Bootvissen, aas, carpdogs en meer – Question & Answer met Arjan Verkoelen

In al weer de vierde Q&A uit deze reeks, speelt een bekende inwoner uit Friesland de hoofdrol. Een man die eigenlijk geen introductie meer nodig heeft. Hij draait al heel wat jaartjes mee in het ?karperwereldje? en is zowel letterlijk als figuurlijk de grote man achter de Vortex Karperboten. We hebben het natuurlijk over niemand minder dan Arjan Verkoelen. Hij beleeft menig visavontuur en deelt dit via Instagram en Facebook met zijn vele volgers. Daarom werd het de hoogste tijd voor de KWO redactie om hem eens aan een vragenvuur te onderwerpen.


KWO: Arjan tof dat je mee werkt aan de Q&A. We kunnen het ons bijna niet voorstellen dat iemand je nog niet kent, maar kun je je even kort introduceren?

ARJAN:Hoi Michiel! Dank voor je uitnodiging. Nou daar gaat ie! Ik ben dus Arjan Verkoelen 40 jaartjes jong en woon in Leeuwarden samen met mijn vriendin, en mijn hond Lara. Oorspronkelijk kom ik uit Arnhem waar ik tot mijn twintigste heb gewoond. Voor mijn studie verhuisde ik naar het Noorden en zie daar we zitten er nog steeds! Ik vis al een jaar of 30 op karper en dat eigenlijk zo veel mogelijk. Ik werk parttime in het onderwijs en heb daarnaast mijn eigen business in de hengelsportbranche. Het onderwijs heeft als voordeel dat je lange vakanties hebt en natuurlijk dat het een overzichtelijk ‘nine-to-five’ baantje is dat de mogelijkheid biedt om na het werk weer naar de waterkant te vertrekken om te vissen of te voeren!

Met een baan in het onderwijs heb ik veel tijd om te vissen!

Je bent een druk baasje. Naast je baan als docent heb je ook nog eens meerdere bedrijfjes in de karperscene. Kun je hier wat meer over vertellen?

Jazekers! Als je over een beetje creativiteit beschikt en wat ADHD hebt dan komt er doorgaans nogal meer uit je vingers dan bij anderen? Ik had tot voor kort drie bedrijfjes: De Karperbootshop (Vortex Karperboten), Dutch Carp Metals en Sunrise Baitservice. Karperbootshop begon ik in 2004, Sunrise Baitservice in 2008 en DCM in 2012. Na tien jaar boilies draaien heb ik vorig jaar echter een punt gezet achter commercile activiteiten wat betreft de Baitservice.

Sunrise Baits in volle gang.

Je was een van de eerste, zo niet d eerste die met de Vortex boten de ?carpy? groene kleur introduceerde. Voor die tijd gebruikte iedereen een Zodiac of iets dergelijks in alle kleuren van de regenboog. Kun je vertellen hoe je bent begonnen?

Het begon allemaal bij de KSN in Leerdam. Ik had de droom om een mooie karperboot te hebben en dat was in die tijd (we spreken dan 2002) nog niet zo eenvoudig. De bekendste speler Zodiac had je toen inderdaad, maar ook Lodestar, Brig, Plastimo en nog enkele merken. Als karpervisser had je weinig te kiezen als het om een groene boot ging. Vanaf dat moment zijn we daar mee bezig gegaan. Om zo specifiek mogelijk op de doelgroep te richten heb ik eerst een enqute bij de KSN gedaan. Zo kreeg ik gerichte input van specialisten over modellen, lengtematen en features voor op de boten. Dat is nu 16 jaar geleden? Wat gaat de tijd hard!

Tegenwoordig zijn bijna alle karperboten groen…

…Arjan was echter n van de eerste met zijn Vortex boten.

Je hebt lange tijd een soort monopolie gehad op de markt voor karperboten. Sinds een aantal jaar heb je er een concurrent bij gekregen. Hoe ga je daar mee om?

Dat klopt. Tegenwoordig heeft bijna ieder karpermerk wel een boot in het assortiment opgenomen. Dat is een ontwikkeling die je in iedere branche terug ziet. Iets wat loopt wordt nagedaan of gekopieerd. Op zich niks mis mee. Weet je? de markt is zo ontzettend groot in Europa. Het aantal Vortex boten dat wij ieder jaar verkopen stijgt nog steeds. En daarbij zitten we niet stil! Afgelopen jaar zijn we naar buiten gekomen met de nieuwe Pro serie met een uiterst lichte kunststof vloer.

