Succesvol karpervissen in het najaar – Deel 3

Precies een jaar geleden plaatsten we een drieluik waarin we met jullie deelden hoe je succesvol kunt zijn in de maanden oktober en november.Lees hierdeel 1en hierdeel 2van deze informatieve serie. In het derde en laatste deel gaan we in op de omstandigheden in het late najaar, het afbouwen van de voerstek, instant vissen en kijken we vooruit naar de aankomende winter. Ook checken we alternatief aas en wat resultaten!


Koud maar kansrijk!

Karpervissen-najaar-succes

Natte landingsnetten en klamme kleding… het hoort bij deze periode van het jaar!

De weken vliegen voorbij en inmiddels is oktober alweer begonnen. Rondom ons heen hoorden we de afgelopen weken veelvuldig dat de vangsten “matig tot slecht” waren. De frisse Oostenwind die beginoktober plotseling over de Benelux trok deed de watertemperatuur abrupt zakken en dit had zijn weerslag op het aasgedrag van de karpers. Het gevolg: weinig actie!

Maar geen paniek! Dit hebben we in eerdere jaren ook ervaren: goed vangen in september, oktober lastig, maar in november kwam het dan toch nog goed met enkelebakken.

Zodra er niet al teveel schommelingen meer zijn in de watertemperatuur en deze rond de 10-11 graden hangt zul je merken dat er cht nog wat te halen valt. Het is dan ook rustiger langs de waterkant en de mooi-weer-vissers zitten bij de kachel.

Michiel Pilaar zal jullie vertellen hoe hij nieuwe wateren aan pakt, waarbij de focus ligt op het binnenland.

Najaar2014. Een prachtige spiegel van een voerstek waar 1 kg bollen per dag meer dan genoeg bleek te zijn.

Door voort te borduren op je voerstekken uit het vroege najaar zul je merken welke plekken ‘stil vallen’ en welke plekken karpers blijven produceren. Richt je op deze plekken en blijf daar kleine porties voer droppen. Zelf vissen we graag iets langere sessies, bijvoorbeeld 24 uur. Zo zul je ontdekken wanneer de aasperiodes zijn, de ervaring leert namelijk dat die in het diepe najaar maar kort zijn. Als je deze puzzelstukjes (stek en aasperiode) hebt verzameld kun je de vissessies nog effectiever inplannen.

Mark-Hofman-nachtfoto

Vis langere sessies om te ontdekken wanneer de aasperiodes plaats vinden.

" Als je deze puzzelstukjes (stek en aasperiode) hebt verzameld kun je de vissessies nog effectiever inplannen. "

Regelmaat in plaats van kilo’s

Als we een najaarsoffensief inplannen beginnen we vaak al eind augustus of begin september met voeren. Vooral in september kan het hard gaan met de kilo’s voer. Echter: zodrahet water kouder wordt en het merkbaar lastiger wordt om een karper te haken is het verstandig om terug te schakelen in de hoeveelheid per voerbeurt.Als je gedurende het najaar hebt ontdekt dat er altijd karpers in de buurt van je voerstek zwemmen (bijv. als je in de buurt van een holding aera vist) is het belangrijk om de karpers steeds kleine voedingsprikkels te geven.

Een recente najaarsbak voor Jordy die sneuvelde op een klein stekje waar slechts een handje boilies bijgevoerd was.

Een recente najaarsbak voor Jordy die sneuvelde op een klein stekje waar slechts een handje boilies bijgevoerd was.

Door dagelijks 500 gram tot 1,5 kilo te voeren zul je vaak meer bereiken dan 3 keer per week 5 kilo te storten. Dit ‘afbouwen’ van je voerstek zal ervoor zorgen dat de karpers langere tijd gretig blijven en dat je tot diep in de winter kunt blijven vangen!

Instant visserij: resultaten uit het verleden…

…geven ook een indicatie voor het heden. Dit kun je gebruiken als je instant gaat vissen in het late najaar! Waar er in het voorjaar soms geen peil op de karpers te trekken lijkt is het in het najaar vaak minder lastig om de juiste strategie te bepalen. Gecompliceerde rigs blijven in de tacklebox en door met een goed verteerbare boilie aan de slag te gaanheb je al een aantal puzzelstukjes in orde. Ken je het water en weet je welke stekken regelmatig een karper produceren in deze tijd van het jaar? Begin dan daar met het natmaken van je lijnen.

Zorg dat je rigs zo snel mogelijk weer in het water liggen. Foto: Bram Schots.

Keep it simple! Foto: Bram Schots.

In het diepe najaar is het soms lastig om de vissen te lokaliseren dus let extra op springende vissen. Probeer dan ook om terug te vallen op ervaringen uit het verleden van jezelf f van je vismaten. Juist in deze tijd van het jaar kan het lonend zijn om (stek) informatie uit te wisselen.

Heb je eenmaal een stek gevonden om instant te bevissen, wees dan alert dat je de karpers ook de tijd geeft om je aas te vinden. In tegenstelling tot de voorjaarsvisserij laten we de rigs in het najaar gerust wat langer op dezelfde plek liggen.


