Tekenbeten – Het gaat de hele winter door!

Normaal gesproken hoef je ’s winters niet bang te zijn voor teken, maar door het zachte weer zijn de gevreesde beestjes ook nu actief. Opgepast voor tekenbeten dus, want de ziekte van Lyme ligt op de loer, waarschuwt bioloog Arnold van Vliet.


Op RTLnieuws.nl lazen we dit artikel: in strenge winters zijn er in Nederland geen teken actief, maar nu het kwik lenteachtige temperaturen aangeeft, is dat een ander verhaal. Op Tekenradar.nl kwamen de afgelopen maanden aan de lopende band meldingen binnen van tekenbeten.

Afgelopen week alleen al waren dat er zeven, plus twee meldingen van Erythema migrans. Dat is een rode kring die soms ontstaat na een tekenbeet en vaak het eerste signaal voor de ziekte van Lyme. Volgens bioloog en initiatiefnemer van de site Arnold van Vliet ligt het daadwerkelijke aantal beten waarschijnlijk veel hoger, want lang niet alle gevallen worden gemeld via de site.

 Bingo! Deze teek heeft het prima naar zijn zin! Snel handelen is nu gewenst!

Bingo! Deze teek heeft het prima naar zijn zin! Snel handelen is nu gewenst!

Teken langer actief

Door de hoge temperaturen zijn de teken langer actief. “Het gaat de hele winter door”, zegt Van Vliet. “Teken horen nu in rust te zijn, maar door het weer is een deel van de populatie al actief.”

Hij waarschuwt dat je ook nu de ziekte van Lyme kunt oplopen. “We merken dat veel mensen zich daar niet van bewust zijn. In het normale seizoen kost het ze al moeite om zichzelf te checken op beten, maar in de winter staan ze er helemaal niet bij stil dat ze risico lopen.”

Zorgwekkende situatie

Van Vliet spreekt van een zorgwekkende situatie. “Er is een enorme toename van het aantal gevallen van de ziekte van Lyme. In 1994 waren er nog 6.000 geregistreerde gevallen, nu zijn het er 25.000 tot 30.000 per jaar.”

teken-verwijderaar-how-to

Heb je een teek? Gebruik dan een teken verwijderaar!

Wetenschappers zijn er nog niet precies uit hoe dat komt. “Een toenemend aantal teken kan een oorzaak zijn, maar het is ook goed mogelijk dat meer teken de Borrelia-bacterie dragen die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Een andere mogelijkheid is dat ons gedrag is veranderd en we bijvoorbeeld meer tijd buiten zijn gaan doorbrengen.”

Van alle teken draagt zo’n 20 procent de Borrelia-bacterie. Van de mensen die gebeten worden, krijgt 2 procent de ziekte van Lyme. Dat lijkt misschien weinig, maar het gaat dus om tienduizenden gevallen per jaar. Eén op de vijf patiënten ontwikkelt een ernstige variant van de ziekte. Van Vliet onderzoekt momenteel samen met het RIVM en verschillende ziekenhuizen waardoor dat komt. “Het is nog één van de grote vragen waar we mee zitten”, zegt hij. Mensen die de ziekte nu oplopen, kunnen zich voor het onderzoek registreren via Tekenradar.nl.

De ziekte van Lyme… Wat was dat ook alweer?

Het antwoord is: een ziekte die je écht niet wilt oplopen! De ziekte van Lyme is een infectieziekte die door de Borrelia bacterie wordt veroorzaakt en uitsluitend door een tekenbeet in het lichaam terecht kan komen. Na ongeveer drie dagen tot twee maanden (na de beet) kan er een rode ring of blauwachtige vlek op de huid ontstaan.

Oeps, tijd voor een bezoekje aan de huisarts!

Oeps, tijd voor een bezoekje aan de huisarts!

Let op: dit gebeurt niet altijd: ook zonder het verschijnen van de rode ring of vlek kun je de ziekte van Lyme hebben opgelopen.

Symptomen

Aanwijzingen die kunnen duiden op de ziekte van Lyme en de lange termijn gevolgen: rode vlekken, kringen rondom de tekenbeet, griepverschijnselen, met bijvoorbeeld koorts, hoofdpijn en gewrichtspijn. In een later stadium is er een verhoogde kans op verlamming van gezichtsspieren, hevige pijnen aan armen of benen, gezichtsvermogen wordt geraakt (dubbelzien of minder scherp), krachtsverlies in de benen, pijnlijke of gezwollen gewrichten, een neiging tot flauwvallen en hartklachten.

Let op: met antibiotica is de ziekte van Lyme meestal goed te behandelen. Hoe eerder je erbij bent, hoe efficiënter de ziekte behandeld kan worden.

Martin Post liep een aantal jaar geleden de ziekte van Lyme op:

" Ik heb helaas aan den lijve ondervonden hoe heftig de ziekte van Lyme kan zijn. Weken na een tekenbeet kreeg ik stevige hoofdpijnen, concentratieverlies en wekenlang was ik erg moe. Ondanks een dikke antibiotica kuur heb ik er maanden mee gelopen. Ik was altijd in de veronderstelling dat een rode kring een infectie betekent, maar die rode kring heb ik nooit gehad. Het kan dus geen kwaad om je eens per jaar preventief te laten testen op de ziekte van Lyme!"

Inmiddels weer 100% de oude!

Martin is inmiddels weer 100% de oude!

Dit moet je doen als je gebeten bent door een teek!

Het belangrijk om de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Neem een pincet waarmee je de teek goed bij de kop kunt vastpakken. Probeer de teek zo dicht mogelijk tegen je huid beet te pakken en dus niet op het ‘lichaam’ van de teek. Als je een goede grip hebt trek je hem er langzaam uit (zonder te draaien). Vervolgens ontsmet je het wondje met alcohol of jodium.

Het is belangrijk om de huid rondom de tekenbeet in de gaten te houden. Let op het ontstaan van een rode ring of vlek op de huid en wees alert griepverschijnselen zoals hoofdpijn, koorts en pijn in de gewrichten. Als je deze klachten hebt: wees niet koppig en ga naar de huisarts!

Stap 1: de teek beetpakken met pincet.

Stap 1: de teek beetpakken met pincet.

Stap 2: de teek uit de huid trekken zonder deze te draaien.

Stap 2: de teek uit de huid trekken.

Voorkomen is beter dan genezen!

Dus karpervissers, probeer (als het enigszins mogelijk is) te vermijden dat je door hoog gras of door struikgewas banjert. Blijf zoveel mogelijk op de paden en bedek je lichaam waar mogelijk. Daarnaast is het wijs om contact met overhangende planten en bomen te vermijden.

Andere tips: draag dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek waarvan je de pijpen in je sokken steekt (niet echt sexy, maar wel effectief)! Wil je nóg meer bescherming? Smeer je huid dan in met een insectenwerend middel waar DEET in zit. Zeker als het straks weer écht voorjaar wordt.

Met dank aan: Roxanne Vis / RTL Nieuws.

Bekijk ook