9 Hot Topics uit het karperwereldje

Karpervissers houden van discussies. Dat blijkt wel als we door de vele reacties scrollen op door ons gevolgde (dan wel ‘opzettelijk’ geposte) social media berichten. In dit artikel hebben we een rijtje samengesteld van de 9 grootste ‘hot topics’ die de karpervisserij rijk is.

De inhoud van deze blog is waarschijnlijk gesneden koek voor de echte bazen uit de scene. Misschien kunnen die dan ook maar beter koffie gaan drinken ofzo 🙂 Voor de jeugd of beginnende visser kunnen er onderwerpen bij zitten die wellicht het overdenken waard zijn voordat deze online verschijnen op het Facebook- of Instagram profiel  🙂

Internet karpervissers

De een vist meer online, terwijl de ander geniet van het buiten zijn en weinig tijd heeft voor allerlei reaguursels.

Het leuke van social media is dat het mensen en gedachten bij elkaar brengt. Maar, de keerzijde is dat het ook het tegenovergestelde doet. De like knop is gemakkelijk ingedrukt, al of niet voorzien van een (negatieve) reactie. Het gevolg daarvan is dan ook dat mensen sneller -gevraagd en ongevraagd- met allerlei meningen klaarstaan en die op ieder moment ventileren. Het heeft ons door de jaren heen dan ook een aardig inzicht gegeven in wat wij als karpervisser kunnen waarderen en waar we compleet tegen zijn.


Hot Topic nr. 9: Vissen op gestolen dikbuiken

Het begrip betaalwater lijkt de laatste jaren wat meer te zijn geaccepteerd. Er zijn immers steeds meer commerciële privé wateren, hengelsport domeinen en zelfs complete waterstelsels die op een goede manier worden uitgebaat.

Het stelen van karpers zorgt soms voor drastische maatregelen.

Het stelen van karpers vraagt soms voor drastische maatregelen.

Het vissen op karpers die zijn gestolen vanuit openbare wateren wordt dan ook door een groot deel van de karpervissers niet gewaardeerd. De groep die (voornamelijk) op openbaar water vist heeft de meest uitgesproken mening. De hoeveelheid negatieve reacties die sommige vissers kregen op hun vangsten en keuze bepaalde wateren te bevissen waren daar het voorbeeld voor. Overigens worden er ook karpers verplaatst van het ene openbare water naar het andere… Ook een hot topic waar weinig sympathie voor is onder de vissers.

linkerflank

Zo nu en dan herkent iemand een BTW vis die eerder op een stuk rivier of ander openbaar water zwom.


Hot Topic nr. 8: Teveel #reclame

Er worden regelmatig social media berichten geplaatst die prominent worden ondersteund door diverse hashtags of andere vormen van reclame. De visser in kwestie dankt onder de post zijn vangst of visserij compleet aan de onvoorwaardelijke steun van de diverse ‘getagde’ bedrijven.

qj-sports-sponsoren

Reclame en marketing is een vak apart.

Veel karpervissers maken er echter geen geheim van dat zij dit soort berichten een stuk minder waarderen. Ze genereren om die reden ook overduidelijk minder likes. Een beetje leuk gebrachte sluik reclame of een post met een knipoog lijkt overigens door de meeste vissers wél te worden gewaardeerd.


Hot Topic nr. 7: Het wokkelvinnetje 

Plaats je vandaag de dag een man-vis foto met een ‘wokkelvin’, dan kun je rekenen op een gezonde dosis commentaar. Sinds enkele jaren is hier in de Benelux te bemerken dat negatieve commentaren steeds frequenter bij een dergelijke foto worden geplaatst.

12096381_495007897320799_190693387734363074_n

2010. Ik was toen ook nog onwetend over de hele discussie.

11866451_476983282456594_1600862351495925857_n

Inmiddels al jaren wokkelvin vrije man-vis foto’s. Baat het niet, dan schaad het niet.

En, ondanks dat er semi wetenschappelijk is aangetoond dat de wokkelvin greep pijn zou kunnen doen voor de karper, is nog lang niet iedereen zich bewust van deze discussie. Zelf sta ik er in als volgt: “baat het niet, dan schaad het niet”. Ik probeer het ‘wokkelen’ te voorkomen!