Arjan met belangrijke elementen uit zijn leven: Lara, boilies en boten!

Je hebt dus een compleet nieuwe range boten op de markt gebracht. Daarbij gaan alle oude boten eruit. Hoe ben je hier zo toe gekomen? Zijn er ook nog nieuwe ontwikkelingen die je met ons wilt delen?

Sinds enkele jaren is er een nieuwe vraag op de markt gecreerd: men wil steeds bredere boten. Bedenk echter wel: hoe breder de boot, hoe minder goed de vaareigenschappen zijn. Wel is hij stabieler maar door de grotere waterverplaatsing vreet een brede boot meer accu?s als men gebruik maat van een elektromotor. Ook isde boot gelijk een stuk zwaarder. Maar goed de vraag bepaalt het aanbod dus daar zijn we deels in meegegaan. De Vortex Pro serie is er in verschillende afmetingen, te weten: 245, 275, 305 en 335 centimeter. Binnenkort zal daar met de 205 PRO een limited edition aan worden toegevoegd gaan worden, die te bewonderen is op Carp Zwolle! Ook staat de ontwikkeling van het materiaal niet stil. Er is een nieuw type doek met een dikkere- en dichter op elkaar liggende weving van het interne mesh. Simpel gezegd: ng betere kwaliteit. Verder is de nieuwe serie net weer even strakker en moderner qua look en de doorlopende huggingstrip voorzien van lifeline.

De nieuwe PRO serie is er tot 335 cm.

Buiten je drukke werkzaamheden om pak je ook nog regelmatig grote projecten op. Zo heb je een boot volledig omgetoverd tot een varend karperpaleis en heb je ook je bolide ingericht voor de visserij. Hoe pak je dit precies aan en hoelang ben je daar mee bezig? Het resultaat liegt er namelijk niet om!

Haha ja, dan heb ik mijn creatieve momentjes! De boot is een ziekelijk lang project geweest waar meer tijd, geld en energie in is gaan zitten dan ik ooit voor mogelijk had gehouden. Maar na zes jaar werken en een hele bats poen er in pompen is de schuit klaar. Met de mogelijkheden die ik nu heb qua bootvissen heb ik al serieuze brokken gemaakt het afgelopen jaar! Ook heb ik een nieuwe trailer aangeschaft waarmee ik veilig naar het buitenland kan rijden.

Het resultaat mag er zijn!

Het busproject van afgelopen winter heeft ook weer wat voeten in aarde gehad. Ik heb mij op een gegeven moment voorgenomen om meer te gaan vissen en daar past de busvisserij voor snelle nachtjes uiteraard mooi bij. Het iedere keer traileren en de boot op klimmen voor korte sessie doordeweeks is eigenlijk niet te doen.

Na een post op Facebook heb je besloten om te stoppen met Sunrise Baitservice. Kun je ons vertellen hoe dit aasbedrijf zich heeft ontwikkeld van het begin tot het einde?

Ja dat was wel effe een dingetje. Afijn; zoals zoveel van de boiliebakkers in het wereldje loopt de hobby wat uit de hand en waar er eerst voor wat vrienden en bekenden wordt gedraaid ga je steeds meer verkopen. Vanaf 2005 draaide ik commercieel bollen. De eerste jaren zonder naam zeg maar, het viel gewoon onder de Karperbootshop. Vanaf 2008 werd het serieus. De buren werdensteeds minder blij met de stank ieder weekend en ook de garage werd al snel te klein. Het hek was van de dam toen ik besloot een pandje te huren. De bestellingen kwamen binnen en de bollen rolden de loods uit. Het pandje werd verbouwd en een heuse boiliefabriek zag het licht. In 2011 had ik zoveel verbouwd dat de eigenaar mij aanbood de loods te kopen.

Een heuse boiliefabriek zag het licht.

