BTW Revealed: Lac de Villedon – The Carp Specialist

KWO Redactie
the-carping-couple-lac-de-villedon-header

Onder de naam ‘The Carping Couple’ reizen David Vandevelde en zijn vriendin Dorien Driesen naar de mooiste bestemmingen in hun zoektocht naar karpers. Deze zoektocht bracht ze ook bij Lac de Villedon, een bestemming in het Franse land uit het gamma van The Carp Specialist. Lees hieronder een uitgebreide review over dit water en beleef de visweek mee!


Het meer

David aan het woord: Net op de grens van de Poitou-Charentes streek en de Limousin streek ligt tussen de heuvelachtige weilanden het welbekende Lac de Villedon. Een grofweg 30 hectare groot meer dat vroeger diende als viskwekerij en tjokvol zit met karper. Het meer is geëvolueerd van een viskwekerij vol kleinere karpers tot een bakkenwater met een hoog gemiddeld gewicht van rond de 15 kilo. Dit is te wijten aan de verschillende afnettingen waar de kleine karpers van het meer verwijderd werden. Het bestand is op deze manier herleid van 1200 karpers naar zo’n 800 stuks, waardoor het overgebleven bestand de komende jaren nog meer in gewicht zullen toenemen.

Het bekende Lac de Villedon is een prachtige bestemming!

Regelgeving

Zoals op de meeste betaalwateren zijn de meeste regels op Villedon voor de hand liggend. Zo moet je een ontsmettingsmiddel gebruiken bij elke vangst en mag je er geen vissen zakken, geen vuur maken noch BBQ’s gebruiken, geen gevlochten hoofdlijn gebruiken en ook geen leadcore-montages. Sinds dit jaar is het ook verboden om zowel met zelf gekookte- als met kant-en-klare partikels (van welk merk dan ook) te gebruiken. Gelukkig kun je deze op locatie aanschaffen!

Als iedereen de regels naleeft, kunnen andere vissers ook nog jarenlang genieten van deze prachtige bestemming!

Waar je ook rekening mee moet houden is dat je enkel staafmarkers mag gebruiken. Ieder ander soort marker is niet toegestaan! Microbarb-haken zijn wel toegestaan en daar ben ik persoonlijk erg blij om. Ik ben nu eenmaal van mening dat je meer grip krijgt tijdens de inhaking met een microbarb-haak en zo minder schade maakt dan met een weerhaakloze haak, die meer kans heeft tot bewegen tijdens de dril. Als dierenliefhebbers vonden wij het geweldig dat ons hondje mee mocht tijdens de vistrip. Wel is het verstandig om op voorhand even te informeren bij The Carp Specialist hoe de wetgeving over honden in Frankrijk in elkaar zit.

Als dierenliefhebbers vonden wij het geweldig dat ons hondje mee mocht tijdens de vistrip.

Altijd leuk als de meest loyale vismaat ook mee mag op visvakantie!

Voor verdere en preciezere regels raadpleeg je best de site van The Carp Specialist om misverstanden te voorkomen.

Route en afstand

Vanaf Brussel is het ongeveer 700 kilometer rijden en vanaf Breda iets meer dan 800 kilometer. Het is handig om te weten dat je een milieu-vignet nodig hebt om zonder boetes over Parijs te kunnen rijden. Dit geldt echter alleen als je tijdens een werkdag reist, in het weekend kan het zonder vignet. De route is vrij simpel te noemen. Vanuit Nederland rijd je simpelweg richting Gent naar Lille. Vervolg de weg richting Parijs, waarna je de verkeersborden naar Bordeaux gaat volgen tot ter hoogte van La Souterraine. Daarna is het nog een 30-tal minuten door het mooie en typische Franse landschap.

Het is even een stukje rijden, maar dan heb je ook wat!

