Belgische kanaalbak: de ‘Kermisvis’ – Kevin Vandevenne

KWO Redactie
jacht-na-kermis-kevin-vandevenne-header

Targetvissen is niet voor iedereen weggelegd. Tijd, energie en doorzettingsvermogen zijn slechts enkele eigenschappen die nodig zijn om die ene vis te kunnen strikken. Kevin Vandevenne is een fanatieke visser die maar al te goed weet hoe lastig de targetvisserij kan zijn. In dit artikel beschrijft Kevin zijn zoektocht naar een indrukwekkende spiegel op een kanaal bij hem in de buurt. Een vis die ook wel de ‘Kermisvis’ wordt genoemd omdat hij regelmatig bij een plaatselijke kermis wordt gevangen…


Kevin aan het woord: De oorsprong van dit verhaal komt van een moment een aantal jaar terug, toen ik foto’s te zien kreeg van een prachtige spiegel. Toen ik te weten kwam dat deze vis bij mij in de buurt in het Albertkanaal zwom, heb ik geen moment getwijfeld. Deze vis wil ik zelf ook vangen! Het bewuste sluisstuk ligt op een kwartiertje rijden van zowel mijn huis als van mijn werk. Dit laatste is zeker niet onbelangrijk want ik pik graag een paar nachtjes doordeweeks mee zodat ik de drukte van het weekend kan vermijden. Half januari slaat op het werk echter het noodlot toe. Door een ernstig arbeidsongeval zal ik een poosje niet kunnen vissen. Nu hoor ik je denken: “het is nog maar januari, zo erg is dat toch niet?” Echter komt de vis die ik wil vangen er vaak vroeg in het jaar uit. De timing van mijn arbeidsongeval kwam dus niet bepaald goed uit.

jacht-na-kermis-kevin-vandevenne3

Ai, dat ziet er niet goed uit! Voorlopig hoef ik er niet aan te denken om te gaan vissen…

Gewoontegetrouw komt de vis ook dit jaar weer in de wintermaanden op de mat, en dat terwijl ik thuis zit met m’n hand in het verband! Dit is echt balen met een grote B… Wat ik nu wél zeker weet, is dat de vis nog op het desbetreffende stuk zijn rondjes zwemt. Dit is in het verleden al anders geweest want hij is verschillende malen gevangen op een ander stuk kanaal. Dat hij hiervoor door een paar sluizen moest zwemmen was blijkbaar geen probleem. We hebben dus te maken met een echte reiziger!

Eindelijk van start

Half maart gaat het wat beter met m’n hand en kan ik eindelijk beginnen met vissen. Tenminste, ik start met voeren en besluit om een stek zeer lichtjes te gaan voorzien van wat lekkere karpersnoepjes. Niet meer dan een tiental 15mm boilies per hengel worden er gevoerd. Eind maart kan ik mijn eerste sessie draaien en het is werkelijk heerlijk om weer aan het water te kunnen zijn. Met een watertemperatuur van 9 graden werd deze sessie afgesloten met een blank. Niet getreurd want we blijven gaan! Ik blijf de stek dagelijks voorzien van de nodige Krill en Voodoo plus bolletjes.

Whoop, whoop! Dagelijks gaan er een klein aantal lekkere attractieve bolletjes het kanaal in!

Tijdens de eerste week van april kan ik een volgende sessie inplannen. Dit keer geen nachtje maar gewoon een lekkere dagsessie om eens te kijken of er overdag iets te vangen valt. En ja hoor, een paar uur na aanvang van de sessie is de eerste vis al een feit!

jacht-na-kermis-kevin-vandevenne12

Na enkele uren is het al raak!

Doordat ik nog steeds niet aan het werk ben besluit ik om en om een dagsessie te vissen van een zestal uurtjes. Dit bleek een gouden zet, want bijna iedere sessie kan ik wel een visje meeprikken. Mijn target gaf zich echter nog niet prijs. Tijdens de tweede week van april vang ik mijn eerste bak van het jaar. Met de vangst van deze 40’er groeit mijn vertrouwen, ik voel dat mijn target in de buurt begint te komen. Met ondertussen al een tiental vissen op de teller mag ik zeker niet klagen. Zeker niet als je weet dat de rest van de vissers op het stuk op een enkeling na allemaal blanken.

jacht-na-kermis-kevin-vandevenne9

Met een tiental kanaalvissen mag ik zeker niet klagen!

Eindspurt

Eind april kreeg ik tijdens mijn laatste controle groen licht om begin mei weer aan het werk te gaan. Ik besloot om er nog maar even stevig in te vliegen. Tijdens mijn volgende sessie weet ik nog een mooie 30’er te vangen, maar de volgende sessie blijft het angstvallig stil. Ik geef echter niet op en op vrijdagmorgen rij ik nogmaals terug naar het kanaal. Voor ik naar mijn stek rijd ga ik nog even buurten bij mijn buurman, die geblankt had tijdens zijn sessie. Nadat we gezamenlijk nog een koffietje hebben gedronken besluit ik om rap door te rijden naar mijn stek. Ik voel dat er iets staat te gebeuren!

jacht-na-kermis-kevin-vandevenne4

Mijn ‘target’ vaart langs, ik voel dat er iets staat te gebeuren!

Onverwacht geluk

Net voor ik vertrek laat mijn buurman me nog snel een foto zien van mijn target. Ik antwoord door te zeggen dat “ik die vis maar wat graag zou vangen.” Echter, ik weet ook bij mezelf dat het targetvissen me nooit heel goed heeft gelegen… Afijn, vol vertrouwen positioneer ik mijn rig en rond de klok van elf ligggen mijn hengels beide op scherp. Helaas verlopen de productieve uren uit de vorige sessies visloos. Rond een uur of vier in de namiddag krijg ik bezoek van een maat. “En, is het al wat?” vraagt hij. “Niks” antwoord ik, “woensdag bleef het ook al stil en de goede uren zijn al gepasseerd”. Net op dat moment krijg ik een zakker op mijn rechterhengel. Vloekend wandel ik naar mijn hengel aangezien ik vermoed dat ik hier met een brasem te doen heb. Als ik de hengel pak merk ik al snel dat er heel wat anders aan de andere kant van de lijn hangt…

jacht-na-kermis-kevin-vandevenne11

En of er iets anders aan de lijn hing…

De vis neemt meters lijn en is niet te stoppen. Om het aantal meters uitstaande lijn te verminderen besluit ik om de vis te volgen. Ondertussen ben ik al meer dan 15 minuten stevig aan het drillen en heb ik nog geen glimp van de vis gezien. Een paar minuten later krijg ik de vis voor het eerst te zien, als hij me zijn flank toont zie ik gelijk dat ik mijn target aan de haak heb geslagen. Ik sta nu werkelijk met knikkende knieën te drillen. Alsjeblieft laat dit goed gaan! Even later kan ik het gevecht in mijn voordeel beslechten en met behulp van mijn maat de mastodont over de netkoord trekken. “Yesss!” schreeuw ik. Wat een gevoel van ontlading!

jacht-na-kermis-kevin-vandevenne8

Absoluut één van de mooiste vissen van het Albertkanaal!

De vis klokt af op een machtig gewicht van maar liefst 26,5 kg. Opvallend detail is dat de vis zich ook dit jaar weer tijdens de opening van de lokale kermis heeft laten vangen…

Tight lines!

Kevin VandevenneEr zijn geen reacties

Voeg je reactie toe