BTW Revealed: Etang de la Livardière van The Carp Specialist

In deze editie van BTW Revealed bezoekt Thimon Dokter het prachtige water ‘Etang de la Livardire‘ van The Carp Specialist. De verwachtingen zijn hoog maar lukt het Thimon om een goed resultaat neer te zetten en met plezier te vissen? Je leest het in dit uitgebreide verslag en met onderstaand citaat lijkt Thimon met tevredenheid terug te kijken op de trip 🙂

Het water krijgt een dikke vette 9 van mij en ik kom zeker terug!

Thimon vertelt: Op zaterdag 24 september jl. reisde ik af naar het dorpje Roz sur Sarthe in het Westen van Frankrijk. Vlak bij de mooie en grote stad Le mans. In het prachtige dorpje waar betaalwater Etang de la Livardire ligt verscholen lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Midden in de natuur van een 400 hectare groot bosgebied. De rust die er heerst is adembenemend. Bas van The Carp Specialist kiest zijnwateren het liefst in een mooie omgeving zo te zien. Daar isEtang de la Livardire is er zeker een van want het is er heerlijk vertoeven! Een enorme aanrader voor de rust zoekende visser die ook van een stukje natuur en cultuur houdt.

Een weekje in alle rust vissen, daar was ik aan toe.

Een weekje in alle rust vissen, daar was ik aan toe.

Informatie om te beginnen

  • Het water heeft een groottevan 17,5 hectare (9 stekken).
  • De afstand vanaf Nederland bedraagt 620 km vanaf Breda & 530 km vanaf Brussel (Belgi).
  • De topvis van het water woog bij zijn laatste vangst ongeveer 29 kilo (58 pond).
  • De auto kan geparkeerd worden op elke stek en mag daar blijven staan.
  • Supermarkt, auto garage, tankstation, bouwmarkt enz. op 10 minuutjes rijden gelegen in het dorpje La Suze-sur Sarthe.
  • Er worden maximaal 18 vissers toegelaten op het water per week.
  • Je hond is welkom op Etang de la Livardire.
  • Het gebruik van een voerboot is toegestaan.
  • Het gebruik van een roeiboot is toegestaan (mits je in het bezit bent van een reddingsvest).
De aankomst herken je aan de Lodge.

De aankomst herken je aan de Lodge.

Bezettingstekken

Met de routebeschrijving van The Carp Specialist ben ik keurig tot aan het toegangshek geleid. Op deze manier was het direct goed te vinden en kon mijn vakantie beginnen. De bereikbaarheid vind ik dus prima! Op Etang de la Livardire wordt heel het jaar door wel redelijk veelgevist. Houd er dus rekening mee dat je op een water terecht komt met een moeilijkheidsgraad 4 (uit 5), waar de vissen aardig deklappen van de zweep kennen. Het is daarom ook geschikt voor ervaren karpervissers die weten wat ze doen. Ik zou het water dan ookafraden voor beginnende karpervissers!

De stekken zijn ruim verdeeld.

De stekken zijn ruim verdeeld.

Het water heeft 9 stekken en deze zijn eigenlijk doorgaans heel het vis seizoen wel bezet. Het water is gesloten voor vissers in de periode van 1 november tot 1 april. Dit om een stukje rust en herstel voor de vissen te kunnen garanderen. Op Etang de la Livardire word er goed rekening gehouden met geboekte stekken en de ruimte voor de vissers. Daarmee bedoel ik te zeggen dat wanneer er een stek geboekt is met twee personen dat een aanliggende stek meestal niet bevist mag worden om de ruimte en de rust voor de vissers te garanderen. Persoonlijk vind ik dit een zeer goede zaak. Op deze manier kan je heerlijk je eigen gang gaan en je op voorhand bedachte tactieken inzetten.

