A New Challenge – Bas Corton

KWO Redactie
Bas_Corton_3

 

Bij het bekijken van de weersvoorspelling is er nog een sprankje twijfel. Er is flink wat neerslag op komst… Echter; de behoefte om aan het water te zitten met m’n vismaat, biertje en de Champions Leaguefinale is simpelweg te groot! Ondanks de koude harde Noordwesten wind (en een regenbui die Nederland zal wegvagen op de buienradar) besluiten we toch te gaan.

We gaan vissen op een nieuw water voor ons. Twee uur na zonsondergang mag hier niet meer gevist worden en met al die regen is dat niet echt handig…. Liever gaan we lekker het tentje in om morgen wakker worden als het droog is. Maar de BOA schijnt in deze omgeving niet graag bij z’n vrouw thuis te zijn, dus nemen we het risico niet om de nacht door te vissen.

Stekken zoeken

Doordat we beide een drukke baan hebben en onregelmatig werken is het peilen en stekken zoeken nog niet gelukt. We komen in de namiddag aan en moeten nog beginnen met peilen. Snel stampen we twee boten vol met lucht en beiden nemen we een gedeelte van het water voor onze rekening. Na een uurtje rondvaren met de blik op de dieptemeter en af en toe wat gooien met de peilhengel vinden we allebei een aantal mooie plekken. We vissen in totaal met vier hengels en voor elke hengel kiezen we een andere aaspresentatie.

Bas Corton 3

Eén van mijn favoriete rigs! 

Ondertussen begint het te regenen en op de smartphone zien we dat het de komende 6 uur niet meer droog zal worden. Met een koud biertje wordt de Champions League finale opgezet. Een Duitse finale en Robben weet zijn kansen niet te benutten voor Bayern. De laatste minuut van de wedstrijd gaat in en Arjen Robben scoort het winnende doelpunt. Eurofie op het veld en Bayern wint! Het is alsof de karpers dat onder water ook meekrijgen, want uit het niets krijg ik een voorzichtige, trage aanbeet die resulteert in een fantastische dril. Uiteindelijk doorbreekt de vis de waterspiegel en we zien dat het om een fraaie schub gaat. Op de onthaakmat valt pas op hoe lang de vis is. Een lange afgetrainde schub mag poseren in de regen.

Bas Corton 2

Een zeer goed begin, want de schub is maar liefst 100 cm+.

Deze vis bleef de laatste karper van de avond. Het ziet er naar uit dat het aankomende dagen veel beter gaat worden met het weer. De NW wind blijft, maar het gaat minder hard waaien en de zon moet zich van de beste kant laten zien. Ik besluit om over twee dagen terug te keren. Maar dan in mijn eentje.

Back for more!

6.15 uur geeft de wekker aan als deze afloopt. Bam, tijd om te gaan vissen en ik sta dan ook vlot naast het bed. Het belooft een mooie dag te worden, qua weer. Na een periode van koud en wisselvallig weer zou dit de natuur goed moeten doen (en hopelijk ook de karpers).

Aangekomen bij het water vaar ik de eerste twee hengels snel uit naar de plekken waar ik afgelopen keer de meterschub wist te vangen. Na een uurtje in de zon en een bakje koffie later besluit ik om mezelf alvast in te smeren zonnebrand. Net op het moment dan ik een flink klodder (zonnebrand hé … 😉 ) in m’n handpalm spuit krijg ik een run….snoeihard! Nadat de vis lange tijd op grote afstand blijft zwemmen, duikt deze na enige tijd naar een hoek waar allemaal overhangende bomen staan. Gelukkig weet ik de vis hier uit te houden en land ik weer een enorm mooie schub. Geen meter lang maar wel wat forser gebouwd.

Bas Corton 4

Ook nu weer mag ik een prachtige schub torsen voor de camera.

Na de vis teruggezet te hebben vaar ik de boel weer uit op de plek die me nu twee vissen opgeleverd heeft. Op het moment dat de rig met voer gedropt is, zie ik uit de hoek van het water een wit gevaarte aankomen wat op oorlogspad is. Waarschijnlijk denkt deze zwaan dat ook van mijn voerboot die zijn territoriale wateren binnendringt. De zwaan slaat haar vleugels uit en is nu twee keer zo groot. Schel sist ze naar mijn voerboot en ze zet de achtervolging in. Ik vrees voor mijn boot en dieptemeter. “Zou daar een paar honderd euro naar de bodem gaan?” denk ik bij mezelf. Gelukkig is de boot sneller bij mij dan de zwaan. Op het moment dat ik de boot op het droge heb, kan ik direct met klamme handen van de zwaanactie de andere hengel uit de steun pakken. Weer een harde run! “Heerlijk!”

