5 topvissers geven jou dé tips om dit najaar door te vangen

Als we naar buiten kijken zien we dat het najaar in volle gang is. Nu de eerste nachtvorsten de Benelux hebben bereikt zal het nog maar een paar weken duren alvorens de winter haar intrede doet. Volgens de boekjes breekt nu dan ook d periode aan om nog eens goed uit te halen. Maar wat zijn slimmestrategienom zo lang mogelijk in het najaar door te blijven vangen? We vroegen Schut, Kwinten, Hakkert, Pilaar & Vlasveldom hun beste tip met jullie te delen. Lees ze hieronder en doe er je voordeel mee!


Roelof Schut – honkvast(er)

Tijdens mijn omzwervingen langs de kanalen ben ik altijd zeer mobiel. Voeren, vissen, (hopelijk)vangen en dan verkassen (mijn 4 V?s). Op deze wijze vis ik systematisch stekken en kanalen af envis ik zelden twee keer achter elkaar op dezelfde stek. Bij hogere watertemperaturen trekken dekarpers soms zeer snel door onze vaarwegen en leggen daarbij grote afstanden af. Hierdoor zijn zemoeilijk(er) voor langere tijd vast te houden op een voerstek. Door dan veel verschillende stekkente bevoeren en te bevissen, bereik ik meer vissen.

Roelof met een recente Oktober vangt van het kanaal...

Roelof met een prachtige najaarsvangst van begin Oktober…

In het late najaar, bij een watertemperatuur die onder de twaalf graden duikt, ben ik regelmatighonkvaster. Als ik in die periode een stek of sector bevis waar de karpers vertoeven, weet ik dat ereen grote kans is dat ik de vissen langer kan vasthouden. De watertemperatuur is veel lager, alsgevolg van een langzamere stofwisseling zijn de vissen trager en daarnaast is er veel mindernatuurlijk voedsel aanwezig. De impact van mijn voerstekken is dan vele malen groter en de vissenweten instinctief dat ze geen extra energie moeten of hoeven verspillen. Het aas dat ik de karpersaanbied, is een snelle energieleverancier en levert de nodige vetten en eiwitten om de vissen?winterklaar? te maken.

roelof-schut-karper

In sommige gevallen lukt het zelfs de karper tot in de winter op de stek of inde sector te houden en te laten azen. Dus als je in deze periode een paar kanaalvissen vindt: voeren vis spaarzaam door. Spaarzaam voeren om de vis niet te verzadigen, spaarzaam vissen om de karpersniet te veel angst in te boezemen.

Willem Kwinten – volhardendheid

Het allerbelangrijkst om succesvol te zijn in het najaar is voor mij het concreet uitwerken van een plan, deze uit te voeren en een flinke dosis doorzettingsvermogen. In het najaar is het een stuk lastiger om vissen te zoeken (laat staan vinden) dus moet je voort borduren op successen uit het verleden of informatie van anderen. Heb je een geschikte stek voor ogen, start dan met het zorgvuldig opbouwen van een voerstek.

karpervitamines-willem-kwinten-september-27

Er valt nu echt wel wat te halen langs de waterkant, echter doorzettingsvermogen is een must!

Over de hoeveelheden voer en voerpatronen zijn al meerdere artikelen gepubliceerd (check hier) dus daar ga ik nu even nietverder op in. Wel is het zo dat het najaar erg grillig kan zijn. Vang je de eerste sessie op je voerstek geen vis, geef dan niet zomaar op. Het kan zijn dat het een week later het weer dusdanig anders is dat je voerstek ineens wl loopt. Blijf consequent voeren liefst met kleine hoeveelheden, je collega vissers hebben waarschijnlijk hetzelfde plan en als je al het voer bij elkaar op telt dan hebben jullie de honger van het karperbestand zo gestild. En een karper zonder honger is een moeilijk vangbare karper. Kortom: Bedenk een concreet ‘plan of action’ en houd hier ook aan vast. Verander pas iets als de situatie daarom vraagt. Doorzettingsvermogen is de sleutel tot succes en vroeg of laat komt er een groepje dikke vissen over je voerstek en beleef je de sessie van je leven!

Door een stek het hele najaar consequent aan te voeren wist ik vorig jaar in december in

Door een stek het hele najaar consequent aan te voeren wist ik vorig jaar in december in n nacht maarliefst 7 vissen te vangen waaronder drie dertigers!

Raymond Hakkert – zoek de taluds

In het najaar zijn diepe wateren vaak interessant om te bevissen, zoals zandafgravingen, welke vaak tot wel 40 meter diepte worden afgegraven. Voer en vis nu als dat kan op taluds die onder een hoek van ongeveer 45 graden staan. Karpers worden in kouder water trager en gevoeliger voor energieverlies. Ze azen dan ook maar wat graag in een horizontale positie. Op deze ?45 graden taluds? kan dat goed, en kost ze dat logischerwijs minder energie – doordat ze hier niet op hun kop hoeven te gaan staan – om naar voedsel te zoeken. Ze kunnen zo in een ?energiebesparende stand? voedsel tot zich nemen. Alsof ze met gemak een kroket uit een Febo-muurtje trekken, maar wel een schuine dan in dit geval ;-). Deze taluds kun je middels een dieptemeter makkelijk opzoeken.

najaarstips

Plateaus wat verder uit de kant zijn altijd, maar nu helemaal, interessant om te bevissen. Vis er nu niet p maar naast (en diep) tegen de randen. Als het mogelijk is zou ik ook een hengel helemaal onderin vissen. Daar waar het talud begint op de bodem. Hier is voor de veelvraten vaak flink wat voedsel te vinden wat daarheen is gerold. Soms worden karpers tot wel 20 meter diepte gevangen. Zelf vis ik niet dieper dan 10 meter, aangezien de grote drukverschillen bij de dril problemen kunnen veroorzaken, denk aan uitpuilende ogen!

