Succesvol karpervissen in het najaar – Deel 2

Voercampagnes, aas- en rig keuze zijn zaken waar je visserij mee valt of staat. Zeker in het najaar kan de juiste tactiek je resultaten de lucht in doen schieten. In dit tweede deel van het drieluik over succesvol vissen in het najaar geven we wederom een aantal tips die kunnen bijdragen aan meer gillende beetmelders en kromme stokken 😉

LEES HIER DEEL 1


Meer uren duisternis. Het bied je ook wat meer mogelijkheden in de donkere uurtjes.

Vroeg donker, langer licht. Het bied je ook wat meer mogelijkheden in de donkere uurtjes.


VOERCAMPAGNES

Voedingswaardig en kwalitatief goed aas is van groot belang voor het succes van je campagne. In deel 1 kon je tussen de regels door al lezen dat een watertemperatuur tussen de 18 en 13 graden prima is om een voercampagne te starten en onderhouden. Maar wat voeren we eigenlijk, hoeveel en hoe vaak?

Ondanks de koudere temperaturen valt er in het najaar vaak nog genoeg te beleven langs de waterkant.

Ondanks de koudere temperaturen valt er in het najaar vaak nog genoeg te beleven langs de waterkant.

Hoeveel en hoe vaak?

Of je nu een week, een periode van weken, of wellicht wel over een periode van maanden gaat voorvoeren. De keuze voor hoeveel aas en hoe vaak je gaat voeren moet iedere keer opnieuw worden gemaakt aan de hand van factoren. Het is daarom goed om te weten dat er in het najaar complete schranspartijen plaatsvinden om vetreserves op te bouwen voor de winter. De aastijden zijn nu vaak langer als in de zomer en eten is het enige dat de karper bezig houd.

Complete schranspartijen vinden er plaats. Een snelle aanbeet is zeker mogelijk!

Complete schranspartijen vinden er plaats. Een snelle aanbeet is zeker mogelijk!

Afhankelijk van het watertype, de bezittingsgraad en de hoeveelheid (voerende) karpervissers, kun je redelijk inschatten met hoeveel aas je moet starten. Op wateren tot een tiental hectare en waar slechts een klein bestand zwemt, kan één kilo boilies per voerbeurt voldoende zijn. Maar op een water van een tiental hectare waarop een goede bezetting twintigers of wellicht wel hoge dertig en veertig pond zware vissen zwemmen, kun je evengoed vijf kilo per dag voeren. Voeren kent dus geen standaard. Als je maar in gedachte houdt dat het doel is om regelmatig herkenbaar, voedingswaardig en veilig aas op een stek te voeren dat in een verhouding is met de bezetting van het water. We willen immers de vis vertrouwd maken met ons aas en ze in onze sector van het water houden. Zo kunnen we tijdens een sessie niet alleen snel, maar ook meer vangen.

Een dikke vis uit een oktobersessie

Het kan geen kwaad om te onthouden dat partikels ook in het najaar een goede aanvulling zijn. Wanneer je alleen met boilies voert, kunnen de kosten namelijk flink oplopen. Met een combinatie van één deel boilies en twee delen partikels kun je zonder meer genoeg activiteit op je stek creëren.

Met een goede partikelmix kun je een voercampagne prima ondersteunen

Met een goede partikelmix kun je een voercampagne prima ondersteunen.

Hoe en waar?

Vanaf de start van het najaar is de vis nog in hoger gelegen waterlagen te vinden. Een groep of individuele karper zwemt daarom altijd wel een keer over een plateau heen. Een plateau is daarom een stek die je eventueel met behulp van een klein markertje redelijk geconcentreerd kunt aanvoeren. In het late najaar gaan we de vis steeds vaker vinden in dieper gelegen waterlagen, zoals onderaan het plateau. Wellicht wel leuk om te vermelden is dat het vaak de grotere vissen zijn die van dit soort stekken afkomen! Het is aan te raden om redelijk verspreid te voeren en je rig vanaf de kant gezien tegen de kop van je voerstek aan te vissen. Op deze wijze blijft de vis lekker actief zwemmen en verminder je de kans dat er bij de karper een schrikreactie kan optreden door contact met de hoofdlijn die over je voerstek heen loopt