Drukte

Door de jaren heen is Villedon een bekende en gewilde bestemming geworden onder ons karpervissers. Het spreek dus voor zich dat het in het voor- en najaar erg druk, tot bijna volledig volzet, is. Het zal er met de tijd niet rustiger op worden, aangezien er steeds meer Villedon-liefhebbers bijkomen. Ook wordt er alles aan gedaan om het gemiddelde gewicht van het huidige bestand aan karpers omhoog te halen. Tijdig boeken is hier dus de boodschap!

Wacht niet te lang met boeken, want binnen de kortste keren zit het water helemaal vol!

Voorbereiding

Over de voorbereiding kan ik eigenlijk vrij kort zijn. Ik denk dat de meeste mensen die naar Frankrijk afreizen om te vissen vooral tijd steken in partikels koken, maar omdat die verboden zijn op Villedon viel er al een groot deel van mijn standaard voorbereiding weg. Wat je zeker niet moet vergeten, is om genoeg boilies te halen. Als het echt begint te lopen op Villedon heb je véél aas nodig. Mijn gebruikte aas was de Brownie uit het Sumo-Baits gamma.

De heerlijke Brownie bollen moesten het gaan doen op Villedon!

Doordat er op Villedon geen obstakels aanwezig zijn, kon ik na controle de helft uit m’n tacklebox halen. Waarom materiaal meesleuren als je weet dat je het niet nodig hebt? Wat ik zeker wel met me mee bracht was licht lood (50-60 gram) omdat er sprake is van een modder-achtige bodem. Ook nam ik toploodjes mee, om lijnschuwe vissen toch op m’n stek te krijgen. Tot slot zorgde ik dat al het materiaal zo compact mogelijk ingepakt was om alles makkelijk en efficiënt naar je stek te krijgen. Je moet tenslotte per boot naar je stek gaan!

Door de zachte bodem is het aan te raden om ook wat lichter lood mee te brengen.

Je moet tenslotte per boot naar je stek gaan!

Ontvangst en service

Na een vrij lange rit ben je vanaf een uur of 10 ’s ochtends welkom in het clubhuis dat aan de dijk van het water ligt. In het clubhuis kun je genieten van een lekker bakje koffie of thee, en ontmoet je de beheerders Damien en/of Paul. De regels worden doorgenomen waarna je een korte rondleiding op het domein krijgt.

Bij aankomst worden de regels nog even doorgenomen.

De service op Villedon is uitmuntend te noemen! Naast dat je elke dag brood en koffiekoeken kunt bestellen, zijn er ook volledige menu’s te hosselen 😉 Deze worden via een boot naar het midden van het water gebracht, waar je ze zelf moet oppikken. Dit wordt gedaan om je stekken zo min mogelijk te verstoren. De spareribs waren onze absolute favoriet!

Pfoe… Hard werken dat vissen! 😉

Even een kleine tip: als ze met de motorboot op het water zijn geweest om het eten te brengen, blijf dan dicht bij je hengels. De vissen associëren het luide motor-geluid namelijk met de pellets die ze in de winterperiode krijgen. Die worden vanaf de motorboot verspreid over het gehele water. Kort verwoord: motorboot = eetreactie bij de vissen! Ook kan je er zowat alles kopen van het merk Eddy Sterckx. Er wordt heel vaak met die boilies gevist dus de karpers kennen ze heel goed. Het is aan jezelf om uit te zoeken of dit een goed of een slecht ding is!

Kort verwoord: motorboot = eetreactie bij de vissen!

Ook handig: op Villedon kun je volledige karperuitrustingen huren, inclusief elektromotoren en staafmarkers! Die laatste items kun je zonder reservering huren, maar speciale producten zoals hengels, beetmelders en bedchairs kun je het beste op voorhand reserveren. En dan nu last but not least: er een tackleshop aanwezig, voor als je de laatste bits and pieces toch nog vergeten bent!

De tackleshop biedt uitkomst als je nog iets vergeten bent!

