Maak kennis met… Roderick Langeveld

roderick12

Beroemd en berucht in Den Haag en omstreken. Deze playboy vangt zo af en toe ook eens een karper!

En daar gaan we hem alles over vragen! Hoe vist hij, waar vist hij het liefst en wat zijn zijn mooiste vangsten!

Naam: Roderick Langeveld
Geboortedatum: 14-05-1979
Woonplaats: Den Haag
Beroep: Zelfstandig Ondernemer
Partner: Nu even niet
Website: www.langeveldhaga.nl
Andere hobby’s: Golfsurfen en Festivals

roderick8

Karpervissen

Hoe lang vis je al, en hoe/waarom ben je begonnen met vissen?
Vanaf mijn 6e levensjaar nam mijn lieve vader mij en mijn oudere broer vaak mee naar onze boot op de Kagerplassen. Daar is het vissen zo’n beetje begonnen, aanklooien met vaste hengeltjes een feedervissen. Van ons drieen was ik toen echter van huis uit de grootste klojo aan boord en vaak zat het hele zaakie al falikaal in de knoop voordat we uberhaubt de haven uit waren gevaren. Als zij toen hadden geweten dat het vissen zo’n grote rol zou gaan spelen in mijn huidige situatie hadden ze dubbel gelegen van het lachen. Wat ze overigens toch wel deden als ik mezelf weer eens gehaakt had op het achter dek. Gelukkig is mijn broer een onzettende perfectionist met zeeen van engelen geduld en voornamelijk hij zorgde er voor dat ik op mijn zevende jaar op een normale manier met een hengel kon omgaan. Grappig is wel dat hij nu al zeker 15 jaar geen hengel meer heeft aangeraakt en ik er nog dagelijks mee bezig ben. Mijn Pa heb ik overigens voor zijn 60e verjaardag een complete witvis uitrusting aangemeten, dus die is gelukkig weer aan de waterkant te vinden.

Hoelang vis je al op karper?

Mijn Broer zette het witvissen als snel om in het Karper vissen en als jonger broertje kon ik natuurlijk niet achter blijven. Dit moet zo op 11 of 12 jarige leeftijd zijn geweest.

Waardoor werd je gegrepen door de karperkoorts?

Aangezien ik ben geboren en getogen in Den Haag, speelde mijn eerste Karperavonturen zich af op de Haagse Beek (een x tal stads watertjes die in en om Den Haag te vinden zijn). En hoewel Oh Oh Cherso je misschien anders wil doen laten geloven, is Den Haag toch echt een mooie stad met tal van mogelijkheden voor de beginnende Karpervisser.

Kanalen, Parkwatertjes, Duinmeertjes en Brede Sloten trokken buiten de puber meisjes ineens mijn aandacht. Op een van deze watertjes leerde ik op 13 jarige leeftijd Ronald Margadant en Aad v Heteren kennen. Ook zij stonden aan het begin van hun Karper obsessie en als de Bende van drie waren we dag en nacht aan de waterkant te vinden. Het RAR team was geboren en geen vis binnen fiets afstand was meer veilig. Toen ik tijdens een van onze eerste nachtjes Statisch vissen een knoert van een schubkarper ving, wist ik dat deze Karperkoorts nooit meer over zou gaan. Wat tevens geld voor de vriendschap tussen ons drieen.

roderick2.jpeg

Geen vis binnen fiets bereik was veilig, verversings kanaal in Den Haag.

roderick3.jpeg

Knoert van een schubkarper tijdens mijn 1e nacht statisch vissen in 1990.

Hoeveel uur vis je ongeveer per jaar?