Na de groei van 2008 tot 2012 kwam in 2013 de man met de hamer: Ik kreeg een burn-out. Ruim vijf jaar van keihard werken en te weinig ontspanning zorgde voor een plotse harde reset. Alsof de wereld instort kan ik je vertellen. Voor ik het wist was er van de drukke Arie niks meer over en zat ik 24/7 jankend op de bank. Geen kracht om ook maar iets te doen. Paniek en angstaanvallen? Ik heb het allemaal gezien. Dokters, therapien, pillen en artsen?. Het hield niet op!

Werken werken werken, maar te weinig vissen…

Het beste medicijn bleek gewoon weer te gaan doen wat ik in basis leuk vond; vissen!

Toen ik in 2014 weer goed en wel opgekrabbeld was moesten en zouden dingen anders gaan verlopen. De visserij moest voorop staan, niet alleen de handel. Het bootproject wat al jaren liep zou afgemaakt gaan worden en ik ging mij richten op het concept plezier maken in plaats van geld! Eind 2014 kocht ik ook de loods naast mijn boiliefabriek en sloopten we de wand eruit. Je raad het al, in 2015 draaide de boel weer op volle toeren en leek ik ondanks alle goede voornemens toch weer geleidelijk richting afgrond te gaan?

Gelukkig diende in 2015 een mogelijkheid aan die ik niet kon laten schieten! Een prachtig pand aan het water met een trailerhelling werd mij aangeboden. Na lang wikken en wegen besloot ik het te doen. In 2016 draaide ik een goed seizoen qua aas en zo rond begin 2017 waren we weer terug op het oude niveau! Dat wil zeggen volle bak werken, aas draaien, boten verkopen en de ballen in de lucht houden. En toen kwam het besef? YOLO! (you only live once, red.) Is dit eigenlijk wat ik wil? Is dit nu burn-out mij heeft opgeleverd? Dat ik nog harder ga werken? Dat ik de voornemens van vissen en plezier maken weer laat varen?

En toen kwam het besef? YOLO

Ik wilde gewoon weer lekker kunnen vissen!

En toen kwam het besef? Is dit eigenlijk wat ik wil? Dat ik nog harder ga werken? Dat ik de voornemens van vissen en plezier maken weer laat varen?

We schrijvenbegin 2018? Al maanden was ik ermee bezig om tegemoet te komen aan de regelzucht van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit. De eerste keer stonden ze in de zomer van 2017 op de stoep. Ik was op vakantie en bij thuiskomst lag een dwingende brief om zo snel mogelijk contact op te nemen met ze. In de maanden die volgden werd er door mij veel genvesteerd om tegemoet te komen aan de eisen. Zowel aan de inrichting van de fabriek al de papierwinkel werd stevig gewerkt. De boel was in het voorjaar van 2018 op orde maar de lol was er inmiddels wel wat af. De benodigde papieren om als officieel boiliebedrijf verder te gaan kon ik krijgen, maar: wilde ik dat wel? Het antwoord was eigenlijk wel helder? NEE! Dus stoppen en een andere weg inslaan.

De professionele boiliefabriek moest stoppen!

Oke, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ik zat natuurlijk wel met een voorraad van duizenden kilo?s aan ingredinten die ik kwijt moest zien te raken. Een grote Facebookactie met diverse postings was een succes; ik verkocht de voorraad in enkele weken en draaide de laatste keer bijna 16 uur op een dag om aan alle klanten te kunnen leveren. Veel mensen sloegen voor de laatste keer in, duizenden kilo’s gingen de deur uit. In korte tijd heb ik een groot deel van de fabriek verkocht aan allerlei collega boilieboeren en toen was het klaar! Lege stellingen, verkochte machines en tien jaar herinneringen om op terug te kijken! Vanaf nu ging ik doen wat ik mijzelf beloofd had? Veel vissen!

Vanaf nu ga ik doen wat ik mijzelf beloofd had? Veel vissen!

Hoe belangrijk is aas in jouw ogen? Waar let jij op als je bijvoorbeeld een boilie in elkaar zet voor de komende maanden (november / december). Geef de thuisdraaiers onder ons eens wat tips!

Aas is belangrijk, simpel als dat. Maar is aas van doorslaggevende waarde in de visserij? Nee, ik denk dat het de combinatie van vele factoren is. Met goed aas vang je niet als er in de sector of op je stek geen vis zwemt. Met slecht aas vang je best vis als ze er maar zwemmen en honger hebben?.

