7 tips voor een succesvolle gezinsvakantie, mét karperhengels – Wim Hanegraaf

Nu het voorjaar op gang begint te komen start bij veel mensen de jaarlijkse zoektocht naar een geschikte plek voor de gezinsvakantie. Iemand die dit ook ieder jaar doet is Wim Hanegraaf. Wim combineert zijn gezinsvakantie al jaren met zijn visserij, en dat gaat hem goed af! In dit artikel deelt hij een aantal tips voor een gezinsvakantie mt karperhengels!


Wim aan het woord:Karpervissen en mijn gezin, dat zijn toch wel de twee dingen die ik het meest voorop stel in mijn leven. Als hardwerkende vader (en vergeet de moeder niet) met een lekker druk gezinsleven gaan ook wij op zomervakantie, net zoals een paar miljoen andere Hollanders!

Ook wij gaan graag op zomervakantie!

Persoonlijk verkiezen wij vooral de camping. Lekker met een rolletje wc papier onder je arm over de camping lopen, zodat iedereen weet wat jij gaat doen. Dat is toch het mooiste wat er is! Een snurkende buurvrouw, een schetende buurman met obesitas die er ook nog trots op is ook, schreeuwende kinderen of te laat opblijvende hangjongeren die voor het eerst bier drinken. Een milf op het plaatsje tegenover je die een bikini aanheeft, maar bij wie een badpak (of liever nog een boerka) beter zou staan. Persoonlijk vind ik het allemaal geweldig!

Het campingleven bevalt Wim wel! Even lekker een rondje varen met de kids (en stiekem stekken zoeken!).

Er moet gevist worden

Om al dit leed te verzachten heb ik persoonlijk maar n eis: er MOET gevist worden. Jazeker! Ook papa heeft recht op vakantie en om deze weken door te komen dwing ik dit af (of mijn vriendin heeft gewoon een hoge gunfactor). Graag wil ik de karpervissende papa?s of mama?s (we leven immers in 2019) enkele tips en adviezen geven over hoe ze het vissen kunnen combineren met een vakantie. Geloof me, het lijkt gemakkelijker dan het uiteindelijk is! Persoonlijk ben ik namelijk best veeleisend op visgebied, maar als je het iets lichter oppakt ga je gegarandeerd de balans vinden en het hele gezin een topvakantie bezorgen.

Er moet en zal gevist worden! In het ideale geval zit er ook zware vis op het water, zoals deze 20 kilo + bak.

Tip 1: Zoek een camping

Ja duh, waar gaat dit artikel anders over. Ik ga niet zoeken op Google naar karper + camping of welke zoekterm je er maar uit wil knallen. Ik pak het persoonlijk wat anders aan. Ik kies het land en dan het gebied waar we graag op vakantie zouden willen gaan, en ga op zoek naar van die blauwe vlekken op de kaart. Dat blauw noemen we water en in water zwemt vis, maar niet in elk water zwemt karper.

Niet in elk water zwemt karper.

Nu liggen aan bijna alle grote meren en rivieren wel n of meerdere campings. Op Google Earth staat de naam er normaal gezien bij. Nu hoef je alleen even de naam van de camping te googelen en voil! Persoonlijk wil ik graag serieus water bevissen. En of andere campingput zal dit artikel dan ook niet over gaan. Voldoet de camping aan de strenge gezinseisen, dan kunnen we wat verder kijken naar de mogelijkheden voor de visser. 😉

Je zult Wim niet snel tegenkomen op een kleine campingput!

Tip 2: Vraag en zoek informatie

Stuur een mailtje of bel naar de camping en vraag of je er mag vissen op karper. Vissen mag je vaak wel, maar sommige campings zeggen direct nee als je over karpervissen of nachtvissen begint. Ken je de buitenlandse taal niet, dan vertaal je gewoon even met Google Translate. De tekst zal vast niet volledig kloppen, maar ze begrijpen het meestal wel. Als je de info via een boekingsbureau probeert in te winnen heeft dit vaak geen zin, probeer gewoon de camping zelf te bereiken! Even de naam van de camping of het meer gevolgd door ‘karper’ of ‘carp’ intoetsen en je hebt meteen een idee van wat er op het water rondzwemt.

Moeilijk doen is er vaak niet bij tijdens het campingsvissen. Simpele rigs, maar o zo doeltreffend!

Tip 3: Bekijk de mogelijkheden

Beperkingen kun je ook zien als kansen. Als anderen afhaken omdat de regels te ingewikkeld zijn, heeft het ook nut om eens te kijken wat de mogelijkheden dan wl zijn. De meesten haken namelijk af als je bijvoorbeeld niet mag nachtvissen, waardoor er vaak weinig wordt gevist op deze wateren. Juist op dit soort wateren kun je op een goed aangevoerde stek ’s ochtends of ’s avonds snel toeslaan. De perfecte plek ga je meestal niet vinden, dus ga er creatief mee om.

Ook in de gezinsvakantie is er veel te halen! Dit is n van Wim’s meest bizarre campingvissen.