Aangezien ik sinds 8 jaar mede eigenaar ben van ons Familie bedijf zijn de uren drastisch achteruit gegaan in vergelijking met de jaren daarvoor. 20 vrouwelijk personeels leden en 4 verschillende winkel locaties kosten ongelooflijk veel tijd en inspanning. De jaren daarvoor was ik werkzaam bij de Defensie en had ik al snel nadat ik een paar maanden was uitgezonden naar het buitenland een volle maand vrij. Die bestede ik voornamelijk aan vissen en aan heel veel uitgaan. Het was een fantastische tijd en ik denk daar nog vaak met weemoed aan terug. De kameraadschap die onstaat tussen je collegas tijdens het afreizen van de halve wereld valt met geen pen te beschrijven. Het blind voor elkaar instaan in soms ook mindere situaties is iets wat ik heb meegenomen uit die tijd. Respect hebben voor elkaar was les nr.1 die ik daar geleerd heb.
Maar ik dwaal af, ik vis voornamelijk korte nachtjes tussen mijn werk door. Vaak door de weeks omdat onze winkels ook het gehele weekend open zijn. En dan gemiddeld 12 uur aan de waterkant maar vaak ook een stuk korter. Het komt zelden voor dat ik een hele dag na een visnacht blijf zitten. Alleen als het echt als een malle loopt, dan bel ik broerlief op met de mededeling dat er iets heel belangrijks is tussen gekomen. En gelukkig begrijpt hij dat. Maar over uren gesproken denk ik zon 700 uur per jaar inclusief buiteland sessies, toch verschilt dat elk jaar weer aanzienlijk.

roderick7.jpeg

Doordeweeks nederlandse nachtjes.

Kan je, je eerst karper nog herinneren?

Voornamelijk dat ie gruwelijk sterk was en dat er 4 vriendjes als publiek in mijn rug stonden te schreeuwen. Als ik er zo aan terug denk en die grijze massa laat kraken, is het net alsof ik die vis zon twee uur lang stond te drillen. Attans, het was meer dat de vis mij afdrilde als ik het nu zo weer voor me zie.

Wat is je grootste karper?

Mijn zwaarste vis kwam uit een tamelijk bizarre 4 daagse sessie op 2 openbare wateren in midden frankrijk. Die sessie beleefde ik net als 90% van mijn andere sessies in mijn eentje.

Op een van de wateren gelde een nachtvis verbod dus hier viste ik overdag, op het andere water was nachtvissen toegestaan dus hier viste ik snachts. Het liep uit op een ware uitputtingsslag en met een gemiddeld gewicht van 18 kg zagen 28 vissen mijn onthaak mat. Drie vissen gingen dik over de magische grens, waarvan een de 23,8 kg haalde. Nou moet ik eerlijk zeggen dat gewichten me niet zo heel veel doen, toch zou ik liegen als ik zou zeggen dat ik geen vijftiger of zestiger wil vangen. Het belangrijkste voor MIJ is echter dat dit op een openbaar water gebeurd. En als ik daardoor nog een paar jaar moet wachten voordat dit gebeurd, doe ik dat met alle plezier! Nou heb ik absoluut niks tegen commerciele wateren, dus begrijp me niet verkeerd. Het is alleen dat commerciele wateren vaak niet zijn afgestemd op de manier hoe ik graag vis.

roderick11.jpeg

De zwaarste van een sessie die uitliep op een uitputtingsslag.

Wat is je mooiste karper?

Mijn mooiste karper kwam eigenlijk als een complete verassing. In de winter beviste ik een kanaal dat praktisch door de boeren achtertuin van mijn vismaat Lene loopt. Hier huist een fantastische volschub die ik graag aan mijn lijstje wilde toevoegen. Tal van vissen belande die winter in mijn net maar niet de volschub. Net na de jaarwisseling besluit ik het lichtelijk gefrusteerd nog een keer te proberen. De volschub gaf wederom niet thuis, maar haar jongere broertje kon mijn fluortje niet weerstaan. Achteraf een vis die niemand thuis kon brengen, maar die me wel vertelde dat schoonheid niet in de grote van het beestje zit. De volschub heb ik overigens nog steeds niet…

roderick1.jpeg

Vind ik mijn mooiste.

