Interview met Martin Locke – De man achter Solar Tackle

KWO Redactie
Martin Locke interview header

Een paar weken geleden waren we bij de lancering van de nieuwe SP Range van Solar Tackle. Op de Koperen Plas in Zwolle werden de nieuwe items voor seizoen 2019 getoond aan de hengelsportwinkels in de Benelux… en aan ons dus 😉 Niemand minder dan Martin Locke was ook aanwezig op deze dag en daarom grepen wij dit buitenkansje om hem te strikken voor een interview!

Een 60 ponds superspiegel voor Martin uit 2015 van het befaamde Rainbow Lake.

Onze Mark ging met Martin zitten en vroeg hem o.a. waar hij, na 30 jaar werkzaam te zijn in de karperbranche, nog steeds de inspiratie vandaan haalt. Ook de verschillen in visserij tussen ‘vroegâh’ en het heden komen voorbij in het gesprek. Check hieronder het interview met Martin. Het interview is in het Engels opgenomen, maar mocht je het niet goed kunnen volgen, je kunt hieronder ook het complete interview terug lezen. Veel kijk- en leesplezier!

Het video interview


Het interview in tekst tussen Mark & Martin

We hebben de belangrijkste onderwerpen uit het interview gepikt en het hieronder voor je uitgeschreven.

Martin, je bent al ruim 30 jaar actief in de karpervisserij. Waar haal je tegenwoordig nog steeds de energie en motivatie vandaan?

Het is gewoon wat ik doe! Ik ben al heel mijn leven bezig met het bedenken van nieuwe producten. Ik was er zelfs al mee bezig ver voordat ik deze business begon. En eigenlijk is het dus nooit gestopt!

Ik heb gewoon een hele actieve geest die steeds maar bezig is. Alsof er een gekke professor daarbinnen zit. Of het nu gaat om aas, producten, verpakkingen, de manieren om dingen te promoten… ik wil steeds de lat hoger leggen.

Karpervissen is een prachtige hobby met alles eromheen, zo moet het plezierig en comfortabel zijn… maar uiteindelijk moeten die karpers wel gevangen worden! Wij hebben hier een na al die jaren een uitgebreid en hoogwaardig assortiment voor neergezet dat je daarbij gaat helpen!

Al ruim 30 jaar actief in de karpervisserij! #legend

Als ik je zo hoor dan lig je soms ’s nachts te slapen en word je opeens wakker met een goed idee? Klopt dit, en waar komen die ideeën vandaan?

Ja, dat klopt haha! Ze komen soms opeens op. Meestal wanneer je in een goede bui bent. Bijvoorbeeld wanneer je onderweg bent naar de winkels om te zien hoe ze het daar loopt. Ook kijk ik veel naar andere markten en business, dus buiten het vissen. Ook hier krijg ik nieuwe inzichten en ideeën van.

Daarbij hoef je ook niet het wiel telkens opnieuw uit te vinden. Het gaat vaak om kleine aanpassingen waardoor je bestaande producten naar een hoger niveau kunt tillen. En voor je het weet heb je een enorm assortiment neer gezet wat zich blijft ontwikkelen.

Wat was de eerste reactie van mensen toen ze hoorde over de nieuwe Solar SP line?

De eerste reacties die we kregen waren in de trend van ‘Oh jee, daar gaan we weer, nog meer van dezelfde producten’. Maar zodra men de producten zag, werden ze enthousiast. Het zijn de kleine details die het verschil maken. Ik lanceer pas een product als ik het daadwerkelijk beter kan maken als er al is.

Items als de SP Barrow Ruckbag zijn een meerwaarde in de visserij van veel vissers.

Als je naar de SP lijn kijkt, welke details maken volgens jou het verschil? Waar ben je het meest trots op?

Het zijn de kleine dingen, het is daarom lastig om voor mij om een favoriet eruit te pikken. Maar ik denk bijvoorbeeld aan de 2-persoons twin rib bivvy. We slapen hier eigenlijk in een 4 sterren hotel, maar ik heb vannacht gewoon buiten in deze tent geslapen. Deze tent biedt mega veel ruimte, heeft dubbele doeken en een magnetische deur. Vol gepakt met vette features dus!

