Veilig Karpervissen – Deel 1 – Het zakken van karpers

Onder het motto ‘better safe than sorry’ zal Bart-Jaap Koorn in drie artikelen een aantal onderwerpen bespreken binnen het thema veiligheid. Hij trapt af over het veilig bewaren van een karper!


Bart-Jaap aan het woord: Veiligheid is een reeds veelvuldig besproken item maar dit is een onderwerp waar we de aandacht aan moeten blijven besteden. Helemaal gezien de ontwikkeling dat de partij van de dieren zijn peilen heeft gericht op onze mooie hobby. Beschadigingen, en misstanden zijn voer voor deze partij om onze hobby aan banden te leggen. Beschadigingen die meer dan eens voort komen uit onwetendheid. Onwetendheid dit wij met elkaar weg moeten proberen te halen. Voor vele zullen sommige dingen vanzelfsprekend zijn in de komende reeks. Velen zullen herhalingen lezen. Maar die enkeling wiens blik toch wordt verruimd door deze artikelen is een + 1.

Bart-Jaap-Koorn

Door de karpers zo goed mogelijk te behandelen zullen we langer van ze kunnen genieten.

Eind december schreef Jordy op ’t Hof hier op KWO een scherpe en strakke bijdrage over een stukje veiligheid. Klik hier om deze blog te lezen. We gaan, zonder in herhaling proberen te vallen, een aanvulling op dit schrijfsel te geven. Te beginnen met een veel besproken onderwerp; ‘het zakken van karper’. Voor de één absoluut not done terwijl een ander er geen probleem van maakt. Het zakken van de vis gebeurt enkel en alleen voor het strelen van de ego van de visser. Dit in de vorm van het maken van goede foto’s bij (voldoende) daglicht om het privé album te vullen danwel om goede foto’s te maken om zichzelf te promoten voor andere doeleinden. In dit artikel zullen ongetwijfeld links en rechts wat herhalingen zitten van andere artikelen die op internet of in de magazines staan, maar ja als we bijdragen aan de veiligheid van de vis, who cares?

Bewaarzak-2

Zeer belangrijk: een goede onthaakmat en een ruime bewaarzak met een drijflichaampje! Foto: Klaus Wegmann.

Een wetenschappelijk onderzoek door enkel Duitse en Canadese onderzoekers laten zien dat het zakken van de karper zorgt voor stress, veel stress. Verhoogde melkzuur niveaus, Cortisolwaardes oftewel stresshormoon-waardes en bloedsuikerniveau. Deze verhoogde waardes komen met name voor door de dril van de vis, maar dalen in de bewaarzaak veel minder snel dan wanneer de vis direct terug wordt gezet. In een aantal gevallen bleven sommige waarden zelfs stijgen tijdens het verblijf in de bewaarzak. Zodra de vis echter na het zakken en fotograferen weer van zijn vrijheid mag gaan genieten hersteld de vis wel weer van bovenstaande en is blijvend letsel nog niet geconstateerd. Een artikel hierover is al eens beschreven in Karper magazine door Arno van ’t Hoog. Arno verwijst hierin naar het wetenschappelijke onderzoek (waar ik bovenstaande dus ook uit vandaan heb) welke te vinden is op deze link.

" Het zakken van karpers… Voor de één absoluut not done terwijl een ander er geen probleem van maakt. Wat is jouw mening? Zet deze onder het artikel in de comments. "

Maakt dit dat het zakken van karper not done is? Misschien! Voor de één wel, voor de ander niet, een beslissing die je voor jezelf zult moeten nemen. Waar leg jij jouw prioriteiten, je eigen belang of die van de vis? Het aller beste blijft natuurlijk je hele visuitrusting op marktplaats zetten en de vis geen stuk staal meer door zn bek heen rammen. De mate waarin we de vis ‘beschadigen’ bepalen we de geheel zelf. Er zijn vele voor en tegens te bedenken, voor en tegens die je voor jezelf moet afwegen wat zwaarder weegt. Ik ben van mening dat het zakken van karper niet nodig is, daar er tegenwoordig zulke goede camera’s te koop zijn die prachtige nachtfoto’s maken doordat zij beschikken over prima flitsers.

Tegenwoordig is het prima mogelijk om 's nachts uitmuntende foto's te schieten.

Tegenwoordig is het prima mogelijk om ’s nachts uitmuntende foto’s te schieten.

Wel kan ik in een sommige situaties heel goed begrijpen dat een vis wordt gezakt. De duur van het zakken speelt hierin ook een rol. Denk hierbij aan een vis gedurende 30 minuten weghangen in verband met het opzetten van je camera apparatuur en net even dat goede licht afwachten waarvan je weet dat het er over 20 minuten is.

Ga je vissen zakken? Let hier dan op!

