Bootvissen in Frankrijk op de rivier De Lot – Deel 2

Whoop, whoop! We zijn aanbeland bij het tweede deel van dit duo van artikelen waarin we Wouter en zijn vriendin Kiek volgen tijdens hun avonturen op de Lot. Als eigenaar van Lot Experience kent Wouter de rivier inmiddels zeer goed. In tegenstelling tot de barre omstandigheden van vorige trip is het weer nu een stuk aangenamer. Geldt dat ook voor de vangsten?


Wouter en Kiek aan het woord: Na ons vorige ‘wilde’ avontuur waar de omstandigheden verre van ideaal waren, wilden we revanche! Aan de ene kant hadden we die bootsessie niet willen missen, maar het zou meer dan chill zijn als we ook af en toe in het zonnetje kunnen zitten en wat mooie vissen vangen! Last but not least: Hard genieten van de omgeving, avontuur en elkaar! Wat overigens erg goed gelukt is omdat we een kleintje krijgen volgend voorjaar!

Laten we starten met de video!

Het is inmiddels juli en besluiten weer stroomopwaarts te vertrekken! De omstandigheden zijn theoretisch optimaal en we traileren de boot bij Cahor. Op goed geluk laten we de trailer en auto staan op een parkeerplaats met voldoende sloten eromheen? Fingers crossed! Het doel is weer om 9 sluisstukken in kaart te brengen. Daarnaast gaan we serieuzer vissen dan de vorige keer. We concentreren ons dit keer op 1 stuw waar we 3 stekken aanvoeren en deze allemaal een nacht bevissen. Dit houdt in dat we pas de derde nacht op een voorgevoerde stek van 3 dagen vissen. Het is een korte uitdaging en daarom weer super leuk om te doen.

Wouter & Kiek on the move!

De eerste sluis pakken we om 19.50 in Cahor, dat is een half uur later dan onze planning. Je mag uiterlijk een half uur voor zonsondergang nog gebruik maken van de sluizen en willen dus doorvaren tot 22.00. tot onze verbazing is de stroming bijna nog heviger dan de trip in mei en het water koffie bruin, cafe au lait in dit geval! Doorgaan alles moet op!

We eten wat en gaan voor deze dag de laatste sluis door

Avondzon tussen de heuvels…

Bij de eerst volgende sluis besluiten we wat te gaan eten met de avondzon en gaan vervolgens iets voor tienen de sluis. Tegen het einde van het derde stuwvak vinden we weer een in het water omgevallen boom waaraan we ons vast kunnen maken. Dit werk perfect en liggen stabiel. Snel de hengels in en lekker slapen!

We liggen perfect uit de kant aan de talloze omgevallen bomen.

Dag 2: Dieptes per stuwstuk analyseren

We vangen uiteindelijk geen pepernoot en gaan 08.30 weer op pad! De dieptemeter hebben we op de grote boot genstalleerd om het bodemverloop te analyseren voor elk stuwstuk. De eerste indruk van deze stuwstukken is dat het bodemverloop niet echt heel veel verschilt. Zoals bij elk stuwstuk is het bij de barrage stroomafwaarts altijd dieper dan bij de barrage stroom opwaarts. Het begint dus ??diep?? en naarmate je omhoog vaart wordt het steeds ondieper en neemt de stroming toe. In verschillende perioden zijn de barragestekken interessant, niet altijd dus.

De oude spoorbruggen blijven een bepaalde uitstraling hebben.

Als we varen worden steeds onze bevindingen bevestigd, op een paar gaten en richels na natuurlijk. De gemiddelde dieptes zijn 2-4/5 meter De buitenbochten zijn vaak ietwat uitgeslepen en geven dieptes aan van tussen de 5 ? 8 meter met enkele uitzonderingen van 10 meter aan. Hoe hoger we komen des te ondieper zijn de stuwstukken gemiddeld. Je kunt dus de uitzonderingen er makkelijk tussenuit pikken.