De twee eerste bivvy’s uit de nieuwe Solar SP Range.

Daarnaast zit er veel precisie in het stainless steel, we ontwerpen elk onderdeel zelf. Ik maak de tekeningen niet zelf, maar zit wel naast de persoon die de CAD-tekening maakt. Samen werken we het perfect uit. Je praat hier over 0,1 mm precisie. Hierdoor zal een kopie van een ander merk nooit op dezelfde manier werken zoals die van ons. Het is te complex voor een ander om na te maken. Het is in het verleden vaak gebeurd dat een ander onze producten heeft nagemaakt. Mensen zeggen dat het vleiend is als anderen jouw idee gebruiken, dat is dan maar zo. Maar ik weet wel dat onze producten het langste meegaan!

Ben je een perfectionist als je met de producten bezig bent?

Haha ja, absoluut!

Dan is het vast lastig voor het team om met jou samen te werken? 😉

Dat gaat goed hoor! Meestal hebben we een discussie en komen ze er uiteindelijk achter dat ik toch gelijk had… 😉 Nee hoor! We hebben een heel goed team waarin iedereen sterk is in zijn eigen taken. Dit zorgt voor een goed evenwicht en uiteindelijk voor topproducten.

Een sterk team waarin iedereen zijn kwaliteiten tot zijn recht komen is het belangrijkste

Daarbij moeten we ook wel goed samenwerken, want het vergt allemaal veel inspanningen.We maken bijvoorbeeld lange afstanden en doen veel moeite om deze shows op te zetten. Onder allerlei omstandigheden rijden we naar locaties, bouwen we op en pakken we weer in om terug te gaan en het werk weer op te pakken. Er komt veel bij kijken. Maar ik ben niet iemand die het rustig aan doet.

Naast alle tackle is ook de bait range een belangrijk onderdeel. Deze is ook opnieuw gelanceerd in 2018. Kun je hier wat meer over vertellen?

Dat klopt. Ook hier geldt, we hebben veel nieuwe ideeën. Het punt is, ik heb zelf niet veel tijd om te vissen. Iedereen in de industrie denkt dat je hier volop tijd voor hebt, maar het is juist het tegenovergestelde. Alles wat we doen is gepland. Maar je weet hoe het met vissen gaat. Als het weer niet meezit, dan ga je niet. En als het wel meezit dan kun je niet gaan, omdat er iets anders op de planning staat. Het is passen en meten, maar dat houdt het leuk.

 

Al jaren zie ik het verschil tussen goed aas en gemiddeld aas.

Al vanaf het moment dat ik begon met vissen. Het maakt niet uit met wat voor rig je vist. Het belangrijkste is dat je aas opgepikt moet worden om je rig te laten werken. Dus hoe attractiever je aas is… We weten dat vissen zuigen en blazen. Dat doen ze om te overleven. Zelfs de beste rigs blazen ze uit, maar als het aas attractiever is dan zullen ze het beter opzuigen. Zo is de kans groter om hem te haken.

De toekomstige kurken wafters van Solar.

We hebben in het verleden teveel naar alle geluiden geluisterd die uit de market kwamen. Denk aan ‘het aas moet harder’ of ‘of er moeten meer smaken komen’. Hierdoor was ons aas niet meer consistent. We hebben nu besloten om weer helemaal terug te gaan naar de basis. Je kunt er nu voor 100% van uitgaan dat het aas volgens het originele recept is gemaakt en dat het zijn oude reputatie weer helemaal waarmaakt.

Er zijn tegenwoordig zoveel mensen die aas maken, ontzettend veel bedrijven, maar wij staan sterk. We doen dit nu al 30 jaar. We brengen de producten verder en werken met bedrijven die hetzelfde doen, die aan de top van de voedingsindustrie staan. Supermarkten bieden steeds meer aan en wij gebruiken die informatie waar mogelijk. Het is een langzame progressie, want er zijn zoveel dingen beschikbaar en je kunt niet 10 verschillende typen aas uitbrengen. Je werkt er aan 1 tegelijk. Mensen zien het kwaliteitsverschil bij aas niet goed. Ze kijken naar een rond bolletje en ruiken de geur. Je moet tegenwoordig de kwaliteit zelf promoten.

