Distance sticks: alle DO’S en DONT’S op een rijtje! – Tijmen van der Sande

Nu de winter weer in het land is, is het zaak om extra secuur te gaan vissen tegen bijvoorbeeld obstakels. Een voerboot kan daarbij helpen, maar uiteraard kent dit ook een aantal nadelen. Korda’s Tijmen van der Sande is daarom groot fan van zogenaamde ‘Distance Sticks’. In onderstaand artikel legt hij dan ook uit hoe hij met behulp van deze handige paaltjes keer op keer ‘spot on’ gooit!


Distance sticks?

Tijmen vertelt:Om meteen maar even met een statement in huis te vallen: Distance Sticks zijn misschien wel n van de meest onderschatte stukjes gear binnen het karpervissen. Ondanks dat ik deze ‘paaltjes’ zelf veelvuldig gebruik, zie en hoor ik er nog steeds heel weinig over. Dat zal deels met de populariteit van de voerboot te maken hebben. Zelf heb ik nog nooit een voerboot gehad en zijn er ook maar weinig situaties waarbij ikeen voerboot cht miste. Dat komt omdat werpen (met distance sticks), in mijn optiek, enkele grote voordelen heeft.

" Distance Sticks zijn misschien wel n van de meest onderschatte stukjes gear binnen het karpervissen. "

Allereerst vind ik dat je door te werpen een veel beter gevoel hebt bij wat je doet. Het laten afzinken van je lood op een strakke lijn is, vooral op ondiepe wateren, met een voerboot erg lastig. Hierdoor voel je niet of je lood harde bodem, wier of modder raakt. Daarnaast slepen we ook zonder voerboot al genoeg mee en echt goedkoop zijn die bootjes ook niet. Voor mij dus reden om mezelf het werken met Distance sticks eigen te maken.

Het gebruik van Distance sticks heeft volgens Tijmen een aantal voordelen.

Mocht je ze nog niet kennen; Distance sticks zijn eigenlijk niets meer dan twee paaltjes die je altijd op dezelfde afstand uit elkaar zet. Dit kunneneen paar oude banksticks zijn of speciaal daarvoor gemaakte Distance sticks, zoals die van Cygnet en Korda. Door de lijn om de paaltjes te wikkelen, de afstand te onthouden en vervolgens vast te zetten in je lijnclip, kan je altijd op dezelfde afstand ingooien. Hierdoor kan je ook zonder voerboot strak tegen de obstakels vissen of altijd hetzelfde plekje terugvinden. Hoe dat precies in zijn werk gaat, ga ik hieronder toelichten.

" Distance sticks zijn eigenlijk niets meer dan twee paaltjes die je altijd op dezelfde afstand uit elkaar zet. "

Distance sticks; in feite erg simpel, maar in de praktijk zie je nog maar heel weinig vissers gebruik maken van dit handige hulpmiddel.


Stap 1: Zoek een geschikte plek

Dit is de stap die ik zelf vaak vergeet. Zoek een plek uit waar je genoeg ruimte hebt om te gooien en zorg dat je deze plek altijd terug kan vinden. Een meter verder naar voor of achter kan ervoor zorgen dat het hele zaakje alsnog in de obstakels terecht komt, dus zorg ervoor dat je altijd op exact hetzelfde punt gaat staan tijdens het uitwerpen. Ikzelf maak bijvoorbeeld een markering in grond, zodat ik de spot altijd kan terugvinden.

Het is belangrijk dat je ten alle tijden op de juiste plek gaat staan tijdens het uitwerpen. Zoek dus een geschikte plek die je ook tijdens je volgende sessie kan terugvinden.


Stap 2:Testworp

Zorg dat je vanaf je uitgezochte plek ingooit op de stek waar je wil liggen. Mocht dat dicht tegen obstakels aanliggen, dan is hetraadzaam om je onderlijn er even vanaf te halen. Gooi liever de eerste keer een beetje verder van de obstakels af en schat dan in hoeveel meter je nog te kort komt. Stel dat je 5 meter te kort komt, dan haal je nog ongeveer 4 meter lijn van je spoel. Probeer het nu nog eens en herhaaldeze stap net zo lang totdat de gewenste afstand bereikt is.

Door een testworp te maken kun je de exacte afstand tot de hotspot bepalen.


