Het eerste oordeel over de RX+ beetmelders van Fox – Peter Vlasveld

Na hengels en molens zijn het misschien wel de belangrijkste items voor de karpervissers: beetmelders! Ook onze eigen Peter Vlasveld kan niet zonder en in deze KWO Fieldtest neemt hij de nieuwe FoxRX+ ‘piepers’ voor jullie onder de loep. In totaal gaat Peet de optonics een langere periode testen, maar in deze update geeft hij ons alvast zijn eerste oordeel!


Peter aan het woord: Het moet zeker meer dan 20 jaar geleden zijn geweest dat ik mijn eerste Fox optonics op mijn banksticks schroefde. Op dat moment was dat een enorme stap vooruit ten opzichte van mijn vorige optonics. In combinatie met een setje kabels kon ik toen zelfs een sounderbox creren? #wateenluxe 😉

Voor menig lezer van KWO is dat natuurlijk niet voor te stellen, we zijn immers verwend geraakt met de huidige technieken en alle hightech apparatuur die we anno 2018 gebruiken. Volgens mij waren het de Fox ES optonics die mijn kinderhartje 20 jaar geleden sneller deed kloppen. Maar als ik jullie nu vertel dat dezelfde optonics het nog steeds doen (ja, na 20 jaar) dr sta je dan vast wl even van te kijken!

Later dan de ES kwam de MMX, herken je ze nog? 9 meter kabel naar je sounderbox, struikelen gegarandeerd!

Na de ES werd ik de trotse bezitter van een set MMX’jes en weer later maakte ik de overstap naar mijn eerste draadloze set, de Fox RX. Op dat moment de duurste en meest geavanceerde set verkrijgbaar op de markt. Het was wel een tweedehands set van al enkele jaren oud, want nieuw was niet te betalen als student zijnde. Deze set was helaas al snel niet meer bruikbaar. Op een of andere manier was er vocht in gekomen en door corrosie werkten 2 van de 3 optonics niet meer. Na een paar reparaties door Fox kreeg ik uiteindelijk een Fox NXR set opgestuurd. Samen met de NTXR de opvolgers van de RX.

Tot op de dag van vandaag zijn er nog enorm veel NXR en NTXR gebruikers en tweedehands betaal je hier nog steeds een flink bedrag voor. Zowel voor de Fox RX, welke nog mondjesmaat te verkrijgen zijn op Marktplaats voor pakweg ?350,-. Een nieuwe Fox NTX R set is ook nog te koop voor pakweg ?800-1000,-!

Links: NTX R, Rechts: RX+. Ze hebben allebei wel wat weg van hun voorgangers.

De moraal van deze introductie is toch wel dat Fox al meer dan 20 jaar een van de marktleiders is op het gebied van optonics. En dat de duurzaamheid en betrouwbaarheid goed is, blijkt uit deze cijfers en mijn ervaringen. De vraag is nu natuurlijk hoe zit het met de opvolger?

De vraag is nu natuurlijk hoe zit het met de opvolger?

De Fox RX+

Sinds 2018 is er dan eindelijk de opvolger vanuit Fox als paradepaardje binnen hun optonic range, de nieuwe Fox Rx+. Is het nu de opvolger van de oude RX, of de opvolger van de NTX-R? Dat weet ik zelf eigenlijk ook niet, maar wat ik wel kan concluderen is dat al het goede van de NTX-R nu is overgedragen naar de Fox RX+ en er zijn enkele verbeteringen en innovaties toegepast.

Uiteraard heb ik de eerste indruk vastgelegd in een korte video:

De eerste indruk

Als ik de eerste filmpjes voorbij zie komen en het geluid hoor van de nieuwe RX+ herken ik exact hetzelfde geluid en de toon van zijn voorgangers. Qua looks lijken ze veel op de oude RX-en en de NTX R?s, echter nu in een wat moderner jasje gestoken.

De nieuwe Fox RX+.

Eigenlijk is de eerste indruk best goed. Geen knopjes die uitsteken en een zwak punt kunnen vormen (zoals bij de NTX-R) en qua design en techniek (zoals lampjes en de luidspreker) hebben ze veel weg van de NXR en NTX-R.

Ze hebben wel wat weg van hun voorgangers.

De set die ik heb gekregen was al gebruikt door Fox en toonde al gebruikers sporen. Uit voorzorg heb ik ze meteen even schoongemaakt en de batterijen vervangen. Mijn ervaring met optonics in het algemeen is dan ook dat het klepje van de batterij toch wel het zwakste punt is op het gebied van waterschade, mocht er water binnen komen dan is het in de meeste gevallen bij het batterij compartiment. Iets dat ik heb meegemaakt bij de oude Fox ES, Micron ST, RX en beetmelders van andere merken.

De set die ik in ontvangst nam was al gebruikt dus uit voorzorg heb ik de batterijen vervangen.

Zonder je af te hoeven vragen of ze het zullen overleven ja of nee.

Net als bij de NXR en de NTX-R zit het batterijklepje met schroefjes dicht en is de klep voorzien van een rubberen seal. Waterschade is hier dan ook zeker uitgesloten. Je kunt dus met een gerust hart, onder alle weersomstandigheden, je optonics laten staan. Zonder je af te hoeven vragen of ze het zullen overleven ja of nee. Samen met de bijgeleverde schroevendraaier is het vervangen van de batterijen een eitje en zo gefixt. Net als bij de Fox NXR en NTX R draait de optonic op AA Batterijen oftewel penlites en hoef je niet naar een specialist om afwijkende soorten batterijen te gaan scoren, zoals bij andere merken of oudere Fox modellen.