Leuk om over na te denken is dat veel karpervissers verkondigen dat ‘wokkelen’ de karper pijn doet. Echter: de karper geeft geen schrikreactie als deze op deze wijze wordt vastgepakt. Dit in tegenstelling tot de prik van onze haak (en de belemmering in bewegingsvrijheid die hier op volgt).


Hot Topic nr. 6: Lood dumpen

Het dumpen van je lood bij een aanbeet is onder karpervissers uit de Benelux een stuk minder populair als in Engeland. Een bericht of artikel waarin het dumpen van lood wordt gepromoot, levert dan ook zonder twijfel negatief commentaar op in de comments. De stelling is dat wanneer het lood snel kan worden gelost na een aanbeet, de vis direct van de bodem omhoog komt en zo gemakkelijker is af te drillen. Ook zouden we minder vaak lossers moeten krijgen, omdat het lood niet meer aan de lijn bungelt of wier kan meeslepen tijdens de dril.

Jordy-Drop-off-loodsysteem

Een drop off systeem waarbij het lood na het schudden van de kop meteen zal loskomen.

Ergens zal er echt wel een element zijn dat in het voordeel is voor het dumpen van het lood. Maar lood is nu eenmaal giftig en gebleken is dat het grootste deel van de karpervissers zichzelf bewust is van het feit dat dit op enig moment invloed kan gaan hebben op het milieu en het leefklimaat van onze sportvis.

Lead dump

In Engeland werd op een day ticket water van slechts één stek voor ruim 50 kilo aan lood van de bodem gehaald! Een voordeel, het puntje rig en loodcamouflage kon je hier overduidelijk overslaan. (foto: Rob Hughes)


Hot Topic nr. 5: Stekken pezen

Het grootste deel van de karpervissers deelt de mening dat het van weinig respect getuigd als je moedwillig gaat vissen op een goed lopende stek van een collega karpervisser. Een kleiner deel is van mening dat dit gewoon moet kunnen en geeft daarvoor als reden op “dat het water van iedereen is”. De weegschaal weegt wel sterker door naar dat het niét kan, maar door beide kampen zijn er goede punten aangedragen. Punten die zeker het afwegen waard zijn de stek van ‘een ander’ toch wel of liever toch niet te ‘willen’ gaan bevissen.

stekkenpezers

Het overgrote deel is van mening dat stekken pezen niet kan!

Stekkepezers

Het andere deel vist vaker naar informatie dan op karper om achter je stek te komen.


Hot Topic nr. 4: Lensdrukken

Een groothoeklens, al dan niet in combinatie met armen die ver vooruit rijken levert natuurlijk niet echt de meest ‘natuurlijke’ man-vis foto’s op. Dat lijkt me geen punt van discussie. Zonder enige twijfel krijgt een dergelijke foto dan ook een strafblad aan commentaar afgehamerd. Kamp Noord is met grote getale fel tegen dit ’bedrog,’ terwijl kamp Zuid geen enkel probleem ziet in deze wijze van fotograferen. Key-words daarvoor zijn: Persoonlijke voorkeur, doe het voor mijzelf, ik vind het mooi, doe maar jaloers, waar bemoei jij je mee, enz…

Jordy-lens-push

Jaren geleden deed bijna iedereen het. Waarom? Omdat anderen dit ook deden.

Nu moeten we eerlijk zijn. Er is ook geen enkel probleem wanneer dit type man-vis foto de persoonlijke voorkeur heeft. Sta je dus achter je keuze en staat er een eerlijk gewicht bij, dan scheelt dit echt al aanzienlijk in de commentaren. Maar waar het mis lijkt te gaan is wanneer een foto wordt geposteerd met het doel de vis door te laten gaan voor een troffee uit een veel zwaardere gewichtsklasse.

Ook de grappenmakers spelen er leuk op in.

