4 Tips om effectief de karpers te belagen in de winter – Robert Heutmeker

Hoewel de buitentemperatuur op het moment van schrijven nog redelijk zacht is voor de tijd van het jaar, is de watertemperatuur op veel wateren al gezakt naar 4 à 5 graden. Dit betekent dat de karpers in de wintermodus schieten. In dit korte artikel geeft Robert Heutmekers een viertal tips die zijn wintervisserij een stuk succesvoller, maar vooral ook efficiënter gemaakt hebben.


Mijn naam is Robert Heutmekers. Ik ben al jaren fervent karper visser en zowel in de zomerperiode als in de winterperiode trek ik er vaak op uit. Aangezien het in de winter vaak te koud is om ook gedurende de nacht te gaan vissen trek ik er veelal op uit voor een korte sessie, iets waar de winterperiode zeer geschikt voor is. Graag wil ik met jullie mijn ervaringen delen omtrent het vissen in de winter. Wellicht dat onderstaande tips jullie een helpende hand kunnen bieden binnen je eigen wintervisserij.

Een winterkarper die nipt over de magische 25 kg grens ging.

Een winterkarper die nipt over de magische 25 kg grens ging.


Tip 1: Vis overdag en ga op zoek naar de vis

In de winter vis ik graag overdag als de zon een paar uurtjes schijnt. Dit zijn meestal de uurtjes dat de karper actief is en opzoek gaat naar voedsel. Het aas dat ik gebruik in de winter bestaat meestal uit kleine voedseldeeltjes, denk bijvoorbeeld aan: maïs, een kleine popup of  een klein formaat boillies (10mm). Ik kies er bewust niet voor om gebruik te maken van een boilie op vismeelbasis aangezien deze minder snel verteerd zullen worden. Hiervoor in de plaats gebruik ik een alternatief licht verteerbaar aas. Het is van belang dat je de karper niet te veel voer geeft. De karper is in de winter trager en dit is ook van invloed op de stofwisseling. Zijn maag zit dus snel vol.

Verkassen loont! Vergeet niet actief te blijven op zoek naar de vis en houd je uitrusting klein.

Verkassen loont! Vergeet niet actief te blijven op zoek naar de vis en houd je uitrusting klein.

Omdat de karper in de winter minder actief is, is het aan te raden om actief op zoek te gaan naar de karper. Bevis dus eens meerdere stekken van het water en wissel gedurende de dag ook regelmatig van stekken. Zoek bij voorbaat ook eens de luwte op van het water. Dat zijn stukken waar het windstil is. Een ander goed alternatief is het vissen tegen of bij obstakels/beschutting zoals bruggen of overhangende takken. Ook zijn havens en fabrieken die warmwater lozen favoriet bij karpers. Vergeet overigens niet om ten alle tijden veilig te vissen, de karpers zijn dan wel trager, maar een obstakel is zo gevonden.


Tip 2: Proeven is hangen

Aangezien in de winter de karpers minder fel azen is het belangrijk om een korte onderlijn te gebruiken zodat de haak snel prikt. Qua rigs zou ik persoonlijk kiezen voor een chod rig of voor een (extreem) korte onderlijn. Zelf maak ik in de winter graag gebruik van Ultra skin onderlijnmateriaal i.c.m. een mugga longshank haak. Deze haak draait over het algemeen behoorlijk agressief in wat een groot voordeel is in de winter. Ik bevestig er een popup aan en voorzie de rig van een klein pva netje met wat boillie kruimels. Af en toe maak ik gebruik van de Gardner Baitpomp om een attractieve deegkoker te maken waar ik mijn haak in bevestig.

Robert-Heutmeker-wintertips-1

Klein, fel gekleurd aas, een ware killer!

" Ik zou persoonlijk kiezen voor een chod rig of voor een (extreem) korte onderlijn."


Tip 3: Carpcare 2.0

Als je eenmaal een karper hebt gevangen, zorg dan in de winter dat hij zo kort mogelijk uit het water blijft. Zowel zijn slijmlaag als zijn kieuwen kunnen bevriezen als het echt koud is, dus zorg dat je alles klaar hebt staan en bij de hand hebt zodat de karper weer snel terug in het water kan worden gezet. Eigenlijk vanzelfsprekend, maar ik haal het toch nog maar even aan: Zorg ook voor een emmertje water om de zojuist gevangen karper nat te houden. Ook is het slim om in de winter geregeld je materiaal te checken, je beetmelders en molens zijn immers ook lichtelijk vorst gevoelig. Last but not least blijft het ook heel belangrijk om op je eigen veiligheid te letten: In de winter kan het wel eens glad zijn en het water is ijskoud, laat 1 + 1 niet twee worden en zorg er voor dat je altijd stevig staat!

Robert-Heutmekers-winter-karper

Ga in de winter extra voorzichtig om met de karpers.


Tip 4: Vergeet je zelf niet!

Het kan behoorlijk koud zijn aan de waterkant, zorg dus dat je je warm aankleedt. Denk dan aan thermo kleding en bezuinig ook zeker niet op een goed paar laarzen want als je voeten eenmaal koud zijn heb je ze niet zomaar weer warm. Als je een kacheltje gebruikt denk dan aan de daarbij vrij komende co2 en aan het brandgevaar. Zorg ook dat je genoeg eten bij hebt en dat je warme dranken drinkt. Winter vissen is soms afzien, maar als je dan een mooie karper vangt is de voldoening ook des te groter. De karpers hebben meestal ook nog eens een mooie winterkleur wat de vangst alleen nog maar meer glans geeft!

Roy-Haghuis-genieten-tijdens-de-eerste-nacht-van-2015

Vergeet ook jezelf niet tijdens de winter, warme drankjes zijn zo ongeveer een must tijdens de koude dagen!

Succes en vergeet vooral niet te genieten!

Robert Heutmekers

Bekijk ook