Wat was je beste jaar?

Betreft Feestjes afgelopen jaar (2010). Aangezien ik samen met mijn exvriendin besloot om onze bijna 5 jarige relatie te beeindigen. De reactie die daarop volgde was het herleven van mijn puberteit op mijn 31e, fantastisch!

Betreft vissen waarschijnlijk het jaar 2009. Dat jaar zagen 117 vissen mijn net (van binnen) met Buitenland sessies meegerekend, waaronder 30 dertigers en 8 veertigers. Ik viste dat jaar meer als ooit te voren terwijl de drukte van mijn werk gewoon door ging. Wat overigens ook wel weer verklaard dat er in dat jaar de eerste scheurtjes in mijn relatie opdoken. Vrouwen, vissen, werk en uitgaan, vier dingen die ik moeilijk kan combineren.

2009 was tevens het eerste jaar dat ik Afrika bezocht puur om te vissen. Een ervaring die me niet meer los laat. De schoonhied van dat land in contrast met de enorme armoede onder de bevolking heeft een diepe indruk achter gelaten. Maar vooral tijdens het vissen rekening moeten houden met nieuwe ongekende natuurlijke aspecten, maakt zon sessie onvergetelijk. Aankomende jaren zal ik dit land nog vaak gaan bezoeken, dat is èèn ding wat zeker is.

roderick6.jpeg

Afrika kruipt langzaam onderhuids.

Heb je nog speciale doelen/targets voor de komende jaren?
Echte Targets of Doelen stel ik niet in mijn visserij. Wanneer ik de mogelijkheid heb om een nachtje te vissen, kies ik een water dat op een bepaalde manier mijn interesse heeft gewekt en ga ik aan de slag. Soms heb ik het ergens na èèn keer gezien en soms kom ik op een water eindeloos terug. Vaak zijn er meerderen elementen die dit beinvloeden, een fantastische natuurlijk omgeving kan mij net zoveel doen als een goed bestand met dikke veertigers. Natuurlijk heb ik een aantal vissen die hoog op mijn verlanglijst staan en wil ik graag een bak van een vis vangen op een openbaar water ergens in Frankrijk of misschien zelfs in Afrika. Toch stel ik dit soort dingen niet als doelen of targets in mijn leven en blijf ik ze liever zien als verlangens. Je zou kunnen zeggen dat het mijn ultieme doel is om te kunnen blijven genieten van mijn visserij.

roderick13.jpeg

Een vis die hoog op mijn verlanglijstje stond.

Op wat voor soort wateren vis je het liefst en waarom?

De variatie aan wateren die ik graag bevis is tamelijk groot. Dit geld zowel voor Nederland als voor het Buitenland. Van drukke circuit putjes tot de verlaten uitgestrekte uiterwaarde en van de grote rivieren naar de lange smalle kanalen die ons land lief is. Wel valt me op dat ik mijn plezier steeds verder van huis ga zoeken. Voor een nachtje vissen zit ik al snel een uur achter het stuur, wat het voorvoeren overigens een stuk ingewikkelder maakt. Gelukkig heb ik vaak goede vrienden in de omgeving waar ik vis, die maken dit een stuk aangenamer voor me. Als ik echt een vol weekend tot beschikking heb plak ik er al snel een dag aan vast en knal ik hem richting midden Frankrijk. Toch kan ik nog het meest genieten van een vissessie op mijn kajuit bootje ergens tegen een verlaten eiland met een enorme bak water voor mijn neus. Helaas komen deze sessies niet al te vaak voor in een jaar, aangezien het toch een behoorlijke onderneming is die weer tamelijk veel tijd kost.

