Veilig Karpervissen – Deel 2 – Carp Care

In het tweede deel van ‘Veilig Karpervissen’ gaat Bart-Jaap Koorn in op de attributen die het verblijf van een karper buiten zijn natuurlijke habitat zo veilig mogelijk maakt. Wij karpervissers willen immers ook over een aantal jaar ongeschonden karpers vangen. Al met al is dit artikel een ‘must read’ voor iedere beginnende visser (en wellicht is het ook voor de ervaren visser een mooie opfrisser)!


Bart-Jaap aan het woord: We zijn te gast in de natuur. De wereld is miljoenen jaren ouder dan wij als mensheid. Velen lijken te zijn vergeten dat de wereld niet van ons is, maar dat wij van de wereld zijn. We zijn bezig om alles structureel te vernietigen op deze aardkloot.

Tijdens de jacht op een dier zoals wij deze beoefenen moeten we ons bewust zijn van het feit dat, indien we in de gelukkige positie zijn om een schepsel als een cyprinus carpio te mogen vangen, wij deze vis even lenen de natuur. Laten we er met alle wijsheid en kennis die tegenwoordig rijkelijk te vergaren is ervoor zorgen dat we de vis een zo goed mogelijke behandeling geven boven water.

Laten we niet vergeten dat we nog altijd te gast zijn in de natuur!

Laten we niet vergeten dat we nog altijd te gast zijn in de natuur!

Voor de juiste behandeling van een karper zijn er veel materialen geproduceerd die een positieve bijdrage leveren aan het verblijf van een karper buiten zijn natuurlijk habitat. Deze producten vallen onder de noemen ‘Carp Care’. Inmiddels is er een dusdanige ruime keuze aan producten dat sommige vissers door de bomen het bos (bijna) niet meer zien. Veel komt neer op een persoonlijke voorkeur in combinatie van het ter beschikking staande budget. In dit artikel belicht ik de belangrijkste items!

Matten

Onthaakmatten zijn in ruime keuze verkrijgbaar. Bij de keuze welke mat je dient te nemen zijn er meerdere factoren die een rol spelen bij de uiteindelijke keuze. De belangrijkste moet mijn inziens altijd de visveiligheid zijn. Hoe groter en dikker de mat hoe beter voor dit doorgaans zal zijn voor de vis.

Echter; sommige matten zijn zo onwijs lomp om mee te nemen dat ze daardoor afvallen. Een bekende en goede mat is bijvoorbeeld de mat van Pro Line. Een zeer dikke en degelijke mat die veel veiligheid biedt maar ietwat onhandig is qua transport. Ditzelfde geldt voor matten van het type met de hoge opstaande randen. Verkrijgbaar van diverse merken zoals de JRC High Care XL, Fox Deluxe Carp Master Cradle, Soul Carp Cradle Deluxe of de Spro Strategy Unhooking Crib.

Ik heb zelf ooit een Starbaits Dundee mat XL gehad. Dit is een mat van hetzelfde type maar dan de mega grote uitvoering. Door zijn hoge opstaande randen absoluut super veilig voor de vis maar door z’n afmeting en omhoog staande randen een ramp om mee te nemen. Tegenwoordig gebruik ik een kleinere versie, maar nog altijd een mat met hoge opstaande randen, niet ideaal qua omvang, maar gelukkig heb ik voldoende ruimte in mijn auto en gebruik ik de mat tevens als transportmat voor bijvoorbeeld mijn net, steunen, statief en haringen.

Een degelijke mat met een opstaande rand: zeer veilig. Foto: Boudewijn Margadant.

Een degelijke mat met een opstaande rand: zeer veilig. Foto: Boudewijn Margadant.

Bovenstaande geldt ook voor matten in het type cradle, zoals de cradle van Nash. Een erg goede mat, die in transport veel kleiner is dan de eerder genoemde matten. Het grote nadeel van dit type mat vind ik dat hij gebruiksonvriendelijk is voor kleine(re) mensen zoals ik.

Een feit blijft dat je beter een minder goede mat kan hebben dan helemaal geen mat. De kleine en makkelijk mee te nemen struinmatjes zijn altijd beter dan geen mat. Besef je enkel wel de nadelen van dit soort matten. Het gevaar schuilt hem in het feit dat de vis zeer gemakkelijk van de mat af kan glijden bijvoorbeeld tijdens het spartelen of op een schuine kant. Alles valt of staat met budget en wat je er zelf voor over hebt om uit te geven aan een mat. 

