‘Succes’ tillen naar een hoger niveau – Jordy Op ’t Hof

Beschadigde bekken, vinnen en staarten… dit komt helaas steeds vaker voor! In dit artikel gaat Jordy op zoek naar oorzaken én oplossingen!

Jordy-op-t-Hof-2-BorderMaker 

Voordat ik begin met het doel van deze blog, wil ik eerst een hand in eigen boezem steken. Ik vind het namelijk te makkelijk om in de pen te klimmen en met de vinger te wijzen naar anderen of te pretenderen dat ik zelf niet heb hoeven leren. Ik durf dan ook te erkennen dat het ontstaan van deze blog is voortgekomen uit enkele ervaringen uit mijn eigen visserij en daarnaast uit dingen die ik zie bij collega vissers. Deze blog is niet poëtisch, sfeervol of meeslepend zoals de meeste van jullie van mij gewend zijn te lezen. Het brengt je wel een boodschap. Kortom, iets dat wellicht ook voor jou de moeite waard kan zijn om te lezen.

Zo zien we het allemaal graag: een bek in perfecte staat.

Zo zien we het allemaal graag: een bek in perfecte staat.

Leren van elkaar en open staan voor discussie

Dat ‘’het wereldje’’ niet vanzelfsprekend klaar is voor veranderingen is een onmiskenbaar feit. Als voorbeeld daarvoor noem ik even de discussie over het wokkelvinnetje. Het onderwerp van deze blog is niet iets dat ik ter discussie wil stellen. Wat ik wel wil doen enkele voorbeelden aandragen waardoor jij hopelijk ook het belang zal inzien om de karper bij voorkeur zo min mogelijk in het schepnet naar de onthakingsmat te dragen.

SONY DSC

Die vaak genoemde laatste meter is daarbij wat mij betreft onderwater net zo belangrijk gebleken als er boven en het is een niet te weerleggen feit dat door het dragen van de karper in ons schepnet onnodige schade kan ontstaan aan bek of vinnen. Deze blog over visveiligheid is daarom ook niet alleen gericht aan beginnende karpervissers. Het zou ook zomaar eens een frisse blik kunnen zijn voor de gevorderden onder ons.

Deze schade aan de mondhoeken zal nooit meer herstellen.

Deze schade aan de mondhoeken zal nooit meer herstellen.

Gewichtheffen

Kijk, we hoeven echt niet roomser te zijn dan de paus. We realiseren ons allemaal dat onze haak een klein wondje in de bek achterlaat. Als wij hier niet mee hadden kunnen leven, dan was het nu waarschijnlijk een stuk rustiger geweest langs de waterkant. Maar in tegendeel, het wordt als maar drukker. Hoe groot, maar beter nog, hoe klein het uiteindelijke haakwondje bij een vis zal zijn is een factor waar alleen wij invloed op hebben.

Niet alleen bekken kunnen beschadigen door onze (onder/hoofd) lijnen: ook staarten kunnen flink worden toegetakeld.

Niet alleen bekken kunnen beschadigen door onze (onder/hoofd) lijnen: ook staarten kunnen flink worden toegetakeld.

Ik stel daarom ook de vraag: Is het tillen van de vis in ons schepnet nu wel zo ideaal als het lijkt? Tegenwoordig is het gebruikelijk dat de armen uit het spreidblok worden gehaald om het net vervolgens daar omheen op te rollen. Door dit te doen is er meer controle en ondersteuning mogelijk onder de vis. Een duidelijke vooruitgang. Maar is het voldoende om de kans op schade aan de vis voldoende te minimaliseren?

Schade aan de bek

Laten we vooral eerst met de vinger naar de andere vissers op een water wijzen en daarbij hard roepen dat ‘’zij’’ die vissen aan puin hebben gevangen. Ok, er zijn zeker wateren waar dit overduidelijk het geval is. Het te vaak achtereen haken van een vis geeft een wondje namelijk onvoldoende tijd om goed te helen. Maar wees eens eerlijk. Wie heeft er in al die jaren nooit eens een vis gevangen waarbij een beschadiging onbedoeld en door onzorgvuldig eigen handelen is ontstaan? Ik wil. Ik had het net rondom de armen gerold en tilde haar voorzichtig uit het water. Ze reageerde daarop door enkele malen hard met haar staart te slaan. Eenmaal op de mat rolde ik het net open en zag daar mijn haak los in het net liggen. Aan de wond in de bek te zien was het loskomen van mijn haak zeker veroorzaakt door mijn eigen toedoen. Ik hield daar destijds een echt een rot gevoel aan over, zeker omdat ik zag dat de vis uiteindelijk een veel grotere ‘’haak’’ wond had. Wat de oorzaak hiervoor was wist ik toen niet zeker, maar ik was vastberaden om dit voor de toekomst te voorkomen.