Het gaat nu veel om marketing en dat is een uitdaging in dit drukke ‘aas-landschap’?

Dat is hoe het tegenwoordig werkt. Uiteindelijk komt de reputatie voort uit vangsten. Zo simpel is het wel weer. Ik denk dat het onmogelijk is om te tellen hoeveel grote vissen er zijn gevangen met dit aas. De clubmix was werkelijk legendarisch.

Is de clubmix ook jouw persoonlijke favoriet als je één aassoort moet kiezen?

Een paar weken geleden ging ik naar Rainbow Lake en zei ik tegen de jongens dat ik aas nodig had. Ze vroegen me welke ik wilde meenemen en ik zei dat ik het aas wilde waar we het meest van op voorraad hadden. Ik heb in elke soort aas uit ons assortiment evenveel vertrouwen.

Als jij me vroeg welk aas je morgen moet gebruiken, dan zou ik zeggen: neem de clubmix en voor popups waarschijnlijk de Candyfloss met Top Banana. Dat zou een goed beginpunt zijn. Een andere goede die vaak over het hoofd wordt gezien is de estherblend 12. Die is net zo succesvol zou ik zeggen. Dit zijn geen kant-en-klare producten met standaard flavours. Ze worden volgens mijn eigen specificaties gemaakt en zijn niet te kopieren.

De legendarische Club Mix, nu weer volgens origineel recept!

Jij vist nog steeds Martin. Je vertelde me net dat je een paar weken geleden nog op Rainbow was?

Ja klopt. Wanneer je een trip naar Rainbow maakt, dan regel je dat lang van tevoren. Maar in de UK vis ben ik nog net zo gepassioneerd. Het probleem is alleen dat je dat niet van te voren boekt. Meestal gooit werk dan weer je visplannen in de war. Er komt altijd weer wat tussen en dan verschuif je de sessie een week vooruit… maar volgende week gebeurt er hetzelfde en die week erop weer. Gelukkig heb ik nu heb ik iets meer focus waardoor ik wat meer tijd heb gekregen.

Ik kan me jou artikelen en verhalen in boeken nog goed herinneren. Die verslond ik als jonge karpervisser. Je komt op mij over als een echte gerichte ‘big fish hunter’ Klopt dat?

Het ligt er helemaal aan op welk water ik ga vissen. Als ik naar een water ga waarvan ik weet dat ik 10 vissen kan vangen op een dag, dan wil ik er 12 vangen. Dan maakt de grootte me niet uit, maar focus ik me puur op het vangen van zoveel mogelijk vis. Maar in het algemeen kun je wel stellen dat ik vaak naar wateren ga waar grote vissen zwemmen. Dat komt denk door mijn jagersinstinct. Ik vind het kat en muisspel met grote vissen prachtig en natuurlijk de onvoorspelbaarheid van het vissen.

De 100ste vijftiger van Martin!

Natuurlijk draait het uiteindelijk allemaal om het plezier wat je beleeft aan de waterkant en raakt de grootte van de vis langzaam ondergeschikt.

Ik denk dat veel vissers tegenwoordig hun trip vooraf plannen, soms een jaar van tevoren. Ze hebben dan een week om de trip tot een succes te maken. Ze willen de grootste vis van het meer vangen. Heb je een aantal tips voor deze vissers om sneller de grote vissen te vangen?

Het belangrijkste element is vertrouwen hebben in je aas. Daarna is het belangrijk om op de vis te vissen, oftewel, zorg dat je vist in de buurt van de vis.

Als je een trip boekt voor in de toekomst ben je overgeleverd aan de elementen. Het weer kan direct roet in het eten gooien en dat heb je niet in de hand. Het zou daarom weleens handig zijn om een toverstaf te hebben!

Vertrouwen in aas en montage is het belangrijkste!

