Slim (voor)voeren – Tips van Koen Koops – Deel 2

Vorige week gaf Koen Koops in deel 1 al een aantal tips over zijn aaskeuze en kwamen ook de ‘good old’ tijgernoten aan bod. Vandaag is het tijd voor deel 2 en hierin laat Koen zien op welke posities (op een voerstek) hij zijn rigs plaatst en hoe hij aas bijvoert. Kortom, een leerzaam stukje van onze Amsterdamse vriend!


" Dan sta je daar aan het water, maar hoe voer je dan?"

Bovenstaande vraag krijg ik regelmatig. Laat ik als eerste zeggen dat ik nooit begin met het maken van een hele grote voerstek; te veel voer op je stek kan de zaak immers direct platleggen en daar zit je natuurlijk niet op te wachten! Zeker niet als de omstandigheden (nog) niet ideaal zijn. Timing is immers alles! Mijn eerste visdag besteed ik vrijwel volledig aan het zoeken naar hotspots, het liefst een stuk meer dan het aantal hengels dat ik tot mijn beschikking heb.

Strategy_Throwing_Stick_KWO_Productnieuws

Voeren… Ik doe het graag, maar ik begin zeker niet direct te ‘storten’.

Op twee of drie van die stekken vis ik vervolgens een dag en een nacht en als ik 2 tot 5 aanbeten krijg (liefst op verschillende stekken!), geeft dat doorgaans voldoende vertrouwen om wat meer te gaan voeren. Soms moet je een dag langer wachten op die beten en eerst andere potentile hotspots uitproberen. Met betrekking tot dat voeren zijn er natuurlijk de nodige opties, maar ik zal er een aantal strategien uitlichten die voor mij vaak goed gewerkt hebben.

Met de juiste voerhoeveelheiden kun je voedselnijd opwekken. Meerdere aanbeten in weinig tijd behoren dan tot de mogelijkheden.

Met de juiste voerhoeveelheiden kun je voedselnijd opwekken. Meerdere aanbeten in weinig tijd behoren dan tot de mogelijkheden.

De driehoek

Dit is een methode waarbij je een vrij groot gebied aanvoert en dat doe je dan in de vorm van een driehoek. Je zet drie markers neer in een driehoek waarbij de verste hoek in het midden ligt. De markers staan op een afstand van 60 tot 100 meter uit elkaar en binnen dat gebied, maar voornamelijk enkele meters binnen en buiten de lijnen die tussen de markers lopen, voer je verspreid.

De rigs worden net voor het voer gelegd, om te voorkomen dat de vissen tijdens het vreten in aanraking komen met de hoofdlijn.

De rigs worden net voor het voer gelegd, om te voorkomen dat de vissen tijdens het vreten in aanraking komen met de hoofdlijn.

De hengels positioneer je op de hoekpunten en dan het liefst enkele meters binnen je markers. En van je hengels een stuk buiten de hoekpunten kan echter ook geen kwaad als het om de jacht op de wat betere vissen gaat.

De betere vissen komen vaak van buiten de hoekpunten.

De betere vissen komen vaak van buiten de hoekpunten.

De driehoek beslaat in ieder geval 1 tot 2 stekken die in een eerder stadium vis hebben opgeleverd. Als markers gebruik ik zelf wel eens polyballen die vastgehouden worden door een 0.14mm nylon lijntje dat snel knapt als er een vis doorheen zwemt. Liever vis ik echter zonder markers en een gps is dan een geweldig hulpmiddel. Als het water het toelaat kies ik voor een mengsel van bollen in verschillende diameters (15-24mm) en met name in de eerste voerbeurt voorzie ik die graag van de nodige extra attractie in de vorm een liquid zoals de Corn Steep ?n Butyric.

Deze ware killer trekt de vis snel over de streep en zet ze aan het eten! Hoeveelheden van 8 tot 15 kg voer zijn dan niet gek om mee te starten, uitgaande van een water met een gezonde bezetting. Valt de keuze op noten (maar mengen met bollen kan natuurlijk ook), dan mag het zelfs nog wel ietsje meer zijn. Verspreide handjes voeren is dan een beproefde methode.

Wat extra attractie kan nooit kwaad ;-)

Wat extra attractie kan nooit kwaad 😉

De dubbele strook

Deze methode is zeer geschikt als je met twee man vist en kan goed toegepast worden op groot water, maar ook op een brede rivier. Door links en rechts van de stek twee brede voerstroken (meter of 10 breed en 60 tot 100 meter lang) aan te leggen, zorg je voor relatief weinig hengeldruk en kan je trekkende vis goed opvangen op je voer.

Ideaal als je met twee man of met vier hengels mag vissen!

Ideaal als je met twee man of met vier hengels mag vissen!

De stroken lopen van buiten naar binnen en daarmee kun je de hengels perfect verdelen. Je kunt er bij deze methode ook voor kiezen om n van de twee stroken verder uit de kant te laten starten. Op die manier besla je een nog groter gebied, bereik je zoveel mogelijk vissen met je voer en kom je snel achter de meest productieve zone van het water. Als het om het voer gaat, kunnen dezelfde keuzes als bij de twee voorgaande methodes gemaakt worden.

?De Baets?-methode

Deze methode is genoemd naar de favoriete methode van Luc de Baets. Luc nam het liefst een voergebied ter grootte van een voetbalveld waarbinnen hij dan zeer verspreid voerde. Op die manier bestaat er (net als bij de driehoek) een grote kans dat er vis over de voerstek komt en binnen het grote gebied komt de vis vrijwel overal voer tegen. Aangezien er geen sprake is van kleine concentraties voer ontstaat er niet snel argwaan bij de vissen en het zwemmen van de ene naar de ander bol kan een effectieve inhaking ook nog eens bevorderen.

