De Super Hook van Gamakatsu: de favoriete haak van vele topvissers!

KWO Redactie
gamakatsu-super-strong-hook

Je hebt soms van die no-nonsense producten die al jaren goed presteren en die een vaste waarde zijn geworden in de tacklebox van vele succesvolle vissers. De haak die we vandaag uitlichten valt zeker in die categorie: de Gamakatsu Super Hook. Hieronder laten we enkele succesvolle vissers aan het woord over deze haak en waarom dit gebogen stukje metaal een vaste waarde is geworden in hun visserij!


Mark Hofman: Als jullie KWO een beetje in de gaten houden weten jullie dat ik fan ben van de Fang X haken. Maar ik grijp ook regelmatig terug naar de Super Hook van Gamakatsu. Eigenlijk in de volgende gevallen:

  • Obstakelvissen
  • Last van losschieters
  • Groot aas

De Super Hook is namelijk een haak die mega grote grip heeft in de bek van de karper. Je hoeft niet snel bang te zijn dat de haak gaat ‘snijden’ of ‘wrikken’ in de bek. Daarom grijp ik er vaak naar in situaties waarbij de vissen zachtere bekken hebben of als ik serieuze druk moet gaan uitoefenen. Ik heb vaak gezien dat lossers verhielpen werden als ik overstapte naar deze haak.

Een Super Hook in combinatie met een stijve line aligner: dodelijk!

Ik vis voornamelijk met zesjes in Nederland en in Frankrijk pak ik vaker een maat vier. Eigenlijk altijd verleng ik ze met de line aligners van Pole Position. Ik pak de short versie voor de zesjes en de medium versie voor maat vier. Geknoopt aan een gecoat materiaal is dit één van de degelijkste combi’s die ik ken!

Martin Post: Wat ik erg prettig vind aan deze haak is de combinatie van de korte steel, brede bocht en de lange punt. Zeker ook de drileigenschappen van deze haken zijn goed: De steellengte is echt perfect, zeker als je er een line aligner op zet, en ook de bocht is ten opzichte van andere haken breder waardoor die goed vlees pakt. De punt van de haak is erg lang en extreem scherp, misschien wel het belangrijkst. Last but not least: Dankzij de coating is de haak niet alleen minder zichtbaar, maar ook stukken scherper!

Ook met een tijgernootje is de Super Hook goed te gebruiken.

Willem Kwinten: Naast dat ik graag met de chod vis, leg ik natuurlijk ook graag lijntjes uit met gewoon bodemaas zoals een boilie. In dit geval pak ik eigenlijk ALTIJD een Super Hook. Deze haken hebben enorm veel houvast en prikken door de rechte punt zeer agressief in de bek van de karper. Als je dan ook nog een stukje gebogen krimpkous op de haaksteel bevestigt, weet je zeker dat de haak altijd onder het harde gedeelte in de onderlip van de karper haakt. Dat wil je! Let er op dat je bij groter haakaas ook een grotere haak pakt. Voor een enkele 25 mm boilie pak ik bijvoorbeeld een maat 4, voor een 20 mm een maat 6.

De basis van deze rig is al jaren onveranderd in mijn visserij.

Joachim Stelma: Als consultant van Strategy (onder één dak met onder andere Gamakatsu) had ik jaren de luxe om met deze haken te vissen. Favoriet, zelfs vóór mijn werk bij dit merk, was zeker de Super Hook. Eigenlijk is het voor mij de standaard haak, tenzij de omstandigheden vragen om wat anders. Dan moet je denken aan nóg dikdradiger voor extreme obstakelvisserij, chodrigs of op stekken waar je (door bijvoorbeeld scheepvaart) vaak opnieuw moet ingooien. Een rechte punt is dan sneller bot. Verder kan ik in vrijwel ALLE gevallen met deze multi inzetbare vlijmscherpe jongens aan de slag.

Op deze foto kun je goed zien dat de Super Hook (rechts) een agressievere haakpunt heeft dan bijvoorbeeld een klauwhaak (links).

Mijn keuze valt met 20 mm of grotere boilies standaard op een maat 4, in combinatie met een zeer stijve en verfijnde line aligner van Pole Position. Maatje 6 of zelfs 8 doen het overigens ook prima, maar als je grotere vissen verwacht heb ik toch het idee dat een grotere haak minder kans geeft op een losser. Laatste grote voordeel is ook gewoon dat deze haken goed betaalbaar zijn!

Dit wil je!

KWO Redactie


Mogelijk loont het dus om ook eens aan de slag te gaan met deze allround haken! Voor vangsten en andere producten check je de Instagram en Facebookpagina van Strategy. Plaats een nieuwe comment

Er is 1 comment

Voeg je reactie toe
  1. Wdeklein

    Hier ook de Favo haak, ik vis deze maat tegenwoordig in een maatje 2 met een 20/15 snowman. pakt zo nog meer houvast. zeker in de zomermaanden aan te raden. tevens werkt deze haak uitstekend met een D-Rig.

    Dus standaard een paar pakjes van mt 2 en 4 in mijn tacklebox zitten. het zou mooi zijn als gamakatsu deze haak een gebogen oog zou geven zodat de als chod gevist kan worden zonder de eigenschap van de super hook kwijt te raken.