Op en top de sfeer van de herfst. Foto: Wesley Vroom

Op en top de sfeer van de herfst. Foto: Wesley Vroom

Vis jij op een redelijk ondiep water met een egaal bodemverloop, dan is geconcentreerd voeren op bekende productieve stekken een logische keuze. Zorg er dus voor dat je regelmatig aan het water bent. Speur naar activiteit van vis en observeer andere vissers. Verspreid in een bepaalde sector of als dit kan over het gehele water een deel van je aas. Zo houd je de vis -gelet op de naderende winter- actief zwemmend van boilie naar boilie, wat zeker de kans op het prikken van de haak ook zeker bevorderd naarmate de vis trager zal gaan azen.

Een prachtige najaars sfeersfoto van Remco Kettmann

Een echte najaars sfeersplaat. Foto: Remco Kettmann

Waterkippen

Door een steentje of een boilie op je stek te gooien kun je waterkippen gemakkelijk aan het duiken krijgen. Komen ze dan keer op keer boven met een wit uitgeslagen boilie, dan kun je dit puzzelstukje gaan passen in het grotere geheel: Heb je teveel gevoerd of waren ze gewoon niet actief? Vis je met een compleet verkeerd aas? En, is er eigenlijk wel vis gezien in deze sector van het water?

Laat ze voor je werpen en check of je stek is bezocht of dat er nog voldoende aas ligt!


AAS 

Ga je voor veel aas en frequent voeren of vis jij liever instant met een krachtig aas.

Wateroplosbaarheid en verteerbaarheid

Hoe lager de watertemperatuur is, des te trager de ‘doorloopsnelheid’ van ons aas zal zijn dat door de karper darmen moet. Als de watertemperatuur in het late najaar onder de 10-12 graden daalt, is de samenstelling van ons aas een extra aandachtspunt. Een makkelijker verteerbaar aas heeft de voorkeur en probeer zware vismelen en andere olierijke producten naarmate het kouder wordt te vermijden.

Kies voor kwaliteit en voedingswaardig aas.

Kies voor kwalitatief, energierijk en voedingswaardig aas.

Gebruik kwaliteit

Vanaf het intreden van het najaar heeft de karper zonder meer een voorkeur voor kwalitatief, energierijk en voedingswaardig aas. We willen immers door te voeren  de vis keer op keer op het door ons gevoerde aas terug laten keren. Om die reden kiezen wij liever voor drie kilo kwalitatief voedingswaardige boilies in plaats van tien kilo voedingloze meuk. De karper heeft namelijk snel genoeg door dat het hem niet genoeg zal gaan voeden. Vissend met boilies hebben kleintjes tussen de 10 en 15mm een streepje voor op groter aas. Zeker wanneer je over een groter oppervlak gaat voeren en witvis niet al te goed is vertegenwoordigd.

Klein en uitgebalanceerd heeft zeker de voorkeur!

Klein en uitgebalanceerd heeft zeker de voorkeur!

Verander van samenstelling

Velen maken nog altijd onbewust de fout om tot het einde van hun seizoen te vissen met een boilie die tijdens de zomermaanden zo lekker ving. Dit kan wel, maar dan moet de samenstelling dit wel toelaten! Een boilie die in kouder water nauwelijks tot geen water oplosbare eigenschappen bezit, zal in tegenstelling tot een variant waar wel een voedingssignaal van uit kan gaan, steeds minder vis gaan opleveren.

Weet wat je eet....of voert! Draai je aas voor het najaar zelf en compleet afgestemd op het water.

Draai je aas voor het najaar zelf en stem de ingrediënten en liquids compleet af op het water en de watertemperatuur.