Het sanitair/faciliteiten

Zelden heb ik tijdens een weekje vissen in Frankrijk zo kunnen genieten van het sanitair! Propere douches en toiletten zijn op veel betaalwateren helaas niet vanzelfsprekend, maar op Villedon zijn ze zelfs vrouwvriendelijk te noemen. De –onder het vakantiehuis gelegen- toiletten worden regelmatig gepoetst en voorzien van toiletpapier als dat op is. De douches werken met een munt, die te verkrijgen zijn in het clubhuis. Hiermee kun je maar liefst 10 minuten lang genieten van een heerlijk warme douche!

De douchecabines…

…en de toiletten zijn dik in orde!

Een andere voorziening is de mogelijkheid voor het invriezen van aas. Onder een afdak staan twee grote vriezers waar iedereen terecht kan met freezer boilies en etenswaren die ingevroren moeten worden. Een koelkast is niet aanwezig, maar als je van thuis enkele koelelementen meebrengt of flessen met water in de vriezer steekt, kom je met een koelbox een heel eind. Tenminste, als je elke dag de ontdooide koelelementen vervangt met nieuwe diepgevroren stuks 😉 In overleg met de beheerders kun je de accu’s van de elektromotor laten opladen. Voor de accu’s van je voerboot of telefoon zijn er stopcontacten aanwezig.

Op Lac de Villedon zijn de faciliteiten echt dik voor elkaar!

De stekken

Het langwerpige meer telt 21 stekken waarvan er maar eentje met de auto te bereiken is: het vakantiehuis. De rest van de stekken zijn enkel met de boot bereikbaar. Voor zover ik weet kun je tot aan stek 8 ook te voet gaan, maar dat zou ik je afraden in verband met al je materiaal. Het is wel een leuke wandeling als je het toilet of de douche een bezoekje wil brengen. Je loopt langs weiden vol schapen. Gelukkig zijn er paaltjes met planken geslagen zodat je gemakkelijk van de ene wei naar de andere kunt gaan. Anders zou het wel redelijk ‘tricky’ worden met al het prikkeldraad.

Door het ruige karakter van sommige stekken vergeet je haast dat je op een betaalwater zit!

Bijna alle stekken op Villedon zijn zeer ruim opgezet. Alleen op stek 2 en 3 is enkel plek voor een tent en je hengels, die zijn dus wat krapper. De stekken variëren van met gras begroeide- tot braakliggende stukken die erg modderig kunnen zijn bij regenachtig weer. Er zijn ook stekken (zoals stek 19, één van mijn favorieten qua uitzicht) waar je je tent onder de bomen kunt opzetten. Dit kan een enorme verademing zijn op de warme zomerdagen! Andere stekken, zoals stek 7, liggen helemaal verscholen tussen de hoge oevervegetatie wat de stekken een wild karakter geeft. Je zou bijna vergeten dat je op een betaalwater vist!

Je zou bijna vergeten dat je op een betaalwater vist!

Onder water

Zoals eerder gezegd kan het op Villedon behoorlijk druk zijn. Met een groot aantal vissers die allemaal op hun eigen manier vissen, kan dat best wel eens tot conflicten leiden. Mijn advies is hier dan ook om ten alle tijden respect voor je buurman/buurvrouw te hebben en een bakje koffie te drinken waarbij je beiden een gulden middenweg zoekt in de manier van vissen. Tenslotte is het toch ook een beetje vakantie hé!

Er is meer dan genoeg ruimte per stek om lekker je eigen ding te kunnen doen.

Onder water is het een volledig ander verhaal dan boven het water. Waar je een mooie diversiteit hebt aan stekken, is het bodemverloop vrij uniform. Het water loopt traag af naar de geul die van nature door het meer is getrokken. Het enige verschil is dat die geul op bijna elke stek anders uit de kant ligt. Aaskuilen liggen ook verspreid over het meer. Deze kunnen heel waardevol zijn als je ze weet te lokaliseren, want ze leveren negen op de tien keer vis op, soms zelf veel vis! Het zijn zones waar karpers door de jaren heen met veel vertrouwen zijn gaan eten waardoor er kuilen in de bodem ontstaan. Soms wel tot een halve meter diep!