Maar goed we begonnen dit artikel over het veilig zakken van een vis. Indien je er dan toch voor kiest om een gevangen vis (even) in de bewaarzak te doen dan kunnen we dit natuurlijk maar het beste doen op een zo goed mogelijke manier. Het in de zak plaatsen van de karper is in diverse artikelen al besproken en beschreven. Dus let even op een aantal belangrijke zaken:

  • Zorg dat je de zak goed wijd opent en helemaal tot de bodem van de zak doet zodat je vis er niet in hoeft te trekken terwijl deze op de mat ligt.
  • Zorg dat de vinnen van de vis langs strak het lichaam liggen voor je de vis transporteert naar het water.
  • Indien het water het toelaat ga zelf het water in met de zak. Plaats de vis met beleid in het water, en ‘pluk’ de zak. Dat wil zeggen; zorg dat de vis rond z’n lichaam een beetje ruimte krijgt, met name rond de kieuwen is dit zeer belangrijk. Een goede zak zal zelf altijd al los gaan hangen in het water, maar de vis een beetje helpen kan geen kwaad toch?!
  • Hang de vis op diep water weg en zeker niet tussen de waterplanten, deze onttrekken namelijk zuurstof aan het water tijdens de donkere uren.
Het rampscenario van iedere karper!

Het rampscenario van iedere karper!

Maar dan een niet te onderschatten onderwerp is het bijgeleverde touwtje. Vast ook meermaals beschreven en aangekaart maar hieronder toch flink aangehaald. De standaard met de zak meegeleverde touwtjes zijn gevoelig om doorgeknaagd te worden door ratten of ander ongedierte. Daarnaast kan het touw makkelijk doorschuren op wat op het oog niet scherpe kanten lijken maar uiteindelijk toch scherp dan gedacht bleken te zijn. Das pech bewaarzak met karper weg! Een nagel aan de doodskist van een karper.

Een handige (en goedkope) oplossing om extra veiligheid in te bouwen

Dit hele probleem is voor weinig geld en met nog minder moeite compleet te ondervangen:

Bart-Jaap-Koorn-karper-vissen-3

Benodigdheden:

  • Waslijn met ijzeren kern
  • Kniptang
  • Aansteker
  • Eventueel ducktape

Koop bij de action (ja, u leest het goed, net als in het artikel zelf een zigdisc maken ben ik nog steeds een zuinige hollander die bij de action spullen koopt) 20 meter waslijn met een ijzeren kern.

Knip de lijn met de kniptang in vieren, hierdoor is de lijn dus 5 meter en heeft de vis voldoende ruimte om te zwemmen en een plek te zoeken.

Knip de lijn met de kniptang in vieren, hierdoor is de lijn dus 5 meter en heeft de vis voldoende ruimte om te zwemmen en een plek te zoeken.

Bart-Jaap-Koorn-karper-vissen-5

Knoop aan beiden zijden een lus en trek deze flink vast!

Gebruik de aansteker om de plastic “coating” te laten smelten en trek nogmaals stevig aan, hierdoor gaan de diverse lagen samen en kan de knoop er niet meer uit “kruipen”.

Gebruik de aansteker om de plastic “coating” te laten smelten en trek nogmaals stevig aan, hierdoor gaan de diverse lagen samen en kan de knoop er niet meer uit “kruipen”.

Eventuele scherpe randjes afplakken met ducktape.

Eventuele scherpe randjes afplakken met ducktape.

Deze veilige lijn bevestig je vervolgens aan je bewaarzak door de lus door het “oog” van de bewaarzak te steken en vervolgens de lijn weer door je lus terug te halen. Op de kant kun je de 2e lus gewoon over je bankstick hangen en zo hang je de boel veilig weg. Zorg ook altijd dat je bewaarzak of retainersling voorzien is van een drijver in de vorm van een polybal of een H-marker.

Mocht de zak op mysterieuze wijze toch loskomen dan kun je deze altijd terugvinden door de polybal of H-marker. Zorg wel dat deze altijd bevestigd is aan een lijn die de diepte van het water heeft, anders heeft dit ook weinig nut want de vis zal hem onder trekken op dieper water.

Zorg dat je de vis na enkele uren in de zak goed de tijd geeft om zijn energie kwijt te raken.

Bart-Jaap-Koorn-karper-vissen-8

Dit is natuurlijk niet ideaal indien je kijkt naar het stresslevel van de vis, want deze schiet wederom omhoog. Maar indien je dit niet doet zal de vis op de kant onhandelbaar worden met alle risico’s van dien.

Bij het uit het water liften controleer of de vinnen allemaal langs het lichaam van de vis liggen. Indien dit niet het geval is, is er kans op het knakken of breken van de vinstralen doordat de vin dubbel ligt en al zijn gewicht erop komt te staan. Zie op onderstaande foto hoe de borstvin aan het knakken is, een voorbeeld hoe het niet moet:

Oei, hier gaat het serieus fout!

Oei, hier gaat het serieus fout!

Ik hoop dat met de handvaten in deze tekst dit artikel een bijdrage levert aan het verhogen van het zo veilig en verantwoord mogelijk zakken van de karper. De rode draad is dan ook: ‘zak met verstand’!

Hopelijk heeft dit eerste deel jullie ‘op scherp’ gezet of wellicht heb je er zelfs iets van kunnen opsteken. In het tweede deel ga ik dieper in op het correct gebruik van schepnetten, weight slings, visveilige systemen en het behandelen van verwondingen! Stay tuned!

Bart-Jaap Koorn

Bekijk ook