Veel vrienden en familie verklaren me vaak voor gek als ze horen dat ik jaarlijks 30.000 km rijd om een hengeltje uit te werpen. Ze zeggen; gozer je woont op een woonboot, je kan elke dag vissen vanaf je terras. En ergens hebben ze ook zeker wel gelijk, want je moet ook wel een beetje gek in je knar zijn om zoveel waarde te hechten aan het vasthouden van een voor jou onbekende Karper. Gelukkig controleren gekke mensen de hele wereld, dus laat mij maar lekker gek zijn.

roderick12.jpeg

Een goeie vis uit 3500 hect. water geeft je toch een appart gevoel.

Vis je wel eens in het buitenland?

Als 16 jarige jongen ging ik voor het eerst met het beruchte RAR team vissen in Frankrijk. De ouders van èèn van ons hadden we zo gek gekregen om ons te droppen aan een willekeurig water dat een uur voor hun eigen eindbestemming lag . De auto ging zowat door de hoeven, maar we kwamen daar heelhuids aan. Aangezien we ons alleen hadden voorbereid doormiddel van het lezen van een boek van Leon Hogendijk is het een wonder hoe we die sessie beleeft hebben. Met 1 brollie, 3 doorgezakte stretchers en onze bolies draaiend langs de waterkant zaten we weggedoken in een dicht bos. We leefden als beesten en werden èèn met de natuur, tevens vingen we bakken van karpers. De eerste dertigers van ons leven kwamen voorbij en 2 weken lang leefde we op soep uit blik en wittebonen in tomatensaus. Het was alsof de man boven in de wolken wilde dat we verslingerd raakten aan deze vorm van visserij en met een enorme dosis geluk werd het de sessie van ons leven. Ook was het de grootste leerschool allertijden en in de jaren die daarna volgde werd een buiteland sessie al snel uitgevoerd als een geoliede machine. Niets werd meer aan het toeval over gelaten en vele onbekende stuwmeren paseerde de revue.

roderick4.jpeg

We leefden als beesten en werden èèn met de natuur. De eerste keer Frankrijk in 1995

Een aantal jaren daarna kwam Cassien voor ons in de picture en gingen we eindelijk de stap wagen om een bekend water aan te pakken. Een fantastische tijd met waanzinnig mooie sessies en een hele hoop vis. Dit water zal dan ook altijd een speciaal plekje blijven behouden in mijn vissers geheugen.

roderick10.jpeg

Cassien periode.

Recent gezien beleef ik mijn frankrijk visserij op een compleet andere manier. 14 dagen achter mijn hengels hangen is er bijna niet meer bij. Nu probeer ik meerdere keren per jaar 4 dagen vrij te nemen om openbare wateren te bevissen in midden Frankrijk. Ik vind het heerlijk om alleen rond te dwalen langs afgelegen watertjes en van elk water het bestand in kaart te brengen. Soms zitten daar mooie verassingen tussen en soms loop je tegen wateren aan die compleet oninteressant zijn. Het mooie is dat je op deze manier veel andere (vaak Franse) vissers leert kennen die je graag weer op weg helpen naar je volgende uitdaging, als je ze tenminste op een respectvolle en normale manier benaderd. Mijn ervaring is dat Franse vissers staan te popelen om hun successen met jou te delen, nou wie ben jij dan om dat af te ketsen.