Ook een zachte onthaakmat met opstaande rand voorkomt beschadigingen!

Ook een zachte onthaakmat met opstaande rand voorkomt beschadigingen!

De vraag is eigenlijk niet of schade aan de bek uitsluitend ontstaat door het inhaken met zwaar lood of het ‘’te hard’’ drillen. De vraag is eerder hoe wij de kans op schade na het scheppen zoveel als mogelijk met elkaar kunnen voorkomen. Ik ben er namelijk van overtuigd dat in dit stadia van de vangst vaker schade ontstaat dan anders. Naast het belang van de vis kan het geen kwaad om jezelf te realiseren dat de landelijke discussie over het welzijn van de (sport)vis nog nooit zo actueel is geweest als nu. Lokale en landelijke politieke partijen pretenderen onze hobby aan banden te willen leggen. Zij zoeken steun in dit soort voorbeelden. In mijn optiek kunnen wij karpervissers er aan bijdragen dat ieder toekomstig onderwerp dat het welzijn van de karper behaagt kan worden vermeden.

Schade als deze is te wijten aan ons vissers.

Schade als deze is te wijten aan vissers.

Oorzaak en gevolg

Om een en ander te visualiseren, beschrijf ik een aantal voorbeelden waarin ik heb bemerkt dat de kans op schade snel kan geschieden. Herken je de punten die ik in de onderstaande alinea’s ga omschrijven niet, dan neemt niemand je dit kwalijk. Wel hoop ik dat het je tot nieuwe inzichten zal leiden.

Een onbeschadigde parel!

Een vrijwel onbeschadigde parel, toch ook hier een klein ‘hapje’ uit de staart; zonde!

  • Door onvoldoende lijn van de molen af te halen wanneer de vis in ons net ligt, kan er tijdens het tillen van de combinatie net en hengel een te strakgespannen lijn vanaf de hengeltop naar de rig lopen. Hierdoor zal onnodig veel druk op de haak uitgeoefend worden. Druk die de plek van inhaking groter kan maken of de haak zelfs in zijn geheel uit de bek kan trekken. Zeker op de momenten dat de karper gaat spartelen, kan dit snel gebeurd zijn. Denk daarbij ook aan het insnijden van de lijn in een van de vinnen.
  • Maar ook wanneer het net wordt opgerold -zoals uitgebeeld in de dvd’s en internetvideo’s- is de kans op schade nog altijd reëel. Deze draagwijze wordt de laatste jaren veel gepromoot en het is zonder meer een onmiskenbaar veiligere handeling. Maar nog altijd kan onnodige schade een gevolg zijn. Ik heb het zien gebeuren op promo’s van de beste cracks en langs de waterkant bij de grootste peppies. Want ook nu geld dat wanneer we onvoldoende losse lijn in het net laten vallen, de zo belangrijke laatste meter die tussen de rig en de armen van het net is meegerold te kort en strak zal zijn. Alleen al door de vis uit het water te tillen gaat het net iets uitrekken. De spanning op het korte stukje lijn of voorslag kan nu zo groot worden dat de haak in de bek gaat lopen of los komt.
  • Met name wanneer een vis in de zijkant van de bek is gehaakt, of bij jonge karpers, kan de haakpunt en weerhaak soms in zijn geheel doorsteken en daarbij in het schepnet verankerd raken. Ik heb dit zelf diverse malen meegemaakt, waardoor ik voor het tillen eerst de haak moest proberen los te maken van het net. Dat dit gebeurd is niet te voorkomen, maar wanneer de vis nu als nog getild wordt en er spanning op het net komt te staan, is het vrijwel zeker dat er schade zal ontstaan.
Take care!