Op naar de waterkant!

Vissen maar!

Genoeg geouwehoer over de eerste indrukken en zijn voorgangers, janken moeten ze! Op naar de waterkant en eens kijken of we aanbeten kunnen krijgen. Een recreatiewater wordt bezocht op een mooie zomerse dag waar de zwemmers het zandstrand hebben omgewoeld en vast en zeker wel wat karpers te vinden zullen zijn.

Binnen het uur jankt de eerste optonic het al uit en zo klinken ze toch echt het beste!

Ik draai de optonics op de buzzerbar en haal het kapje er vanaf om ze vervolgens aan te zetten. Wederom herken ik het geluid zoals ik die ook ken van zijn voorgangers.

Janken moeten ze!

Een geluid dat je nooit zal vergeten en waar je altijd van zult opkijken (of zelfs van wakker wordt). Binnen het uur jankt de eerste optonic het al uit en zo klinken ze toch echt het beste! Ik had de ontvanger nog niet eens aangezet, het is klaarlichte dag en het volume staat op standje aandacht, want enkele voorbijgangers komen meteen kijken.

Dankzij de vele actie kon ik de nieuwe RX-en goed hun werk laten doen.

Het beloofde een sessie te worden met veel aanbeten en de volgende ochtend neem ik wat film materiaal op voor deze fieldtest. Toen het donker werd heb ik ook de ontvanger uitgetest en heb ik de optonics op de nachtstand gezet (de aan/uit schakelaar kan op 2 standen gezet worden, namelijk dag en nacht).

De nachtstand.

De modern ogende ontvanger

Net zoals de RX+ optonics heeft de ontvanger ook een nieuw jasje gekregen. Wat meteen opvalt zijn de moderne lampjes aan de voorkant en het strakke design van de ontvanger. Op de achterkant zie je enkele knopjes zitten en de antenne is korter dan bij zijn voorganger.

De modern ogende ontvanger.

De vier lampjes zijn de voorkant zijn niet te missen en deze zijn er uiteraard voor om te laten zien welke hengel vertrekt. Deze zijn zowel van de voorkant als van bovenaf te zien. Ze geven exact weer wat er gebeurt op je optonic, dus dezelfde kleur en frequentie van verlichten. Deze lampjes dienen ook als batterij indicatie bij het opstarten. Nadat de kermis van alle kleuren is geweest laat de ontvanger zien hoeveel spanning hij nog heeft (4&3 keer groen, 2 oranje en 1 rood). Aan de achterkant van de ontvanger zien we twee schuifknoppen voor verlichting en de stealth modus. Ook zie je een klein rood knopje om nieuwe optonics te koppelen.

Als ieder dan zijn eigen kleur heeft, weet je meteen wie er beet heeft. Wel zo handig!

Het is mogelijk om tot wel 8! RX+ optonics te koppelen. Dus als jouw vismaat ook de RX+ piepertjes heeft dan kun je elkaars optonics koppelen aan slechts n ontvanger. Als iedereen dan zijn eigen kleur heeft, weet je meteen wie er beet heeft. Wel zo handig! Wat ik me meteen afvroeg, was of je ook NTX of NTXR optonics kan toevoegen, daar zij dezelfde techniek hebben. Helaas is dit echter niet het geval, de ontvanger kan alleen voor RX+ gebruikt worden.

Een aantal opties zijn op de achterkant in te stellen, denk aan de lamp functie of stealth modus.

De Prijs?

Als ik op internet kijk wat een 3+1 set van de RX+ kost, zie ik prijzen staan van ?550,- tot ?650,- en een 4+ 1 set van ?799,- en goedkoper. En dat is zeker interessant als je je beseft dat een nieuwe NTXR set al kan oplopen tot ?999,-.

NEXT UP: De KWO duurzaamheidstest

Deze KWO fieldtest bestaat uit 2 gedeeltes, namelijk mijn eerste indruk + de werking van de optonic, dat is het gedeelte wat je nu leest. In deel twee ga ik jullie meenemen naar de ‘duurzaamheidtest’ die ik op dit setje ga uitvoeren… Over een half jaar zal ik wederom een review doen en in de tussentijd ga ik deze optonics behoorlijk op hun donder geven!

Wat als het keihard vriest? Wat als ik ze nog eens 6 maanden heb gebruikt?

Zijn ze echt zo waterdicht zoals men beweert? Wat als het keihard vriest? Hoe zien ze er uit als ik ze nog eens 6 maanden heb gebruikt? Dat zien jullie in het volgende deel! Als conclusie kan ik zeggen dat de eerste indruk zeker positief is. De optonics en ontvanger voelen solide aan en zien eruit alsof ze tegen een stootje kunnen. Al het goede van de NTX-R zit erin verwerkt en Fox heeft zelfs enkele features toegevoegd zoals de bivvy light en stealth modus.

NEXT UP: Duurzaamheid! Zijn ze echt goed waterdicht en op de lange termijn ook zo betrouwbaar?

Ook beweert Fox dat de ontvangst ng beter is geworden, maar dat heb ik nog niet uitgetest. Het ontvangst van de NTX-R was al mega goed, maar eerlijk gezegd ga je toch geen 1000 meter van je stek af. Ik zal het uiteraard testen, meer hierover lees je aan het einde dit visseizoen!

To be continued!

Peter Vlasveld

Bekijk ook