5 tips voor Lac de Villedon – Bianca Venema

KWO Redactie
the-carp-specialist-betaalwater-in-frankrijk-lac-de-villedon-karper-bianca-venema-kwo-tips-21

Bianca Venema is een fanatieke dame die al meerdere succesvolle sessies heeft gekend op Lac de Villedon. Deze populaire bestemming uit het assortiment van The Carp Specialist trekt ieder jaar veel vissers uit de Benelux en om die op weg te helpen heeft Bianca een aantal tips en tricks gebundeld in dit toffe artikel. Spookt Villedon door jouw hoofd? Check dan zeker deze update!


Bianca vertelt: Eén van de topwateren uit het bestand van The Carp Specialist is absoluut Lac de Villedon. Door de afgelopen jaren heen heb ik er al meerdere visweken doorgebracht en altijd met veel plezier. Soms alleen, maar meestal samen met Lizette of met onze vrienden. De eerste keer dat ik Villedon bezocht was tijdens de Kerst van 2012. Een prachtige visweek die ik mijn leven zal blijven herinneren.

Samen met Lizette heb ik veel mooie momenten gekend op dit Franse water!

Onze honden Beau en Joy waren toen nog puppies. Ongeveer zeven maanden oud. We arriveerden vroeg op de zaterdagmorgen na ruim 1000km te hebben afgelegd en het weer was enorm slecht. Veel regen, wind en maar een graadje of 5. We hadden heel de nacht vlot om en om doorgereden, want we wilden zo snel mogelijk naar dit mooie water toe. Lekker vissen! Helemaal op van de rit pakten we al onze spullen op twee boten en gingen zo snel mogelijk samen op stekverkenning.

Inmiddels zijn we wat jaartjes verder en zijn Beau en Joy flink gegroeid 😉

We dachten onze lieve pup schatjes wel even aan de waterkant te laten. Ze zouden vast wel op ons wachten, dachten we toen nog als naïeve nieuwe ouders. Nadat we ongeveer 500 meter uitgevaren hadden sprongen ze zonder pardoes in het koude water en zwommen bibberend op ons af. We schrokken enorm want de watertemperatuur was echt bizar laag en deze heldhaftige actie hadden we van ons leven niet verwacht! We visten ze dus snel uit het water en vaarden met onze natte schatjes onder onze jas door naar uiteindelijk stek 8.

Nu een vaste passagier aan boord!

Eenmaal daar alles te hebben opgezet, onze zes hengels opgetuigd, PVA sticks gevuld, bivvy strak opgezet en ingericht, onthaakmatten klaar en schepnetten op de plaats gezet, legden we onze vermoeide lichamen te rust op onze stretcher waarna we al snel in diepe slaap vielen. Dit duurde niet lang, want al snel begon de eerste beetmelder te rinkelen. Terwijl ik slaapdronken de hengel oppakte stond ik de eerste karper te drillen. Niet snel daarna begon hengel nummer twee te toeteren en ook Lizette was vol in actie. Om een lang verhaal kort te maken; dit ging werkelijk de hele eerste nacht door. We hadden geen moment rust en vroeg in de ochtend stond de teller op 6 karpers die boven de 20 kilo grens gingen.

6 karpers boven de 20 kilo in 1 nacht!

Een nacht om niet snel te vergeten!

Je leest het goed 6 karpers boven de 20 kilo in 1 nacht en 3 karpers boven de 15 kilo. Een nacht om mijn leven niet meer te vergeten. Er zijn niet veel wateren waar dit soort monstervangsten in een korte tijd mogelijk zijn! Door de jaren heen hebben we meerdere succesvolle sessies gekend en in al die sessies hebben we veel geleerd. Hieronder geef ik 5 tips die enorm kunnen helpen om Villedon te kraken.

