The most wonderfull time of the year – Bart Jaap Koorn

Het voorjaar is met afstand de favoriete periode van Bart Jaap Koorn. In dit korte artikeltje neemt hij de lezers mee naar een aantal gebeurtenissen uit het afgelopen voorjaar en deelt hij zijn mening over aas, lichtintensiteit en eiwitten…


Met een hoop gekletter beginnen twee futen te baltsen, de eerste tulpen komen de grond uit. Een jonge merel schreeuwt om aandacht van haar moeder, de arme vrouw krijgt geen eens tijd om haar eigen maag te vullen want het jonge kreng schrokt alles in 1 haal naar binnen. Ik zie de moeder vogel naar me kijken en ik interpreteer haar blik als: ?Was ik hier maar nooit aan begonnen?

Alles draait om nieuw leven.

Alles draait om nieuw leven.

Het is voor mij het startsein voor de (in mijn ogen) mooiste periode in het jaar. Ik ben gek op het voorjaar, na de altijd veel te lang durende winter beginnen de dagen te lengen. De zon neem in kracht toe, de temperatuur neem aangenamere waardes aan en alles begint te groeien en te bloeien. Een nieuwe levenscyclus is weer begonnen. Ieder jaar lijkt het wel of met de start van het voorjaar alles intenser voelt en ruikt. De natuurlijke verandering welke elk jaar plaats vind heeft zijn weerslag op mens en dier. De mensen komen uit hun winterdip en plots word een ieder een stuk vrolijker en toegankelijker. Een groot bijkomend voordeel is ieder jaar weer dat iedereen het winterkleed van zich af wilt schudden, dus op een van de eerste warmere, windstille dagen word er een blik met schaar geklede vrouwen open getrokken. Ja, echt heerlijk dat voorjaar.

Als ik dan na een lange, koude, grauwe winter weer aan het water zit, en alles om mij heen tot leven komt is voor mij het mooiste moment begonnen.

Alles om mij heen komt tot leven.

Alles om mij heen komt tot leven.

Actief door lichtintensiteit

Met de opwarmende watertemperatuur in combinatie met de toenemende lichtintensiteit worden de vissen in rap tempo veel actiever. Door actief de vis te zoeken kun je in verrassend weinig tijd, mooie resultaten boeken. Een (hinged) chod met een lekker opvallende pop-up tover ik standaard uit de tas zodra ik ergens op de ondiepte activiteit waarneem.

Lekker opvallend op de ondiepte

Lekker opvallend op de ondieptes.

Ik vis, in tegenstelling tot wat velen adviseren in de winter graag door met vismeel. Deze boilies met een hoog percentage aan vismeel, en dus een hoog percentage eiwitten, blijf ik gedurende het grootste deel van het voorjaar gebruiken. De vis komt uit een winter waarin hij veelal inactief is en weinig behoefte heeft aan een energieleverancier welke luistert naar naam koolhydraat. De vis heeft door weinig verbruik en voedselopname allicht ingeboet op zijn gewicht en lichamelijke gesteldheid en kan daarom, in mijn ogen, goed de beschikbare eiwitten gebruiken.

Daarnaast worden de karpers in de natuur veel eerder geprikkeld door een eiwitsignaal omdat deze van nature veel meer voorkomen dan koolhydraatprikkels onder water. Een vis herkend dit dus vele male sneller als aanwezig voedsel. Daarbij komt dat elke boilie een basis nodig heeft voor binding en draaibaar maken en houden van de mix. In deze basis zullen altijd melen zitten welke voor het overgrote deel een koolhydraatsignaal afgeven. Dus het voordeel van een instant werking van koolhydraten is tot op zeker hoogte gegarandeerd. Daarbij komt voor mij een belangrijk punt tijdens het voorjaar naar voren in de vorm van de paai van de vis. Zodra de watertemperatuur hoog genoeg is krijg de vis een niet tegen te houden instinctieve drang naar seks. Tijdens dit schouwspel, waar wij graag deel van zijn in de vorm van voyeurisme, vliegt het hom en kuit rijkelijk in de rondte.

Een setting waarin wij ons graag als Voyeur gedragen

Een setting waarin wij ons graag als ‘voyeur’ gedragen.

Eiwitten

Een bukakke party is er niets bij. Gevolg hiervan is dat al dit geweld er ook voor zorgt dat er een hele hoop eiwitprikkels in het water zijn. De vis vreet immers ook vaak genoeg zijn eigen kuit op en word overal getriggerd door eiwitten. Juist hierom mag ik graag een bol gebruiken met een hoog eiwit gehalte. Vaak is dit dus in de vorm van een vismeelbol.

Elk boilliebedrijf heeft wel een vismeelboillie in zijn assortiment .(foto door Chris Gabriele)

Elkeaasfirmaheeft wel een vismeelboilie in haar assortiment.

Iedere boiliebedrijf heeft deze vismeelbollen in zijn assortiment, de een zal vast wat beter zijn als de ander, de ander wat meer stinkend als de een. Gebruik de bol waar je vertrouwen in hebt, dat is n van de belangrijkste ingredinten voor een goede vangst.

Zodra de watertemperatuur zomerse waardes bereikt, en het hele water vol leven zit stap ik, ongeacht of ik nu onwijs goed heb gevangen op de vismeelbol dat voorjaar of niet, altijd over op een andere boilie.

Koolhydraten, vol gas in de zomer voor mij.

Koolhydraten, ik gebruik ze volgas in de zomer.

Ik heb het gevoel dat er in deze warme maanden niet/zeer moeilijk te concurreren is tegen het rijkelijk aanwezige natuurlijke voedsel. De vis hoeft onze stinkende vismeelbollen niet tot zich te nemen om zichzelf te voorzien van eiwitten in zijn behoefte naar aminozuren e.d. Het gehele water is gevuld met larven, slakjes, wormpjes, kreeftjes en ander allerhande bewegende beestjes die op het dagelijkse menu van de vis staan. Ik schakel in deze periode maar wat graag over op een boilie met een hoog koolhydraat gehalte.

Des te meer het afwijkt van het op dat moment rijkelijk aanwezige signaal in het water hoe beter. Het koolhydraat signaal staat immers al van oudsher bekend om zijn instant respons, misschien wel precies datgeen wat voor die ene vangst extra kan zorgen in de warme maanden? Natuurlijk kun je in deze periode ook de boilies helemaal aan de kant schuiven en enkel met bijvoorbeeld tijgernoten, pinda?s o.i.d. aan de slag gaan.Zodra het najaar al lekker aan de gang is vis ik mijn voorraad op en haal ik een verse lading stinkende vismeelbollen in huis en ga daar weer mee aan de slag.

Tijdens de warme maanden schakel ik over

Tijdens de warme maanden schakel ik over op koolhydraat rijk aas.

Trek je eigen plan

Bovenstaande is slechts hoe ik invulling geef aan mijn visserij, misschien voor een ander klinkklare onzin, daarom wil ik ook absoluut niet beweren dat bovenstaande de waarheid is en dat er niets anders juist is, maar voor mij werkt het. Misschien is er iemand die er zijn voordeel mee doet?

Hier draait het allemaal om: vis in het netje krijgen. Foto: Emiel Tuijp.

Hier draait het allemaal om: vis in het netje krijgen. Foto: Emiel Tuijp.

Wat ik wel als waarheid durf te verkopen is dat je moet vissen met hetgeen waar je vertrouwen in hebt. Vertrouwen is het belangrijkste wat er is binnen de visserij. Dus vis, voer en vang met het aas waar jij je goed bij voelt en vang een mooie!

Bart Jaap Koorn

Bekijk ook