Voorbereiding

Ik kan inmiddels, na een aantal jaren in Frankrijk vissen, toch wel zeggen dat ik een voorkeur heb voor betaalwateren. De beste reden die ik hiervoor kan geven is een stukje veiligheid en faciliteiten. Hier ben ik toch wel aan gehecht wanneer ik op vakantie ben. Ik vind het prettig als ik even lekker kan douchen en de accu?s van mijn voerboot en bijvoorbeeld telefoon kan opladen. In de afgelopen jaren heb ik de meest uiteenlopende betaalwateren bevist. Van wateren van een paar hectare groot tot meren van tientallen hectares. Wateren met wier, obstakels, weinig vis en wateren helemaal stampvol met vis. Daarmee doel ik op de zogeheten ‘run-wateren’. Na die jaren in Frankrijk gevist te hebben krijg je aardig wat ervaring en weet je vooraf vaak al een goede voorbereiding te maken. Op die manier heb ik dat ook gedaan voor Etang de la Livardire. Ik zal jullie een leidraad laten zien hoe ik meestal mijn voorbereiding doe per water. We beginnen met ons af te vragen wat we allemaal al van het betreffende water weten:

  • Het water bevat moeilijk vangbare vissen (moeilijkheidsgraad 4).
  • Wat is er de laatste tijd gevangen?
  • Wat zijn de weersomstandigheden waarin ik ga vissen?
  • Welke stek kies ik? (dieptes) i.v.m. jaargetijde
  • Met welk aas word er op het water veel gevist?
  • Hoe groot is het water?
  • Hebben we te maken met obstakels?
  • Hebben we te maken met wier?
  • Hebben we te maken met witvis, (brasem), kreeften, dwergmeerval of ander ongedierte?
  • Wat zijn de dieptes en kunnen we iets te weten komen over de bodemstructuur?
Een dieptekaart levert je veel informatie op.

Een dieptekaart levert je veel informatie op.

Aan de hand van een dieptekaart als deze kan je heel veel waardevolle informatie verzamelen. Allemaal details die in de geplande sessie het verschil kunnen maken tussen een lege of volgeschoten camera. Op deze dieptekaart van Etang de la Livardire is oranje, geel en rood het ondiepe water tussen 0.80 en 1.50 meter. Het diepere water is blauw waarin het diepste aangeduid is met donkerblauw. Deze dieptes variren tussen de 1.50 en 3.0 meter.Zelf vind ik het heel prettig dat het is toegestaan om een voerboot te gebruiken. Grotendeels stem ik mijn visserij hier op af.

Er reeks parels zouden op de mat komen deze vakantie.

Er reeks parels zouden op de mat komen tijdens deze visvakantie.

Ontvangst en service

Het ontvangst van beheerder Bernard is zeer goed geregeld. Bij aankomst verwelkomt hij de vissers en geeft hij een rondleiding langs alle faciliteiten. Daarbij is het erg prettig dat hij goed Engels spreekt.Er zijn geen rubberboten of voerbotente huur of beschikbaar op locatie dus wil je hier gebruik van maken: neem deze dan zelf mee. Zorg ook dat je over voldoende reserve materiaal beschikt. Er is geen tackleshop of iets dergelijks aanwezig waar je dat kankopen. Ook is er op deze locatie geen aas te koop. De plaatselijke supermarkt verkoopt wel hondenbrokken en mas, maar verder dan dat zul je niet komen 😉

Vriezers voor je aas en en stroomvoorzieningen zijn aanwezig.

Vriezers voor je aas en en stroomvoorzieningen zijn aanwezig.

Het sanitair

Op Etang de la Livardire zijn de faciliteiten top voor elkaar. Er is een ruim gebouw bij de lodge die van alle gemakken is voorzien. Er zijn twee douchecabines, twee toiletten en wasbakken beschikbaar. Daar naast heb je de beschikking over meerdere vriezers en koelkasten. Voor diegene die voerboot accu?s, telefoons etc. willen opladen zijn er meer dan voldoende stopcontactenaanwezig. Ook is er een wasbak aanwezig waar warm water uit de kraan komt. Erg handig voor het doen van de afwas. Kortom:het sanitairis dik in orde!