Tip 1: maak gebruik van een dieptemeter of markerhengel

Lac de Villedon is een groot langwerpig water met een ruim karperbestand. De karper trekt dagelijks in het water rond. Start je sessie door de lijnen in een zogenaamde ‘waaier’ te vissen op diverse dieptes. Dit zodat je de rondtrekkende karper weet te onderscheppen en kan uitvogelen waar de actie vandaan komt. Zoek hierbij op jouw dieptemeter of met de markerhengel naar de aaskuilen. De Villedon karper houdt ervan om diep in de bodem te wroeten en ze kunnen hierbij enorme vreetkraters in de bodem veroorzaken!

Zoek op jouw dieptemeter of met de markerhengel naar opvallende spots onder het wateroppervlak.

Met de eigenaar van Lac de Villedon, de altijd vriendelijke Paul de Flines en zijn alleraardigste vrouw Sandra hebben we mooie tijden meegemaakt. Samen gegeten, gelachen en gedronken. Het stel is gastvrij, attent en zorgzaam. Fantastisch! Wat dat betreft is karpervissen zoveel meer dan alleen vissen.

Iets waar Villedon ook om bekend staat zijn de machtige schubs die er hun baantjes zwemmen…

Karpervissen is zoveel meer dan alleen vissen.

Ik sprak laatst tijdens een karpersessie de legendarische Steve Briggs en zijn lieftallige vrouw Joan. Ik zal een van hun wijsheidsquotes for life niet meer vergeten: “You never miss what you share with a friend” Voor Steve en Joan voelen alle karpervissers als vrienden. En ze hebben gelijk. Wie we ook spreken aan de waterkant, iedereen is altijd vriendelijk, belangstellend “Heb je al wat gevangen?” en behulpzaam.

De stekken op Villedon zijn ruim en keurig verzorgd.

We hebben bijvoorbeeld eens een visser tijdens een sessie op een flink groot water in Frankrijk in het holst van de nacht geholpen. Hij kwam midden in de nacht aangerend, bonsde in paniek op onze bivvy en zocht hulp omdat hij alleen viste en per ongeluk een zwaan aan de haak had geslagen!

You never miss what you share with a friend!

Je twijfelt dan eigenlijk geen moment en zoekt samen snel naar een oplossing om het arme dier te bevrijden. Dat lukte al snel en de zwaan kon gelukkig gezond en wel haar weg vervolgen.

Hoe vervelend zwanen ook kunnen zijn, het blijven prachtige dieren!

Tip 2: wees vriendelijk naar je medevissers

Op een topwater als Villedon kan het voorkomen dat er zowel naast je als aan de overkant op de stek je te maken hebt met mede karpervissers. Neem even de tijd om kennis te maken via een praatje op de stek of als je iemand spreekt bij het ophalen van het brood ‘s morgens bij de tackleshop. Dit zorgt voor goede sfeer vooraf en meer goodwill om elkaar een mooie vis te gunnen. Maak afspraken onderling wie waar vist en geef elkaar de ruimte. Help elkaar als dat nodig is en deel je tactiek. Op Villedon maakt iedereen op elke stek eigenlijk altijd wel kans op een mooie vangst dus geen nood, ook jij zal zeker succesvol worden. De aanhouder wint immers bijna altijd!

En een goede buur is beter dan een verre vriend.

We hebben op Lac de Villedon veel mooie momenten mogen delen. Ik herinner me een ijskoude en vooral natte snoeiharde wintersessie waarbij we in een week tijd maar 1 karper vingen. Volgens mij was het de winter van 2014. Ik weet het jaartal niet zeker meer. De meeste vissers gingen eerder naar huis, want het viel niet mee in die kou aan de waterkant te blijven.

Over herinneringen gesproken… Wat dachten jullie van deze beauty?

We waren in de loop van de week verkast van stek 13 naar stek 4 en zaten samen een paar avonden met Timmy Matheussen, eigenaar van De Karperhoeve in België, die op dat moment een van de eerste blank sessies in zijn leven meemaakte. Althans zo voelde dat voor hem.

