De simpele rig waarmee ik 70% van mijn vissen ving – Mark Hofman

KWO Redactie
MH simpele rig KWO

Is het nodig om veel verschillende elementen en materialen in je rig aan te brengen om goed karper te vangen? Onze eigen Mark heeft ondervonden dat dit niet altijd het geval hoeft te zijn. Soms lijkt het zelfs dat als je terugkeert naar de basis het net zo effectief of zelfs beter lijkt te werken. Check hieronder de rig waarmee Mark in 2018 ongeveer 70% van zijn vissen ving (en dat waren er een hoop!).


Mark aan het woord: Seizoen 2018 is het beste visjaar geweest dat ik OOIT gehad heb. Op het gebied van avontuur, maar zeker ook op het gebied van aantallen gevangen karpers en het aantal grote vissen. Regelmatig waren er dagen bij dat ik meer dan tien vissen ving. Het gevolg hiervan is dat je voor je gevoel ook fulltime rigs aan het knopen bent… en dat is niet iets wat ik persé heel erg graag doe 😉

Laat mij maar drillen in plaats van rigs knopen 😉

Uitkleden maar!

Elk onderdeel dat je toevoegt aan je rig is weer een handeling. Denk aan het strippen van je materiaal, de hair, een rubbertje, line aligner, putty etc. Om het proces te versnellen (en soms ook gewoon omdat mijn materialen op raakten) ben ik mijn rig gaan ontleden. Mijn onderlijn werd steeds eenvoudiger, maar ging ik hierdoor minder vangen? Nou dat was zeker niet het geval!

Ik heb een video opgenomen van hoe je mijn favoriete super eenvoudige rig kunt knopen. Waarschijnlijk denk je: ‘Is dit het?!’ Ja, dit is het! De materialen die ik voor deze rig gebruik zijn:

  • Nash Fang X haken in maat 6 of 5
  • Nash Armourlink 20lb of Korda Super natural in 25lb
  • Siliconen tube

Beoordeel de situatie goed

Deze rig heeft voor mij goed gewerkt op wateren waar de vissen grote en stevige bekken hebben. Het vissen met een curve shank haak met lange rechte punt kan op wateren waar de vissen zachtere bekken hebben weer heel anders presteren. Dit type haak kan bijvoorbeeld gaan snijden en je kunt last van losschieters krijgen. In dit soort situaties grijp ik weer terug naar een andere haak, in mijn geval de Super Hook van Gamakatsu. Deze gebruik ook op een iets andere rig, welke ik binnenkort ook zal uitlichten op KWO.

Stay Tuned!

Mark Hofman


Nieuwsgierig geworden naar wat Mark allemaal gevangen heeft met zijn supereenvoudige en vooral snel geknoopte rig? Bekijk zijn videoreeks Keep Searching! Er zijn geen reacties

Voeg je reactie toe