roderick5.jpeg

RAR team na een geslaagde Cassien sessie

Kan je iets vertellen over een bijzondere buitenland sessie/gebeurtenis tijdens een buitenlandsessie?
Door het werk van mijn maat Ronald kwam Afrika in 2009 ineens uit de lucht vallen als vislocatie. Ronald importeerd lucifer houtjes van Afrika naar Nederland, okee serieus, hij importeerd 100% gekwalificeerd FSC hout van Afrika naar nederland. Hierdoor zit hij samen met zijn vader Uncle Sjip ook wel de Tree Doctor genoemd vaak in Afrika. Aangezien ik Ronald nooit op zijn woord geloof, wilde ik dit graag met mijn eigen ogen zien. En zodoende belande ik in een vliegtuig naar Johannisburg. Achteraf bleek dat het verhaal klopte en om dit te vieren besloten we 4 hengels te kopen in combinatie met een zak Macadamianoten. Ons verblijf lag immers aan een prachig water, al snel was onze eerste Afrika sessie geboren. Tijdens deze trip kwamen we in contact met een Zuid Afrikaan genaamd Martin Louw . Een uiterst vriendelijke kerel die aardig de weg weet in de Afrikaanse karper wereld. Tevens heeft hij het zuidafrikaanse karper record op zijn naam staan, maar dat ter zijde. Na het uitwisselen van onze contact gegevens, kwam er na onze terugkomst in Nederland al snel een wisseling van e-mails. Al snel volgde er een uitnodiging om in 2010 een sessie te vissen met Martin. Dit zou worden vastgelegd op film en dat zou gebruikt worden voor een Dvd. Uiteraard was er geen moment van twijfel en kort daarop zaten we wederom richting Afrika om te gaan vissen op de Doorndraai dam. Wat volgde was een bizarre trip met bizarre gebeurtenissen. Doordraai werd door een hoop heisa ineens Klaserie Dam, waar we vervolgens werden aangevallen door een kolonie van apen. De poolse presentratrische die de boel aan elkaar moest praten was haar stem kwijt en mijn wilderige blonde krullen bleken erg in smaak te vallen bij de plaatselijk negroide man. Kortom een sessie om nooit te vergeten. Mocht je geinteresseerd zijn in het hele verhaal dan is dat te lezen in de aankomende twee edities van Karperwereld magazine.
Voor het vervolg op dvd 1, African Vibes, gaan we Mei dit jaar terug, geloof me,ik kan niet wachten.

roderick9.jpeg

Afrikaanse spiegel.

Als je een nieuw water gaat aanpakken in Nederland of Frankrijk hoe doe je dat dan?

Voordat ik aan een nieuw water begin probeer ik zeker van te voren zoveel mogelijk informatie te winnen over het karper bestand. In het vervolg zal ik er een middagje gaan rond lopen op een doorde weekse dag. Vaak met een peilhengeltje en af en toe met een voerboot met diepte meter. Zo prent ik vaak een soort van onder waterkaart in mijn kop en observeer ik voornamelijk afwijkende details in en om het water. Ook kijk ik naar weg gesleten stukken gras of duidelijk zichtbaar druk beviste stekken. Naar mijn idee dus best wel de standaard dingen. In het vervolg, zal ik als ik daar de tijd voor heb nog een keer terug keren in het weekend, dan maak je toch de meeste kans om een visser aan te treffen. Als er iemand zit maak ik een praatje en heb binnen 2 minuten door of deze persoon informatie wil delen of niet. Ik ben niet iemand die lang bij een onbekende op zijn stek blijft hangen. Zelf vind ik dat namelijk ook echt onoemlijk iritant. Op het moment dat ik daadwerkelijk ga vissen, vis ik voornamelijk op gevoel met alle details in het achterhoofd.

Welke aassoort gebruik je het liefst? Boilies, particles of beiden?

Aas is altijd iets geweest wat me erg heeft bezig gehouden en nog steeds bezig houd. In mijn jongere jaren draaide ik voornamelijk al mijn bollen zelf, tot grote vreugde van mijn moeder. Wat ik allemaal wel niet in elkaar draaide met haar huis tuin en keuken atributen was ongekend. Mijn altijd begrip volle moedertje zag haar potjes Aromat en flesjes Maggie en Ketjap verdwijnen als sneeuw voor de zon. Voor haar was niks te gek en nog steeds als ik er even niet gezien heb vraagt ze, vang je nog wat? Briljant vind ik dat, zeker als ze het nog gekker maakt en vraagt of ik onlangs nog een rijen karper heb gevangen op een van mijn aangevoerde stekken. Dit zijn dingen die me doen laten glimlachen.
Al snel merkte ik dat het draaien van boilies een hobby op zichzelf is en wegens tijd gebrek ging ik op zoek naar een ander alternatief. Ik kwam toen uit bij Chris van Waterland Baits die voor een redelijke prijs fantastische boilies fabriceerd.

