The Chod Is Hot – André Jacobs

“Vang meer karper”, dat is wat André in dit artikel vertelt! In dit technische stuk legt hij uit waarom hij zo verslingerd is aan de Chod-rig en waarom hij denkt dat deze rig een grote meerwaarde heeft, zeker in het voorjaar!


Alweer een artikel over de Chod-rig? In korte tijd lijkt dit korte rigje enorm in populariteit te zijn gestegen. Hoe dat komt? Simpel…het werkt! Als iemand die het vooral moet hebben van de instant visserij, durf ik met zekerheid te zeggen dat mijn vangsten aanzienlijk zijn toegenomen sinds ik de chod-rig heb leren kennen. In ieder geval is het zeker in het vroege voorjaar mijn favoriete rig.

Eenvoudig maar succesvol!

Eenvoudig maar succesvol!

Tik de zoekterm chod-rig in op Google en je krijgt tientallen hits, met pagina’s waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je deze rig knoopt. Waarom dan nog dit artikel? Ik merk dat juíst al deze informatie misschien wel meer vragen oproept, dan beantwoord. In dit artikel wil ik een paar essentiële zaken uitlichten voor het succesvol inzetten van de chod-rig en probeer ik zoveel mogelijk in te gaan op het ‘waarom’ van de rig.

Lekker blijven plakken!

Wat in mijn ogen dé belangrijkste sleutel is voor het succes van deze rig, is dat ie voor de karper haast onmogelijk is om kwijt te raken. Het plaatsen van de rig tussen 2 stuitjes, zover mogelijk van het lood af, maakt deze rig in eerste instantie al automatisch ‘kop-schud proof’. Doordat het daarbij zo’n kort onderlijntje betreft, kan de vis niet even stil blijven liggen en rig van spanning halen. Wat ie ook doet, de onderlijn blijft eigenlijk als het ware geplakt aan de onderlip. Een scherpe haak is hiervoor wel essentieel! De chod rig wordt niet voor niets wel eens “The next best thing to cheating” genoemd. Naar mijn ervaringen is oppakken: hangen…!

De door mij gebruikte materialen voor de Chod.

De door mij gebruikte materialen voor de Chod.

Lichter lood

De ‘plakkende’ eigenschap brengt ook als voordeel met zich mee, dat je geen zware loodgewichten nodig hebt voor het zelfhakende effect. Ik gebruik niet zwaarder lood dan dat ik nodig heb om de nodige afstand te bereiken. Ik vis vaak op korte en middellange afstand. Dit houdt in mijn geval in dat ik vaak met loodjes van 35 tot 50 uit kan. Je loodmontage heeft nauwelijks meer impact op het wateroppervlak dan wanneer je handvol bollen te water laat. Zie je ergens aasbellen, dan hoef je minder bezorgd te zijn om deze montage er bovenop te deponeren, dan bij een traditionele rig met misschien wel 100 gram lood.

Maar die eerste prik dan!? 

Vaak hoor je karpervissers zeggen dat je tenminste 90 gram, maar het liefst nog zwaarder nodig hebt om voor een goede ‘eerste prik’ te zorgen. Bij een normale bodemmontage gebruik ook ik om deze reden graag zwaarder lood. Maar hoe zit dat dan bij de chod-rig? Eigenlijk wordt het hierboven al uitgelegd. De montage zorgt er misschien niet voor dat de haak meteen zo diep doordringt als bij een reguliere montage, maar wel zorgt deze er dus voor dat de rig als het ware blijft plakken aan de onderlip. De karper zal hierdoor in paniek raken en er snel vandoor vluchten, met een volle fluiter als gevolg!

De auteur met een 'slachtoffer' op de Chod.

De auteur met een ‘slachtoffer’ op de Chod.

Curve

Wel of geen curve en hoe zo ja, hoe moet de curve dan precies lopen? Vragen die ik vaak voorbij zie komen op de verschillende internetfora. Ik ben van het kamp ‘wel curve’. Gedachte hierachter is dat de curve zorgt voor enige spanning op de onderlijn. Zodra de rig aangezogen wordt, wil het springerige onderlijnmateriaal eigenlijk terugschieten naar zijn oorspronkelijke vorm, waar zich op dat moment hopelijk toevallig de onderlip van onze geschubde vriend bevindt. Daarbij vormt de onderlijn een verlenging van de haaksteel, die haak mooi naar het midden van de onderlip dirigeert. Wat betreft de mate van de curve, deze is in mijn ogen afhankelijk van de haakkeuze. Ik zie de haakpunt graag nagenoeg parallel staan met de bodem. In geval van een klauwhaak zorgt dit dus voor een flauwere curve dan wanneer je een haak met een rechte punt gebruikt.