Goed aas is een van de vele puzzelstukjes.

De meest gemaakte fout is dat men goedkoop en inferieur aas in gaat zetten als sluitpost vanuit valse zuinigheid. Of de overtuiging dat omdat men op groot water vist en veel moet voeren de kwaliteit toch niet uitmaakt. Lees voor kwaliteit: de biologische benutbaarheid. Een uitermate schraal en vaak ook goedkoop balletje kan best vangen maar mijn ervaring leert dat aas wat een zekere voedingswaarde heeft en dus biologisch benutbaar is vaak harder en langer doorloopt.

We hadden het net al kort over je posts op social media. Je neemt mensen graag mee in het moment en was n van de eersten die het ?Facebook Live? actief ging gebruiken. Ben jij iemand die graag ?deelt? of ben je mede zo actief omdat je bedrijven in de hengelsport hebt?

Het delen en laten zien wat je doet komt voort uit het feit dat ik graag kennis wil overbrengen en in zekere mate ook niet vies ben van wat in de spotlights staan. Het commercile stuk is eigenlijk verwaarloosbaar. Als het puur om de poen te doen zou zijn had ik dat allemaal veel anders aan moeten pakken. Het concept Facebook live is een machtig leuk iets omdat je mensen mee neemt in het moment en het een simpel geregisseerd iets is. What you see is what you get!

Arjan LIVE op Facebook, wie kent ‘m niet?

De KWO lezers zijn nieuwsgierig geworden of je ook eens een film gaat maken over je visserij. Zit dat erin? En is er misschien een kans dat je samen met Mark en/of Michiel een sessie gaat vissen en dat daar dan opnames van gemaakt worden?

Komend jaar ga ik mij verdiepen in filmen. Nu gebruik ik eigenlijk altijd mijn Iphone nadat mijn spiegelreflex een gevalletje waterschade heeft gehad? Filmen doe ik nu nog te weinig. Deze winter wil ik investeren in apparatuur om mee te kunnen werken. Een video met de KWO boys sluit ik in de toekomst zeker ook niet uit.

Een video met de KWO boys sluit ik in de toekomst zeker ook niet uit.

Je hebt een grote liefde voor honden. Lara is jouw eigen hond en vergezelt je tijdens je sessies. Zij is ook immens populair op social media. Ze heeft zelfs een eigen Facebookpagina. Kun je ons eens wat meer vertellen over dit bijzondere dier.

Lara is nu 11 jaar. Ze gaat al vanaf dat ze acht weken was met mij mee vissen. We zijn samen overal geweest om te vissen. Van Duitsland, Frankrijk, Belgi tot aan Engeland aan toe. In de jaren 2008 -2011 viste ik om het weekend in Frankrijk en toen hebben we serieus veel in het buitenland gezeten. Voor haar leeftijd is ze nog steeds goed ter been maar je merkt wel dat ze echt ouder wordt. Laten we hopen dat haar nog een paar jaar gegeven is!

Lara en ik vissen al sinds jaar en dag samen. Hopelijk gaat ze nog lang mee naar de waterkant.

Dan zijn we nu aangekomen bij de vragen over je visserij. Hoe ben je ooit op het idee gekomen om te gaan vissen vanuit een boot? Hoe ben je destijds gestart qua aanpak en wat was je allergrootste blunder op dat vlak?

Bootvissen doe ik al een jaar of tien. In 2007 had ik mijn eerst polyester boot en ik heb in de afgelopen jaren meerdere keren vanuit een Vortex 420 op de grote Franse reservoirs mijn sessie gedraaid. Het vissen vanuit een boot geeft je zoveel meer ruimte, mogelijkheden en vrijheid. Als je dat eenmaal hebt ervaren is het moeilijk om weer terug te gaan naar de traditionele kantvisserij.

Als je eenmaal hebt geproefd van bootvissen is het lastig om nog terug te gaan naar de oevers.

Hoe pak je een groot, diep stuk rivier/kanaal aan? Wat zijn de beste stekken? Waar ga je naar op zoek en hoe bereid je je goed voor? Wat zijn je gebruikte vis en voertechnieken?