Bas Corton 5

Na aangeslagen te hebben duikt deze vis ook direct naar de hoek met de onderwater liggende takken. En natuurlijk is dat ook de plek waar de zwaan heerst. Ik besluit deze witte dictator ‘Barry’ te noemen! Na 15 minuten goede actie te hebben gehad, moet ik het water in nadat de vis de takken toch weet te bereiken. Met twee stappen in het water bereik ik al direct een diepte van 1.20mtr. Daar sta ik dan, in mijn eentje tot de middel in het water met een vast gezwommen vis en een boze zwaan die nog steeds denkt dat ik de eieren van zijn meisje ga jatten! Het angstzweet breekt me uit als Barry naam me sist maar gelukkig krijg ik de vis redelijk snel los. Barry heeft ook in de gaten dat ik weer ga omkeren en trekt zich terug. Terug op het droge en een nat pak onthaak ik de schub en ga weer met de vis achter de camera zitten om een paar foto’s te maken. Wát een vis en wát een actie.

Bas Corton 6

Gelukkig is het ondertussen lekker warm geworden en vervolg ik de sessie in mijn boxershort. Broek en sokken gaan aan het prikkeldraad om te drogen.
Ondertussen is Barry voor de hengels gaan zwemmen en houdt me nauwlettend in de gaten. Niet echt een momentje om nog eens uit te varen.

Bas Corton 7

ik weer redelijk op de stek. Ondertussen is het rond 11.30 uur en de zon wordt steeds warmer en de vis zal nu ook lekker gaan zonnen. Na een goede ochtend ga ik ook maar eens rustig zitten. Natuurlijk moet een half uur later de controleur langskomen als ik daar lekker in mijn boxershortje lig te zonnen. Die kerel zal wel denken, broek aan het prikkeldraad en een half naakte kerel op een stoel. Op z’n minst ‘ongewoon’…

Bas Corton 8

Het resultaat van wat zwem activiteiten… Gelukkig was het mooi weer! 

Barry wordt agressief

Genietend van de zon stuur ik mijn vismaat die nu aan het werk is de gemaakte foto’s door. Het duurt niet lang of ik krijg een bericht terug “Ben je er vanavond ook nog? Dan kunnen we nog een paar uurtjes samen vissen.”

Eind van de middag arriveert hij en we spreken samen door waar we zijn rigs willen droppen. De stekken worden snel beslist, maar direct beseffen we ons dat we daarbij wél de boot voor nodig hebben. Hopelijk heeft Barry ons niet door.

Hij zit in de hoek van het water en met een beetje mazzel gaat het lukken. Hengel 1 gaat goed. Nadat de terugtocht is ingezet van de tweede hengel heeft Barry de voerboot in de gaten en gaat er weer als een malle op af. De boot is nog ver weg en die gaan we nooit op tijd voor zijn ‘attack’ terugkrijgen. Snel ren ik naar de andere kant van het water om hem af te leiden zodat de boot het riet ingevaren kan worden aan de overkant. Na een half uur patrouilleren bij het riet houdt hij het voor gezien en kan de boot teruggehaald worden. Dit keer lopend met de boot onder de arm.

Verder in de avond krijgt vismaat Rene een trage aanbeet. “Wéér een brasem” is de gedachte. Na aanslaan staat de hengel goed rond en zet de vis het op het zwemmen. “Geen brasem dus”, waarna we een high-five aantikken. Na de hele dag aan het werk geweest te zijn geweest en telkens vis foto’s voorbij te hebben zien komen is het voor Rene een oh zo welkome vis. Na een soepele drill steken we het net onder een mooie spiegel. Met een biertje en een hoop stress om een Barry en voerboot wordt de avond afgesloten.

Bas Corton 9

Vismaat Rene met een prachtige spiegel.

Dit water gaan we zeker vaker bevissen. Samen met Rene bekokstoven we een aantal snode plannen. Er is echter wel de hoop dat Barry bij de volgende vistripjes wat is afgekoeld en we de rigs weer lekker rustig kunnen uitvaren…

Tight Lines,

Bas Corton

In het schrijversdebuut van Bas Corton blikt hij terug op een avontuur van dit voorjaar op een Nederlands water waar hij een mooie tijd had dankzij de vriendschap met z’n maat, de karpers én Barry de Zwaan…Er zijn geen reacties

Voeg je reactie toe