Een tijd daarna werd Ultima op de karpermarkt gezet en belande ik in hun test team, hier leerde ik een hoop aardige gasten kennen waaronder Koos Walters, die de eigenaar is van KGB baits. Een super geschikte gozer die samen met zijn compagnon Bert heel goed weet waarmee die bezig is. Al snel verzorgde KGB mijn aas vooraad en was er een nieuwe vriendschap geboren. Buiten de team meetings om gingen we geregeld een avond op stap en de gezelligheid was ongekend. Dit moet je overigens niet tegen Bert zijn vrouw zeggen. Het jaar waarin alles leek te lukken viel ook in deze periode, dus dat zegt genoeg.

Begin vorig jaar kreeg ik echter via een andere goede kameraad Dennis de Wilde (eigenaar van het Bedrijf Wild Catch) de aanbieding om toe te treden tot het Solar team. Ondanks dat ik me zwaar vereerd voelde moest ik hier toch even over nadenken aangezien ik niemand voor zijn schenen wilde schoppen, hoe moeilijk dat af en toe ook is.Gelukkig zou Koos Koos niet zijn als die niet alles zou begrijpen en hij begreep al snel dat mijn overstap niks te maken had met zijn aas. En zo komt hij gelukkig af en toe nog eens crashen met Bert om Den Haag onveilig te maken.

Inmiddels gebruik ik dus het aas van Solar waar ik super enthausiast van wordt. In mijn ogen blijft Solar nog steeds de Leading company betreft het fabriceren van kwaliteits producten. Nog enthausiaster wordt ik van het feit dat ik mijn eigen bollen weer kan samen stellen doormiddel van Mix, Flavours, Aminos, Mix master powders en Big Shots en wat dingetjes vanuit moeders kastje. Dit hele zaakje breng ik weg naar een vriend van me met een Boilie Machine en waar ik bij sta rollen mijn gouden (vaak knal roze) ballen onder mijn neus uit de machine. Deze verdeel ik over zakjes van 2,5 kilo en die gaan vervolgens de vriezer in. Eigenlijk net als vroeger dus, zoals bij mijn moeder in de keuken.
De Favoriete mix die ik op het moment gebruik is overigens met stip op 1: Solar, THE SECRET mix. Particles gebruik ik in Nederland eigenlijk zelden, alleen (zwarte) tijgenoten wanneer dit nodig is. Pellets daarentegen gaan wel in grote hoeveelheden te water.

roderick14.jpeg

Produkten die je zult tegenkomen in mijn vistas.

Vis je meestal instant of op voerplekken en waarom?

Het liefste vis ik op een voerplek die al een week of twee is aangevoerd. Maar zeker omdat ik mijn vis sessies vaak ver van huis beleef is dit niet altijd mogelijk. Mijn vriendelijke Brabantse vriend Lene helpt me hiermee vaak uit de brand en vergezeld me zo af en toe tijdens een doordeweeks nachtje. Grappig is ook dat hij vaak zijn vriendin mee neemt tijdens het vissen, met het gevolg dat ik weer de hele nacht wakker lig, zijn vriendin schijnt namelijk te hijgen in haar slaap. Een beetje vreemd maar wel lekker!
Afhankelijk van het karper bestand en het grote van het water zal ik niet snel enorme hoeveelheden aas gaan dumpen. Meer als 2,5 kg per voerbeurt komt in Ned zelden voor.