Stap 3:Markeer de afstand

Zodra je de juiste afstand tot je stek hebt gevonden, draai je je lijn strak en clip je hem vast in de lijnclip op je spoel. Draai nu de hengel binnen en zet de Distance sticks in de grond. De Korda en Cygnet Distance sticks worden geleverd met een koord om de paaltjes altijd op dezelfde afstand uit elkaar te zetten. Deze afstand is precies 12ft, dus wat je ook kan doen is je hengel als meetlat gebruiken. Let er bij deze laatste wel even op dat je niet onverhoopt op je hengel gaat staan! 😉

" De Korda en Cygnet Distance sticks worden geleverd met een koord om de paaltjes altijd op dezelfde afstand uit elkaar te zetten. "

Bevestig je lijn achter de lijnclip en prik de…

…Distance sticks op n hengellengte afstand in de grond.


Stap 4:Beginnen maar!

Leg je montage bij n van de sticks neer en wikkel je lijn in een 8-vorm om de Distance sticks heen. Vergeet niet te tellen hoe vaak je moet wikkelen voordat je op de lijnclip stuit. Stel dat je 11,5 wikkelingen gemaakt hebt, dan kan het handig zijn om dit even per hengel in je telefoon op te slaan. Zo weet je ook tijdens je volgende sessies exact op welke afstand je de lijn achter de clip moet plaatsen.

Leg je montage bij n van de Distance sticks neer…

…wikkel de lijn in een 8-vorm om de paaltjes heen.


Stap 5: Gooi keer op keer ‘spot on’

Draai de lijn weer op de spoel, knoop je onderlijn er weer aan en gooi de hengel weer in op de gewenste stek. Bij het ingooien is het zaak dat je het lood goed de clip laat raken. Dit zorgt ervoor dat de lijn zich goed strekt en voorkomt dat deze mogelijk in de war op de bodem beland. Gooi aan de andere kant ook weer niet zo hard dat het lood terug stuitert op de clip. Houd daarom tijdens de worp de hengel een beetje omhoog om de grootste klap van het lood te kunnen opvangen. Dit vergt een klein beetje gevoel en oefening. Vergeet vooral niet om de lijn uit de clip te halen voordat je hem in de steunen legt, zodat dit geen problemen oplevert tijdens een aanbeet.

" Dit vergt een klein beetje gevoel en oefening. "

En voil! Ook jij kunt in 5 simpele stappen zr precies tegen eilandjes, obstakels en andere hotspots aangooien!


Tot slot

Tot slot zijn er een aantal belangrijke zaken waar ik mee af wil sluiten. Zoek allereerst een herkenningspunt op de horizon die je ook ?s nachts makkelijk kan terugvinden. Door de Distance sticks gooi je namelijk altijd dezelfde afstand en door het punt op de horizon gooi je nooit te ver naar links of naar rechts. Ditzelfde trucje kan natuurlijk ook met je spod of spomb uitgehaald worden. Hier kan je hem echter flink hard in de clip laten knallen om zo zeker te weten dat al het voer loskomt.

" Zoek allereerst een herkenningspunt op de horizon die je ook ?s nachts makkelijk kan terugvinden. "

Ook deze fraaie Fransoos werd strak tegen de takken gevangen met behulp van de Distance sticks.

Ook het gebruik van het juiste materiaal maakt je leven als ‘distance-sticker’ een stuk makkelijker! Vooral als je strak tegen de obstakels aan wilt vissen is het gebruik van een lijn met weinig rek en een strakke hengel aan te raden. Door de klap van het lood op de clip zal je lood namelijk alle rek uit je lijn trekken en alsnog flink wat extra lijn pakken. Ik kies dan ook bewust voor een lijn zoals Touchdown. Deze nylon hoofdlijn heeftrelatief weinig rek, waardoor je zeker weet dat je montage niet alsnog in de takken beland.

Een hoofdlijn zoals Touchdown is perfect voor het accuraat werpen met Distance sticks.

Mocht je nog geen gebruik maken van Distance sticks, dan hoop ik dat mijn tips je kunnen motiveren om het eens een kans te geven. Zeker nu de winterweer gearriveerd is maakt dat ene metertje dichtertegen die overhangende struik het verschil tussen vangen en blanken!

" Dat ene metertje dichter tegen die overhangende struik maakt verschil tussen vangen en blanken! "

Succes en tot aan de waterkant!

Tijmen van der Sande – Team Korda Benelux

Bekijk ook