Hoe grillig deze periode ook kan verlopen qua temperaturen. Dit komt volgens mij vooral door te zware voercampagnes in het najaar, want een water is sneller overvoerd in het najaar dan de meesten denken. Het metabolisme van de vissen gaat met de watertemperatuur snel omlaag en als je niet meteen bij een temperatuursverlaging je voerhoeveelheid aanpast kan het snel over zijn. Ook moet je niet onderschatten dat de meeste vissen door het jaar heen al enkele keren gehaakt zijn en daardoor worden ze simpelweg gewoon voorzichtiger in het najaar.
Helaas gebeurt dat vele voeren ook nogal eens in het voorjaar. De eerste vis wordt gevangen en men denkt dat de vissen los zijn en het ‘luccen’ kan beginnen. Met als gevolg dat iedereen weer weken stil komt te liggen. Doe dat dus a.u.b. niet! Voer in het voorjaar zeer gematigd ook al is de watertemperatuur boven de 10 graden.

bertil9

Wat is jouw favoriete rig?

Eigenlijk heb ik voor mezelf een viertal basisrigs. Dit lijkt misschien wat veel, maar ik denk gewoon dat je voor verschillende situaties en aassoorten beter verschillende rigs kunt gebruiken. Ik snap dan ook niet dat sommige auteurs schrijven; ‘ach waarom moeilijk doen over rigs, dat is totaal niet nodig’. Lezers trekken zich dat aan en denken dan ‘ach laat ik maar simpel doen’, terwijl ze stukken méér kunnen vangen als ze wel wat meer proberen en echt ingewikkeld hoeft dat niet te zijn hoor. Ik vind dat je mensen met zulke opmerkingen niet verder helpt, maar juist tot stilstand brengt en stilstand is achteruitgang.

De eerste en door mij meest gebruikte is de ‘PB 2003 rig’ met Green Hornet, een lang stuk krimpkous en een Ashima C420 haak. De lengte van deze onderlijn laat ik variëren van 5cm tot 18cm afhankelijk van de situatie. Eigenlijk is dit een combi-rig die makkelijk te knopen is en werkt als de ‘Triggerrig’. Sinds ik gebruik maak van Green Hornet komt er bij mij geen IQ of Amnesia meer aan te pas. De meerwaarde die het kleine stukje (hoeft maar 0,5cm te zijn) gestripte onderlijn heeft op het inhakend/draaiende vermogen is enorm en dat wil ik niet meer missen door met een compleet stijve onderlijn te vissen.

De tweede rig is een simpele soepele of nylon onderlijn deze vis ik altijd met de langstelige C900 haak van Ashima met het iets naar binnen gebogen oog, wat de inhaking zonder line aligner zeker ten goed komt. Het onderlijnmateriaal probeer ik zo dun mogelijk te houden, hoe dunner hoe beter. Dus liever een 10lb onderlijn dan een 15lb onderlijn, dit geldt voor zowel nylon als voor gevlochten materiaal, vis zo dun als mogelijk. Dit natuurlijk wel naar gelang de situatie op het betreffende water. Dit alles in combinatie met een lange dunne soepele hair werkt voortreffelijk. Vooral voor het vissen met partikels en kleine boilies is dit gewoon een goede rig, zeker met een haakmaatje 8 of 10. Een standaard rig die toch anders is dan een standaard rig, maar wat is eigenlijk een standaard rig?

Mis je nog wat op het gebied van de karpervisserij op het internet?

Nee, eigenlijk niet.. wel willen wij in de zeer nabije toekomst alle kernzaken van het karpervissen duidelijker en makkelijker gaan belichten voor beginners en de wat gevorderden. Je moet dan denken aan boilies maken stap voor stap, alle knopen die van belang zijn voor het karpervissen stap, voor stap. etc.

Welke bladen lees je en wat vind je ervan?

De Karperwereld, Karper, De Karper van KSN, VBK magazine, Carpworld en Crafty Carper. Velen geven af op de Engelse magazines omdat er zoveel reclame in zou staan, ik vind dat complete onzin, in deze bladen staat vaak zoveel nuttigs dat je daar gewoon door heen moet kijken.. daarnaast zijn deze magazines rond de 200 pagina;s waarvan meer dan de helft bestaat uit artikelen!

183241 130781996995164 7090677 n

Welke karperboek vind je het mooist/heb je het meeste aan gehad?

Eerst waren dat de boeken van Rini Groothuis natuurlijk, daarna vond ik het boek Zwaargewichten heel leerzaam.. de boeken van Evert Aalten overtroffen dit weer. Toen kwam Alijn met Karperblues en ja het boek van Luc de Baets was gewoonweg superb, technisch en tactisch heb ik hier zeker het meest aan gehad. Ook heb ik erg genoten van het boek van Terry Hearn, ‘In pursuit of the largest’.

Ben je ook lid van Karperverenigingen en zo ja waarom en zo nee waarom niet?

Ik ben lid van zowel de KSN als het VBK omdat beiden zeer veel goed werk verzetten voor de karpervisserij. Ik denk persoonlijk dat elke karpervisser lid zou moeten zijn van 1 van deze 2 verenigingen omdat ze de belangen behartigen van alle karpervissers en hoe meer steun ze daarvoor hebben hoe beter ze hun werk kunnen doen.

Wil je de lezers van dit interview nog wat meegeven?

Tja, veel clichés kan je hier noemen, maar het belangrijkste vind ik: Kijk naar jezelf, niet naar een ander, want in het Karperwereldje wordt meer gezeken over elkaar dan dat men eens kritisch naar zichzelf kijkt!

Eén van de oprichters van KWO aan het woord over zijn visserij.

Bekijk ook