De zin en onzin van scherpe haken – Bart van Bezouw

Tegenwoordig lijkt alles te draaien om de scherpste haak. Fabrikanten bedenken steeds nieuwe manieren om haken ng scherper te krijgen en laten we n zaak voorop stellen, dit is een zeer goede ontwikkeling! Scherpere haken prikken nu eenmaal veel beter, maar in sommige situaties kunnen we beter kiezen voor een iets minder scherp exemplaar. Bart van Bezouw is een visser die jullie over beide situaties gaat vertellen in dit artikel…


Wanneer wel?

Het merendeel van de systemen die wij als karpervisser gebruiken zijn gebaseerd op zelf hakende montages. Dat hierbij een scherpe haak noodzakelijk is een open deur intrappen. Maar er is een groot verschil tussen de gebruikte haakscherptes. En dat is iets om even bewust bij stil te staan.

De scherpte kun je zelfs zien.

De standaard verkochte karperhaken zijn chemisch geslepen en daardoor al stukken scherper dan je bijvoorbeeld vijftien jaar geleden in de winkel zou kopen. Maar voor een groeiende groep vissers is dit niet scherp genoeg. Je ziet namelijk steeds meer mensen hun haken extra aanscherpen en vijlen met speciale slijp setjes.

Observaties hebben namelijk geleerd dat de kans op een succesvol gehaakte vis bij dergelijke geslepen haken vele groter is.

Het resultaat van een goed geslepen haak is een ultrafijne punt die bij vele malen makkelijker in de bek zal penetreren. Met name onder omstandigheden waarbij je die enkele kans dient te verzilveren is het een groot voordeel. Observaties hebben namelijk geleerd dat de kans op een succesvol gehaakte vis bij dergelijke geslepen haken vele groter is. Maar er zijn zaken waar je rekening mee zal moeten houden.

Met het slijpen van een haak maak je de haakpunt langer en dunner. Hierin kan je zo ver gaan als je zelf wil. Hoe meer metaal je weg vijlt hoe dunner de haak(punt) zal worden. Geen gemakkelijk werkje overigens en iets dat best wat oefening vraagt. Mocht je zelf slijpen te lastig of tijdrovend vinden dan zijn er sinds kort ook kant en klare opties verkrijgbaar.

Voor wie met de scherpste haken wilt vissen zijn er nu ook kant en klare opties verkrijgbaar.

Een lange en dunne haakpunt heeft als voordeel dat hij bij de eerste prik op het lood dieper zal indringen in de bek van de vis en de vis het geheel daarna lastiger er uit kan schudden of spugen. Een niet te onderschatten factor omdat dit in de praktijk regelmatig gebeurt en we hier niks van meekrijgen. De bekende onderwater video?s laten dit eens te meer zien.

Ik heb al succesvol met 40 grams loodjes en geslepen haken gevist zonder merkbaar negatieve impact op de inhaking!

Doordat de ultrascherpe punt zo snel en diep indringt stelt het ons bijvoorbeeld ook in staat om met lichter lood te vissen. Dit kan een enorm voordeel zijn wanneer je de vis hebt gevonden en de verstoring van het inwerpen tot een minimum wil beperken. Ik heb al succesvol met 40 grams loodjes en geslepen haken gevist zonder merkbaar negatieve impact op de inhaking! Met name als je dus op een subtiele manier je rigs in de buurt van karper wilt plaatsen kan dit een groot voordeel zijn.

Een geslepen haak geeft de mogelijkheid met een stuk lichter lood te vissen.

Wanneer niet

Is zo?n geslepen haak dan de heilige graal der inhaking? Nee zeker niet. Door schade en schande ben ik er achter gekomen dat er ook situaties zijn waar een ultra scherpe haak tegen je kan werken. De keerzijde van die lange en dunne punt is namelijk dat hij ook kwetsbaarder is. Dit merk je bijvoorbeeld in het aantal vissen dat je op zo?n haak kan vangen. Nog meer dan normaal zijn de haken echte verbruiksvoorwerpen. Het gebeurt dan ook vaak dat je na een enkele vangst je haak zal moeten vervangen.

Voor vissers die 3 nachten moeten wachten op 1 aanbeet is dat natuurlijk geen probleem maar als je erg veel aanbeten krijgt is het wellicht minder ideaal. In dergelijke situaties zal ik vanuit praktisch oogpunt dan ook sneller kiezen voor een ongeslepen haak waarmee ik meerdere vissen op dezelfde haak kan vangen. Een andere optie is gebruik maken van onderlijnen zoals de populaire Spinner/Ronnie- of een Multirig. Hierbij kan je zeer eenvoudig je haak vervangen zonder een nieuwe onderlijn te knopen.

Onderlijnen zoals de Multi- en Spinnerrig maken het mogelijk snel haken te vervangen.

Iets anders om goed over na te denken is wat er vr een aanbeet gebeurt met de in het water liggende haak. Diverse factoren zorgen er namelijk voor dat de haak zelden helemaal stil ligt op de bodem. Op rivieren en kanalen is er bijvoorbeeld vaak beweging in het water door stroming of scheepvaart. Dit zorgt ervoor dat het haakaas en daarmee jouw haak over de bodem zal bewegen. Afhankelijk van de bodem zal hierbij ook het risico op het beschadigen van een haakpunt groter kunnen worden. In deze specifieke situatie kan het slim zijn om bewust voor de bottere, normale haken te gaan omdat deze een dikkere punt hebben.

Een kolkende rivier, geen decor voor geslepen haken.

Een andere niet te onderschatten factor is de witvisactiviteit op de stek. Een school witvis kan zo hard op het aas beuken dat dit als een soort pingpong bal van links naar rechts wordt gesmeten. Zelfs op een harde zandbodem kan dit al voor een botte of kromme haakpunt zorgen. Bovenstaande voorbeelden gaan natuurlijk uit van situaties waarbij er met bodemaas gevist wordt. Een makkelijke oplossing is het gebruik van een pop-up montage waarbij de ultrascherpe haakpunt vrij blijft van de bodem. Wil je in zo?n situatie toch met bodemaas vissen, neem dan een ongeslepen haak.

Er zijn soms omstandigheden waarin het bewust minder scherp vissen slim kan zijn.

Al met al biedt het vissen met geslepen haken een hele hoop voordelen en zal het je absoluut meer vis opleveren. Denk echter goed na over jouw specifieke situatie en zet hem in wanneer hij ook echt van toegevoegde waarde is en niet een onverhoopt risico vormt!

Bart van Bezouw

Bekijk ook