De semi soepele D-rig – Mario Taal

Door de jaren heen heeft Mario Taal zich ontpopt tot een expert in rigs. Toch heeft deze geslepen visser een voorkeur voor eenvoud en effectiviteit. In dit artikel toont hij één van zijn meest gebruikte rigs: de semi soepele D-rig. Pak je tacklebox er maar bij en ‘knoop mee’!


Back in time

Inmiddels is het al een aantal decennia geleden dat ik verkocht raakte aan het karpervissen. Ik had niemand die mij bij de hand nam om mij de eerste stappen te laten zetten. Ik was dan ook vooral op mezelf aangewezen als het ging om specialisering en dus ook in het zelf knopen van onderlijnen!

Oldskool! Maar toen was ik me er al van bewust dat een goede rig meer karpers op de kant brengt.

Oldskool! Maar toen was ik me er al van bewust dat een goede rig meer karpers op de kant brengt.

Destijds was er wat betreft kant-en-klare onderlijnen nog niet zoveel te verkrijgen dus knoopte ik alles zelf. De eerste onderlijn, tsja die herinner ik me nog wel! Het was in een idyllisch karperwinkeltje langs het spoor van Den Haag Centraal, daar maakte ik voor het eerst kennis met de knotless-rig. De eerste keer dat de eigenaar mij die knoop voor deed, kon ik mijn ogen bijna niet geloven. “Blijft dat echt zitten?”, ik hoor het mezelf nog zeggen! Bijna al mijn onderlijnen zijn gebaseerd op die knotless knot, simpelweg omdat hij zo eenvoudig en veelzijdig is!

Simpel vangt

In de jaren die volgden evalueerde de karpervisserij en zo ook mijn onderlijncreaties. Toch moet het nog steeds zo simpel mogelijk blijven! Het doel en oorsprong van een onderlijn moet volgens mij liggen in het resultaat wat je ermee wil bereiken: een karper prikken én landen zonder dat de haak lost tijdens de drill.

Belangrijkste punten daarin zijn de aaspresentatie en de inhaking van de rig in de karperbek. Wel houd ik altijd rekening met de ondergrond waarop ik aan het vissen ben. Al het andere komt pas daarna, maar eigenlijk heb je met deze drie punten eigenlijk wel alle bepalende factoren voor hoe jouw onderlijn eruit moet komen te zien.

Kromme hengels, dat willen we hebben!

Kromme hengels, dat willen we hebben!

Even terug naar de beginjaren. Vanaf het begin ben ik al een liefhebber van flexibiliteit in de onderlijn. Simpelweg om de inhaking te vergemakkelijken en om de onderlijn zich zo natuurlijk mogelijk te laten gedragen. Mijn voorliefde voor soepel materiaal kwam misschien ook wel voort uit de type wateren die ik destijds vooral beviste, dat waren voornamelijk wateren met zeer zachte bodems. Destijds maakte ik me totaal niet druk over het in de war gooien en ik ving er goed mee, dus waarom zou ik een stijvere onderlijn gebruiken? De tijden zijn echter veranderd en er is inmiddels veel beter materiaal verkrijgbaar dan destijds.

Eenvoud vangt, zowel vroeger, nu, als in de toekomst.

Eenvoud vangt, zowel vroeger, nu, als in de toekomst.

Hedendaags lijkt niet alleen de visserij maar ook de vissen geëvolueerd te zijn. Door de toegenomen populariteit worden de karpers vaker belaagd en leren ze hierdoor de klappen van de zweep sneller dan ooit, of lijkt dat alleen maar zo? Afijn, af en toe veranderen zorgt voor afwisseling en een oud geldend spreekwoord -verandering van spijs doet eten- werkt ook in de karpervisserij. Je moet dus af en toe terug naar de basis en van daaruit weer opnieuw beginnen zonder je al teveel druk te maken. Meestal komt het dan vanzelf goed, althans voor mij werkt dat.

Mario-Taal-karpervissen

Vissen hoeft niet perse ingewikkeld te zijn, vaak maken we het onszelf moeilijk!

De semi soepele D-rig

Geïnspireerd door een goede vriend en vooral ervaren visser en het uitkomen van een nieuw onderlijnmateriaal, ontstond het idee voor een voor mij nieuw type onderlijn, de semi soepele D-rig.

Deze moest bruikbaar zijn op semi zachte tot harde bodems en mocht niet al te gemakkelijk in de war te gooien zijn. Daarnaast moest het de effectiviteit krijgen dat ‘ruiken’ ook echt ‘hangen’ is. Daardoor moest er een korte ‘D’ opkomen en door het gebruik van een ringswivel net even dat extra stukje afstand tussen aas en haak te geven. Ik zou het simpel houden, ja dat klopt, maar meer dan dit is deze eigenlijk ook niet.

Het materiaal dat ik voor deze rig gebruik.

Het materiaal dat ik voor deze rig gebruik.

Behalve dan dat het materiaal, de Illusion Trans Khaki van Fox, een enorme factor speelt in de effectiviteit van de onderlijn. Soepel genoeg om zich naar de bodemstructuur aan te passen en de haak in te laten draaien, stijf genoeg om net even anders te reageren dan een soepel gevlochten materiaal. Een extra en niet te vergeten eigenschap van dit materiaal is dat het onzichtbaar is onder water! Allerlei eigenschappen om het tot een succesvolle onderlijn te maken!

Maak een 5-turn grinner knoop op de bocht van de haak, en rijg een hookswivel op het overgebleven onderlijnmateriaal.

Stap 1: Maak een 5-turn knoop op de bocht van de haak, en rijg een hookswivel op het overgebleven onderlijnmateriaal.

Steek het overgebleven stuk onderlijnmateriaal door de achterkant van het haakoog en knoop een knotless knoop.

Stap 2: Steek het overgebleven stuk onderlijnmateriaal door de achterkant van het haakoog en knoop een knotless knoop.

Vind je het lastig om een knoop op je haaksteel te leggen, klik dan HIER voor een instructie video. Voor details over de knotless knot klik je HIER.

Trek de onderlijn aan met behulp van een rigtool.

Trek de onderlijn aan met behulp van een rigtool.

Leg op gewenste lengte een 8-knoop en trek deze aan. Zelf ik ik vaak voor een onderlijnlengte van 18 tot 23 cm.

Leg op gewenste lengte een 8-knoop en trek deze aan. Zelf ik ik vaak voor een onderlijnlengte van 18 tot 23 cm.

Wie de stappen heeft gevolgd en uiteindelijk zelf de onderlijn heeft geknoopt, zal onderkennen dat het toch een simpel te knopen rigje betreft. Het ziet er waarschijnlijk moeilijker uit dan het in werkelijkheid is. Geef de rig dan ook zeker eens een kans dit jaar!

Monteer je aasje en je bent klaar om met deze rig aan de slag te gaan.

Monteer je aasje middels baitfloss en je bent klaar om met de semi soepele D-rig aan de slag te gaan.

Sinds dat ik deze onderlijn ben gaan gebruiken in mijn karpervisserij heb ik al meerdere successen geboekt waardoor voor mij al snel duidelijk was: dit is een blijvertje!

Mario Taal  

Bekijk ook