Schepnetten

Schepnetten zijn er in alle prijsklassen en kwaliteiten verkrijgbaar. Grote netten, kleine netten, inklapbare netten, schuifnetten, noem het maar op! Net als alles geldt hiervoor dat persoonlijke voorkeur een grote rol speelt. Ik kijk altijd naar een aantal zaken: de mazen van het net mogen voor mij niet te groot zijn, de vinnen van de vis kunnen hier makkelijk verstrikt in raken en in een moment van onoplettendheid is de schade niet te overzien. Voor mij dus altijd een zogeheten fijnmazig net. Daarnaast moet het net zelf van een zacht materiaal zijn.

Een fijnmazig schepnet heeft de voorkeur!

Een fijnmazig schepnet heeft de voorkeur!

De keuze voor een schepnet met een grote spanwijdte is ook een persoonlijke voorkeur. Ik ben zelf niet heel groot van postuur dus hoe groter/breder het net, hoe zwaarder het net in het water zal zijn. Gezien het feit dat ik 80% van mijn sessies alleen vis heb ik dus een schepnet nodig wat ik makkelijk kan bewegen in het water. Dit houd voor mij in dat ik eerder voor een schepnet zal gaan van 42 inch dan voor een 50 inch. Voor het mooie zou ik nog liever een schepnet hebben dat nog iets kleiner is dan 42 inch, maar daar is lastig aan te komen. Ik heb ooit eens een net gehad van 80 cm breed van Berkley, helaas overleed 1 van de armen en kon ik nergens nog een soortgelijk net vinden.

Hetzelfde geldt voor de diepte van het net. De diepte van het net is voor mij misschien nog wel belangrijker dan de breedte. Dit omdat ik dus niet lang ben en daardoor een diep net redelijk vervelend te handelen is voor mij. Een mooi voorbeeld is het kwalitatief prima en goed betaalbaar schepnet van Fox, type Warrior. Echter voor mij is dit schepnet minder geschikt. Het net zelf is erg diep en wordt erg zwaar in het water. Dit zorgt dat het scheppen van een vis een lastig werkje kan worden met mijn postuur.

Persoonlijk vind ik een schepnet met een tweedelige steel echt ideaal. Het transport hiervan is ideaal (hij past namelijk in de meeste matten) en indien je in een boot een vis moet scheppen werkt dit ook top.

Bart-Jaap-Koorn-veilig-karpervissen-20

Genieten van mooie karpers… Zowel NU als in de toekomst!

Daarnaast zijn er prima reserve netten te koop, dus indien je net stuk is maar de armen en de steel nog een tijd mee kunnen is het kopen van een los net een goedkope en ideale oplossing. Diverse bedrijven bieden losse netten aan. Ik zelf heb goede ervaringen met de losse netten van JRC en van SOUL. Beiden goed betaalbaar en prima kwaliteit.

Water

Een niet te onderschatten item voor de behandeling van de door ons gevangen karper is toch wel: water. Voor velen een vanzelfsprekendheid, maar in theorie word het in alle enthousiasme nog wel eens vergeten of zeker niet voldoende aan gedacht. We kunnen er kort over zijn, houd de vis nat!

Bart-Jaap-Koorn-veilig-karpervissen-50

Een ideaal item!

Zowel in de zomer, maar ook n de winter want een karper is gewoon kwetsbaar. Zorg dat je een lege fles, een lege emmer of een opvouwbare emmer bij je hebt. Het laatst genoemde item is ideaal: weegt niets, neemt geen ruimte in beslag en je hebt toch altijd voldoende water onder handbereik.

Sling

Reeds eerder aangehaald in andere artikelen maar zeker niet minder belangrijk, een goede sling is onmisbaar. Je vis uit het water halen en transporteren naar je mat in een sling maakt het voor jezelf makkelijk en voor de vis veilig! Let wel goed op de vinnen van de vis, deze dienen strak tegen het lichaam aan te zitten.