Tip 4: De campingplek

Strak aan het water natuurlijk! Om dit te regelen moet je in ieder geval vroeg boeken.Als je te lang wacht zijn de plekken dichtbij het water meestal al vergeven. Maar al zit je strak aan het water, soms kan het zijn dat je er niet eens mag vissen omdat het een zwemgedeelte is. Ook is het verstandig om niet ergens midden op de camping je plekje te claimen. Probeer een op het oog rustig plekje te zoeken, ergens aan de grenzen van de camping bijvoorbeeld. Dan kan er in ieder geval ook niemand meer naast je komen zitten! 😉

Probeer een beetje de rust op te zoeken op de camping, want er zijn nog een hoop andere mensen waar je rekening mee moet houden.

Tip 5: Je rotzooi mee zien te krijgen

Wij karpervissers zijn meester in het meenemen van (te) veel zooi. Als je op vakantie gaat (net zoals ik) met twee koters, dan is er altijd de discussie over wat nemen we mee en wat laten we thuis. Aangezien ik wel voorkeur heb voor grote wateren, moet voor mij in ieder geval de boot mee en veel voer. Verder kijk ik goed naar wat ik cht nodig heb. Als je eens kritisch door je spullen heen kijkt, zul je beseffen dat er een hoop thuis kan blijven.

Als je kritisch naar je uitrusting gaat kijken, zul je beseffen dat er een hoop thuis kan blijven.

Aangezien wij toch al een familietent hebben waar het meeste in zit, passen eigenlijk al mijn visspullen (behalve de boot, accu?s en het voer) in de skibox. Verder huur ik een huif aanhangwagen, die laden we gewoon tot de nok toe vol. Het rijd wel niet zo snel als zonder, maar in ieder geval sneller dan een caravan. Bovendien is het rond de vakantieperiode toch retedruk op de weg, dus echt doorknallen zit er sowieso niet in.

Voor Wim is het met name belangrijk dat er veel aas mee gaat, in dit geval van TTB!

Tip 6: Hou het voor iedereen gezellig!

Wat ik daarmee bedoel is dat je iets relaxter met je visserij moet omgaan dan dat je misschien gewend bent. Op de camping waar ik bijvoorbeeld de laatste paar jaar vertoef, vis ik alleen maar vanaf een uur of 20:00 in de avond tot ongeveer 7:00 ’s morgens. Het is sowieso te druk met zwemmers en overdag doe ik leuke dingen met mijn gezin. Meestal is het zo dat ik ’s avonds met mijn kinderen de lijnen uitvaar en ze hierna lekker naar bed toe gaan. ’s Ochtends draai ik de lijnen binnen en ga ik broodjes halen (iedereen ontwijkt mij in de rij omdat ik naar vis meur, ikzelf zie het vooral als de geur van succes!) en verzorg ik het ontbijt. Als ik een mooie vis gevangen heb maken we in de ochtend de foto?s.

Soms worden er na het broodjes halen nog even wat foto’s geschoten!

Mijn gezin merkt eigenlijk maar amper dat ik een nachtje gevist heb. Nu krijg ik op mijn favoriete water in Oostenrijk niet elke nacht beet, dus normaal gesproken ben ik gewoon uitgerust om leuke dingen te doen. Op deze manier kun je het makkelijk 14 dagen volhouden, net zoals ik. Ik heb wel eens op een camping in Frankrijk aan de Moselle gestaan waarbij ik een aluminium boot had meegenomen met een buitenboordmotor. Daar viste ik om de dag een nachtje en voerde ik dagelijks wat stekken aan. Zo kon ik uiteindelijk zeven nachten vissen op aangevoerde stekken! Ik vertrok tegen het donker en was weer vroeg terug op de camping. Dat ging op deze manier prima, alleen Saskia bleef ?s nachts liever niet alleen achter met de kinderen, dus vanaf nu vis ik op de campingplek.

Misschien wel de belangrijkste tip: hou het gezellig!

Tip 7: Pas je aan

Wees niet de arrogante karpervisser! Op de camping waar ik verblijf word ik gedoogd, omdat ik het netjes doe en er nu alweer vijf jaar kom. Ik heb nog niets beters kunnen vinden en we hebben het er allemaal naar onze zin. Er zijn voldoende campings waar je met je hengels niet welkom bent! Ook op de camping waar ik zit is het in het hoogseizoen normaal gesproken niet toegestaan, maar omdat ik ondertussen een vaste gast ben en mezelf netjes gedraag heb ik het geluk dat het mag.

Je bent niet de enige op de camping, dus pas je daarop aan (en wees niet bang voor wat belangstelling ;-))

Geloof mij maar, als je arrogant gaat doen door bijvoorbeeld tussen de zwemmers door te vissen haal je alleen maar een hoop gezeik op je nek. Je bent vaak in je eentje tegen de rest van de camping. Zelfs al zwemmen ze door je lijnen heen, doe je best om aardig te blijven! Ze snappen vaak gewoon niet wat je aan het doen bent, dus toon een beetje begrip. Of het moeten echte kloothommels zijn, dan klets je gewoon de hengel in de nek. Grapje, doe maar niet! Dat betekent vast het einde van je vakantie…

Doe je best om aardig te blijven!

Ik hoop dat ik jullie zo wat tips heb gegeven om moeders de vrouw te overtuigen dat gezinsvakantie en karpervissen best samen gaan.

Succes met het overtuigen! 😉

Wim Hanegraaf

Bekijk ook