De favoriete voertactiek van Martin Post

KWO Redactie
originals-favoriete-voertactiek-martin-post-header

Haal jij het maximale rendement uit je voer? En denk je wel eens na over de manier waarop je voert? In dit artikel van Originals voorman Martin Post lees je waardevolle tips over voeren. Daarnaast deelt Martin zijn favoriete voertactiek in de zomermaanden met ons. Kortom: veel nuttige insights, lees dus snel hieronder verder!


Martin aan het woord: De aanleiding voor dit artikel is de vele vragen die ik afgelopen weken kreeg over de Vakantiedeals van Originals die wij verkopen in onze webshop. Veel mensen bestelden één of meerdere deals en vroegen zich af hoe ze deze deal het beste kunnen benutten. Logisch, want met 15 kilo boilies kun je veel mooie karpers vangen, maar dan moet je het aas wél op de juiste manier inzetten!

Aanleiding van dit artikel zijn de vakantiedeals van Originals. Klik op de afbeelding om ze te bekijken!

Het antwoord op de vraag welke voertactiek ik deze maand toepas en wat ik doe met een paar zakken boilies is waarschijnlijk simpeler dan je zou denken. Om te bepalen hoe en waar ik in deze periode voer en op welke manier ik dat doe hou ik rekening met een aantal zaken. De belangrijkste drie pijlers waarop ik mijn keuze baseer zijn:

  • Weersomstandigheden
  • Activiteiten van andere vissers op het water
  • Het grote ‘afroommoment’

Hieronder zal ik verder toelichten waarom ik deze drie pijlers zo belangrijk vind.

Martin benut zijn boilies optimaal!

Weersomstandigheden

Het is vooral de combinatie van deze drie pijlers die bepalend is voor het succes van je voercampagne. Begin je met het aanvoeren van je stek op het moment dat er bijvoorbeeld vier of vijf andere vissers op het water bezig zijn, dan is het logisch dat het effect kleiner is dan wanneer je in je eentje een water aanvoert. Het beste resultaat behaal je dus als er weinig tot geen andere vissers aan het voeren zijn. Hetzelfde geld voor bepaalde weersomstandigheden. Besluit je om de stek aan te voeren tijdens een warme periode met weinig wind, dan kun je begrijpen dat het effect minder groot is dan wanneer je een stek aanvoert met de wetenschap dat je aankomende dagen een harde zuidwestenwind op je stek hebt staan.

Als de omstandigheden goed zijn kan het snel gaan!

Windkant

In de zomerperiode heeft de windkant (de kant waar de wind op staat te blazen) van een water mijn voorkeur. De windkant is automatisch de plek waar het zuurstofgehalte hoog is en dat weet een karper in de zomermaanden absoluut te waarderen. Het is daarbij niet eens perse belangrijk of de wind uit het zuiden of  uit het westen waait. Zelfs een noordenwind of een oostenwind kan in de zomer goed zijn! Belangrijke voorwaarde is wel dat de noordenwind of oostenwind langdurig (minsten vier tot zes dagen) uit de dezelfde richting komt. Hoe langer de wind uit deze richting waait, des te beter de resultaten worden!

De windomstandigheden zijn belangrijk om in de gaten te houden. De juiste wind kan veel vis opleveren!

Het belangrijke ‘afroommoment’

Het moment waarop je een voerstek afroomt is grotendeels bepalend voor het succes waarmee je dat doet. Ook hiervoor geldt: hoe ruiger het weer, des te meer vissen je gaat vangen. Dit heeft ermee te maken dat de karpers tijdens ruige weersomstandigheden fanatieker azen en sneller de fout in gaan! Daarnaast verstoor je bij een dril tijdens winderig weer de stek veel minder dan wanneer je vissen afdrilt met rustig weer. Een niet geheel onbelangrijk detail! Je kunt het rendement van je voercampagne dus al opschroeven met het kiezen van een goed afroommoment.

Bepaal eerst het moment waarop je wil afromen, en begin dan met voeren!

Persoonlijk plan ik mijn voerbeurten graag met behulp van weerapps zoals die van weeronline en windfinder. Beide apps voorspellen de weersomstandigheden behoorlijk nauwkeurig tot vijf à zes dagen vooruit (weeronline zelfs tot 14 dagen) waardoor je goed kunt bepalen wanneer je een voerstek op het juiste moment afroomt. Met die wetenschap kun je ook je voersessies gaan plannen.

Stel je voersessies af op het moment waarop je wil afromen en houd daarbij vooral ook het weer in de gaten!

Tweeënhalf kilo per keer

Door de drukte die op veel wateren heerst voer ik tegenwoordig nog maar zelden wekenlang een stek aan. Het risico dat er andere vissers een keertje op de stek vissen is simpelweg te groot. Tegenwoordig voer ik daarom gemiddeld twee tot maximaal drie keer en daarmee start ik ongeveer vier dagen van tevoren. In de maand juni (maar ook later in de zomermaanden) strooi ik bij mijn eerste voerbeurt minimaal 2.5 kilo over de stek. Het liefst voer ik zo’n eerste voerbeurt zo verspreid mogelijk. De dag erna gaat er dan nogmaals 2.5 kilo te water en dat kunstje herhaal ik dan het liefst nog een keertje. Al met al ligt er dan binnen drie dagen 7.5 kilo boilies op de stek en dat is meestal genoeg.

Een keer of drie voorvoeren is vaak voldoende. Martin gebruikt in de zomer het liefst de Krill Caramel!

Mocht je de voerhoeveelheden willen verhogen, dan kan dat natuurlijk. Heel vaak versterkt dat het effect van je voercampagne waardoor je nog meer gaat vangen, maar teveel voer kan ook averechts werken. Ligt de karper niet massaal in de sector waar je voert, dan is de kans groot dat je je eigen glazen ingooit. Is je inschatting juist en ligt er veel vis, dan ga je echt serieus brokken maken! Vooral tijdens de zomermaanden voer je niet snel genoeg.

Foto’s als deze zijn het resultaat van een gedegen voorbereiding.

Bijvoeren tijdens het afromen

Een veelgemaakte fout die veel karpervissers trouwens maken is dat ze tijdens het afromen van een voerstek nauwelijks durven bij te voeren. Een verkeerde keuze, als je het mij vraagt. Als er een flinke berg karpers op je voerstek ligt dan is het juist extra belangrijk om de vissen te laten azen. Ik voer daarom na iedere gevangen vis al snel 30 tot 50 boilies over een groot oppervlakte bij. De vis wordt daardoor constant geprikkeld om te azen! Als de karpers flink op het voer liggen is het een perfecte bijvoertactiek om de voerstek aan de praat te houden.

Door een goede voertactiek wist Martin afgelopen week nog één van de topvissen van het water te vangen!

Met de bovenstaande voertactiek moet het lukken om optimaal rendement te halen uit je aas. Uiteraard heb je altijd een beetje mazzel nodig, maar wanneer je voert met deze tips in je achterhoofd dan geef ik je een goede kans van slagen! Persoonlijk leverde het mij afgelopen week nog een mooie serie karpers op, waaronder één van de topvissen van het water!

Succes aan de waterkant!

Martin Post


Ben je naar aanleiding van dit artikel nieuwsgierig geworden naar het aas van Originals? Check en bestel ze via de webshop: www.original-boilies.com. Je profiteert er momenteel van enkele toffe vakantiedeals met kortingen die kunnen oplopen 25%! Vergeet ook niet om de Facebookpage te liken om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes!Er zijn geen reacties

Voeg je reactie toe