Het sanitair gebouw is prima voor elkaar.

Het gebouw met de sanitaire voorzieningen voldoet meer dan voldoende.

De visstekken

De bodem van Etang de la Livardire is grotendeels een mix van zand, klei en harde stukken grind. In de zomer is her en der een plukje wier te vinden maar hier heb je zeker geen last van. Er zijn een aantal plekken te vinden waar bomen langs het water staan met overhangende takken. Met name op stek 3 en 4 rondom de eilanden. De stekken zijn meer dan ruim genoeg en bieden alle mogelijkheden. Wel is de grond er hard dus losse steunen en haringen gaan lastig de grond in.

Op de stekken kan je prima uit de voeten.

Op de stekken kan je prima uit de voeten.

Mijn aanpak op Etang de la Livardire

Wanneer ik aankom op het water geniet ik van alles om me heen. De prachtige omgeving en het mooie water maken het plaatje helemaal compleet: dit is vakantie! Ik begin met het maken van een lekker bakje koffie waarvan ik in alle rust kan genieten terwijl ik mijn strijdplan bedenk. Natuurlijk heb ik thuis de meeste voorbereidingen al gedaan en weet ik in grote lijnen wat ik ga doen. Bij aankomst vertelde de eigenaar dat het schuwe vissen zijn die erg goed weten wat een rig en een strakke lijn is. Vissen die het zaakje uitspugen en voerstekken vermijden behoren hier dus tot de omstandigheden. Dat wetende besluit ik korte en super scherpe rigs in te zetten die een vis meteen prikken wanneer ze het aas oppakken.

De aanpak bleek direct te werken.

De aanpak bleek direct te werken.

Daarnaast besluit ik om met slappe lijnen te gaan vissen.De stek leent zich hier goed voor en op extreme afstanden hoef ik niet te vissen. Naast deze aanpak qua materiaal opteer ik voor het vissen met klein aas. Hiermee bedoel ik aas met een grootte tussen de 8 en 15 mm. Dit betreffen hoofdzakelijk boilies, tijgernoten en pellets in afwijkende vormen, groottes en samenstellingen. Zo heb ik bijvoorbeeld gebruik gemaakt van halve boilies, zwarte tijgernoten en pellet wafters.

Een sfeerfoto van twee Franse vissers.

Een sfeerfoto van twee Franse vissers.

Met de voerboot en dieptemeter heb ik het bodemverloop al goed bekeken. Ik zoek het graag nog even extra goed uit zodat ik met een 100% zeker en fijn gevoel mijn ding kan gaan doen. Immers laat ik het liefst niets aan het toeval over en hou ik ervan om ‘super scherp’ te vissen. Ik vind al snel een paarinteressante plekjes waar ik mijn rigs ga positioneren. Deze plekjes betreffen de hardere plekken in de bodem waar wat grind en steentjes te vinden zijn. De ideale plekken voor de karper om te komen azen. De 4e hengel besluit ik op een zacht stukje links onder de kant neer te leggen met een voeding rijke bodem. Dit weet ik aan de hand van de constante aasbellen die er te zien zijn en af en toe een vis die zich laat zien door te rollen. Op n paard wedden is namelijk niet iets wat in mijn aanpak past. Ook hier geldt weer: ik laat liever niks aan het toeval over!

Zoals gezegd vis ik op Etang de la Livardire met slappe lijnen. Dit zorgt voor veel minder argwaan bij de karpers en je kunt er de zogeheten lijndruk behoorlijk mee beperken. Natuurlijk ligt er een lijn in het water, maar hoe natuurlijker deze lijn zich gedraagt, hoe minder het de vissen af zal schrikken!

De eerste spiegel klokt meteen 17.6kg.

De eerste spiegel klokt meteen 17.6kg.

Een goed begin!

