7 vragen over bootvissen aan Martijn Nederpel

Bootvissen, veel karpervissers willen het graag, maar slechts een enkeling doet het daadwerkelijk! Martijn Nederpel is iemand die de laatste jaren flink wat energie heeft gestoken in deze vorm van karpervissen. Sinds hij de karpers is gaan opzoeken met zijn ‘karperboot’ is er een wereld voor hem open gegaan. We stellen Martijn 7 vragen over deze avontuurlijke manier om de karpers te belagen.

Een basis voor avontuur (en grote karpers).

Een basis voor avontuur (en grote karpers).


Waar komt je passie voor het bootvissen vandaan? 

De passie voor het belagen van karper vanuit de boot is inmiddels een jaar of 8 geleden uit noodzaak geboren. Het water wat ik destijds wilde bevissen kende zeer weinig plekken waar je met de auto (en zelfs te voet) in de buurt van de oever kon komen. Daarnaast bestonden veel oevers uit natuurgebied en was er regelmatig waterpolitie aanwezig. Om daar de betere stekken te kunnen bevissen was een boot dan ook absolute noodzaak.

Mijn eerste boot was een Birchwood kruisertje van 5,5 bij 2 meter met een stabiele W-romp. Nog steeds vind ik dit een van de betere kruisers om vanuit te kunnen vissen. Dit door de goede stabiliteit. Uiteraard werd het een en ander aangepast aan het het doel waarvoor hij gebruikt zou worden. Zo zat er een propaan tank in om te koken, en had ik er een inklapbaar 2 persoons bed in gemaakt.

De meerwaarde van bootvissen heb ik een aantal jaar geleden ontdekt.

De meerwaarde van bootvissen heb ik een aantal jaar geleden ontdekt.

Vanuit deze boot is de passie ontstaan, ik ontdekte de voordelen en de rust die ik had wanneer ik vanuit de boot viste. Na een aantal jaar heb ik besloten om mijn eigen ideale karperboot te (laten) ontwerpen en te gaan bouwen. De voortgang heb ik destijds gedeeld in dit topic op het Carpboard. De boot die dooruit voortvloeide was de combinatie van een Carolina Skiff en een Alu Jon boot. In die tijd was het ook de eerste boot waarbij de romp niet naar binnen liep maar loodrecht om de bodem stond.

Martijn-Nederpel-Frame-karperboot-1

De basis in aluminium!

Martijn-Nederpel-Frame-karperboot-3

Dankzij de kap is de boot geschikt voor nachtsessies!

De bodem van deze boot is dus net zo breed als de bovenkant van de romp, hierdoor ontstond een zeer stabiel geheel. Mooi is het misschien niet, maar wel zeer stabiel. Ik vis inmiddels al een aantal jaar uit deze boot en het bevalt me nog steeds uitstekend, inmiddels hebben ook andere botenbouwers dit concept overgenomen.

Een dikke motor erachter voor power!

Een dikke motor erachter voor power!

Martijn-Nederpel-Frame-karperboot-4

Geen straf om zo te mogen vissen 😉

Wat zijn belangrijke zaken om rekening mee te houden qua weer? 

Het weer is binnen de visserij altijd al belangrijk, echter vanuit de boot is het nog belangrijker in verband met je eigen veiligheid. Afhankelijk van het type en formaat boot die je gebruikt, en het formaat water waar je vist, is de windkracht en richting natuurlijk zeer van belang.

Daarnaast heb ik een diep ontzag voor onweer. Zeker als je met je boot midden op het water ligt en hem met steekstokken hebt vastgelegd, wil je geen onweersbui op je dak krijgen kan ik je verzekeren. Zo heb ik al eens midden in de nacht moeten vluchten vanwege een naderende onweersbui. Voor je gaat vissen het weerbericht extra controleren d.m.v. een van de vele weersites is geen overbodige luxe.

Welke materialen mogen niet ontbreken op een ‘karperboot’?

Ten eerste heb je materiaal nodig om je boot mee vast te leggen. Op relatief ondiepe wateren geef ik de voorkeur aan goede steekstokken, met een ‘wokkel’ aan de onderkant waardoor je ze diep in de bodem kan draaien.

Eenmaal vastgelegd ligt je boot als een huis. Om de steekstokken vast te maken aan de boot heb ik altijd een fender overdwars hangen, en trek de steekstokken strak tegen de boot met behulp van spanbanden. Daarnaast zal je altijd minimaal een anker aan boord moeten hebben, zeker als het waait, gooi ik eerst het anker uit, waarna ik de boot vastleg. Is het water dieper dan zal je moeten werken met meerdere ankers. Op drukke wateren is een ‘ankerbol’ en een goed toplicht ook geen overbodige luxe om aanvaringen te voorkomen.