Zorg ervoor dat de ene hengel niet blokt met de andere!

Zorg ervoor dat de ene hengel niet blokt met de andere!

De hengels kunnen dan binnen dit volledige gebied gepositioneerd worden, maar zorg er natuurlijk wel voor dat je de ene hengel niet blokt met de andere. Vis ook niet met te veel hengels (6-8 hengels met zijn tween is echt niet altijd nodig!), want dan loopt de effectiviteit van deze methode snel terug.

Slechts vier hengels met twee man, maar volop actie!

Slechts vier hengels met twee man, maar volop actie!

Deze manier van voeren is uitermate effectief in situaties waarin het nog niet vaak is toegepast. Het gebruik van relatief klein aas, zoals noten of 15mm boilies, geeft je de mogelijkheid het voer enorm goed te spreiden zonder dat het direct tientallen kilo?s voer hoeft te kosten. Met 8-15 kilo kom je ook in dit geval al een heel eind. Loop niet in een onnodige valkuil door bij je haakaas wl geconcentreerd te voeren en ga met je haakaas qua attractie, vorm en grootte niet teveel afwijken van het voer dat je verspreid hebt.

Een groot oppervlak aanvoeren is vaak effectief, maar vergeet niet dat onder je eigen kant ook veel te halen valt!

Een groot oppervlak aanvoeren is vaak effectief, maar vergeet niet dat onder je eigen kant ook veel te halen valt!

Voorgeweekt haakaas heeft nu dikwijls mijn voorkeur. Dit wekt de suggestie dat het aas al langere tijd in het water ligt en wordt dan vaak door de karper eerder als veilig beschouwd.

" Altijd voeren, of kan instant ook?"

Ook zo’n veel gehoorde en logische vraag. Ikzelf ben van origine een ‘instant man’. Tijdens de eerste jaren van mijn karpervisserij had ik simpelweg weinig geld en bovendien was ik verzot op ?pennen? en ?korsten?. Ik heb dan ook zeer veel instant gevist. Met instant bedoel ik dan: zonder te hebben voorgevoerd. In die periode heb ik het karpervissen eigenlijk cht geleerd en als ik eraan terugdenk vind ik eigenlijk dat elke beginnende karpervisser zo lang mogelijk instant zou moeten vissen.

Met de pen, nog steeds

Met de pen, nog steeds n van mijn favoriete manieren van vissen.

Deze visserij dwingt je immers tot het zoeken naar de vis, mobiel zijn, veel verkassen en gewoonweg dingen uitproberen. Bovendien moet je er eigenlijk nooit mee stoppen, ook niet als je wl voerplekken gaat aanleggen. Instant vissen houdt je scherp en probeer die pen of die korst ook maar eens; nergens leer je meer van, dan van die visserij. Dat is immers de visserij van het kijken, scherp zijn en het gevoel voor timing.

Kansen optimaliseren bij het instant vissen

Succesvol instant vissen heeft eigenlijk alles te maken met het kunnen voorspellen van het gedrag van die rakkers. Door veel aan het water te zijn kun je het water gaan leren lezen en ontwikkel je de zogenaamde ?watersense?. Over die vage term ?watersense? valt bijna wel een geheel boek te schrijven, maar laten wij ons eens toespitsen op het haakaas en het eventuele bijvoeren tijdens het vissen. Het haakaas dient natuurlijk attractief en vooral ook herkenbaar te zijn. Halve boilies, bijgesneden bollen/schijven, of sneaky pop-ups net boven de bodem genieten de voorkeur. Een mix van oliehoudende, gebroken noten en hennep zijn bij mij, zeker in de warmere maanden, favoriet. Mijn ervaring leert dat bollen het qua instant respons dikwijls afleggen tegen een dergelijke ?partymix?.

Let

Lets party!

Laat het ‘super speciale’ en ‘afwijkende’ bolletje dus maar thuis en kies eerder voor aas dat direct herkend wordt door de vis.

Klein aas heeft natuurlijk de voorkeur. Met behulp van pva-stringers, -mesh of -zakjes kun je een aanlokkelijk hoopje voer creren. Voer vervolgens ook met regelmaat kleine beetjes bij, ook als er niet direct een aanbeet volgt. Dat houdt de vissen aan de gang en zorgt er tevens voor dat je haakaas niet volledig ?alleen? komt te staan.

Instant actie tijdens de Strategy City Challenge. Klik op de afbeelding om naar de video te gaan.

Instant actie tijdens de Strategy City Challenge. Klik op de afbeelding om naar de video te gaan.

Bij deze methode mag je snel succes verwachten, want je reageert immers op signalen die aangeven dat er vis in de buurt is. Blijft dat succes uit, dan zal er dus verkast moeten worden. Zorg dus voor zo min mogelijk materiaal (twee hengels is meer dan genoeg en vaak al te veel) en tevens voor flexibiliteit in je montage.

Elke beginnende karpervisser zou eigenlijk zo lang mogelijk instant moeten vissen.

Elke beginnende karpervisser zou eigenlijk zo lang mogelijk instant moeten vissen.

Als je dan ook nog eens stekken uitzoekt waar je bijvoorbeeld met je kont in de brandnetels zit en bij elke stap die je neemt bijna in het water ligt, dan kan het succes niet lang uitblijven.

Koen Koops

Onder-normale-post-community-trigger-undercover-3

Bekijk ook