De vraagstelling suggereert dat het om een monotone bak gaat dus het zal in de kleine details moeten zitten. Ik gebruik in 99% van de gevallen een boot bij mijn visserij. Dus ik zal als eerste met de boot op onderzoek uitgaan om binnen bevisbare afstand veranderingen in de bodemgesteldheid te kunnen vinden. Dus op zoek naar bulten, richels en of kuilen in de bodem van het kanaal. Door middel van zwaar lood houd ik op rivieren de boel aan de grond. Tot zeker een meter of 200 stroomopwaarts van mijn rigs zorg ik dat er minimaal maar verspreid aasdeeltjes te vinden zijn voor de vissen. Die 200 meter afstand tot aan mijn aas kunnen ze mooi gebruiken om aan het aas te wennen en vertrouwen op te doen. Ik vis de hengels verspreid. Eentje onder eigen kant, eentje in het midden (vaargeul) en eentje aan de overkant.

Tot zeker een meter of 200 stroomopwaarts van mijn rigs zorg ik dat er minimaal maar verspreid aasdeeltjes te vinden zijn voor de vissen.

Zorg dat je de vis de mogelijkheid geeft om op het voer te komen.

Door gebruik te maken van zwaar toplood dat ik aangepast heb houd ik de boel veilig van de bodem. Hoe ik dat aangepast heb? Middels een dik stuk nylon (60/00) tussen de lijnclip en het lood zorg ik dat de lijn 20 cm boven de bodem loopt. Zeer regelmatig bijvoeren van kleine beetjes aas geniet de voorkeur. Zorg dat je de vis de mogelijkheid geeft om op het voer te komen. Dus ver van de stek / visplek voer ik al kleine beetjes. Soms slechts een enkele boilie per tien vierkante meter!

Wat is je favoriete onderlijn en montage bij het belagen van onze favoriete sportvis?

Een simpele basisrig van een gevlochten materiaal in combinatie met een Curved Shank maatje 4 haak van het merk Ridgemonkey. Een klein beetje looddraad uit de kern van een leadcore leader om de onderlijn heen gedraaid, zorgt voor net dat beetje extra gewicht dat deze zinkt. De miniscule luchtbelletjes die zich tussen de vezels van de onderlijn bevinden zorgen dat deze soms de neiging heeft te gaan drijven. Een centimeter of 20-25 na gelang de bodemgesteldheid en een relatief lange hair maken het geheel af!

Wat is je meest memorabele vis en hoe is de vangst van deze vis tot stand gekomen?

Ik ben geen kilojager, targetvisser of plaatjesverzamelaar. Ik vind het avontuur en de beleving belangrijk in mijn visserij en vooral mijn eigen ding kunnen doen. Het zitten rond een putje in de hoop van het vangen van die ene target zou mij persoonlijk ongelukkig maken. Let op! Daarmee veroordeel ik een ander zijn spelletje en doorzettingsvermogen zeker niet! Ieder zo zijn ding en plezier. Echter een antwoord op de vraag heb ik hiermee nog niet gegeven? Mijn meest memorabele vis? Tja het er zijn er zoveel eigenlijk. Iedere vangst heeft zijn eigen verhaal. Echter ik koester wel erg goede herinneringen aan de jaren 2008-2010. Dat is de tijd van mijn visserij in Noordoost Frankrijk. Om de week de auto vol laden en een lang weekend vissen aan de oevers van de bekende bosmeren. Vissen tot ruim 28 kilo zaken ons net van binnen. Wat een tijd!

Vissen tot ruim 28 kilo zaken ons net van binnen. Wat een tijd!

Arjan in zijn element: ‘Avontuur en beleving, mijn eigen ding kunnen doen.’

Je hebt vele buitenlandsessies gevist. In het verleden ging je vaak naar Frankrijk. Aan welke sessie denk je nog regelmatig terug en waarom?

Dat klopt! De visserij in het buitenland heeft lange tijd op nummer n gestaan bij mij. Ik heb in diverse landen gevist. Frankrijk uiteraard heel veel maar ook heb ik Duitsland in het verleden aangedaan en recentelijk nog Itali. Mijn trips naar Marokko staan mij het meest bij en dat is niet zonder reden. Marokko is en blijft een schitterend land wat zo afwijkt van alle bestemmingen waar ik geweest ben. Ik ga er binnenkort graag weer naartoe!