Degelijke steekstokken zorgen voor houvast in de bodem.

Degelijke steekstokken zorgen voor houvast in de bodem.

Tot slot is een goede rodpod heel belangrijk. Ik weet dat veel mensen gebruik maken van zogenaamde scotty steunen uit de roofvisserij om hun rodpod vast te zetten, echter dit systeem vind ik veel te zwak en wiebelig. Ik maak gebruik van een Fox A-pod waarbij speciale RVS houders zijn gemaakt waarmee ik de boel muurvast kan zetten op mijn boot.

Martijn-Nederpel-bootvissen-2

Een degelijke bijboot is overigens ook geen overdreven luxe!

Is bootvissen in jouw ogen efficiënter dan je ‘vroegere’ visserij vanaf de kant? En wat is het grootste voordeel? 

Zeer zeker! Ten eerste kan je met een boot bijna alle stekken bevissen ook midden op het water. Vanaf de kant ben je vaak beperkt vanwege begroeiing of andere obstakels die voorkomen dat je een hotspot kan bevissen. Of de hotspot ligt te ver van de kant. Daarbij is de kans dat je een andere visser op je stek tegenkomt een stuk groter, dan wanneer je vanaf een boot vist. Een ander voordeel is dat je een stek ook uit andere hoeken kunt bevissen waardoor je lijn ineens niet over een talud of obstakel hoeft te lopen. En met veel rotzooi op de bodem, ga je simpelweg dichter op je stek zitten om je lijn van de bodem te houden.

Ook in Frankrijk mocht ik inmiddels al enkele 'bootkarpers' verwelkomen!

Ook in Frankrijk mocht ik inmiddels al enkele ‘bootkarpers’ verwelkomen!

Tot slot kan je de boot in het buitenland prima gebruiken om de vele regels te omzeilen. Zo mag je op bepaalde wateren in Frankrijk op sommige delen niet vanaf de kant bevissen maar wél vanaf de boot! Dit jaar heb ik dus voor het eerst mijn schuit naar Frankrijk gesleurd en mijn eerste Franse vissen vanaf de boot gevangen.

Hoe gevaarlijk kan bootvissen zijn, heb je nog tips met betrekking tot de veiligheid?

Het gevaar hangt altijd van de gebruiker af zeg ik altijd. Als je een heel klein bootje hebt, is het natuurlijk niet verstandig om midden op een groot water te gaan liggen terwijl er heel harde wind voorspeld word. Dit geldt ook voor het ankeren nabij drukke vaarroutes zonder goede markeringen van je boot. Daarbij is het raadzaam altijd een brandblusser bij de hand te hebben! Iets wat natuurlijk niet mag ontbreken is een zwemvest. Hoewel ik wel zo realistisch ben om te begrijpen dat je die niet de hele tijd aan hebt.

Martijn-Nederpel-bootvissen-1

Ik vis ook nog wel eens vanaf de kant… 😉

Uiteindelijk is het grootste gevaar: jijzelf! Als je niet goed vooruit denkt en bepaalde zaken laconiek opneemt dan kan je in de problemen komen.

Waar moeten mensen op letten als ze zelf een karperboot willen aanschaffen?

Er zijn veel factoren die kunnen meewegen bij de aanschaf van een boot, zoals het type water, moet de boot getrailerd worden of blijft hij in de haven, vis je alleen of met een maat, en natuurlijk wat is je budget?

Bootvissen is vaak heerlijk rustig, vaak... niet altijd  ;-)

Bootvissen is vaak heerlijk rustig, vaak… niet altijd 😉

In de praktijk zullen veel vissers starten met een 2e hands kajuitbootje die ze ombouwen tot karperboot. Vaak zijn die de wat oudere en dus goedkopere polyester bootjes tot een meter of zes. Deze zijn vaak prima geschikt om mee te starten.

Het eerste wat je altijd moet doen is een proefvaart maken. Tijdens zo’n vaart kan je kijken hoe het is gesteld met de stabiliteit en een indruk doen van de ruimte die je hebt. Verkijk je hier niet op, een boot is in vergelijking tot vissen vanaf de kant altijd krap.

Een volgend punt is de romp, een groot nadeel van polyester is dat op een gegeven moment osmose kan optreden onder de water spiegel. Dit ziet eruit als blazen op de romp variërend van een paar mm tot een paar cm. Osmose zal het polyester verzwakken, check dus altijd de onder kant van een boot!