Ook de grappenmakers spelen er leuk op in. 🙂


Hot Topic nr. 3: Zonder onthaakmat

Een onthakingsmat is ‘geen verplicht’ uitrustingsstuk binnen de hengelsport.  Althans, niet in alle landen. In ons eigen land is er in vergunningsvoorwaarden wel het een en ander over opgesteld, maar het is geen feit dat met name genoemd is in het bonnenboekje van oom agent. Kortom, net als de rest van de vele voorwaarden en regels is er vaak zeer lastig op te controleren door de verschillende bevoegde instanties en aangewezen controleurs. Daarnaast blijft het lastig te handhaven. Veel vissers bezitten geen of niet de juiste vergunning waarin die voorwaarde staat omschreven. Zonder deze vergunning kun je ook de voorwaarden niet overtreden en ben je niet strafbaar voor het niet gebruiken van een onthaakmat. En eerlijk, vanuit de praktijk kan ik vertellen dat de meeste karpervissers zonder onthaakmat ook niet beschikt over een vergunning voor het te bevissen gebied.

Dat gezegd hebbende is het terecht dat een foto waarop een karper zonder mat op de grond ligt, onder karpervissers, een tsunami aan negatieve reacties ontlokt. Soms zijn dit er zoveel dat het een Facebook tijdlijn kan overspoelen met belerende berichten of onbehoorlijk taalgebruik. De enige conclusie die we hieruit kunnen opmaken is dat wij nagenoeg allemaal bewust zijn van het feit dat een karper een kwetsbaar dier is en netjes dient te worden behandelen.

Karper-jordy-zonder-onthaakmat

Post je een foto zonder onthakingsmat… dan krijg je waarschijnlijk een hoop commentaar!


Hot Topic nr. 2: Bewaren voor een daglicht foto 

De ene karpervisser is van mening dat een gevangen vis zo spoedig mogelijk dient te worden teruggezet in haar element, terwijl de ander van mening is dat deze best een aantal uur in een bewaarzak kan wachten tot het eerste ochtend licht.

Bewaarzak-ochtend

Rekening houdend met de factoren die van toepassing zijn op het veilig bewaren van een karper zal er niet snel iets gebeuren.

Een vaak aangedragen reden voor een (kortstondig) nachtelijk verblijf in een bewaarzak is dat een foto met daglicht meer diepte en emotie heeft. Een andere reden voor veel karpervissers bleek te zijn omdat zij vaak alleen vissen. Het instellen van een camera en het maken van een goed belichte nachtfoto is dan ook zeker niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid. Zeker met een spiegelreflex is het een leerproces wat niet alle vissers meester zijn.

" Er zijn situaties bekend waarbij is gebleken dat het in specifieke gevallen zelfs beter of noodzakelijk was voor de vis om even terug op kracht te komen in een retainer sling of bewaarzak."


Hot Topic nr. 1: Voor langere tijd in een sling

En dan zijn we al weer bij nummer 1 aanbeland. Dit punt is steevast goed voor een gezonde discussie en sluit eigenlijk best wel aan op punt 2. Vol trots plaatst iemand een foto op Facebook waarin het resultaat van een nachtje ‘harken’ wordt tentoongesteld.

FB screencover2

Eén of misschien wel meerdere retainer slings drijven aan het oppervlak en tonen het indirecte bewijs voor een geslaagde missie. Buiten de gebruikelijke commentaren op het nachtelijk bewaren van een vis, is uit de reacties van de publieke opinie overduidelijk op te maken dat het (langdurig) bewaren van een karper in de retainer sling echt uit den boze is.

Terecht of onterecht, als absolute lijsttrekker kan het ook niet anders dat dergelijke foto’s steevast wordt getrakteerd op een flinke dosis kritiek.

Bewaarzak-jordy

Drie veertigers in slings en een hoge 30+ in de bewaarzak. In 1,5 uur tijd lagen alle hengels op het droge. Iemand vroeg zich pas af waarom ik verkondigde een sling slechts voor kortstondig bewaren in te zetten, maar er wel drie heb op deze foto… In Omnia Paratus (op alles voorbereid)!


Nawoord:

Mijn eigen visie ten aanzien van bepaalde punten uit de lijst is de afgelopen jaren ook best veranderd. Even terug scrollend door de punten, dan herken ik mijzelf in hot topic 8, 7, 4, 2 en 1. Allemaal punten die de laatste 20 jaar karpervissen ook op mijzelf van toepassing zijn geweest, of nog altijd een beetje zo zijn. Wat goed en wat fout is bepalen we voornamelijk lekker zelf. Maar het kan geen kwaad om vooraf al wat kennis op te doen over het effect dat een bepaalde foto of bericht kan hebben op social media.

Jordy Op ’t Hof

Bekijk ook