Steengoed! Is lood echt nodig?

Tijmen van der Sande denkt graag out of the box en ook in zijn visserij kiest hij zijn eigen koers. Eén van de ‘zware’ onderwerpen in het karpervissen is het gebruik van (schadelijke) lood. In dit artikel deelt Tijmen zijn ervaringen met het gebruik van stenen.


Eigenlijk ben ik niet echt iemand van boeken. Stil zitten en me gedragen is gewoon niet echt mijn ding. Maar als je in je eentje aan de andere kant van de wereld zit ga je wel eens gekke dingen doen. Zo begon ik op een rustig (lees: eenzaam) moment tijdens mijn reis door de USA aan het boek “Think like a freak”. Een boek geschreven door een econoom (Steven D. Levitt) en journalist (Steven J. Dubner). En nu hoor ik je denken “leuk joh zo’n boekbespreking, maar waarom staat dit op KWO?”

Deels omdat het een geweldig boek is, maar vooral omdat er geweldige ‘life hacks’ in staan. Dingetjes die het leven iets makkelijker maken en je buiten je vaste patronen laat denken. Één voorbeeldje uit het boek; Wist je dat keepers tijdens een penalty in 57% van de gevallen de linker hoek kiezen en 41% van de gevallen de rechter hoek? In andere woorden, in enkel 2 uit de 100 keer blijft de keeper in het midden staan. Je zou dus zeggen, trap die bal voortaan door het midden. De statistieken van de schrijvers laten ook zien dat penalty’s die door het midden genomen worden vaker in het net belanden dan penalty’s die op een hoek gericht zijn.

Door anders te vissen dan het gros van de karpervissers kun je soms verrassende vangsten boeken.

Door anders te vissen dan het gros van de karpervissers kun je soms verrassende vangsten boeken.

En toch… kiezen voetballers vaak een hoek. Omdat ze voor lul staan als ze hem recht in de handen van de keeper schieten? Uit gewoonte? Ik weet het niet, maar wat ik wel weet na het lezen van het boek, is dat ik ook erg vastgeroest zit in gewoontes. En sindsdien probeer ik vaker na te denken wat ik nou eigenlijk aan het doen ben. Ook in mijn visserij!

Bewust keuzes maken... Stenen of lood?

Bewust keuzes maken… Stenen of lood?

Een van die gewoontes die ik probeer te doorbreken is mijn visserij met lood. Dat lood niet in de natuur thuishoort weten we allemaal. Dat het duur spul is hoef ik ook niemand te vertellen. En toch gebruiken we allemaal lood. Vorig jaar begon bij mij de vraag door mijn hoofd te spelen in hoeverre lood nou eigenlijk onmisbaar is in onze visserij. Al snel kwam ik tot de conclusie dat in sommige gevallen lood zeker niet nodig is, en daarom kwam ik met een plannetje. Dit seizoen zou ik stapsgewijs overgaan op het vissen met stenen. Beginnend bij de chod, daarna zou de safety clip aan de beurt komen om uiteindelijk inline stenen te testen.

Experimenteren langs de waterkant: ik doe het maar wat graag!

Experimenteren langs de waterkant: ik doe het maar wat graag!

De chod

Als er ergens veel over geschreven is de afgelopen jaren dan is het wel de chod rig en de bijbehorende laatste meter. Omdat hij aan een heli-montage gevist wordt is het gewicht van het lood niet relevant voor de inhaking en daarom een ideale eerste kandidaat voor de overstap naar stenen.

Het meest gebruikte excuus om geen stenen te gebruiken is namelijk het lage soortelijk gewicht. Een 56 grams loodje is nou eenmaal een stuk kleiner en gestroomlijnder dan een steen van hetzelfde gewicht.

Dus test 1 werd eens kijken hoe ver en gericht we kunnen gooien met zo’n steen. Ik moet zeggen dat het me niet tegenviel en een 55 grams steen toch een heel eind weggegooid krijg. Als ik moet schatten zou ik zeggen dat ik met mijn 11ft hengel een meter of 60 gooi. Dat lijkt niet ver maar ik ben er vrij zeker van dat een hoop mensen hun werpvermogen zwaar overschatten. Een zwaardere steen zal waarschijnlijk nog een stuk verder gooien. Het enige moment dat ik een overhangende tak geraakt heb is tijdens een van de winderige dagen van afgelopen week. Ook bij een loodje krijgt de wind dan vat op je lijn waardoor je minder gericht kunt gooien. Het probleem echter met de stenen is dat ze vaak een platte vorm hebben. Hierdoor zwabbert hij bij sterke wind eerder en is het moeilijker gericht te gooien.

