10 Innovaties binnen de karperwereld

Door de jaren heen is de karpervisserij zich blijven ontwikkelen. Waar we ons vroeger wisten te redden met glasvezel hengels, aluminium wakers en we gebruik maakten van een heel ander soort ?piepers? is het gros van ons inmiddels volledig overgestapt op de nieuwere, ‘hightech’ manier van vissen. Maar, wat kenmerkt deze visserij nu echt? Wat zijn de afgelopen jaren de grootste, belangrijkste en meest nuttige veranderingen geweest op het gebied van de karpervisserij? In onderstaand artikel hebben wij voor jullie 10 veranderingen opgesomd die vandaag de dag allemaaleen vaste plek hebben verworven binnenonze visserij.


#10:Retainer slings

Even de vis in het water houden terwijl je de camera klaar maakt voor de fotosessie, ht grote voordeel van de hedendaagse retainer slings. Vroeger hadden we deze luxe niet en was het een op en neer geren tussen tent, onthaakmat en statief alvorens er ook maar een foto geknipt kon worden. Niet goed voor de vis, wl voor je conditie. Gelukkig beschikken we nu over de mogelijkheid om de vis voor een korte periode veilig en wel in de retainer sling weg te hangen. We hebben de mogelijkheid om alles klaar te zetten en de vis lijdt er niets onder, in tegendeel, hij kan zelfs even bijkomen van de drill.

Even kort in de sling, ideaal om alles klaar te zetten!

Even kort in de sling, ideaal om alles klaar te zetten!


#9: De spod/spomp

In het tijdperk van de digitalisering bestaat er toch ook nog een vooruitstrevend analoog product. De spod heeft al weer een hele tijd geleden zijn intrede gedaan en maakt het voor een ieder mogelijk om zijn of haar kleine aasdeeltjes perfect op de voerstek te krijgen, ookal ligt deze tientallen meters uit de kant. De rage van de laatste jaren, de spomb, biedt niet alleen de zekerheid dat het aas naar de plek wordt getransporteerd, maar ook dat al het aas de plek bereikt. Een ideale gadget voor de visser met een wat minder breed budget die toch op grotere afstand wil voeren met partikels!

Fox-spod-uitwerpen

De nieuwste innovatie in actie: de Fox Impact Spod.


#8 De Krusher

Eentje waarvan velen wellicht zullen denken: ??Dat onzin ding, dat kan je toch ook met de hand??? Een reele gedachte als je het ons vraagt, maar een oplettend oog in de praktijk laat zien dat deze gadget voor velen toch een onmisbaar stukje materiaal is geworden. Grove stukjes boilie, fijne stukjes boilie, in (letterlijk) een handomdraai maak je ze met de krusher. Gemakdient de mens en met de krusher is dit simpelweg een stuk gemakkelijker geworden!

De Krusha is een handige gadget!

De Krusha is een handige gadget!


#7 De dieptemeter

Een hele grote technologische vooruitgang is de dieptemeter. Waar men vroeger uren en uren met de peilhengel aan het water moest bivakkeren om een globaal beeld te krijgen van het diepteverloop is het tegenwoordig mogelijk om m.b.v. de dieptemeter & een (voer)boot binnen een korte tijd het hele water in kaart te brengen. Met de steeds beter wordende kwaliteit is het zelfs al mogelijk om bodemsoorten van elkaar te onderscheiden; hard of zacht? Met wier begroeid of kaal? Tegenwoordig is het op de dieptemeter allemaal te zien.

P

De dieptemeter geeft je een snel en gedetailleerd beeld van elk water. Foto: Valentijn van Schooneveld.


#6 PVA

Een product dat men niet gauw in deze lijst zou verwachten, maar zeker een product dat zich door de jaren heen heeft bewezen als een onmisbaar product binnen de karpervisserij. PVA, wat staat voor: Poly Vinyl Alcohol, is een synthetisch polymeerdie bij aanraking met water op zal lossen. Binnen de karpervisserij komen we PVA tegen in verschillende vormen: foam, string, funnelweb en tape. Allen met dezelfde eigenschap: hun oplosbaarheid. Of je het nu gebruikt om je rig te beschermen tegen het in de knoop raken, om de haakpunt te beschermen tegen vuil op de bodem of om bij te voeren, het is een onmisbaar stukje materiaal geworden!

Ter bescherming van je haak, tegen knopen of om te voeren: PVA is ideaal!

Ter bescherming van je haak, tegen knopen of om te voeren: PVA is ideaal!


#5 De onthaakmat

Natuurlijk kan ook de onthaakmat niet ontbreken in dit rijtje. Tegenwoordig een stuk materiaal dat in niemand zijn of haar uitrusting mag ontbreken. Waar we vroeger de vissen enkel veilig konden landen op stekken met hoog en nat gras, is het nu ook mogelijk om de vis veilig en wel te behandelen op stenen kades, langs rivieren, steigers en noem maar op. Helaas wordt er vandaag de dag door een handjevol vissers nog geen gebruik gemaakt van de onthaakmat, maar wij kunnen deze vissers niet genoeg aanmoedigen om dit toch te doen. Visveiligheid staat immers ten alle tijden voorop.