Zelfdraaiers en aas bedrijven passen de samenstelling voor hun boiliemix en vloeibare toevoegingen aan ten opzichte van het seizoen. Zij weten als geen ander welke hoogwaardige eiwitten, vetten en vismelen er kunnen worden toegepast om een zo groot mogelijke respons en voedingswaarde te kunnen bieden. Naar gelang de temperatuur daalt, zullen zij de mix en toevoegingen daar ook op aanpassen. Zo behouden zij een samenstelling die het uitlekken van stimulatoren ook in de koudere watertemperaturen bevorderd. Het loont dus de moeite een boilie te vissen waarbij is gekeken of de ingrediënten en liquids ook passen binnen het jaargetijde en de naderende koude watertemperatuur!

Een prachtige najaarsschub op een heldere oktober ochtend.

Een prachtige schub van een heldere oktober ochtend.

Tip:

De uitverkoop van bulkaanbiedingen in het najaar kunnen aantrekkelijk lijken. Maar wees kritisch en onderzoek of het geen restanten olierijke vismeelbollen zijn waar je uiteindelijk weinig mee kan in het koudere water van het late najaar? Dan kost het je niet alleen geld, maar ook zeker vis!

Optimaal vissen. Voorvoeren en afromen op de dag.

Optimaal vissen. Voorvoeren en afromen op de dag.


RIGS

Is er eigenlijk wel een beste rig voor een jaargetijde? Dit is een redelijk gevaarlijk onderwerp, want de omstandigheden kunnen overal anders zijn. Uiteraard moeten we rekening houden met zaken als de bodemgesteldheid. Maar naast een zachte of harde bodem kan het ook geen kwaad om te onderzoeken of er nog afstervend wier, lelies of een laag met bladeren ligt te rotten op de bodem om daarop je keuze af te stemmen.

Hinged-Stiff Rig

In eerste aanleg is het belangrijk te vissen met een rig waarin jij vertrouwen hebt. Maar daarnaast is de Hinged-Stif rig een goede basis-rig voor iedere boilie aanpak op open water. Deze rig is echt fenomenaal goed wanneer je hem ook nog eens knoopt met een D aan de hair. Met het oog op de stijve sectie die in de rig zit is het aan te raden deze niet te vissen op plekken waar de bodem bezaaid kan liggen met takjes en bladeren. Een soepele onderlijn zou hier dan beter tot zijn recht zijn gekomen.

De Hinged Stiff Rig

De Hinged Stiff Rig

Chod-rig

Een tweede aan te bevelen rig betreft zonder meer de chod-rig. Gelet op de oorspronkelijke functie en de extreme effectiviteit, kan het geen kwaad om deze op één van je hengels te vissen. Vuil of bladeren kunnen minder snel aan je haak kunnen prikken en je haakaas zal te allen tijde boven de afstervende watervegetatie staan om onbelemmerd te kunnen worden opgenomen. 

Een chod-rigje bovenop afstervende watervegetatie kan het verschil maken.

Een chod-rigje bovenop afstervende watervegetatie kan het verschil maken.

Zig-rig

Met een watertemperatuur van ± 12 tot 15 graden kan er in het najaar op jouw water een uitbroeding zijn van Daphinia. Deze zoetwaterkreeftjes zullen zich vanaf de bodem een weg naar de bovenste waterlaag banen. In deze periode van slechts enkele dagen kan de karper hier zeer hard op azen en zichtbaar los zijn. Maar ze vangen op de bodem kan een moeilijk verhaal zijn. Vermoed je dat er op jouw water een uitbroeding aan de gang is of zie je in de oever een explosie van watervlooien, draai dan eens twee van je drie hengels binnen en vervang je bodem-rig voor een zig met zig-bug! Daar krijg je zeker geen spijt van!

Daphinia. Op stilstaand water een voedingswaardige bron voor de karper.

Daphinia. Op stilstaand water een voedingswaardige bron voor de karper.

Vermoed jij een uitbarsting (hatch) van Daphinia? Probeer een zig-bug!

Vermoed jij een uitbarsting (hatch) van Daphinia? Probeer een zig-bug!


In het laatste deel gaan we in op de omstandigheden in het late najaar, het afbouwen van de voerstek, instant vissen, vooruitkijken naar de winter winter, alternatief aas en wat resultaten! Stay tuned!

Bekijk ook