Steen-lood-karpervissen-4

Een van de nieuwe lead release systems.

Iets wat je de laatste tijd ook veel ziet zijn de chod lead-release systemen. Los van het feit dat ze van mij wettelijk verboden mogen worden snap ik niet dat er mensen zijn die hiermee bewust hun lood lossen bij elke aanbeet. Met een excuus als “het is beter voor de vis of soms kan je niet anders” wordt dit goedgepraat. Maar in mijn ogen is het bewust lossen van lood nooit noodzakelijk, simpel vanwege het feit dat een karper vangen nooit noodzakelijk is. Als je echt niet anders kan omdat je over een muur van wier heen moet vissen o.i.d. heb je in mijn ogen 2 opties. Of je doet het niet, of je vist met stenen.

Niet heel anders dan een gewone chod, maar toch wel!

Niet heel anders dan een gewone chod… Of toch wel?!

Dus ook dit heb ik aan een test onderworpen tijdens mijn laatste Frankrijksessie. Toeval of niet, kwamen de enige aanbeten van 6 hengels, in 3 nachten op de chod hengel met het release system van Korda. Een prachtige spiegel die mooi rustig bleef tijdens de dril omdat de steen direct na de aanbeet gelost werd. Vrijwel direct na het aanslaan kwam de vis tevoorschijn aan de oppervlakte waardoor ik dacht een brasem gehaakt te hebben. Ideaal in het geval dat je de vis over een wierbed heen moet drillen.

Het safety clip systeem

Het safety clip systeem is waarschijnlijk het meest gebruikte systeem in de huidige karpervisserij. Je gooit het niet snel in de war, is prima te vissen op een zachte bodem en lood wisselen is een eitje. In tegenstelling tot de chod is bij dit systeem het gewicht van de steen wel belangrijk voor een goede inhaking. Daarom was ik de eerste keer best wel huiverig om een steen aan de leadclip te hangen in plaats van een loodje.

Een alternatief systeem: een steen middels een wartel op de lijnclip gezet.

Een alternatief systeem: een steen middels een wartel op de lijnclip gezet.

De eerste vis die ik ving was een kleine spiegel die niet beter in het onderlipje gehaakt had kunnen zijn. Vertrouwen van 0 naar 100 in amper 10 uur vissen. Nu kan ik achteraf een bult theorieën gaan bedenken waarom die steen zo perfect gehaakt heeft. Maar het enige dat ik weet is dat ik, ondanks de visserij met stenen een topseizoen draai. De afgelopen paar sessies zijn op 1 losser na probleemloos verlopen met enkele goeie exemplaren ertussen. Wederom is het werpen bij veel wind wel een puntje, maar verder heb ik na een sessie of 10 geen enkele nadelen ondervonden. Je snapt dus dat er inmiddels geen lood meer mee gaat naar de waterkant.

Steen-lood-karpervissen-6

Een prachtige spiegel die zich heel rustig liet afdrillen.

Het inline systeem

Deze houden jullie van mij tegoed. Het vissen met steen valt me alleszins mee en om eerlijk te zijn had ik veel meer moeilijkheden verwacht zoals slechte inhakingen, lossers, werpproblemen, etc. Daarom wil ik het mezelf een tandje moeilijker maken. Het inline systeem met stenen wil ik gaan testen op een van de moeilijkere wateren van de omgeving. Scherp vissen is hier een echte must en ik ben dan ook benieuwd of de stenen het vissen met lood kunnen evenaren.

Keep fishing! Tot een volgend artikel!

Keep fishing! Tot een volgend artikel!

Hoe ik het precies ga aanpakken weet ik nog niet, maar mocht je geïnteresseerd zijn in de ervaringen houd KWO dan goed in de gaten. Tot die tijd; geef stenen eens een kans. Ik vind dat we als vissers verplicht zijn om bewust om te gaan met onze omgeving. Want wees eerlijk, vis je met lood omdat het je meer vis oplevert, of enkel omdat je het eigenlijk altijd al zo gedaan hebt?

Tijmen van der Sande

Bekijk ook