Vergeten we de partikels niet?

In dit artikel beschrijft Jeroen Waardenburg waarom hij regelmatig partikels in zet. De instant ‘power’ van blikmais, de aantrekkingskracht van pinda’s en de verslavingsfactor van tijgernoten, Jeroen is fan!

Jeroen-Waardenburg-partikels-13 

Als karpervisser krijg ik met enige regelmaat het predicaat ‘chaoot’ naar me toe geslingerd. De hengels staan niet waterpas, wakers hangen niet gelijk en alles binnen tien meter van mijn visstek oogt als een ware ‘oorlog scene’. Tassen, kookgerei, doosjes met pop ups, rigboxen etc. zwerven allen rondom de stek. Het aantal boilienaalden dat ik in mijn vissersleven ben kwijtgeraakt/vergeten zijn inmiddels gestegen naar een nieuw record. Enfin, ik ben een ‘chaoot’, een ordeloze tijdbom met een ongenaakbaar doel!

Karpervissen anno 2014

De tijd en technieken tikken door en zowaar ook in ‘ons’ karperwereldje. Niets lijkt meer te gek, onderwatercamera’s, voerboten met ‘coole’ prints, een EHBO kitje voor de karper…. What’s next? Een modeshow met stijve karpervissers en een bierbuik al zwabberend over de catwalk?!

Ik geef het toe: ik ben een chaoot.

Ik geef het toe: ik ben een chaoot.

Waar draait het karpervissen nu eigenlijk om? Een vraag die ik mijzelf vaak stel en waar ikzelf geen pasklaar antwoord op heb. Iedereen beleeft zijn of haar visserij anders. Ontspanning, genieten en avontuur zijn hierin belangrijke sleutelwoorden. Wat ik met name belangrijk vind binnen de karpervisserij is respect en plezier. Niet iedere karpervissers streeft naar dezelfde doelen. Denk niet alleen met verstand, maar reageer ook met verstand! Er zijn binnen de karpervisserij meerdere wegen die naar Rome leiden, welk pad bewandel jij?

Mijn visserij in Nederland bestaat voornamelijk uit korte ‘priksessies’, daarnaast zet ik met regelmaat koers richting de Franse grens. Mijn avonturen vinden hoofdzakelijk plaats op de openbare wateren, daarnaast maak ik in de wintermaanden graag een uitstapje naar de betaalwateren.

Mijn visserij speelt zich af op verschillende watertypes.

Mijn visserij speelt zich af op verschillende watertypes.

In mijn vorige artikel heb ik beloofd wat dieper in te gaan omtrent de inzet van partikels binnen mijn visserij. In een kort relaas hoop ik wat stof bij jullie op te laten waaien!

Partikels

Iedereen heeft zijn eigen voorkeuren wat betreft aas en/of partikels, voor mij zijn partikels echter niet meer weg te denken binnen mijn visserij! De pinda is bij mij veruit de favoriet, het aantal vissen dat ik met dit aas heb weten te vangen is gigantisch! Daarnaast maak ik graag gebruik van tijgernoten, blikmais, lupinen en maples.

Pinda's, ik hou er van. Net als de karpers  ;-)

Pinda’s, ik hou er van. Net als de karpers 😉

Aan de waterkant is mij opgevallen dat veel karpervissers bij het inzetten van partikels kampen met een pure bodemdrift. Daar waar er normaal voorzichtig enkele boilies te water worden gelaten, slingert de voerschep eindeloos in het rond. De emmer moet en zal leeg, net als die zak chips op de bank tijdens een spannende film. Mijn inziens is dit een verkeerde aanpak en zal het veelal niet leiden tot het gewenste resultaat. Op de meeste wateren kennen de karpers inmiddels het klappen van de zweep en er vormt zich steeds meer dressuur op de compacte voerplekken, maar ook op ons aas!

Een gulzige rakker van een partikelstek  ;-)

Een gulzige rakker van een partikelstek 😉

Maar hoe dan wel? Mijn aanpak begint altijd met het inwinnen van informatie omtrent het visbestand en de aanwezigheid van andere karpervissers. Hier stem ik dan ook mijn voerhoeveelheden op af. Daarnaast speelt de manier waarop men voert op een water ook een zeer belangrijke rol. Wordt er veel compact gevoerd of voert men juist verspreid?

Jeroen-Waardenburg-partikels-12

In de regel wordt op de meeste wateren vrij compact gevoerd, zeker met de opkomst van de telegeleide bootjes. Vaak kies ik ervoor om een aantal dagen alvorens ik vis het voer over een groot gebied te verspreiden, het zogenoemde sectorvoeren. Ik maak dan graag gebruik van een mix van partikels, maar ook vaak genoeg een type partikel. Hierdoor is de kans groter dat de vis daadwerkelijk met het voer in aanraking komt. Je bouwt vertrouwen op doordat de vis niet direct met lijnen en/of montages in contact komt. En misschien wel het belangrijkste voordeel, je dwingt de vissen om in beweging te komen. De dag dat ik daadwerkelijk ga vissen schroef ik de voerhoeveelheid aanzienlijk terug, in de hoop zo enige voedselnijd te creëren. Slechts enkele partikels zullen zich rondom mijn uitgebalanceerde haakaasje begeven… Een tactiek die mij het afgelopen jaar veelvuldig mooie resultaten heeft gebracht.

