Succesvol karpervissen in het voorjaar

Het voorjaar is bij een groot deel van de karpervissers veruit het favoriete jaargetijde. Niet voor niets, want de karpers worden steeds hongeriger richting de paai. Jordy Op ’t Hof bespreekt in dit artikel een aantal facetten om op te letten in de voorbereiding of tijdens de sessies zelf. Voor zowel debeginner als de ervaren vissers zullen er een aantal interessante puntjes uit dit stuk te halen zijn! Succes dit voorjaar!


Dagen worden merkbaar langer, oevers groeien vol met narcissen en lelies kruipen centimeter voor centimeter dichter naar het wateroppervlak. Als de zon door hetwolkendek prikt wordt duidelijk dat de winter definitief is omgeruild voor het voorjaar.

riet-voorjaar

zwaan-voorjaar

Ons kikkerlandje komt langzaam op temperatuur en het warme zonlicht voedt ons met endorfine. Een stofje dat er voor zorgt dat gewone mensen zich gelukkig(er) gaan voelen en vrolijker gaan gedragen. Wij karpervissers hebben dit ook, maar onze gedachtes kunnen daarbij vervolgens nog maar aan n ding denken; karpervissen!Maar, dit is slechts wat er boven water gebeurt in het voorjaar? Onderwater, daar gebeurt pas cht een hoop!

Van passief naar actief

Vanaf half april tot eind mei komt de hele biotoop namelijk tot leven. Door het voorjaarszonnetje klimt de watertemperatuur graad voor graad omhoog en de combinatie vanlicht en warmte is het startsein voor de karper om actiever te worden in het zoeken naar voedsel. Ze zullen gestaag meer en meer gaan zwemmen en de plekken opzoeken waar zonlicht het water sneller doet opwarmen.

Vanaf eind april zullen de karpers steeds vaker de ondieptes op gaan zoeken. Zeker als het zonnetje flink staat te schijnen.

Vanaf eind april zullen de karpers steeds vaker de ondieptes op gaan zoeken. Zeker als het zonnetje flink staat te branden.

Aasperiodes worden langer en op enig moment zal de algehele temperatuur van het water zijn gestegen tot boven de 10 graden Celsius. Ofwel, het signaal dat ons karpervissers vertelt dat de winter plaats heeft gemaakt voor het voorjaar.

Dit is ook het omslagpunt voor de karper om uit de passieve modus te komen en iets mee te gaan zwemmen. Echt actiever zullen ze pas zijn vanaf 12 graden Celsius. Dit komt mededoordat de karper langere tijd weinig aas tot zich heeft genomen en op veel wateren heeft moeten teren op de in het najaar opgebouwde winterreserves. Het biedt dus voordeel als je jezelf trakteert op een watertemperatuur meter. Een klein, maar zeer waardevol, hulpmiddel als je op jouw water de temperatuur een beetje in de gaten wilt houden. Is de temperatuur nog onder de 10 graden: wees danvoorzichtig met de hoeveelheid aas dat je te water laat.

Een 'must have' voor de voorjaarsvisser: een thermometer. Foto: Martin Post.

Een ‘must have’ voor de voorjaarsvisser: een thermometer. Foto: Martin Post.

Volg het zonlicht

Een belangrijk element om succesvol te zijn in het (vroege) voorjaar is de water- en stekkeuze. In het voorjaar worden namelijk niet alleen karpers actiever, ook het aantal karpervissers neemt zienderogen toe langs de oevers. En juist in deze periode van het jaar lijkt het daardoor drukker te zijn dan ooit. De reden daarvoor is eigenlijk simpel: dan wel kiezen we vaak allen voor een gemakkelijker (en goed bezet water) of we kiezen voor een water dat relatief ondiep is er daardoor een grotere kans bied op een watertemperatuur die snel boven de 10 graden is gestegen. Veel vissers pakken dus dezelfde wateren aan.

Locatie, daar draait het om in het voorjaar! Foto: SubSurface.

Locatie, daar draait het om in het voorjaar! Foto: SubSurface.

Goed lopende stekken uit het najaar hoeven geen goede stekken te zijn in het voorjaar! Ga op jouw water op zoek naar de aanwezigheid van bijvoorbeeld plekken met wier. Ook op onze binnenwateren komt wiergroei steeds vroeger (en vaker) voor. De plekken waar wier groeit zijn namelijk een goede indicatie om je zoektocht naar karper te gaan starten! Op deze spotsdringt hetzonlicht tot op de bodem door en eenkoudbloedig dier als een karper is een liefhebber van dit soort warmere plekken.

Hopelijk zal dit uitzicht jullie dit voorjaar meermaals ten deel vallen.

Hopelijk zal dit uitzicht jullie dit voorjaar meermaals ten deel vallen.