Op zaterdag avond, de dag van aankomst ben ik maar eens begonnen met mijn tent op te bouwen. Wanneer ik het frame van mijn tent in elkaar klik hoor ik achter mij ?tuut???..?tuut??. tutttuuuttrrrrrrrrrrrrr?.. Een Delkim die duidelijk laat horen dat er zich iets heeft vergrepen aan mijn scherp geplaatste rig. Wanneer ik de hengel oppak en begin te drillen merk ik direct aan het logge gedrag van de vis dat ik met een grote vis te maken heb. Na een bizarre dril van ruim een half uur ligt er een grote spiegelkarper in mijn net. De vis klokt 17,6 kilo op de schaal en is daarmee een fantastisch begin van een week op een toch wel lastig aangeschreven betaalwater.

Alsof het nog niet goed genoeg begon wordt het meteen nog veel mooier. Net wanneer ik de spiegel terug heb gezet en goed en wel besef dat dit een goed begin was, meld aanbeet nummer twee zich al. De hengel die ik een meter of twintig recht vooruit vis op een heel hard plaatje loopt traag op. Wanneer ik de hengel oppak heb ik geen schijn van kans aan het begin van de dril. De vis zoekt zijn weg naar open water en gooit zijn gewicht in de strijd om een eind van mij af te zwemmen. Uiteindelijk, na een doodvermoeiende dril van ruim een uur en tien minuten kan ik het net schuiven onder een vette veertiger van 22,8 kilo. En dat op een pellet waftertje van 8 mm. Bizar! Peuteren 3.0 op een super kort longshank rigje. Het bewijst maar weer de kracht van klein aas en korte rigjes met een kleine haak!

Een mega spiegelkarper van 22.8kg die de week direct al deed slagen.

Een mega spiegelkarper van 22.8kg die de week direct al deed slagen.

Na de vangst van de prachtige veertiger besluit ik maar eens om mijn ogen dicht te gaan doen. De reis, de hengels inleggen en meteen erna het drillen van twee grote vissen heeft mij behoorlijk vermoeid en dwingt mij op tijd mijn rust te pakken. Rond middernacht vang ik een graskarper waarna het de hele nacht stil blijft. In de ochtend word ikwakker in een oase van rust. Fluitende vogeltjes, de wind die door de bomen waait en ijsvogeltjes die heen en weer over het water vliegen, fantastisch! Er werd mij verteld dat er meestal overdag weinig actie is op dit water. Toch loopt tijdens de eerste bak koffie toch de overkant hengel aan en weet ik na eenleuke dril een mooie schubkarper te landenin de 20 ponds categorie, en dat gewoon overdag, lovely!

Een mooie gave schubkarper is de vierde vis van de trip.

Een mooie gave schubkarper is de vierde vis van de trip.

Sprongetje in de tijd

Helaas zijn de twee daaropvolgende nachten geindigdin een blank. In de tijd zonder aanbeten heb ik regelmatig geobserveerd, mijn rigs gecheckt en alles perfectop scherp gelegd. Toch besluit ik metdezelfde techniek verder te vissen. Dat dit de juiste keuze is blijkt wel uit de nacht die er op volgt. Kort na elkaar volgen drie aanbeten van vissen boven de 15 kilo grens. Elke keer krijg ik net genoeg tijd om de vis af te drillen voordat de volgende hengel af loopt. Respectievelijk wegen de vissen18.6, 15.5 en 15.3 kilo en deze driespiegels maken mijn nacht meer dan compleet. Wat een geweldige sessie! In deochtend zet ik de vissen op de foto en dat levert prachtige plaatjes op.

Een prachtige spiegelkarper!

Een bruut gebouwdespiegelkarper!

De volgende dagheb ik bewust mijn hengels op de kant gelaten zodat de vissen rust hebben. Op deze manier wek ik zo min mogelijk argwaan en zet ik mijn stek niet teveel onder druk. Ondertussen heb ik mezelf getrakteerd op een middagje cultuur snuiven in de buurt van Le mans. De grote stad die vlak bij Etang de la Livardire is gelegen. Ook doe ik mijn boodschappen en kan ik er aan het einde van de middag weer tegenaan als ik terug kom op mijn stek.