2014 was een goed visjaar, mede dankzij de partikels!

2014 was een goed visjaar, mede dankzij de partikels!

Wordt er op jou water al veelvuldig gebruik gemaakt van deze methode, dan opteer ik voor een grote compacte voerplek. Naar gelang het bestand ben ik er zelf niet vies van om dan meerdere kilo’s partikels compact op een voerstek aan te bieden om zo het verschil te maken. Waar het uiteindelijk om draait is om je voermethode op een dusdanige wijze aan te passen dat het in jou voordeel gaat werken.

Seizoenen

De vier seizoenen spelen een belangrijke rol in mijn voergedrag en aaskeuze. Het moge duidelijk zijn dat ik mijn voerhoeveelheden in de winter beduidend verlaag t.o.v. het voor- en najaar. Daarnaast dient men rekening te houden met de vertering en verzadiging van bepaalde partikels in de koudere seizoenen. De pinda bevat bijvoorbeeld veel oliën en is dus voor de karper een aas dat in de winter snel zal verzadigen. Dat er echter geen goede resultaten te behalen vallen in de winter met partikels als pinda’s en tijgernoten spreek ik tegen.

Tijgernoten zet ik het liefste in tijdens de warmere maanden.

Tijgernoten zet ik het liefste in tijdens de warmere maanden.

Mits men ze op de juiste manier aanbied! In mijn geval betekent dit minimale voerhoeveelheden met slechts enkele pinda’s en/of tijgernoten rond mijn haakaas. Zo boek ik al jaren in de wintermaanden instant succes met pinda’s op een Rotterdams parkwater. Zodra in het voorjaar de watertemperatuur gaat oplopen maak ik graag gebruik van de olierijke partikels zoals pinda’s en hennep.

De kracht van blikmais

Blikmais, misschien wel een van de, zo niet het beste aassoort met een zeer hoge instant aantrekkingskracht! Leon Hoogendijk kwam in 1993 in zijn boek Frankrijk land van grote karpers al met een aannemelijke theorie omtrent de hoge instant response van o.a. mais en graanproducten! De voornaamste, in zoetwaterplanten voorkomende reserveglucoside is Amidon. We mogen dus aannemen dat Amidon voor de karper als meest natuurlijke koolhydraatvorm geldt!

Blikmais, geen enkele karper kan het weerstaan, toch?

Blikmais, geen enkele karper kan het weerstaan, toch?

We vinden Amidon terug in aardappels, mais, vele granen en graanproducten. Dit zou een verklaring kunnen zijn voor de zogenaamde instant-reactie op deze aassoorten. Dat blikmais vangt en dressuurdoorbrekend kan zijn is inmiddels een feit en een product wat zeker niet in jou vistas mag ontbreken…

Rossen op een Rotterdams parkwater

Tot slot neem ik jullie mee naar een avontuur welke ik afgelopen zomer beleefde op een Rotterdams parkwater. Het water in kwestie bevat een behoorlijk bestand aan karper, echter wordt het al jaren steevast druk bevist. In de zomermaanden ontpopt dit water zich tot een regelrechte ‘karpercamping’ wat de visserij niet ten goede komt.

Nailed!

Nailed!

Enfin je hebt soms van die dagen als karpervisser, tenminste ik wel dat je gewoon even zin hebt om te ‘rossen’. Geen moeilijke theorieën, geen targets, geen druk, gewoonweg keihard ‘pieperen’. Ik hou er van! Zo gezegd, zo gedaan. Ik besloot alvorens ik ging vissen eerst polshoogte aan het water te nemen. Al vrij snel spotte ik enkele karpers in een wierrijk gebied, welke mede door het vele wier door de menigte karpervissers gemeden werd.

Enkele uren later was ik terug met mijn waadpak en een hark. Luttele uren verder was het water enkele wiervrije stekken rijker. De daaropvolgende dagen voerde ik de gehele kom verspreid aan met pinda’s. Wat er toen gebeurde had ik mij zelfs in mijn stoutste dromen niet voor kunnen stellen! Tijdens het droppen/zakken van mijn eerste montage met het telegeleide bootje (zonder voer) liep de lijn al strak. Nog geen minuut aan het vissen en de eerste kromme stok was al een feit!

Een druk dagje drillen...

Een druk dagje drillen…

Nog voor de avond viel stond de teller al op 12 karpers. De runs volgde zich in snel tempo op en uiteindelijk besloot ik de nacht door te vissen met maar een hengel. Het was een uitputtingsslag geworden en rond vier uur in de ochtend gaf ik mijzelf gewonnen. 26 Karpers zagen die avond en nacht mijn net en onthaakmat. Enkele plaatjes waren voor even de mijne en ik keerde dan ook met een subliem gevoel huiswaarts!!

Resume

Partikels kunnen wel degelijk het verschil maken en zijn soms enorm dressuurdoorbrekend! Het is vaak niet het aas wat de grootse rol speelt in jou vangst, maar de manier waarop het aas wordt aangeboden. Doe anders dan anderen, maar houd rekening met elkaar!

Succes dit jaar en tot een volgend schrijfsel!

Succes dit jaar en tot een volgend schrijfsel!

En tot slot, verdiep je in de bereidingswijze van de partikels. Want bij onjuist gebruik en/of bereiding zul je hoe dan ook schade toebrengen aan onze vriend karper.

Jeroen Waardenburg

Bekijk ook