Vertrouwen ook in mijn visserij één van de belangrijkste ingrediënten. Ben jij niet iemand die geloofd in het veranderen aas en bijvoorbeeld kleuren van je aas?

Ik vind dat stiekem wel heel leuk om te doen en ik moet het eigenlijk ook doen voor Solar. Sommige mensen snappen dat niet. Als ik goed vang met Clubmix, waarom van aas veranderen? Maar ik wil met dat andere aas de lat weer hoger leggen.

Tijdens mijn laatste trip naar Rainbow bijvoorbeeld, ving ik 25-26 vissen. Ik had nieuw aas bij me en vergeleek dit met de clubmix. Dus ik wisselde van stek met zowel de hengels als het aas. Je moet een juiste analyse maken. Het helpt niet om op pad te gaan met aas waarvan je al weet dat het werkt en het daarbij te laten. Dat helpt je niet vooruit. Je moet een risico nemen. Ik heb aassoorten gebruikt die voor een onverwacht resultaat zorgden. Maar wat ik zeg, dat is part of the job om onze aasrange te kunnen verbeteren. Dat is ook wat het voor mij interessant houdt!

Ik kan me iets uit het verleden herinneren, volgens mij kwam het van jou. Was het geen kebab rig?

Ja, en iedereen heeft nu zijn eigen rig. Ik had het als grapje bedacht en noemde hem zo. Maar wat het was; iedereen gebruikt tegenwoordig spombs en spods en een mix aan aas op de stek. Waarom zou je er maar één ding uitpikken voor aan je hair? Daarom kwam ik met het idee om verschillende aasjes en verschillende grotes op mijn rig te gaan vissen.

Ik schuif dan het kleinste aasje als eerste op de hair en het grootste als laatste. Als de vis dan het aas uitspuwt dan dan gaat het grote aas als eerste naar buiten waardoor de haak kantelt.

Van deze rig weet ik ook dat hij goed in het water blijft liggen. De presentatie is altijd goed. Zeker op Rainbow waar je rigs soms dagen in het water liggen wil je 100% zeker weten dat als er een karper voorbij komt, dat de rig nog effectief gepresenteerd ligt!

Ik vis deze rig met onze 101 hook. De reden voor deze naam is dat ik er 101 karpers mee heb geland, voordat er een losschoot. Dat is goed genoeg voor mij 😉

We moeten ook langzaam een eind knopen aan dit interview. Waar gaat de volgende trip naartoe. Heb je al iets op de agenda voor dit jaar misschien?

We zijn bezig met deze tradeshows in september en oktober. Ik ben hiervoor wel naar Rainbow geweest. Mensen denken dat ik daar het hele jaar kampeer, maar ik ga eigenlijk alleen in januari, augustus, oktober en november. Dat is het en daar moet ik het mee doen. Ik kan helaas niet al te vaak vissen, er is veel werk te doen. En werk komt voorop, ook al ben je tijdens het vissen meer in contact met vissers en zie je wat er gebeurt. Dat heb je niet op kantoor, dus het is wel belangrijk om tijd voor het vissen vrij te maken!

Ook in de UK probeer ik mijn lijnen wat vaker nat te maken 😉

Dat is het leven van een ondernemer, altijd aan het werk. Steeds nieuwe ideeën die opkomen en dan de bergen werk die verzet moeten worden 😉

Het houdt ons bezig en dit zorgt voor een actieve geest. Daarom weiger ik ook om ouder te worden. Ik ben gewend om te denken als een kind, energie van een kind te hebben en het aan te pakken als een kind.

Het is juist belangrijk om jong en actief te blijven. Ik wens je veel geluk en succes met de nieuwe lijn. Ik weet zeker dat de retailers enthousiast zijn over deze nieuwe producten. Ze zullen hier de komende dagen komen, ik hoop dat de verkoop goed gaat!

We doen ons best, we staan niet stil en gaan non stop door. Bedankt voor jullie komst en hopelijk tot snel!

Bedankt Martin en vee succes de komende periode!

Team KWOEr zijn geen reacties

Voeg je reactie toe