Voor ik delijnen weer uitvaar bekijk ikgoed hoe de situatie in elkaar zit. Toeval of niet, op het moment dat ik mij focus op de beoogde stek zie ik twee keer een vis springen in korte tijd. Ik besluit om een hengel exact op de plek te gaan vissen waar de vis sprong. De tweede hengel gaat naar de plek waar ik al een paar beten heb gehad en de derde leg ik op een nieuwe plek. Dat mijn eerste keuze de juiste was blijkt wel als hengel nummer n in de avond langzaamaf loopt. Na een mooie dril waarin ik alles uit de kast moet halen ligt er wederom een mooie spiegel van 17.6 kilo op mijn onthaakmat te schitteren.

De tactiek werkt opnieuw.

De tactiek werkt opnieuw.

In de ochtend heeft er wederom een grote vis zich laten foppen op een scherpe rig. Deze keer een fantastisch mooie schubkarper van exact 19 kilo.Overdag verloopt opnieuw rustig en op een paar brasems na gebeurt er niks bijzonders. Dat de brasems mijn aas kunnen waarderen blijkt wel uit mijn vangsten van de afgelopen dagen. De teller staat op ruim 35 stuks. Iets waar je dus rekening mee dient te houden wanneer je bewust klein aas inzet. Zeer zeker een visserij die niet voor iedereen is weg gelegd! Maar wel uiterst effectief kan zijn om de grote karpers er tussen weg te peuteren. Stof tot nadenken! Geen brasems en geen karpers, of 35 brasems en een SD-kaartvol grote karpers? De keuze is voor mij heel simpel?

Wat een gave vissen op dit water!

Wat een gave vissen op dit water!

Dezelfde avond loopt er nog een hengel af en toont zich wederom een grote vis aan de oppervlakte. Kortom, het kon niet op deze vakantie en zeer tevreden en moe gestreden keer ik de volgende ochtend huiswaarts. Het is genoeg! De energie is op en ik kijk vol plezier terug op een prachtige vakantie in een ontzettend mooie omgeving op een heel mooi water.

Overall

Als ik Etang de la Livardire in cijfers zou moeten uitdrukken, dan kreeg het water en alles er omheen van mij gemiddeld een hele vette 9. Dit cijfer is gebaseerd op een gemiddelde van onderstaand gegeven beoordeling.
– Service: 9
– Vangsten / bestand: 10
– Sanitair: 9
– Stekken: 8

btw-revealed-etang-de-la-livardiere-van-the-carp-specialist-17

De laatste van de trip, en wat voor een!

Conclusie

Wat vond je er van en zou je nog terug komen?

Persoonlijk vind ik Etang de la Livardire een fantastisch mooi water met een heel mooi visbestand. Vooral de moeilijkheidsgraad van het water is hetgeen dat mij aanspreekt. Ik vis graag op wateren waar ik er veel voor moet doen en met techniek en tactiek het verschil kan maken ten opzichte van de andere vissers. Op het water heb ik in de afgelopen week alleen maar gave karpers gevangen. Iets dat mij altijd weer blij maakt. Ik vind het belangrijk datde vissers netjes met de karpers omgaan. Ook de omgeving van het water is prachtig en er heerst een oase van rust. Een echte aanrader voor vissers die rust zoeken en graag wat moeite willen doen. Ook is er de kans om op Etang de la Livardire je PB te verbreken. Grote en zware karpers zwemmen er genoeg! Zelf heb ik het in elk geval ontzettend naar mijn zin gehad en heb ik zelfs alweer geboekt voor een volgende sessie. Ik kom dus zeker terug!

Hopelijk heb ik jullie met dit artikel een goed beeld kunnen geven van dit water en hoe mijn verblijf mij is bevallen. Mochten jullie nog vragen hebben, stuur me dan een berichtje op Facebook! Voor alle overige informatie verwijs ik jullie door naar de website van The Carp Specialist. Mocht je Etang de la Livardire bezoeken, veel succes!

Thimon Dokter

Bekijk ook