Tijdens mijn korte Frankrijk tripjes voer ik vaak vanaf dag èèn ook een stek die ik niet gelijk bevis. Dit kan op het zelfde water zijn als dat ik ga vissen, maar ook op een water dat daar vlak in de buurt ligt. Meestal doe ik dit 3 dagen met gemiddeld een kilotje per hengel. Na drie dagen, vaak de laatste nacht, zal ik de stek gaan bevissen en al meerdere malen produceerde zon voerstek de grootste vis van de sessie. Een simpel truukje, die ook zeer goed werkte op bijvoorbeeld Cassien.
Daar maakten we vaak een soort driehoek van drie stekken die we continue van aas voorzagen. Om de twee dagen schoven we een stek in de driehoek op en gaven we de andere stekken Rust. Wel schuilt er achter deze methode een risico, want als er een andere visser op een van je stekken uit de driehoek gaat zitten ben je de Sjaak (en dan bedoel ik niet de Sjaak van Paddy hengelsport).

Vind je rigs belangrijk in je visserij?

Uiteraard vind ik rigs belangrijk. De verschillen tussen bepaalde rigs kunnen een sessie zeker maken of breken. Persoonlijk laat ik mijn rig keuze doorgaans afhangen van een aantal elementen. De Hengeldruk, het bodemverloop en aanwezige opstakels zijn denk ik de belangrijkste. Het spreekt volgens mij voor zich dat je niet op een zachte blubber bodem met een ultra korte onderlijn in combinatie van 160 gram lood gaat vissen. Eigenlijk hou ik het heel standaard en over het algemeen gebruik ik drie variaten van rigs, die wel weer qua lengte kunnen veranderen. Ik ben absoluut niet een visser die in de weer gaat met een zesdubbele combi no-knot choddy flex ring rig. Dit laat ik al snel over aan de specialisten. Tevens heb ik het nog niet echt nodig gevonden volgens mij.

Wat is jouw favoriete rig?
Doordat ik consulent ben voor het bedijf ACE (advanced carp equipment) krijg ik veel gadgets opgestuurd uit Engeland die nog niet in de winkels liggen. Het is dan de bedoeling dat de consulenten dit gaan testen en daar hun ongezoute mening over geven. Dit is iets wat ik fantastisch vind, zeker omdat er ook echt wat met jou ongezoute mening gedaan wordt. Goeie discussies over een de bocht in een bepaalde haak of de dikte van een gecoate onderlijn materiaal komen vaak aan de orde. Het geeft natuurlijk voldoening als je ziet dat je mening wordt meegenomen in het fabriceren van een eind produkt. Het bedrijf ACE wordt gerunt door Max Cottis en zijn compagnon Steve die beide absoluut veel verstand hebben van end tackle en een reeks andere fantastische produkten. Tevens zijn ze zeer ontspannen in de omgang.

Èèn van mijn favoriete rigs is de chod rig, toch zet ik die uitsluitend in bij zware wier groei of extreem zachte bodem. De rig zal niet langer zijn als 6cm en ik vis hem uitsluitend met een pop-up. De tweede is een soepel onderlijntje van zon 10 cm. Het liefst gebruik ik zo dun mogelijk onderlijn materiaal en voornamelijk teflon coated haken. De derde en zeker mijn meest gebruikte, is een onderlijn van het gecoate materiaal van ACE. Dit materiaal is beschikbaar in drie kleur variaties en 3 verschillende sterktes. Mijn voorkeur gaat uit naar de Silt kleur en de 15LB sterkte. Hier maak ik tevens een onderlijn van 10cm van en strip de laatste cm coating boven de haak weg. Bij het gebruik van een Pop –up plaats ik een loodje op het begin van het gestripte gedeelte. Ik gebruik bijna bij al mijn onderlijnen maat haakje zes, die ik soms opschroef naar maatje 4 voor in het buitenland. Iets wat op al mijn lijntjes te vinden is zijn Snaggerz, daar ben ik echt groot fan van!

Internet, bladen, boeken en verenigingen?