Eén van de topvissen van Villedon (29,2 kg) in handen van Ricardo Eerland. Daar maak je dus kans op als je naar Villedon gaat!

Zelf had ik er eentje gevonden van ongeveer tien vierkante meter groot en 50-60 centimeter dieper dan de overige bodem. Wat je ook nog kan vinden, zijn hardere stukken tussen de modder die ook heel interessant gebleken zijn. Probeer ze tijdens de eerste dag van je visweek te vinden, zodat je niet teveel meer met de boot op het water moet en zo de vis verjaagd. Verder is het water volledig vrij van wier en obstakels, buiten de bekende grote ronde stenen om, die gelegen zijn tussen de cabin en het vakantiehuis.

Probeer ze tijdens de eerste dag van je visweek te vinden, zodat je niet teveel meer met de boot op het water hoeft.

Mijn aanpak

Wat je vaak hoort op dit meer is dat vissers altijd gebruik maken van voerboten en staafmarkers. Dat laatste wilde ik al helemaal niet gebruiken, omdat ik van mening ben dat de vissen vaak gevangen zijn in de buurt van de markers en daardoor iets minder vertrouwd gaan azen op de stekjes die van een marker voorzien zijn. De ene visser zal me volgen in dit idee, en anderen misschien weer niet.

Door de drukte op Villedon moet je extra rekening houden met het camoufleren van je lijnen, door bijvoorbeeld toplood te gebruiken.

Een voerboot gebruikte ik wel. Echter vaarde ik mijn lijnen uit met een minimum aan voer in de voerboot. Het water is er ondiep en een voerbakje vol boilies die zo goed als op een hoopje op de bodem terecht komen was niet de tactiek die ik in gedachten had. Met de werppijp een groot oppervlak bedekken met hier en daar een aasje leek me veel beter, omdat de vis dan langer zoekt en blijft hangen op de stek. Vis vangen stond gelijk aan grote hoeveelheden bijvoeren. Naargelang de beten frequenter werden, werden de kilo’s boilies opgevoerd! De week voor wij er zaten, vingen twee vissers op die manier bijna 120 vissen! Het beetje voer dat wel met de voerboot meeging waren gecrushte boilies, mini pellets, enkele volledige bollen van twee formaten en enkele bollen die wekenlang hadden liggen soaken.

Een mooie avond aan Lac de Villedon.

Tips van de beheerders

De beheerders raden je bij aanvang van je visweek aan om niet te ver uit eigen kant te beginnen vissen, omdat je soms de vis kan ‘wegduwen’ door direct veel te ver te gaan vissen. Dat hebben we dan ook de eerste twee dagen toegepast, maar het bleek voor ons niet de juiste aanpak te zijn. Na wat onderzoek vonden we net binnen werpafstand een grote kuil waarin we dan vrij snel wel de vissen wisten te verleiden tot azen. De kantstokken leverden vrijwel geen vissen op. Let op, andere periodes hoef je soms niet verder te vissen dan 30-40 meter uit de kant!

Het is op Villedon niet altijd nodig om op grote afstand te vissen!

Het viel ons al snel op dat kleinere aasjes met een klein pop-upje het beter deden dan de grotere boilies met grote pop-up’s. Nadat deze vervangen werden door kleine snowman-presentaties liepen ook deze stokken zoals de anderen. Op Villedon heb je te maken met schuwe karpers, hou daar rekening mee! Ga zo min mogelijk op het water met de grote boot en vis met toplood. Als ik op een iets zachtere plek viste, voorzag ik de montage met een licht lood of een iets langere rig. Mocht je rig na verloop van tijd toch in de modder gezakt zijn, dan is er nog geen reden voor paniek. Karpers zijn wroeters van nature, die aasjes vinden ze zeker wel! Toch zou ik een aasje dat net boven het slijk ligt toch iets meer aanbevelen.