Althans zo voelde dat voor hem.

Hij was er samen met een goede vriend en al snel haakten we met zijn vieren aan. Ze hadden werkelijk alles geprobeerd om een karper te strikken, maar het mocht niet baten. Het water was gewoonweg te koud en bij een graad of 4 ligt de karper nou eenmaal meer stil dan dat hij beweegt. Laat staan dat hij aast! Timmy vertelde graag en honderduit over zijn verre reizen, zijn intense liefde voor reptielen en eigenlijk alles wat leeft. We bewaren mooie herinneringen aan deze urenlange gesprekken onder de koude sterrenhemel en hadden een toptijd samen.

Blanken staat eigenlijk niet in het woordenboek van Timmy en dat begrijpen we wel want deze ervaren visser weet precies wat hij doet 😉

Tip 3: voeren loont

Zoals op vrijwel alle wateren trekt de karper op Lac de Villedon rond in scholen. De kunst om in een week tijd zoveel mogelijk karpers te vangen is om een school karpers op jouw stek te houden door na een vangst zo snel mogelijk weer bij te voeren. Bij voorkeur met een werpstick. Het loont dan door werpend te vissen waardoor je het aas snel weer op de juiste plek terug in het water kan brengen.

Als Villedon los is, dan is het ook echt los!

Gebruik hiervoor distance sticks en tel het aantal wraps zodat je nauwkeurig terug op de spot kan werpen. Als je op die manier voedselconcurrentie in de school weet te veroorzaken maak dan je net maar vast nat. Geheid dat je grote aantallen aan de haak kan slaan!

Een superspiegel die werd gevangen van een rijkelijk aangevoerde stek!

Over vistactieken, -technieken en -materiaal wordt veel geschreven. Er bestaat gewoonweg niet een beste of de beste manier van karpervissen. Alles heeft te maken met jouw beleving en gevoel van vertrouwen bij de laatste meters van de lijn. Het mooiste van karpervissen is dat je overal jouw eigen draai aan kunt geven. Lac de Villedon is een water waar ik veel vistactieken heb zien werken. Van werpend vissen tot uitvaren met roeiboot of voerboot. Wij hebben op dit meer al die verschillende manieren van vissen ook zelf uitgeprobeerd en in alle gevallen heeft ons dat elke sessie nog mooie vangsten opgeleverd.

Villedon is een water waar je al je karpertactieken kunt uitproberen.

Het mooiste is dat dit al snel kans geeft op het vangen van een karper van wel over de 30 kilo. Zo visten we eens vanaf stek 9 en zagen we dat een drietal relatief onervaren vissers aan de overkant zonder al teveel moeite zomaar midden op de dag een van de topvissen van het water vingen, een schub van 30 kilo! Plotseling uit het niets. Het kan op Lac de Villedon.

Voordat je het weet heb je een topper aan je lijn hangen!

Tip 4: heb vertrouwen in je materiaal

Gebruik de montage, rig en aas waar jij vertrouwen in hebt. Laat je niet gek maken als de vangsten iets langer op zich laten wachten. De Villedon karper trekt graag rond en zal ook jouw stek zeker passeren.

Heb vertrouwen in je aas. Dan komt alles uiteindelijk wel goed!

Wij hebben op Villedon allerlei rigs, lood en lijnmontages uitgeprobeerd en alles werkte eigenlijk prima. Laat je aas gerust wat langer liggen in plaats van veel en vaak te verversen. Als jij zeker weet dat alles goed ligt dan is dat zo, heb geduld en vertrouwen dan haak je de karper vast. Garanties bestaan natuurlijk niet, maar rust op het water is altijd beter dan telkens alles weer te veranderen, opnieuw te voeren en te verleggen als de vangsten wat langer op zich laten wachten. Op de meeste betaalwateren vang ik zelf gemiddeld pas na 48 uur de eerste karper.