Een paar tips voor de herfst maanden

[icon name=”e-right-open”]Wees voorzichtig met voer. Ons motto is niet voor niets “wat er in ligt kun je er niet meer uithalen”. Het is soms verbazingwekkend hoe lang je met een klein emmertje aas kunt doen in het late najaar. Zorg wel dat je genoeg aas bij je hebt, immers: als het hard loopt is het fijn als je wel de ‘munitie’ hebt om flink te kunnen strooien.

Soms kan je met een paar handen boilies al flinke brokken maken. Foto: Emiel Tuijp.

Soms kan je met een paar handen boilies al flinke brokken maken. Foto: Emiel Tuijp.

[icon name=”e-right-open”]Zoek de taluds! Over het algemeen zullen de karpers zich minder ophouden in de ondiepe zones van het water. Kies voor stekken waarbij je op diepte verschillen in de bodem hebt. Leg je rig bijvoorbeeld in de voet van een talud op de wat diepere stekken en voer vervolgens ‘achter’ je rig (op nog dieper water). De karpers zullen vanuit de diepte naar je rig toe azen.

Naarmate het najaar vordert zullen de karpers zich steeds dieper gaan ophouden.

Naarmate het najaar vordert zullen de karpers zich steeds dieper gaan ophouden.

[icon name=”e-right-open”]Soak je (haak) aas. Wanneer je instant gaat vissen in november of december zou ik zeker een hengeltje (of misschien zelfs twee) voorzien van een gesoakt haakaasje. Tips over soaken kun je o.a. lezen in het artikel van Bob Slot en in Alternatief Aas deel 2. Zeker wanneer er in het vroege najaar veel gevoerd is op het door jou beviste water kan een gesoakt aasje (zonder al teveel voer er rond) wonderen doen.

Je kunt alleen je haakaas soaken

Je kunt alleen je haakaas soaken f gewoon al je aas.

[icon name=”e-right-open”]Zorg voor goede kleding en bezuinig niet op voeding! In deze tijd van het jaar wil het nog wel eens wat langer duren voordat je een aanbeet krijgt. Om je verblijf aan de waterkant zo goed mogelijk door te komen is het raadzaam om jezelf goed aan te kleden. Kies voor meerdere laagjes kleding en start met een thermo shirt en een lange onderbroek. Het ziet er niet zo sexy uit, maar aan de waterkant zul je jezelf toch niet hoeven uit te kleden. Vergeet ook zeker niet om een muts mee te nemen, niets is zo fijn als een lekker warm ‘koppie’.Qua voeding: regelmatig een (warme) maaltijd naar binnen hakken zorgt ervoor dat je ‘energy level’ op peil blijft en je inwendige motor genoeg brandstof heeft om je lichaam op temperatuur te houden.

Karpervissen-najaar-kleding

Bakken en braden, een prima bezigheid tussen de aanbeten 😉

[icon name=”e-right-open”]Handel snel als je op de vis zit! Eigenlijk geldt deze regel altijd maar vaak genoeg zie ik karpervissers het erg rustig aan doen nadat zij een karper hebben gevangen. Wanneer ik een karper vang moet de hengel zo snel mogelijk terug. Zeker als het een vis van de kleine of middencategorie is, die zwemmen immers vaak in groepjes van een paar karpers. Het is mij meermaals overkomen dat een net opnieuw uitgelegde hengel binnen een paar minuten nogmaals af loopt. Vandaar dat ik zorg dat er beaasde rigs klaar liggen! Daarnaast steek ik een karper vaak even in een sling om de hengel opnieuw ‘spot on’ te leggen. Als de karper op de stek zit telt iedere minuut!

Sling-karper

Na een kort verblijf in de sling mag deze vis weer zwemmen.

[icon name=”e-right-open”]Als laatste tip willen we ‘afwijkend haakaas’ nog eens belichten. De komende weken zal de watertemperatuur nog verder dalen en soms zal het lijken of de karpers niets meer doen, laat staan azen! Een afwijkend haakaasje kan dan verrassende resultaten brengen. Geur, kleur en opmerkelijke vorm zal de nieuwsgierigheid van de karper prikkelen en ondanks dat de vis wellicht geen honger heeft kan n aasopname genoeg zijn om jouw sessie te doen slagen.

evolution-tackle-tijgers

Het late najaar is een prima moment om extra opvallend haakaas in te zetten. Bijvoorbeeld een fluo pop-up of zoals hier op de foto: een klein (gesoakt) tijgernootje met daar bovenop twee maggots.


Dit was het derde en laatste artikel in de reeks ‘Succesvol karpervissen in het najaar’. Momenteel wordt er gewerkt aan een reeks over wintervissen, deel 1 kun je begin december verwachten. Stay tuned & heel veel succes de komende weken aan de waterkant!

Karpervissen-in-het-najaar-sfeer-1

De winter komt er aan! Geniet nog van het najaar zolang het kan 😉

Team KWO

Bekijk ook