Op Villedon heb je te maken met schuwe karpers, hou daar rekening mee!

Onze visweek

Na een vermoeiende rit van iets meer dan 700km komen we aan bij Lac De Villedon waar we werden verwelkomd door Damien die met ons de regels doornam. Daarna liet hij ons ‘vrij’ op het meer. Stek 4 was een week lang onze frontlinie, en bij aankomst leek de stek heel gunstig. De wind blies naar het diepere gedeelte voorin en in de week ervoor was er op de stek naast ons een flinke massa karper gevangen. Ik wist van een vorige sessie dat stek 4 mooi centraal gelegen is, en dat er altijd vis in de buurt is, ongeacht hoe de wind staat te blazen!

Stek 4 is centraal gelegen, waardoor het vertrouwen in een aanbeet hoog was!

Echter was het twee dagen en twee nachten wachten tot we de eerste aanbeten kregen. Op de stek recht tegenover ons werd al eerder flink gevangen, met een aantal hele mooie gewichten erbij. In de avond van de derde visdag was het dan eindelijk zover. Een trage oploper resulteerde bij mij in een hele explosieve reactie, net toen ik aan het eten wou beginnen. Onze buurman kwam kijken door alle beweging die er plots op de stek was, en bracht nog een beetje geluk met zich mee. Een tweede Fox RX begon te fluiten en zo stonden Dorien en ikzelf onze eerste Villedonkarpers van 2017 te drillen. De hooggebouwde spiegel die ik aan de lijn had werd al snel omringd door het net dat ik onder haar buik schoof. Daarna konden we Doriens vis ook verzilveren. YES! De kop is eraf, en hoe!

YES! De kop is eraf, en hoe!

De actie gaat door

De avond verliep verder rustig. Terwijl we al enkele uurtjes lagen te slapen werden we plots gewekt door een snoeiharde aanbeet. De vis bleek veel sterker te zijn als de vorige twee vissen die we vingen. Dit wijd ik aan de eerst warme temperaturen die de kracht bij de vissen wegnam, maar door de weersverandering vonden de karpers hun kracht en eetlust terug. Toen het gevecht op z’n einde liep, kon Dorien het net onder een langgerekt schubbenlijf schuiven. Altijd mooi om een schubkarper te weten vangen op water dat gedomineerd wordt door een overvloed aan spiegels.

Deze langgerekte schub was het haasje!

Van toen af liep de sessie goed waar we vooral tijdens de ochtend vaak verschillende aanbeten kort na elkaar kregen. We vingen zelfs een mooie koi! De snel op elkaar volgende aanbeten zorgde er op één of andere manier wel voor dat het de rest van de dinsdag tot en met de woensdagochtend muisstil bleef. Toen de eerste karper zich na een lange stilteperiode meldde, werd het weer complete chaos met regelmatig knallende runs. Wel raar om te zien dat de stek recht tegenover ons de hele dag door runs bleef krijgen (tot maar liefst 15 runs op één dag) terwijl het bij ons telkens stil viel.

Ook deze unieke rijen-koi kwam in de visweek voorbij!

