Rob Hughes – Actief op zoek in de winter

In de winter wil het veelal lonen om actief op zoek te gaan naar de vis. De vis ligt immers vaak gegroepeerd en zal maar weinig tot niet zwemmen. Tochvoelt niet iedereen zich even comfortabel met het continu maar weer opnieuw inwerpen van de rigs. Verstoord dit niet veel meer dan dat het goed doet? Rob Hughes deelt zijn visie in dit artikel.


Gegroepeerd

In de zomer misschien, maar niet in de winter en zeker niet in wat zwaarder bezette wateren waar de vissen gegroepeerd liggen. Mijn ervaring is dat de vissen zich liever niet ver verplaatsen, ook niet als je naar ze aan het gooien bent, het enige wat ze volledig uit een bepaalde zone kan doen laten vertrekken is een verandering in weer of een serieuze hoeveelheid aan hengeldruk voor een continue tijdsperiode. Ze bevinden zich waar ze zijn omdat ze daar willen zijn. Het is daar comfortabeler dan ergens anders en er is heel wat voor nodig om ze daar weg te jagen.

Rob-Hughes-Catching-and-localizing-1

Rob met een koude Januarikarper!

Voelen met je lood

Er zijn talloze gevallen geweest waarbij ik ingooide, mijn lood naar beneden leidde en tijdens het vallen ofwel het lood ofwel de lijn op of langs een vis voelde landen/schuren. Dit is een perfecte indicatie want het vertelt je precies waar de vissen zijn, dus zorg er altijd voor dat je je lood voelt neerkomen. Daarnaast, wat ook ontzettend belangrijk is, wanneer je een of meerdere vissen vangt, als ze in een groep zwemmen zullen ze vaak schrikken, maar nooit ver zwemmen. Onthoud, het water is koud en als ze dicht bijeen liggen zal de groep elkaar en daarmee de warmte ook niet snel verlaten. Ik merk dat wanneer ik ze eenmaal heb gevonden, ik ze meestal kan blijven achtervolgen over een gebied zo groot als een tennisveld.

Rob-Hughes-Casting-and-localizing-2

Actief blijven in de winter loont!

Verplaatsen loont

Wanneer je na een aanbeet opnieuw inwerpt houd dan altijd een hengel in het gebied waar je de aanbeet hebt gehad voor het geval dat ze zich hergroeperen en ga met je andere hengel(s) op zoek aan de linker en rechter kant van deze stek. Een hengellengte afstand is vaak al genoeg om mee te beginnen, maar werp iets achter de te bevissen stek. Gebeurt er niet binnen een kwartier tot 20 minuten, verplaats alles dan een paar meter naar links of naar rechts. Krijg je lijnzwemmers, leg dan alle hengels een stuk dichter bij en binnen de kortste keren zal je weer een aanbeet krijgen!

Een ijskoude januari karper van een paar jaar terug.

Een ijskoude januari karper van een paar jaar terug.

Succes!

Rob Hughes

Bekijk ook