Koffie bruin van de harde stroming terwijl het een maand droog geweest is.. Hoe dan

Stekken bepalen

Onderweg komen we talloze plekken tegen waar we zeker nog een keer terug komen. Nu hebben we hier geen tijd voor en varen op ons doel af. Als we hier ?s middags aankomen kunnen we het hele stuwvak analyseren en 3 plekken aanvoeren om vervolgens de eerste nacht op een plek instant aan de slag te gaan. Op elke plek voeren we 10 kg boilies. We vinden 3 strategische stekken met ook nog een afwijkend bodemverloop ten opzichte van het monotone bodemverloop hier op de hoger gelegen stukken.

We voeren ongeveer 10 kg per dag per stek.

De instant stek

Na onze ??voerronden?? zijn we neergestreken op onze instant plek. We maken de boot vast aan de kant tegen de sluis. Wat een plek, maar wat een stroming? Ik verspreid 3 hengels niet te ver uit de kant vanwege die knetterharde stroming. Snachts word ik gewekt door de hond die even naar buiten moet. Tot mijn grote verbazing hangt de boot scheef! Door het stijgende water en doordat de rand onder een oude steiger is beland, loopt de boot vol via een loosgat wat ik altijd open heb staan voor de afwatering. Fucking gevaarlijk dus. We moeten met z?n tween de boot loswrikken en gaan we tukken.

Misschien een beetje lui maar wel effectief! Wat een plek.

Volgende dag maken we weer een voerronde en gaan helemaal stroomopwaarts onder de bomen liggen. We maken de boot vast aan 2 bomen zodat we niet met ankers hoeven zeulen. Misschien een beetje lui maar wel effectief! Wat een plek.

De eerste is binnen, KONING! Dit zijn de mooiste.

Bestaat dit nog op deze aardbol? Het is hier ondiep zoals bij elke stuw bij de dam stroomopwaarts. Hooguit 3 meter. Stroming is nu redelijk en snel de hengels uit. Heerlijk liggen we in de schaduw en lekker rustig ook , geen pendelbootjes met toeristen. Na 10 minuten krijgen we een run. Het lijkt op een kopvoorn aanbeet, maar als ik de hengel pak blijkt het een schichtig spiegeltje te zijn! KONING! De eerste is binnen. Hier is het visbestand minder natuurlijk dan bij ons dus schijn je meer spiegeltjes te kunnen verwachten. We zijn benieuwd! We slapen dit keer wat minder goed vanwege de 4 kopvoorns en 3 barbelen die we nog als bij vangst hebben.

Heerlijk turen over het water, samen in de natuur zijn.

De betere uitzichten, vanachter de hengels op de boot!

Op de voerstek

We gaan even aan land bij een camping en halen daar wat drinken en 2 verse stokbroden. Helaas kunnen we onze Drone niet opladen met een 105 AH accu, dus proberen deze hier op te laden. Weer geen succes, grrrrr! We moeten hier dus terugkomen voor de extra beelden.. Verder kijken we wat rond en bezoeken we de mooie rotspartijen en zwemmen voordat we naar de nachtstek gaan. Op deze stek hebben we nu 20 kg gevoerd in 2 dagen. Met oog op de bijvangsten die je hier kunt verwachten kan dit makkelijk ook meer zijn. We hebben nog geen chaos meegemaakt in de vorm van runs daarom houden we het bij 10 kg per dag. We voeren ook tegen de avond omdat we van mening zijn dat anders niets meer voor de nacht overblijft. We verwachten dus ook in de nacht of ochtend actie, dus is op meerdere stuwstukken al gebleken.

Karakter uit de Lot

We besluiten om de hengels in te gooien om zo de meest accurate beetindicatie te krijgen. Als je met deze stroming uitvaart ligt er een mega bocht in de lijn, dat wil je niet.. Voordat de laatste hengel uitgegooid is gaat de eerste hengels al af. Een korte hevige run. Kopvoorn! 10 min later weer! Zo vangen we er in 20 min nog 5 bij. Bij het invallen van de avond ligt alles weer op scherp en net na het eten vliegt een van de linker hengels er van door! Klein schubje! Yes de tweede! Uurtje later weer een schub, deze is wat groter. Sochtends worden we gewekt door een volle fluiter en deze geeft niet zo snel op! Dit keer een spiegel en wat voor een! Deze moet dik zijn en dat is ie! Karakter, zoals bij de Lot hoort! Alsof het nog niet genoeg is vangt Kiek een uurtje laten nog een. Weer een spiegel. Deze bijna 30 pond rammer geeft de verhouding weer! Wat bruut!