Martijn-Nederpel-bootvissen-4

Een Friese SKP’er die meermaals ‘in de boot’ kwam!

Ga je wel voor nieuw dan wordt het allemaal anders, bedenk vooraf goed wat je wilt. Zo’n project kost best wat centen dus dan moet het ook helemaal naar je eigen smaak zijn. Mail eens met andere vissers die al een tijdje vanaf de boot vissen, zij helpen je graag op weg.

Als je met de boot ook wil gaan roofvissen in de winter, en vis je vooral alleen dan is een boot met een punt een goede keus. Je boet wel iets in qua stabiliteit maar krijgt er betere vaareigenschappen voor terug. Gebruik je boot echt alleen om te vissen op karper dan heeft een zogenaamde platbodem van een meter of 5 lang en 2 meter breed mijn voorkeur.

Let er dan wel op dat de bodem ook 2 meter breed is en niet gemaakt wordt van een smallere strook aluminium, dit kost een hoop ruimte en stabiliteit. Laat de kap die op de boot komt, zo laag maken als mogelijk en praktisch is. Met zijwind vangt een kap vaak veel wind!

Martijn-Nederpel-bootvissen-3

Terugzetten is een fluitje van een cent.

Wat is het mooiste moment uit je bootvis carrière?

Dat is een moeilijke vraag, maar ik denk dat dat de vangst van mijn eerste 40er was. Ik viste op een groot water in Friesland waar een paar echte bakken rondzwemmen, waar de vis groot is geworden door natuurlijk voedsel, alle vrijheid heeft, en een bepaalde ruigheid uitstraalt. Ik had er al een hoop tijd in gestoken en vele avonturen beleefd maar kon niet over die magische grens heen komen. Vervolgens ging het op privé vlak niet goed, mijn vader werd ongeneeslijk ziek, en iemand die ik altijd als goede vriend rekende liet me vlak voor zijn overlijden vallen als een baksteen.

Dat voorjaar besloot ik wederom mijn vaste stek te gaan bevissen. Ik viste in een ondiepe baai waar op een kleine 100 meter afstand en geul doorheen liep. Die geul was een vaste trekroute en leverde heel vaak vis op. De omstandigheden waren verre van perfect het was windstil en er lag een dikke laag mist op het warme water. Laat in de nacht werd ik gewekt door gierende run. Op de automatische piloot pakte ik de hengel van de steun stapte in de rubberboot en vertrok richting geul. Ik deed de dieptemeter aan om te zien of ik er al was, en boven de geul aangekomen voerde ik de druk op. Op dit water is het gelijk duidelijk wanneer je een bak gehaakt hebt, de vis blijft diep en de dril duurt lang. Op de dieptemeter kon ik de echo van de vis af en toe voorbij zien komen.

Het blijft gewoon kicken om moederziel alleen op honderden hectare water in je eentje in de potdichte mist een karper te drillen die onder je rubberbootje loopt te bonken. Aan mijn hoofdlamp had ik niks, de mist was zo dicht dat al het licht direct gereflecteerd werd. Het zal ongeveer 30 minuten geduurd hebben voor de vis aan het oppervlak kwam, maar hoewel ik hem wel kon horen was het praktisch onmogelijk om hem te scheppen. Pas bij de derde poging op een moment dat de mis iets dunner werd had ik hem. Pas bij het binnenboord tillen realiseerde ik me wat ik gehaakt had. Toen meldde probleem twee zich aan, want door de mist was mijn grote boot niet te vinden Ik overwoog serieus de vis weer te laten zwemmen. Echter doordat de zon net begon op te komen kon ik me globaal oriënteren.

Een fantastische vis die kwam in een taaie periode.

Een fantastische vis die kwam in een taaie periode.

Ik voer naar de overkant waarna ik de oever volgde in de richting van waar mijn boot zou moeten liggen. Pas op een 15 meter afstand zag ik de verlichting opdoemen. Aan boord bleek de schub 21,5 kilo te wegen. Eerlijk is eerlijk voor mij was dat een moment dat ik goed moest slikken. Geluk en verdriet liggen soms zó dicht bij elkaar. Deze vis vat eigenlijk alles samen waarom ik aan de waterkant zit, en tevens waarom ik zo verknocht ben aan het vissen vanaf een boot


Martijn, bedankt voor je tijd en bovenstaande antwoorden. Wellicht helpt dit mensen om toch ook eens de bivvy en de oevers te verruilen voor een avontuur óp het water!

Bekijk ook