Michiel Pilaar – vergeet de tijgernoten niet

Het najaar en ‘boilie bombardementen’ lijken soms hand in hand te gaan. Een voerstek met boilies kan prima werken in deze tijd van het jaar, echter: vergeet niet dat bijna alle karpervissers vanaf eind september enkel nog maar boilies gebruiken. Het massale gebruik van boilies door de concurrentie zal zeker een reden zijn dat ik in het najaar veel succes heb gehad door volledig enkel en alleen tijgernoten in te zetten.

Onderschrift: Tijgernoten, een aas welke door veel vissers wordt 'vergeten' zodra de zomer voorbij is. Zonde!

Er is geen twijfel dat deze kleine nootjes de karpers gek kunnen maken. Een kilo tijgernoten bevat daarnaast veel meer ‘losse’ aasdeeltjes dan een kilootje 20 mm knikkers. Hoe meer aasdeeltjes, hoe meer aasopnames, hoe meer vertrouwen de karpers zullen opbouwen. Op wateren met een normaal tot groot bestand kan een voerstek van een kilo of 2 lekkere tijgernootjes de karpers langer bezig houden dan wanneer je er hetzelfde gewicht aan boilies in gooit. En je weet: zien eten doet eten!

Een bijkomend voordeel is dat tijgernoten een stuk aantrekkelijker geprijsd zijn dan boilies. Een 20 kilo zak kost je gemiddeld een euro of 55 en met 1 tot 3 kilo per voerbeurt (gewicht na het koken) kun je best een tijdje doen met een zakkie. Kortom, schakel af en toe toch eens over naar deze knapperige, attractieve nootjes.

Happy Autumn Days! Hier viel er wederom een dikke 'tijgernotenbak' voor Michiel te vieren.

Happy Autumn Days! Hier viel er wederom een dikke ’tijgernotenbak’ voor Michiel te vieren.

Er is wel n nadeel: je zal wellicht wat minder nachtrust hebben de komende weken. Oja, en je chick zal waarschijnlijk gaan zeuren over de natte onthaakmatten en bewaarzakken op de schutting 😉 Zet hem op, vang ze!

Peter Vlasveld – ga gewoon!

Als je mij vraagt naar een tip voor het najaar dan verwacht je waarschijnlijk een technisch antwoord, of die ene gouden tip om meer te vangen. Maar eerlijk gezegd is het eerste wat in mij opkomt “Ga gewoon!” Het najaar is daar, het wordt vroeg donker, het blijft lang donker en het wordt koud. De omstandigheden zijn bitter en dan is het moment daar!

" When the men get separated from the boys! "

De recreatievissers verlaten het water en van lekker vertoeven aande waterkant is meestal geen sprake meer. De sleutel tot succes zit hem dan ten eerste in het volhouden! Volhouden om elke keer door weer en wind te gaan voeren, en volhouden om te gaan vissen. Als het buiten pleurisweer is en die Zuidwester staat te beuken; dan zijn dit de omstandigheden juist daar om te gaan vissen! Mijn ervaring is dan ook dat de beste weersconditiesin het najaar de meest barre omstandigheden zijn. Ok, een windstille dag met een stralend zonnetje is wel zo lekker, maar niet om keihard je voerstek leeg te harken!

Peter Vlasveld najaar karper

Ga er juist op uit als de grijze wolken boven je hoofd samen pakken!

De lage luchtdruk zorgt voor warmere Zuidwesterwinden, de schuimkoppen staan op de golven. Het zuurstof arme diepere water wordt vermengd met de zuurstof rijkere lagen in de bovenlaag. De karpers zijn nodig op zoek naar vetreserves en willen vreten voor het leven. Ze hebben zuurstof nodig om het eten te verbranden, en ze zijn actief en willen dus niks anders als voedsel en zuurstof. Alle factoren zijn daar, maar we missen er nog 1… Juist VOEDSEL!

De watertemperaturen zakken, de vegetatie neemt af, en daarmeeook het natuurlijk voedsel aanbod! En daar komen wij als karpervissers om de hoek kijken, want wij hebben boilies! Als de condities erom vragen mag je dan ook wel wat meer voeren (als het bestand dit toelaat). Daarom luidt mijn advies…GA DAN! GA GEWOON! Immers, thuis op de bank vang je niets en je vriendin is er vast nog wel als de winter aanbreekt (en het cht lastig wordt om een karper te vangen)… 😉

peter-vlasveld-onweer

Hoe heftiger de omstandigheden, hoe beter het vaak loopt in het najaar.

We hopen dat we jullie met deze tips wat extra motivatie hebben gegeven om er nog even goed tegenaan te gaan komende weken. Succes en hopelijk zien we veel mooie vangsten binnen komen in onze inbox 🙂

Bekijk ook