Andere hotspots

Andere goede voorjaarsplekken om een rigje te droppen zijn: dicht in de kant, tussen (en onder) overhangende takken, strak tegen riet en op de rand van een opkomend veld met waterlelies. Vis je dicht onder de kant, zorg er dan wel echt voor dat je stil bent. Loop niet teveel en voorkom trillingen of ander onnodig geluid van jezelf, een lomp maatje of te nieuwsgierige collega visser. Of beter nog, positioneer je oval gewoon eens wat verder van het water af.

karperwereld-Tom-ter-Weele-9

Zonlicht, niet alleen karpervissen worden er blij van… Ook de karpers worden geactiveerd door de stralen van de koperen ploert. Foto: Tom ter Weele.

Een laatste tip is om de vis overdag te bevissen op de ondiepe plekken met zonlicht en gedurende de nacht de rigs te verplaatsen naar plekken waar het toch nog net iets dieper en de temperatuur stabieler is. Maar let wel, karpervissen is geen exacte wetenschap. Het zijn dieren die instinctmatig handelen. Natuurlijk zijn er wel dingen die wij tot op zekere hoogte door ervaring en kennis kunnen voorspellen, maar er zijn altijd uitzonderingen op deze regel!

AAS

In het vroege voorjaar hebben karpers behoefte aan energierijke voeding. Aas waar zij in de aanloop naar de paai voldoende voedingsstoffen uit kan halen. Na de paai bevinden wij ons nog altijd in het voorjaar, echter is de behoefte van de karper nu weer geheel anders! Danzijn vet- en protenerijke producten aan te raden omdat de vis terug op kracht moet komen en moet herstellen. De voorkeur van de karper zal straks dan ook zeker anders liggen als nu voor de paai!

Het is ook belangrijk om te weten wat er jouw aas zit! Immers is het finetunen van je basis mix en het afstemmen van dit aas op het jaargetijde is iets dat nog maar weinigen doen. Houd er rekening mee dat aas waarmee je dit najaar nog goed ving nu in het voorjaar weleens veel minder goed kan zijn. Een goede uitgangspunt is om een boilie op basis van birdfood te pakken en met voldoende uitlekkend vermogen. Draai je NIET zelf je boilies: vraag dan jouw ?aasboer? om advies en kies voor een zo aantrekkelijk mogelijk aas met veel wateroplosbare attractors.

haakaas-soaken

In de huidige periode van het jaarwil je zo snel mogelijk de aandacht van de karpers trekken.

In het voorjaar geef ik er de voorkeur aan om bij het instant vissen te kiezen voor hapklare presentaties en opvallend haakaas. Dit wordt gevist op een stek waar naar verwachting karpers zwemmen of regelmatig kunnen passeren. Een ?bekkie vol? is dan soms meer dan voldoende. Een PVA zakje gevuld met pellets en een laag geviste en bovenal opvallend gekleurde pop-up kan een geweldige combinatie zijn. Dit kan een karper net over de drempel trekken om jouw aas op te nemen.

Stickmix

Onderschat de kracht van een PVA zakje niet!

Zout toevoegen aan je aas

Een karperlokker eerste klas die iedereen makkelijk voorhanden heeft is zout. Wat veel vissers wellicht (nog) niet weten is de lokkende werking van dit product uit het huishoudkastje. Door de hoge wateroplosbaarheid en de uitgesproken smaak detecteert een karper zout snel, ook in koud water.

Zout is er in diverse grofheden en varianten. Zelf prefereren we fijn zout.

Zout is er in diverse grofheden en varianten. Zelf prefereer ik fijn zout.

Het heeft mij in ieder geval een merkbaar verschil opgeleverd wanneer ik het ging toepassen in mijn stick- en grondvoer mixen. Het verschil in effectiviteit is met name in het voorjaar merkbaar. Gebruikte ik het niet, dan had ik instant vaak mindere resultaten. Het toevoegen van 5 tot maximaal 10% zout aan mijn aas heeft mij dan ook geen windeieren gelegd.

Houd de luchtdruk in de gaten

Luchtdruk is een onderwerp wat voor veel vissers nog niet bepaald ?gesneden koek? is. Veel karpervissers zijn het erover eens dat de luchtdruk invloed heeft op het (aas) gedrag van de karpers. Wie een logboek heeft bijgehouden kan op www.knmi.nl terugkijken wat de luchtdruk was tijdens de goede n de slechte sessie. Ik durf er best wat boilies op in te zetten dat de meeste succesvolle sessies in het (vroege) voorjaar plaats vonden met/bij een luchtdruk van 1012 tot 1020.

Pim 'Wehkamp' Hendriks, een man die vaker op zijn luchtdruk app kijkt dan op Tinder.

Pim ‘Wehkamp’ Hendriks, een man die vaker op zijn luchtdruk app kijkt dan op Tinder.

Waarom dit zo is? Geen idee! Of het nu te maken heeft met de zwemblaas, of met het natuurlijk voedsel wat zich bij bepaalde luchtdrukwaardes anders gedraagt? Ik durf het niet te zeggen. De statistieken zijn echter duidelijk en daarom is het voor mij iets om rekening mee te houden.