Kiek met een bijna dertiger. Een rivier bonkje!

Eindelijk een goede nacht in deze meest fluctuerende omstandigheden die ik ben tegen gekomen op de rivier. Daar waar het water normaliter ??kraak helder?? hoort te zijn, rustige stroming zou moeten hebben met een hogere watertemperatuur?! Het mooie is wel doordat je nu het hele jaar de rivier ervaart, analyseert en met met eigen ogen ziet , je ook weet wat er speelt en welke dingen kloppen en niet kloppen die worden gesuggereerd.

Dikke spiegel tijdens de harde omstandigheden!

In de wolken maken we een lekker ontbijtje en gaan we weer aan land om wat te zwemmen en de hond uit te laten. We gaan daarna in de schaduw liggen op een van de dagstekken. We vissen dicht tegen de rotswanden aan uit de stroming in de luwte en hopen op een voorbijganger!

Toch maar even de schaduw opzoeken!

De nacht vissen we op de diepe stek waar nu 3 dagen voer ligt. De stroming is fors aangetrokken vanuit het niets en het water ongeveer 50 cm gestegen overdag. Als we de stek bekijken heb ik weinig vertrouwen, we hebben de stek goed voorbereid en misschien gaat de stroming wel weer liggen? We kunnen met 300 gram net voor de boot liggen met de hengels schuin omhoog. Lekker dan. We maken nog grappen over een school kopvoorns en krijgen meteen een dubbel run van deze rakkers.

De hengels gaan vakkundig te water, daar waar de stroming het minste is, niet te ver van de boot.

Het stijgende en dalende waterniveau laat je soms voor verrassingen staan! #schuddenmetdieboot

De nacht levert niets op en als we net weg willen varen dan constateren we dat we op een boomstam liggen. Het water is weer mega gezakt. Wat een avontuur, we lachen erom en ik schud de boot van de boomstam af. Volgas en we zijn weer los. We leggen onderweg even aan en wandelen met de hond. Ik heb slechtere hondenveldjes meegemaakt.

Romantisch de hond uitlaten op het touristische wandelpad!

Wakker worden met zo’n view… Wauw!

De laatste nacht vissen we nog op de meest productieve plek met veel vertrouwen. Als het water weer begint te stijgen en dalen, daalt het vertrouwen ook en niets is minder waar. 5 barbelen en 6 kopvoorn laten met nog een trippelrun als bonus van een boomstam sluiten we de laatste nacht af.

Niets is zo veranderlijk als de rivier.

Zeker dit jaar is het extreem geweest vanwege het langzaam opgang komen de voorjaar en de gruwelijke plaatselijk storingen. We hadden in mei nog zelfs de kachel aan s avonds?? Het geeft een supermooi avontuur alleen het zoeken en timen van sessies was een beetje lastig. Wat dus eigenlijk de conclusie is, is dat je op de rivier nooit goed kunt timen betreft de juiste omstandigheden. Zeker niet op de hoger gelegen stuwen. Advies is om je niet blind te staren op een stuk maar ga voor avontuur en pas je aan, aan de rivier. Op de grote meren kun je altijd wel een plekje in de luwte vinden, maar daar zijn weer andere struikelblokken. Je moet het ook accepteren als het soms niet lukt of je niet op de juiste tijd op de juiste plek bent. Dat triggert je weer om te analyseren en filosoferen over de volgende sessie.

Wouter en Kiek, de drijvende krachten achter Lot Experience!

We komen snel weer bij jullie terug met nog meer avontuur en ontdekkingen! In de tussentijd kun je ons volgen op Instagram, Youtube en onze FB pagina!

Wouter & Kiek

Bekijk ook