Doordat er geen knoop meer nodig is,of geen overgang naar een tube,maakt dit voor mij de ultieme lijn voor het vissen langs grote wierbedden!

Visveiligheid staat ten alle tijden voorop.


#4 De voerboot

Een van de meest innovatieve producten binnen de karpervisserij is ongetwijfeld de voerboot. Met de uitvinding door de heer Pete Regan in het jaar 1978 was een succes geboren. Nog nooit was het namelijk zo makkelijk om die ene stek strak tegen de overkant te bevissen. Niet alleen het precies bevissen van een stek werd vereenvoudigd, ook het bevoeren van een stek was met behulp van de voerboot geen enkel probleem meer.

Baitboat

Met de uitvinding van de heer Pete Regan in het jaar 1978 was het succes geboren.


#3 Camera?s

Een vooruitgang die niet zozeer direct in lijn staat met het vangen van een vis, maar wel een die een grote rol is gaan spelen binnen de hedendaagse karperwereld. Waar vroeger met moeite een foto werd geschoten van alleen de ‘echt hele speciale’ vissen (omdat het zo duur was) is het nu voor een ieder mogelijk om een hele degelijke plaat te schieten van elke vangst. Eigenlijk heeft iedereen tegenwoordig wel de beschikking over een camera (denk aan telefoons). Dit heeft de hele karpervisserij een ontzettend visueel aspect cadeau gedaan, een cadeau waar wij allemaal van mee kunnen genieten.

Peter-Vlasveld-blog-camera

Een (goede) camera is niet meer weg te denken uit de karpervisserij! Foto: Valentijn van Schooneveld.


#2 Camouflage

Camouflage, een ontzettend breed begrip, maar zeker niet onbelangrijk binnen de hedendaagse karpervisserij. Waar we vroeger gebruik maakten van de zogenaamde ’tubeloden’ maken we tegenwoordig gebruik van de best gecamoufleerde inline & wartelloden. Ook op onderlijn gebied speelt camouflage een enorm grote rol: De ‘goude oude’ zwart/witte gevlochten onderlijnen zijn inmiddels vervangen door een scala aan kleuren, kleuren die afhankelijk van de bodemkleur onwijs goed weg zullen vallen. Natuurlijk is dit niet enkel het geval op het gebied van onderlijnen en lood, want wat dacht je bijvoorbeeld van gekleurde haken, leadclips, lijnen en andere end-tackle materialen die tegenwoordig op de markt zijn gebracht?

Tegenwoordig is alles gecamoufleerd!

Tegenwoordig is alles gecamoufleerd!


#1 Digitale tijdperk

De grootste verandering binnen het karpervissen is toch wel het digitale tijdperk. Weet je het nog, de vroegere Frankrijk jaren? Je hoorde vaag wat over een water in een bepaald gebied ergens in Frankrijk. De kaarten werden opengeslagen en met zijn tween reed je op goed geluk de lijntjes volgend naar het Zuiden in de hoop het juiste water te kunnen vinden. Negen van de tien keer kwam je dan bedrogen uit en viste je op een totaal ander water, maar die ene keer dat je met je neus in de boter viel konden de champagneflessen ontkurkt worden.. Tegenwoordig is het anders, echt anders. Ga je naar Frankrijk? Dan kijk je eerst even op het wereld wijde web of er al wat bekend is over het water. Je zoekt op Google, Bing of een andere willekeurige zoekmachine met de termen: Peche, Carpe, Nuit en de naam van het desbetreffende water en de lijsten met informatie over het desbetreffende water stromen je tegemoet.

Het water even bekijken met Google Earth, je weet meteen waar je aan toe bent!

Het water even bekijken met Google Earth, je weet meteen waar je aan toe bent!

Goed, je weet nu wat je van het water kuntverwachten qua vissen en vergunningen, hoe ziet het water er uit? Simpel: je download Google Earth en binnen de kortste keren kijk je neer op het water, foto?s gemaakt door eerdere bezoekers laten de omgeving vanuit een ander perspectief zien, het is haast alsof je er zelf staat. De dag van vertrek is gekomen, de kaarten van weleer hebben plaatsgemaakt voor een navigatiesysteem en je trouwe vriend Tom zal je van begin tot eind vertellen hoe je dient te rijden. Een x aantal uren later sta je aan het water, tien van de tien keer aan het juiste water zelfs; ontkurk de champagne maar vast!

Wie zoekt zal vinden... Foto: Peter Vlasveld.

Wie zoekt zal vinden… Foto: Valentijn van Schooneveld.


Zijn dit alle veranderingen op het gebied van de karpervisserij? Nee, bij lange na niet. Van dag tot dag blijft er ruimte tot innovatie en van dag tot dag zal hier op ingespeeld worden. Van kleine aanpassingen tot hele nieuwe producten, de karperwereld isnog lang niet uitontwikkeld.

Bekijk ook