Op toppers als deze wil ik wel 48 uur wachten 😉

Een de typische mooie kenmerken van Villedon vind ik de ligging. Ver weg van kunstlicht is de sterrenhemel vanaf Villedon gezien één van de mooiste aan de waterkant. Met bij helder weer heb je schitterend zicht op de Melkweg. Ik heb geen verstand van sterren, maar dat vind ik wel super mooi om te zien. Verder kenmerkt het glooiende weidelandschap zich door de Villedon schapen die altijd maar weer vredig en blatend achter de stekken lopen te grazen.

Alle stekken zijn netjes genummerd.

Om niet te vergeten de gigantische beverratten die werkelijk voor de duvel niet bang zijn en onverstoorbaar ‘s nachts in het licht van de zaklamp je blijven aankijken. Ik weet nog goed toen we de eerste keer zo’n beverrat langs onze stek zagen zwemmen.

OMG!

We dachten toch werkelijk te maken te hebben met een muskusrat en ritsten de bivvy snel dicht, broekspijpen in onze schoenen, want stel je voor dat ze ons zouden aanvallen. Wat een giller! Nader onderzoek toen nog via een krakkemikkige internetverbinding wees al snel uit dat het beverratten zijn, die geen vlieg kwaad doen en alleen maar gras eten.

Ongeëvenaarde zonsondergangen..!

Haha, hadden die beesten ons mooi beet met hun onverschrokken gedrag, want we zaten wel even in de stres. Verder zijn de zonsondergangen bij Lac de Villedon ongeëvenaard. Typisch voor de uitgerekte Franse stuwmeren ruim zicht met prachtige kleuren en vormen die elke dag weer anders zijn.

Tip 5: compact houden

Lac de Villedon is een typisch ‘carpy’ water en de meeste stekken zijn alleen bereikbaar per boot. Zorg ervoor dat je uitrusting zo compact mogelijk is zodat je eenvoudig en snel naar jouw stek kan varen. Bovendien is het op Lac de Villedon in overleg met de beheerder altijd mogelijk te verkassen naar een andere stek als je het gevoel hebt dat je niet lekker ‘op de vis zit’ en je elders meer kans maakt. Hoe compacter je vist hoe sneller je kan verkassen. Denk hierbij ook aan werpend vissen dat prima mogelijk is op Villedon. We zien veel dat er allerlei markers te water gaan en dat de vissers graag op het water vertoeven om veel en vaak uit te varen maar rust op de stek via werpend vissen en bijvoeren via werpstick kan net zoveel of waarschijnlijk meer succes geven!

En succes kan je zeker boeken op Villedon!

Lac de Villedon is één van mijn favoriete bestemmingen waar ik via The Carp Specialist met veel plezier en geregeld naar terugkeer. Het voelt goed om een water van binnen en buiten te leren kennen, van tevoren te weten waar je aan toe bent, Paul en Sandra weer te zien en te genieten van een heldere sterrenhemel of een spectaculaire zonsondergang. Wat ik zelf erg prettig vindt, vooral als ik alleen vis, is dat de maaltijden op de stek worden bezorgd. Dat is dan weer een zorg minder en zo houd ik lekker de focus op het vissen. Bovendien is Lac de Villedon een water waar elk moment je PB verpulverd kan worden en dat is altijd een mooie bijkomstigheid.

Eén van mijn mooiste vangsten, 25 kilo 🙂

Voor vragen: volg me op Instagram of snapchat @B17onSnap. Via Facebook houden we onze pagina Lizette en Bianca Carpfishing bij. Schroom niet en stuur gerust een berichtje als je iets wilt weten!

Bianca Venema


Wil jij meer weten over Lac de Villedon, lees dan zeker deze BTW Revealed. Direct een stek boeken? Bezoek dan de website van The Carp Specialist.Er zijn geen reacties

Voeg je reactie toe