Verknocht aan de Belgische kanalen – Dimitri Gijbels

Sinds jaar en dag maakt Dimitri Gijbels deBelgische kanaalstelsels onveiligen we moeten eerlijk zijn; dit doet hij met bovengemiddeld succes! De leermomenten uit voorgaande jaren heeft ‘Dimi’omgezet naar belangrijke punten in zijn aanpak die hij in dit artikel met ons deelt (aangevuldmet enkele bizarre) kanaalkarpers!


Dimitri aan het woord:Het gros van de vistijd die ik tot mijn beschikking heb spendeer ik aan de oevers van de Belgische kanalen. Door het grote aantal geklopte uren (met bijbehorende ups & downs) heb ik een bepaalde visie gekregen over de visserij op deze, soms ongekend harde, waterstelsels. Daardoor heb ik een bepaalde aanpak ontwikkeld die ik tijdens het overgrote deel van mijn sessies hanteer.

Dit zijn spiegels om van te watertanden!

Spiegels om van te watertanden!

Locatie en voorzichtig voeren

Hoe bepaal je bijvoorbeelddestekkeuze ophet Albertkanaal? Eerst zoek ik uitwelk stuk ikwil gaan aanpakken. Sommige stukken zijn meer dan70 km lang dus wordt het eendoolhof om de dun bezette populatie te vinden, laat staan te vangen. Voldoende peilwerk is een must om de ideale stekken te vinden.Als je deze hebt gevonden is het nog niet zeker dat je onmiddellijk gaat vangen. Persoonlijk houd ik er van om een stek op te bouwendoor dezedagelijks tevoorzien van een beetje voer. Ik voerliever dagelijks bijvoorbeeld 1 a2 kg dan ineens 10 kg. Dit vergroot mijn kansen om 1 tot 3-4 karpers op mijn voerplekje te krijgen (en hopelijk vast te houden).

De kanalen zijn dunbezet maar de prijzen zijn groot!

De kanalen zijn dun bezet maar de prijzen meer dan de moeite! Veel kilo’s voer per voerbeurt is niet nodig. Ik gebruik zelden meer dan 2 kilo per keer.

Visserij afgestemd op de aastijden

Dit voorvoeren houd ik een aantal dagen aan waarna er een priksessie van 24 uur wordt ingelast. Persoonlijk geloof ik dat er echt verschillen in aastijden zijn naargelang het seizoen dus vis ik regelmatig de volle 24 uur in een dagom de stek af te romen. Waar er in het voorjaar vaker actie overdag is kunnen de kanaalkarpers zich in het najaar het klokje rond aandienen. Deze 24 uurs priksessies maak ik dus om inzicht te krijgen op welke tijden ik mijn vervolgsessies in ga plannen.

Naast dat er grote karpers zwemmen zijn de wateren ook nog eens ronduit prachtig.

Betonnen oevers, industrie, monotoon uiterlijk… Je moet er van houden!

Materiaal dat tegen een stootje kan

Alvorens je een sessie inplantis het van belangdat je over het nodige en vooral juiste materiaal beschikt. Dit omdat er zich meerdere verraderlijke obstakels bevinden bij onze dikke gevinde vrienden onder water, bijvoorbeeld mosselbanken, palen en de alom bekende stenen om de kanten te verstevigen… Een lijn is zo doorgeschuurd, zeker omdat de stroming (veroorzaakt door de schepen) de lijn vaak tussen de stenen drukt.

Dimitri Gijbels met een buffel van het Albertkanaal.

Dimitri Gijbels met een buffel van het Albertkanaal.

Zelf gebruikik dan ook altijd een sterke nylon hoofdlijn van minimaal 0.40mm (bijv. de Nash D-Cam) en daarop plaatsik nog een schuurbestendige voorslag van ongeveer 15 meter. Door de sterke stroming en brute scheepvaart gebruik ik grippa/tractor loden om de montage mooi op zijn plaats te houden. Deloodgewichten die ik meestal gebruikvariren tussen de 170 en 220 gram.

Voor mij is de visserij op de Belgische kanalen de allermooiste!

Voor mij is de visserij op de Belgische kanalen de allermooiste! Ookal kan het je soms gek maken… 😉

Rigs

Deonderlijnen die ik gebruik maak ik van 35lb gecoat gevlochten materiaalzoals de Combilink of Armourlink van Nash. Deze zijnwerkelijk supersterk en zeerschuurbestendig. Overhaken zijn de meningen verdeeld. Iedereen heeft wel een haak waar hij bij zweert. Bij mij moet die eerst en vooral vlijmscherp zijn en mag zeker in geen enkele situatie open plooien… De Fang Gaper is dan ook een kolfje naar mijn hand!

Zwaar lood, 35 lb onderlijnmateriaal en dikke haken: een must op de kanaalstelsels.

Zwaar lood, 35 lb onderlijnmateriaal en dikke haken: een must op de kanaalstelsels.

Beschikbare tijd

Tot slot wil ik wel even aangeven dat het een heel groot voordeel is als je meerdere sessies kan maken op dit watertype, het liefst vrij kort op elkaar zodat je de leerpunten kan gebruiken tijdens de volgende trip. Op een put zit je bijna altijd wel in de buurt van een karper te vissen, maar op de dun bezette Belgische kanalen zijn soms kilometers ‘karperloos’. Locatie is dan ook waar het om draait en als je zelf niet veel tijd heb: zorg dan dat je connecties hebt in het ‘kanaalwereldje’.

Niets mooiers dan ontwaken aan een van de mooiste kanalen van Belgi

De locals die frequent vertoeven aan de oevers zullen beter weten waar je de beste vangkansen hebt. Echter, er zijn ook veel geheimschrijvers onder de kanaalvissers (en niet onterecht, het is immers vaak al hard genoeg werken voor de vissers in kwestie) dus verwacht niet dat je alle info op een presenteerblaadje aangereikt krijgt.

Maar goed, de doorzetters worden vroeg of laat wel beloond en als je dan n van de monumenten uit onzewaterwegen mag verwelkomen: behandel ze dan met respect want deze oude rakkers zwemmen al verschillende decennia op deze brute kanalen en zijn kwetsbaar.

Mocht je dit najaar nog een poging gaan wagen op n van de kanalen: heel veel succes. Hopelijk bieden deze tips je wathandvatten en weet je een, of meerdere, bakken te versieren. En ding is zeker: de beste tijd komt er nu aan!

Ook mijn hondje Ziggy is verknocht aan de Belgische kanalen! Niet om te vissen, maar wel om lekker met het baasje mee te gaan!

Ook mijn hondje Ziggy is verknocht aan de Belgische kanalen! Niet om te vissen, maar wel om lekker met het baasje mee te gaan!

Voor meer foto’s van Belgische kanaalkarpers op mijnFacebookpaginaen like ook de Nash Benelux Facebookpagina.

Dimitri Gijbels

Bekijk ook