Hoge luchtdruk staat in het voorjaar garant voor koude nachten. 's Ochtends kan het uitzicht dan opeens zo zijn... #shit #opruimen #naardekroeg

Hoge luchtdruk staat in het voorjaar garant voor koude nachten. ’s Ochtends kan het uitzicht dan opeens zo zijn…

Vissessies bij luchtdrukwaardes hoger dan 1025 of lager dan 1007 brachten mij zelden een goed resultaat in de maanden maarttot en met half mei. Na wat vergelijken met andere vissers blijken die tot vergelijkbare resultaten te komen. Kortom, doe er je voordeel mee en download ook zeker de ‘Barometer’ app. Klik hier voor iOS en voor Android klik je hier.

Download de app.

Download de app.

Kijk tot 30 dagen de luchtdruk terug.

Kijk tot 30 dagen de luchtdruk terug.

Ook handig: met deze app kun je de luchtdrukwaardes terug kijken, tot dertig dagen. Vaak zijn de beste sessies bij waardes tussen de 1012 tot 1020 waarbij de luchtdruk afkomstig is van boven de 1020. Kortom: als je jouw vissessies kunt plannen, dan kun je inspelen op de dalende luchtdruk.Zet de app dan ook op je telefoon en kijk er regelmatig op.

Als je goed vangt: noteer dan de luchtdruk en kijk vanaf welke waardes de luchtdruk komt. De goede dagen (waardes) kunnen per water weer anders zijn, maar ik verwacht dat je een patroon kunt ontdekken tussen azende vissen en de luchtdrukwaardes. Iets waar je uiteraard je voordeel mee kunt doen in de toekomst. Kennis is immers macht 😉

Een grote voorjaarskarper die gevangen werd bij een luchtdruk waarde van 1017.

Soms zijn er uitzonderingen te noteren. Zo ving Michiel deze grote voorjaarskarper bij een luchtdrukwaarde van 1026.

STOP MET DUMPEN

Een klassieke fout die ieder jaar weer gemaakt wordt is dat vissers besluiten om fanatiek te starten met voorvoeren. Op wateren waar vroeg in het jaar al veel karperaas te water gaat lopen de vangsten vaak in rap tempo terug. De vissen zijn te vroeg reeds verzadigd en zien geen noodzaak om te azen.

In het voorjaar is een 'single' boilie of een opvallend haakaasje vaak super doeltreffend.

In het voorjaar is een ‘single’ boilie of een opvallend haakaasje vaak super doeltreffend. Zeker als er al meerdere vissers fanatiek aan het voeren zijn geslagen.

Het is dan ook aan te raden om bij een voercampagne de hoeveelheid aas langzaam op te bouwen, genoeg te observeren en regelmatig een sessie te vissen om te kijken of je aanbeten krijgt.

Ga dagvissen

Dat we de karper ieder jaargetijde weer op een andere manier met het beste resultaat kunnen bevissen is iets dat je leert door veel te lezen, maar helemaal snapt door het jaar na jaar zelf te ervaren. En van die dingen is dat zelfs het slechtste dagwater in het voorjaar juist overdag vis zal opleveren! Nogmaals, dit is geen exacte wetenschap, maar de ervaring heeft wel geleerd dat de karper in het voorjaar overdag echt een stuk gemakkelijk is te verleiden tot azen als ?s nachts.

Wil je karper op de mat krijgen? Zet dan vroeg je wekker en ga lekker dagvissen!

Wil je karper op de mat krijgen? Zet dan vroeg je wekker en ga lekker dagvissen!

WEES MOBIEL, VERKAS VAKER

Als je de aankomende weken effectiever wilt vissen dan is een mobiele, compacte uitrusting ook fijn om te hebben. Omdat de karpers nog niet ?volgas? actief zijn zullen ze zichzelf minder frequent laten zien. Vaak zullen aanbeten of een draaiende vis het enige zijn wat je bemerkt aan karper activiteiten. Als je de stekken met weinig, maar attractief aas bevist zul je (op de wateren met een normaal tot groot bestand huist) binnen 3-4 uur een aanbeet moeten krijgen.

Verkassen is in het voorjaar een belangrijk wapen om te voorkomen dat je blankt.

Verkassen is in het voorjaar een belangrijk wapen om te voorkomen dat je blankt.

Geen beet gehad? Verkas dan! Door het tweede stekje aan het begin van de dag alvast te voorzien van een handje aas kom je niet helemaal ?blanco? aan en zul je hier meer kans maken op succes.

Theorie vs. praktijk

Uiteraard is alle theorie zoals hierboven omschreven slechts een globale handleiding. Achter de pc vang je zeker geen karpers, dus ga er lekker op uit. Zeker met de maand mei in het vooruitzicht breken d tijden aan voor ons karpervissers.

De maand mei is in aantocht! Zorg dat je er van gaat genieten!

De komende weken zal het voorjaar cht op gang komen! Zorg dan ook dat je er van gaat genieten!

De karpers zitten momenteel nog goed vol aangezien onze vinnige vrienden zich de komende weken gaan voorbereiden op de paai. Kortom: d momenten om toe te slaan komen er aan. Regel dus vrij van school of van je werk en ga naar de waterkant 😉

Succes de komende tijd!

Succes de komende tijd!

Succes!

Team KWO – Jordy Op ’t Hof

Bekijk ook