Er zijn vele soort slings verkrijgbaar, zowel drijvende als niet drijvende. Ik ben zelf verkocht aan de drijvende variant: je kunt de vis even kort weghangen om je cameraspullen en het emmertje water klaar te zetten voor het fotomomentje. Zodoende hoeft de vis niet onnodig lang op het droge te blijven en kun je toch rustig je spullen bij elkaar zoeken en alles goed instellen.

Tip: maak eerst enkele proeffoto’s zodat je weet dat je camera-instellingen goed zijn en je alles binnen handbereik hebt. Haal daarna pas de vis uit het water. Een sling is ook ideaal om de vis op adem te laten komen voor het terugzetten. Goede slings zijn er zat te krijgen, zelf vind ik de Trakker Sanctuary Retention Sling of de Soul Floating Reatiner Sling ideale slings met een goed drijfvermogen en veilig voor de vis. Maar net als deze zullen er nog zat andere prima slings te koop zijn!

Bart-Jaap-Koorn-veilig-karpervissen-40

Visveilige systemen

Een onderwerp wat al vaak aan bod is gekomen en wat in mijn ogen niet vaak genoeg aangehaald kan worden zijn visveilige systemen! Helemaal indien je bij obstakels vist is het een absolute must. Maar ook zonder obstakels moet er gevist worden met veilige systemen. Zowel voor inline lood als voor wartellood is er meer dan genoeg keuze om op een hele veilige manier te vissen.

Zelf ben ik groot voorstander van het vissen met een zogeheten safety clip. Door de katrolwerking raakt een vis na een eventuele lijnbreuk niet enkel het lood kwijt, maar raakt hij alles kwijt en blijft enkel met de onderlijn zwemmen. Vele andere systemen zorgen ervoor dat een vis het lood kan kwijtraken, maar alsnog met een leader van een 150 cm en eventueel een stuk lijn daar achteraan, blijft rond zwemmen.

Bart-Jaap-Koorn-veilig-karpervissen-30

Een loodsysteem met een katrolwerking: zeer veilig!

Indien je graag met inline lood vist gebruik dan een zogeheten shockersysteem, de vis kan dan in ieder geval het lood kwijt raken. Voor dit shockersysteem zijn een aantal kant en klare oplossingen te koop, maar je kan het ook zelf maken door gebruik te maken van een shokkasleeve of gewoon een tailrubber op je wartel. Hoe je het ook doet, zorg dat het veilig gebeurd!

Gebruik je een voorslag test dan voor je knoop door het gat van je wartel, je lood of je leadclip en tailrubber past. Gebruik geen knijploodjes op je leader of lijn want indien deze verkeerd aangedrukt zijn gaan ze er niet van af en is je hele veilige systeem plots mega onveilig. Allemaal vanzelfsprekendheden voor velen, maar de enkeling die er niet aan heeft gedacht hoop ik zo toch iets veiliger aan het vissen te krijgen.

Nazorg wonden

Wij zorgen door onze hobby en drang naar het vasthouden van een vis voor wonden en beschadigingen, met name in de bek van de vis. Nazorg voor de door ons gemaakte wonden is erg belangrijk. Inmiddels zijn er op de markt diverse middeltjes die de vis kunnen helpen bij het helen van de wonden. Koop gewoon zo’n flesje en behandel de wond van de vis ermee. Het kost je een paar euro maar zorgt ervoor dat we misschien kunnen blijven genieten van mooie bekkies van de vis.

Karper-carp-care-definitef

Een kleine moeite! Breng wat desinfecterende vloeistof aan op wondjes en ontstekingen.

Slotwoord

Een hoop tekst, met hier en daar vast wat herhaling van eerder geschreven stukken. In samenspraak met Michiel hebben we besloten om toch aandacht te besteden aan dit onderwerp omdat veiligheid gewoon onwijs belangrijk is daarom is dit stuk tot stand gekomen. Voor een aantal gesneden koek maar de enkeling die toch nog wat eruit heeft kunnen halen is weer iemand die een stukje veiliger is gaan vissen.

Bart-Jaap-Koorn-veilig-karpervissen-10

Lees dan ook eens het eerste deel terug over het zakken van karpers! Over ongeveer 2 weken kun je het derde deel verwachten. Dan behandel ik de veiligheid van de karpervisser!

Bart-Jaap Koorn

Bekijk ook