Jeffrey-AVK-Foto-2

Zorg dat het onderlijnmateriaal in een mooie ‘curve’ staat.

Scharnierpunten

Bepalend voor het succes van de chod-rig, is dat deze razendsnel indraait onderwater. Dit bereik je door ervoor te zorgen dat je voldoende scharnierpunten aanbrengt in de rig. Ik maak daarom gebruik van een big eye ring swivel en verbind de rig door middel van een lus (3 kamer knoop) aan de wartel. Tot slot gebruik ik een micro ring swivel om de pop-up aan te bevestigen. Het indraaiend vermogend kun je testen door de rig met de ene hand vast te houden aan de ringswivel, en met de andere kant de haak bocht van onderlijn aan te raken. De onderlijn zou zich nu razendsnel moeten indraaien, met de punt in je hand.

Balanceren

Zodra de karper de rig aanzuigt, wil je eigenlijk dat deze zo snel mogelijk richting de bek van de vis verdwijnt. Belangrijk hiervoor is dat de rig enige bewegingsvrijheid heeft, door enige ruimte over te laten tussen de 2 stuitjes waartussen je de rig klemt. Ook is het belangrijk dat de rig hiervoor goed is uitgebalanceerd. Meest ideaal is wanneer de rig op zichzelf nagenoeg gewichtsloos is, maar zinkt op de hoofdlijn of leader. Wanneer de pop-up teveel drijfvermogen heeft, kun je de rig verzwaren met een beetje putty op de wartel. Dit kun je eventueel in een glas water testen.

Jeffrey-AVK-Foto-3

Voordat ik naar de waterkant ga check ik altijd of de rig mooi is uitgebalanceerd.

Naakt en strak

Naked chod, leadcore, leadless leaders…wat is nu het beste? In mijn ogen is dat volledig afhankelijk van de situatie. Leadcore kan door z’n hogere gewicht net even wat meer spanning op de lijn opleveren, en een naked chod kan op heldere wateren de sleutel naar succes zijn. In de meeste gevallen neig ik naar een zo soepel mogelijke montage, door het gebruik van een leadless leader. Deze vis ik het liefst met een slappe lijn, of op iets grotere afstand met een semi slappe lijn. Beetregistratie is in dat geval misschien niet optimaal, maar het hogere aantal aanbeten maakt dit meer dan goed!

Een chod rig werkt ook in december.

Je kan de Chods zelf knopen, maar uiteraard ook kant en klaar in de hengelsportzaak scoren!

Voeren

De anti-tangle eigenschap van de chod maakt dat deze rig ideaal is om single hookbait richting de horizon te mikken. Dat heeft bij mij al meer dan eens een bonusvis opgeleverd. Toch kan deze rig ook prima ingezet worden op een voerplek. Wel is dat in mijn ogen afhankelijk van het water, de bezetting en je doel. Is op jouw water elke vis er 1, of wil je gewoon zoveel mogelijk vissen landen, dan kan de chod prima op een voerplek worden ingezet. Vis je liever heel selectief, dan is de chod misschien niet je meest ideale keuze.

Aas! 

Last but not least…het haakaas! Een pop-up uiteraard. Met deze rig kan het al voldoende zijn om vriend karper alleen maar even het aas te laten inspecteren. Je aas moet dan wel goed genoeg zijn om ‘m hiertoe te verleiden! Bij voorkeur gebruik ik daarom een pop-up met zowel een sterke visuele prikkel áls een sterke smaakprikkel. Bovendien moet de pop-up beschikken over voldoende drijfvermogen, en dit ook houden als deze langer in het water ligt. De nieuwe Taurus pop-ups van Watersense zijn ontwikkeld met deze zaken in het achterhoofd. Deze zijn namelijk uitgebracht met een dubbele dosis attractors én in mijn favoriete pop-up kleur, Fluo roze!

Mijn nummer 1 keuze betreffende het haakaas.

Mijn nummer 1 keuze betreffende het haakaas. 

Vertrouwen vangt

Dat geldt in mijn ogen het meest wanneer het gaat om het vertrouwen van de karper. Als het eventjes kan maak ik zoveel gebruik van deze rig. Belangrijkste reden om dat niet te doen en misschien wel enige nadeel van de chod-rig is dat pop-ups niet op alle wateren even succesvol zijn. Naar mijn ervaring lijkt het in vroege voorjaar nog iets eenvoudiger om de nieuwsgierigheid te prikkelen met 1 zo’n fel kleurend en geurend balletje. Nu de zon steeds vaker weer van zich laat zien, is voor mij het bewijs in ieder geval het bewijs alweer geleverd, the chod…still is hot!

André Jacobs

Bekijk ook