Take care!

De Kwik Link

Het gebruik van een kwik link is voor mij de basis geweest voor deze blog. Een overgewaardeerd stukje metaal dat is ontworpen om een onderlijn snel te kunnen wisselen of te voorzien van een PVA stick. Afgedekt met een stukje tube is het een bijzonder handig product dat wordt aangeraden door enkele cracks uit binnen en buitenland. Maar het is juist dit onderdeel van de rig dat er volkomen onbewust voor kan zorgen dat er schade wordt toegebracht aan de bek van een karper. En velen van ons gebruiken regelmatig een kwik link, alert blijven dus.

Dit gebeurt sneller dan je denkt!

Dit gebeurt sneller dan je denkt!

Als een doorn van een bramenstruik kan zo’n kwik link zich tijdens het scheppen, tillen of spartelen namelijk ongemerkt snel vasthaken in de mazen van het schepnet. Herkenbaar? Ik zag het pas nog in mijn eigen visserij gebeuren. Een schitterende dikke bak lag veilig en moegestreden in mijn net. Om de buit iets beter te kunnen bekijken tilde ik het net iets omhoog. Daarbij zag ik dat de kwik link aan de zijkant van mijn net vast zit. Iets wat ik al eerder zag, maar het los maakte en verder niet over nadacht. Maar het enige wat een vis op zo’n moment nog aan veilige ruimte heeft, is de totale lengte van mijn onderlijn. En dat is veelal niet meer als 20 centimeter. Je kunt je dus goed voorstellen dat wanneer ik het net nu zou hebben opgerold en opgetild, de kans zeer groot was geweest dat de haak had uitscheurt in de bek van de karper.

Oppassen geblazen!

Oppassen geblazen!

Voorkomen

Dat een van de beschadigingen zoals ik als voorbeeld stel niet bij iedere vangst zal ontstaan lijkt mij vanzelfsprekend. Maar dat het gebeurd is een feit en het welbekende spreekwoord ‘’voorkomen is beter dan genezen’’ is wat mij betreft het enige en meest simpele antwoord op de vraag naar de oplossing voor dit onderwerp. De laatste seizoenen gebruik ik dan ook steevast een retention sling waarin ik de vis naar de mat draag en nadien ook weer mee terug in het water zet.

Jordy-op-t-Hof-10-BorderMaker

Voorkomen is beter dan genezen!

Na het scheppen haal ik simpelweg de armen van mijn schepnet los uit het spreidblok. Vervolgens geef een aantal meters lijn en laat dit in het net zakken. Daarna controleer ik of de vinnen plat langs het lijf liggen en schuif ik het net in de drijvende retention sling. Door de vis nu aan de draagriemen van de sling te tillen is de kans op beschadigingen simpel en doeltreffend geminimaliseerd, omdat er geen enkele spanning meer op het schepnet staat.

Een karper in een uitstekende conditie zonder 'verwondingen', dat zien we graag!

Een karper in een uitstekende conditie zonder ‘verwondingen’, dat zien we graag!

Ik hoop dat ik met deze blog enkele van jullie tot nieuwe inzichten heb kunnen leiden en dat het element visveiligheid naar een nog hoger niveau kan worden getild. Wie weet wordt het gebruik van een sling in de toekomst wel net zo vanzelfsprekend als een degelijke onthakingsmat. De extra tijd die met deze handeling gemoeid gaat is in ieder geval nog geen minuut. Ben je nog niet in het bezit van een retention sling, zorg er dan snel voor dat je er een weet te bemachtigen. Je kunt het namelijk ook gebruiken om een vis nog even kort in op kracht terug te laten komen alvorens je haar weer de vrijheid geeft.

Jordy-op-t-Hof-12-BorderMaker

Een weegsling is een handig en (in mijn ogen ) onmisbaar hulpmiddel om een karper te bewaren en te verplaatsen.

Deel/Like & win

Wil jij een goede (veilige) sling winnen? Deel deze blog dan snel op je Facebook tijdlijn en maak kans om 1 van de 2 Fox STR Flotation Weigh Slings te winnen. Klik op de Facebook button hieronder en je doet automatisch mee!

Jordy Op ’t Hof

Bekijk ook