Dikke pech

Woensdag kregen we te verduren met pech. Dikke pech! Na een aantal mooie vissen gevangen te hebben, sloeg het noodlot toe. De voerboot kwam tijdens het uitvaren plotseling dood op het water te liggen, waardoor ik verplicht was om met de grote boot het water op te gaan. Iets wat ik zo weinig mogelijk wou doen om geen vissen te laten schrikken. Het heel goed lopende stekje in de aaskuil kon ik maar net werpend bereiken, maar ik kreeg er geen voer naartoe. Ik besloot om een groot oppervlak met de grote boot aan te voeren. Het risico voor opgeschrikte vis was groot, en dat bleek later ook zo te zijn…

Na een aantal prachtige exemplaren sloeg het noodlot toe…

De lijnen die met de voerboot nog uitgevaren waren, liepen donderdag nog af. De lijnen die uitgeworpen waren, bleven verdacht stil. De wind was intussen teruggedraaid richting het ondiepe gedeelte van het meer, dus de vraag was of er nog veel vissen aanwezig waren in mijn zone. Stek 19 recht tegenover ons ving nog wel geregeld vis, maar wat me opviel is dat stek 17 ineens ook heel goed begon te vangen. Dat kon maar één ding betekenen, de vissen waren in beweging!

De lijnen die nog met de voerboot waren uitgevaren, leverde nog vis op!

Twee vissen later hadden we nog steeds geen grote exemplaren gevangen. We besloten om het kampement af te breken en voor de laatste nacht te verkassen naar stek 7. Een goede beslissing, want we vingen ’s nacht nog twee vissen waarvan de grootste net onder de 20 kilo zat. In totaal vingen we 16 vissen in de week, die de sessie voor ons zeker hebben doen slagen!

Op de valreep werd er nog even een flinke BAK uit het water getild!

Overall score

Hieronder heb ik mijn ervaring met Villedon in cijfers uitgedrukt:

Service: 8

Vangsten/bestand: 8

Sanitair: 9

Stekken: 8

Bereikbaarheid: 7

Het gemiddelde cijfer komt dan uit op een 8

Het gemiddelde cijfer komt dan uit op een 8

Conclusie

Ik heb nu twee keer in de zomer op Villedon gevist maar als ik terug zou keren, zou het in het vroege voorjaar zijn. Uiteraard omdat de vissen dan dikker zijn en een volledige winter rust hebben gehad.

De gemiddelde temperatuur op Villedon.

Villedon is bij velen bekend en om die reden ook druk bevist. In mijn ogen wordt het vissen lastiger naarmate het seizoen vordert. De vissen zijn in goede gezondheid maar beschadigde bekken kwamen wij jammer genoeg vaker tegen dan wenselijk.  Ik wil toch nog even benadrukken dat, buiten die enkele vissen, ze allemaal uitmuntend mooi waren. Zowel qua bouw, beschubbing als vechtersinstinct.

Villedon zit bomvol sterke vissen die je sessie doen slagen!

Wij hebben ten volle van deze ervaring genoten en bedanken hierbij KWO en The Carp Specialist voor deze unieke kans. Ook willen we het Villedon-team bedanken voor de nodige zorgen en super service! Het is nu eenmaal niet altijd even makkelijk om met een zwangere vrouw aan het water te vertoeven.

De goede sanitaire voorzieningen waren goud waard! Zeker voor Dorien 😉

Wij als ‘The Carping Couple’ danken jullie voor het lezen en mochten jullie meer willen zien van onze trip, bekijk dan onderstaand sfeerfilmpje!

Mochten jullie ons overigens niet kennen, lees dan het interview dat Michiel Pilaar met ons afnam. Als je meer over ons wil weten, volg dan onze Facebookpagina én het YouTube kanaal. Hier kun je regelmatig over onze avonturen lezen en video’s bekijken.

They don’t have to be big, they have to be awesome!

The Carping Couple


Gewijzigde regelgeving

Overigens hebben de uitbaters van het water in overleg met The Carp Specialist een aantal aanpassingen doorgevoerd die het karpervissen op Lac de Villedon nog prettiger moet maken. Check de veranderingen in het filmpje hieronder!

Wil je meer weten over Lac de Villedon en de andere wateren die The Carp Specialist aanbiedt? Neem dan snel een kijkje op de website!Er zijn geen reacties

Voeg je reactie toe