Arjan met een mooi beschubde spiegel.

Kun je wat meer vertellen over de visserij daar?

Jazekers! Ik heb de eigenaar van Morocco Carp een 15 tal Vortex sets geleverd in de afgelopen jaren. De uitnodiging om daar te komen vissen kon ik uiteraard niet afslaan en zo begon het enige tijd geleden. Een prachtige trip met Michael Murray gevolgd door een trip met Martin Post en later zelfs met mijn goede vriend Bertus legden de basis voor mijn liefde voor Marokko. Een prachtig land met een prachtige omgeving om in te vissen. De grootste vissen die ik er wist te landen zullen ruim twintig kilo geweest zijn. Al met al een echte aanrader als je eens iets anders wilt dan de ?standaard visvakantie? naar het land van stokbrood, wijn en kaas!

Marokko is zker een aanrader als je eens iets anders wilt dan de ?standaard visvakantie? naar het land van stokbrood, wijn en kaas!

Je hebt ook een meerdaagse sessie gevist in eigen land met niemand minder dan Darrell Peck. Volgens mij zaten jullie toen goed op de vis. Hoe verliep deze sessie en hoe heeft hij het ervaren? Zitten er nog meer gezamenlijke tripjes aan te komen?

Ja dat klopt! Darrell is de afgelopen twee jaar een goede vriend van mij geworden. Ik had tijdens de karperbeurs van 2016 met hem en Danny contact over boten. Korda wilde enkele filmshoots gaan doen waarbij rubberboten gebruikt gingen worden en met de tijd wilde Darrell een grote 420 aan gaan schaffen om zijn Orint visserij naar een hoger plan te tillen. Een boot aanschaffen is n, zorgen dat je ook je materiaal kent en weet wat je koopt is twee. Ik nodigde hem uit om een dag of vijf bij mij te komen vissen om zich het vissen vanaf een boot eigen te maken en te weten wat hij kon verwachten.

Darrell Peck heeft menig fraaie vis gevangen vanuit een Vortex boot.

En zo geschiedde! Darrell kwam en viste met mij mee en leerde in korte tijd door vallen en opstaan zich ?de fijne kneepjes van het vak? eigen maken. We visten een kleine week, ieder gebruik makend van een Vortex 420, stug door op het grote water. Ik had van te voren de boel goed voorbereid en we vingen de sterren van de hemel. Ik meen dat we een week hadden met tussen de 70 en 80 vissen. Al met al een fantastische week voor ons beiden! Hij kon vervolgens wel een overwogen besluit nemen over de aanschaf van deze Vortex 420 Heavy Duty.

Ik had van te voren de boel goed voorbereid en we vingen de sterren van de hemel. Ik meen dat we een week hadden met tussen de 70 en 80 vissen.

Je vist heel wat nachten per jaar terwijl je een relatie hebt. Heb je nog tips voor de lezers om vaker toestemming te krijgen van vrouwlief?

Jawel? niet teveel in discussie gaan! Nee grapje. Ik vis gemiddeld 100 tot 125 nachten per jaar. Dat is bijna een derde van het jaar. Ik werk parttime in het onderwijs en heb dus dertien weken per jaar vakantie. Dat scheelt al een hoop. Mijn vriendin werkt ook in het onderwijs dus samen hebben we veel vrij. Het echte geheim is dat je elkaar vrij laat. Mijn vriendin mag graag reizen en op vakantie gaan en ik graag vissen. Soms combineren we dat maar vaak zijn we ook apart van elkaar op vakantie.

Lekker vissen in Frankrijk!

Ik met Wijtze naar Frankrijk en Corienne met een vriendin voor twee of drie weken naar Azi of Zuid Amerika. Daarnaast is het zo dat ik niet het hele jaar door vis. In het late najaar en winter is het genoeg en pas na het beursseizoen pak ik de draad weer op en gaat de neus weer richting het water. We zijn al achttien jaar samen dus ik kan wel stellen dat het voor ons werkt!


Arjan, namens de KWO redactie willen we je hartelijk bedanken voor je deelname.Ik denk dat veel members heel wat kunnen opstekenvan jouw visserij en levenswijsheid!

KWO Redactie

Bekijk ook