Welke sites bekijk je het meest op internet?
Leuke vraag… :-)

Okee eerlijk.
www.Punnikenvoorgevorderden.nl
www.sexavonturenindealpen.nl

Oooooh karpersites:
www.carpmaniacs.nl
www.carpfeeling.com
www.rtvhengelsport.nl
www.youtube.com
www.googleearth.com
En natuurlijk www.karperwereld.nl

En voor het locale surfweer www.surfholland.nl, ook belangrijk!

Mis je nog wat op het gebied van de karpervisserij op het internet?
Ik ben niet echt onwijze internet struiner. Dat is misschien ook wel de reden dat ik niet snel iets mis op het net. Toch zou het leuk zijn als er een site zou komen met alleen maar korte karper filmpjes. Dat zou ik wel cool vinden denk ik.

Welke bladen lees je en wat vind je ervan?
Aangezien ik zelf Spiegel magazine, Karper magazine en Karperwereld magazine verkoop in een van mijn winkels, lees ik uiteraard elke edite wel van die bladen. Met afwisseling vind ik de een beter als de ander. Ik heb voor alledrie de bladen artikelen geschreven en heb niet echt een voorkeur voor een in het bijzonder. Ik denk ook dat ze zichzelf aardig weten te onderscheiden van elkaar. Ze hebben alle drie hun eigen specialiteit vind ik. Ook mag ik graag de Engelse en Belgische bladen lezen.

Welk karperboek vind je het mooist/heb je het meeste aan gehad?
Met stip op èèn kan ik genieten van de boeken van Alijn Danau. De schrijfstijl en de grote hoeveelheid humor spreken me heel erg aan. Ik heb letterlijk de kaft van het boek Karperblues afgelezen. Tijdens mijn militaire uitzendingen naar bijvoorbeeld de Perzische Golf hebben zijn boeken er zeker voor gezorgt dat mijn karperkaarsje bleef branden. Bedankt Alijn ;-), ook namens mijn ex vriendin…

Welke bladen lees je buiten het karpervissen om?
Weinig eigenlijk. Lees wel veel boeken, bijvoorbeeld, Karin Slaughter, Simone van der Vlugt, Stieg Larson en Kluun.

Ben je ook lid van Karperverenigingen en zo ja waarom en zo nee waarom niet?
Ik ben lid van meerder visverenigningen. De rede daarvoor is omdat ze vaak gepaard gaan met een vergunning voor een bepaald water. Wel verschilt elk jaar weer welke. Er zijn er twee waar ik echt al jaren lid van ben.

Overig

Wat is je favoriete eten aan de waterkant en hoe maak je het klaar?
SOEP!

Ik heb zoveel soep gegeten
Dat kan een mens niet aan
Ik heb zoveel soep gegeten
Kan bijna niet meer staan
Ik zat daar maar te slurpen
Achter een grote kop
En als je bijna klaar was,
Hup, dan schepte ze weer op.

Hans Teeuwen

Wil je de lezers van dit interview nog wat meegeven?
Neem jezelf niet te serieus. Karpervissen is voor veel mensen een hobby en laten we vooral proberen het een gezellig hobby te houden. Èèn ieder heeft zijn eigen favoriete manier om het karpervissen te beoefenen, dus probeer elkaar in elkaars waarde te laten. Vergeet niet te genieten van de elementen om je heen als je aan de waterkant zit en aller belangrijkst TREK ER EEN BAK UIT JONGUH!

Oja en eeeeeeh als je nou echt op een winterse Zondag avond geen fuck te doen hebt check eens èèn van mijn vele filmpjes op You Tube. Dan krijg je naar mijn idee een aardig beeld van hoe ik mijn visserij beleef. Toets Roderick Langeveld in de zoek functie of klik op èèn van de onderstaande links hieronder:

http://www.youtube.com/watch?v=T_-E5j78BX0&feature=fvst
http://www.youtube.com/watch?v=q9icczfMppA
http://www.youtube.com/watch?v=_NbUSroQ2K0
http://www.youtube.com/watch?v=_pYery1ydeI

Bedankt,
Have Fun,

Groeten van RoReacties

Reacties